• Terrrrvetuloa nörtin matkassa maailmankaikkeuteen!

  Foxilta tulee sunnuntaisin sarja nimeltä Cosmos : kaikki elämästä. Astrofyysikko Neil deGrasse Tyson hostaa ohjelman, jossa matkustetaan maailmankaikkeuden ääristä solutasolle ja ihmetellään.. noh, kaikkea mihin tiede ulottuu. ”Kaikki elämästä” on hieman harhaan johtava nimi ohjelmalle, jonka alkuperäinen nimi on Cosmos : The spacetime odyssey, mutta ei tartuta siihen sen enempää.

  Osin animoidussa sarjassa käsitellään tieteen ja maailmankaikkeuden kehitystä. Aikamme suurimpien tiedemiesten elämää ja seikkoja jotka johtivat merkittävimpiin oivalluksiin ja keksintöihin avataan syvällisesti, mutta ymmärrettävästi.

  Cosmos painottaa sitä, kuinka kehitys vaatii rajojen rikkomista ja uskallusta kyseenalaistaa KAIKKI. (Tähän kohtaan kulunut, mutta aina käypä ”maapallo on litteä” -vertaus.) Suosittelen sarjaa lämpimästi jokaiselle jota kiinnostaa paikkamme maailmankaikkeudessa. Ihmisen näkemys paikastaan ja maailmasta on hyvin yksiulotteinen ja itsekeskeinen. On esimerkiksi olemassa mikroskooppisia otuksia joiden nimeä en muista, mutta niitä on useita miljardeja maapallon jokaista ihmistä kohti ja ne ovat selviytyneet jokaisesta massasukupuutosta! Cosmoksen mukaan ne voivat elää jopa VUOSIA ilman vettä. Tiesitkö sitä? Ties vaikka ne asuttaisivat jo jokaista tuntemaamme planeettaa..?

  Jos pienet, ”mitättömät” otukset ovat mielestäsi epämielenkiintoisia, ohjelmassa selitetään myös mm. suhteellisuusteoria, valonnopeus, aika, alkuräjähdys, planeettojen liikkeet, DNA, evoluutio, solut, atomit, molekyylit, ihmisen maailmankaikkeuden näkemyksen historiaaAAAAAAAAEEIIIIiiiiiaaaaaaa….

  Jes, hyvää kamaa – CHECK-IT!

  ^O-O^

   

   

   

 • Eilen se taas tapahtui:

  ”EN ENÄÄ KOSKAAN KÄYTÄ YRITYKSENNE PALVELUITA! … *kymmenen minuutin paasaus jokapäiväisestä alallani ilmenevästä, asiakkaillakin yleisessä tiedossa olevasta ongelmasta jolle ei vaan[…]

 • Mul on niin paljon rahaa että oon tänä vuonna käyny jo ainakin kuudessa eri maassa, ottaako päähän?

  Koitin tätä keinoa, jonka lainasin saatanallisilta iltapäivälehdiltä, saadakseni sut lukemaan tän tekstin. Oikeesti kyse on matkailun henkisestä arvosta matkailijalle ja MAAILMALLE. Jos kiinnostaa, please read on :)

  Suuri osa suomalaisista matkustaa vuosittain. Joko ihan kotimaassa, ja/tai sitten ulkomailla. Monet matkustavat useamman kerran vuodessa ulkomaillekin ja mikäs siinä – meillä on Suomessa varaa.

  Itse kuulun useamman kerran vuodessa matkustaviin. Koska myös työskentelen matkailun parissa ja kulutan suuren osan tienesteistäni ulkomaanmatkoihin, voisin sanoa matkailua elämäntavaksi. Lähes aina lyhyen ajan sisällä kotiinpaluun jälkeen alkaa jo seuraavan matkan suunnittelu. Kallistahan se on, mutta näen asian niin, että kaikki raha menee suoraan henkiseen pankkiini.

  Kirjoitan matkailusta nuoren, naimattoman miehen näkökulmasta – lapsiperheen matkailupohdinnat saat lukea jostain muualta ;)

  Olen kasvanut aikuisuuteen matkaillen eri puolilla maailmaa. Olen nähnyt kurjuuden asuvan loiston naapurissa. Olen saanut paljon uusia näkökantoja maailmaan ja elämään. Olen nähnyt kauniita kaupunkeja, kyliä, rantoja, auringonnousuja, ihmisiä, vuoria.. Olen puhunut (ja juonut olutta) ihmisten kanssa, joiden kanssa minulla ei ole yhteistä kieltä. Olen matkannut yksin ja seurassa, autolla, skootterilla sekä julkisilla välineillä.

  Matkailu antaa kulttuurille paljon ja se kerryttää sekä matkailijan että hänen kanssaan tekemisissä olevan paikallisen henkilön kulttuurista pääomaa. Tällä tavoin se rikastuttaa kummankin kulttuuria ja hienointa, isointa matkailussa on juuri se: kulttuurien kohtaaminen. Kuinka paljon voi oppiakaan ihmiseltä, jonka esi-isät ovat opettaneet hänen isilleen ja hänen isänsä hänelle sen mitä hän tietää? Kuinka mahtavaa on kun voit kertoa hänelle jotain omasta kulttuuristasi ja antaa kenties maistiaisia koti-suomalaisesta salmiakista tai ruisleivästä. (Vinkki: missään muualla maailmassa ihmiset eivät pidä salmiakista, joten kannattaa valmistautua kiusaantuneisiin ”this-is-very-good” -kommentteihin humorilla.)

  Tämä tapahtuu suuremmassa mittakaavassa kaikkialla puolin Maailmaa Internetin ansiostakin, eikä tarvitse liikkua mihinkään. Näen asian niin, että aikojen alussa ihminen on lähtenyt etsimään itseään ja uusia seikkailuja ja nyt, kun maailman kolkat ovat asutetut ja maailmanlaajuinen kommunikaatioverkko Internet on luotu, on aika ihmisten tulla yhteen ja poimia kulttuureistamme parhaat palat tuleva varten. Ensin on vain päästävä yli egoistamme ja kuunneltava toisiamme. Joku sanonee minun olevan naiivi, kun näen ihmisten tulevaisuudessa olevan yhtä suurta kansaa ja maailman olevan rajaton ja valtioton. En puhu omasta elinajastani tietenkään, mutta kun ajatellaan ihmisen todellista potentiaalia… Nykyinen kapitalistinen järjestelmämme on kokeilu. Se EI OLE lopullinen ja ainoa oikea, paras järjestelmä. Yksilön edun tavoittelu ei ole kollektiivisesti viisas ratkaisi tai keino päästä eteenpäin. Vaikka minulla ei olekaan valmista mallia esittää tilalle, voin sanoa myöskin sen, ettei kommunismi ole ainoa toinen vaihtoehto.

  ….

  Takaisin kohti pintaa:

  Matkaillessa sitä sekä tutustuu itseensä, että unohtaa itsensä kokonaan. ”Miksi he tekevät noin? Miten me kotona teemme? Olisiko tuo parempi tapa tehdä tämä asia kotonakin? Kertoisinko meidän tavastamme heille?”

  Vieraassa ympäristössä ihminen on erillään siitä, mitä hänen todellinen arkielämänsä on. Pikkuhiljaa reissussa unohtuvat työasiat ja arjen huolet; ne on hoidettu ja nyt voi elää hetkessä, sillä lomalla ollaan lomalla, eikä (välttämättä) tehdä asioita joilla olisi vaikutusta arkiseen – todelliseen elämään. Arjen hälinän ja velvollisuuksien lakaiseminen mielestä tekee hyvää. Se availee venttiilejä muista mielen kolkista ja jättää tilaa itsen, elämän ja kaiken niihin liittyvän pohtimiselle. Työnsäkin oppii näkemään eri vinkkelistä. Päivän suurin ponnistelu saattaa olla vaikkapa bussilipun metsästys ja siinäkin matkalla aistit elävät vierasta kaupunkia, sen uusia tuoksuja, omituista arkkitehtuuria, ihmisiä, liikennettä ja muita uusia asioita havainnoiden – hetkessä eläminen on väistämätöntä ja sielu saa ruokaa.

  Matkailu on tottakai monitahoinen asia ja negatiivisia vinkkeleitä on useampia mitä haluaisin aktiivisena matkailijana myöntää. Yleisimpiä jotka ponnahtavat esiin ovat saasteet ja muu luonnon raiskaaminen, paikkojen pilalle meneminen, ihmisten maailmankuvan vääristyminen ja niin edelleen. Suuria hotellikomplekseja rakennetaan harvinaisten lajien kustannuksella, koralliriutat tuhoutuvat, metsää hakataan ja liikenne aiheuttaa päästöjä. Kauniisiin paikkoihin rakennetaan turistikeskuksia, jolloin jäljelle alkuperäisestä usein jää vain vetonaula jätskikioskien ja krääsäkojujen keskelle. Tämänlainen turismi rikastuttaa paikallista väestöä, mutta alistaa sen työskentelemään turistien armoilla. Ihmisten aitous ja vilpittömyys katoaa ja tilalle syntyy tyhmän turistin vedätykseen nojaava, manitpois-kulttuuri.

  Parasta matkailua (minulle) on pitkäaikainen matkailu, jossa pääsee läheiseen kanssakäymiseen paikallisten ihmisten kanssa. Sillä tavoin saa lähempänä todellisuutta olevan kuvan paikallisten arjesta, kulttuurista ja sitä kautta koko maasta, kuin viikon juoksentelulla hotellin altaan ja temppeleiden välillä. Sitä löytää itsestään uusia asioita, kun monet asiat joutuu opettelemaan uudestaan, paikalliseen tapaan.

  Kulttuurien kohtaamista välttelevät matkailijat ovat (lievä, mutta pahanlaatuinen) syöpä. Seuraa äärimmäinen esimerkki: tiedän henkilön, joka lentomatkustaa kerätäkseen lentopisteitä ja lentokenttäloungeja – siis voidakseen sanoa käyneensä tietyn lentokentän VIP-tiloissa. Hän saattaa lentää Aasiaan ja takaisin, käymättä ollenkaan kohdemaan lentokentän ulkopuolella. Hän siis vain kuluttaa lentopetrolia – mutta tyylillä! Kuinka hurmaavan ignoranttia!

  Ymmärrän myös hotelli- + allas -matkailun, mutta en hyväksy sitä jos se on ainoa matkailusi muoto tai jos et ole lapsiperheellinen tai vanhus.

   

  Neuvoni teille, te nuoret ja vanhat seikkailijat ja seikkailunhaluiset: seikkailkaa! Vaikka lompakko kevenee niin sielu senkuin pulskistuu! Ja siitä puheen ollen, talvilomahan on jo aivan nurkan takana ;)

 • Kyllä, lisääntyminen on tämän blogin ensimmäinen aihe.

  Asiaan:

  Se, miksi ihminen lisääntyy nykypäivänä, on minulle melkoinen mysteeri. Lisääntyminenhän on evoluution ja elämän edellytys. Kehittymisen[…]

 • Sokratic rekisteröityi sivustolle 5 vuotta, 3 kuukautta sitten