Selaat arkistoa kohteelle ystävyyssuhde.

Pohdintoja erilaisista ystävyyssuhteista ja ystävyydestä yleensä

11.2.2016 Yleinen

Ystävänpäivä lähestyy. Joillekin se on vain yksi päivä muiden joukossa, toisille se on tekosyy katsoa Netflixiä koko vihuliaisen päivän ja syödä jäätelöä suoraan paketista, kolmannelle se tarkoittaa erityisen hauskaa päivää ystävien kanssa, tai neljännelle päivää täynnä romanttisia huomionosoituksia.

Monet teistä muistavat varmaan ensimmäisen parhaan ystävänne. Muistatko vielä teidän päättömät päähänpistonne, ikimuistoisimmat inside-läppänne ja tolkuttomimmat riitanne, jotka kuitenkin sovittiin viiden minuutin päästä ja leikit jatkuivat kuin mistään ei olisi koskaan riideltykään? Jotkut ystävyyssuhteemme ovat tulleet tiensä päähän, kun olemme esimerkiksi muuttaneet toiselle paikkakunnalle, vaihtaneet koulua, tai sitten olemme vain oppineet tunnistamaan oikeat ystävämme.

Olen huomannut ”uuden” ystävyyssuhteen päättymis-/kehittymättömyysilmiön. Ystävälle ei ole aikaa. Joillekin ystävät saattavat tarkoittaa ihmisiä, joita tapaa töissä tai koulussa. Omat lapset ja aviomies ovat parhaita ystäviä. Vanhukselle paras ystävä saattaa olla Punaisen Ristin ystäväpalvelun suorittanut, häntä kerran viikossa ilahduttava vapaaehtoinen. Jotkut ystävyyssuhteet eivät vain yksinkertaisesti ota kehittyäkseen, kun juoksemme kieli ulkona kiireen ja suorittamisen oravanpyörässä.

Pystymmekö luomaan aikuisenakin yhtä syviä ystävyyssuhteita kun lapsena? Ovatko ne lapsuuden hiekkalaatikkohetket vieläkin mahdollisia, kun tiesimme jo jonkun ensimmäisestä hymystä, että hänestä tulee minun paras ystäväni?

On olemassa erilaisia ystävätyyppejä. Someystäviä, tai itse sanoisin mieluummin tuttavia. Ihmisiä, joiden kuvia kommentoidaan ja joiden julkaisuista tykkäillään ihaillen, mutta joita ei ehkä ikinä tavata oikeasti fyysisesti. On olemassa myös ”Sovitaanko joku toinen päivä?” – ystäviä. Ystävät, joiden kanssa aikataulut eivät tunnu ikinä sointuvan yhteen, ja sopivan tapaamisajan suunnittelu on saattanut jatkua jo useita viikkoja. Johtuuko se ystävien erilaisista elämäntilanteista vai eikö kumpikaan pidä tapaamista niin tärkeänä, että jompikumpi tai molemmat voisi siinä joustaa?

Sitten on niin sanottuja ”viikonloppuystäviä”. Heidän kanssaan sinulla on todella hauskaa yökerhon tanssilattialla, mutta joiden kanssa puheenaiheiden keksiminen, kun törmäät heihin arkisessa ”lookissa” kadulla, ahdistaa. Ihminen ei ole oma itsensä alkoholin vaikutuksen alaisena. Ihmisiä, joiden ystävyysmiljöönä on baari, voisi kuvailla niin, että heidän ystävyydessään on vahvasti mukana kolmas pyörä, Kuningas Alkoholi. Jokainen meistä tuntee kolmas pyörä- termin. Kun kolmatta pyörää ei yhtäkkiä olekaan, joudumme vieraaseen tilanteeseen. On kuin Kuningas Alkoholi olisi aina antanut meille aiheen, josta keskustella. On kuin Kuningas Alkoholi olisi virittänyt soittimemme aina samaan vireeseen.

Emme tiedä, onko viikonloppuystävä oikea ystävämme, jos emme tutustu toisiimme ilman kolmatta pyörää.

Sanotaan myös, että ystävät kyllä ymmärtävät. Pitääkö ystävän ymmärtää se, että miksi emme enää näe toisiamme? Pitääkö ystävän ymmärtää, miksi hänen kanssaan ollaan yhtäkkiä vähemmän, kuin toisen ystävän kanssa? Pitääkö ystävän ymmärtää, miksi häneen otetaan yhteyttä vain silloin, kun muilla on vaikeaa? Onko hän silloin todellinen kultakimpale, kun ymmärtää kaiken tämän?

Ystävien pitää tulla meitä puolitiehen vastaan. Emme voi syventää ystävyyttä yksin, it takes two to tango. Ystävien ei tarvitse suodattaa ihan kaikkea, vaikka he aika mahtavia ovatkin! Arvostakaamme siis ystäviämme ja kohdelkaamme heitä ystävä-nimen arvon mukaisesti ❤.

11272137_977925855585042_125256928_n

Minä, Kaarina ja Satu, alias Kullanmurut <3

Rakkaudentäyteistä lähenevää ystävänpäivää, rakastakaa toisianne ?

11139612_675033769291131_67476499_n

Lotta ja minä, alias brasilialaiset siskokset.

Kiitos kaikesta vielä mun ihanille ystäville ?