Selaat arkistoa kohteelle Kohde-esittely.

Kohde-esittely: Talousrakennus, Savonranta kesä 2014

19.11.2014 Kohde-esittely, Yleinen

On aika esitellä valmistunut kohde, Savonrannan talousrakennus. Kyseessä oli maalitilan pihapiiriin rakennettu kookas rakennus,  joka paloi lähes täysin kevättalvella. Vanhassa rakennuksessa oli hirsikehikko 1800 -luvun puolelta ja suurinosa rakennuksesta oli peräisin 1950 -luvulta. Rakennuksesta löytyy niin huoltohalli kuin vierashuoneiksi kelpaavia aitta-tilojakin ja kohde tehtiin edeltäjänsä kaltaiseksi, kuitenkin nykyaikasia menetelmiä ja materiaaleja käyttäen.

Työt alkoivat toukokuusa vanhojen palossa säilyneiden sokkeleiden korotusvalulla. Näin uudelle rakennukselle saatiin tasainen sokkelipinta, jonka päälle uuden rungon kokoaminen voitiin aloittaa. Vanhojen betonilattioiden päälle tehtiin Finnfoam -eristykset ja uusi lattiavalu. Palossa säilyneiden kellaritilojen seiniin tehtiin lisäeristykset sekä uudet harkkomuuratut seinäpinnat.

savonranta lattia

Lattiavalu juuri alkamassa.

sr6

Kellaritiloja.

Talousrakennuksen runko tehtiin perinteisesti pitkästä tavarasta. Tehdasvalmiit kattotuolit nostettiin rungon päälle kesäkuun ensimmäisinä päivinä kovassa helteessä.

 

Runko ja kattotuolit paikallaan

Runko ja kattotuolit paikallaan

 

Ulkoverhous toteutettiin edellistä rakennusta sekä vanhaa tyyliä kunnioittaen lomarimoituksella. Rimoituksessa seinän pohja laudoitetaan ensin umpeen, ja sen jälkeen jokaisen sauman päälle asennetaan ohut rima. Työvaihe oli työläs, mutta lopputulos on kieltämättä näyttävä ja sopii maalaismaisemaan erinomaisesti.

 

sr1

sr2

Sisätilat koostuvat korkeasta traktorin huoltohallista, neljästä aittahuoneesta sekä varastotiloista. Lisäksi rakennuksessa on hakelämmitin, jonka täyttösiilo sijaitsee rakennuksen päädyssä. Siilon kansi aukeaa sähkövinssillä ja hake kaadetaan suoraan traktorin kauhasta siiloon.

 

sr4

Yksi neljästä aittahuoneesta.

 

 

sr3

Kylmää varastotilaa kahdessa tasossa.

 

sr5

Hakelämmittimen täyttösiilo.

Rakennus luovutettiin käyttöön lokakuussa ja näin ollen projekti työlisti allekirjoittaneen sekä pääurakoitsija Pohjolan Purkytyön kirvesmiehen noin puoleksi vuodeksi. Kohteen rakentaminen oli perinteistä ja mielekästä pitkästä tavarasta tekemistä. Työmaalta tartui mukaan kohtalaisen rusketuksen lisäksi paljon arvokasta kokemusta.