Selaat arkistoa kohteelle Voima.

Taisteluhuuto

28.4.2017 Yleinen

Mieleni tuntuu aaltoilevan kuin kotomaamme kevät konsanaan: välillä on ihanan aurinkoista, raikasta ja tuulee puhdistavasti. Mutta sitten kasvoille läiskähtää märkinä, kalseina lumirätteinä takatalvi, joka harmaannuttaa taas taivaan ja tummentaa maailman kuin aurinko olisi kuollut.

On päiviä, jolloin vain itken ja mietin, miksi jatkan tätä taistelua. Ehkä vain pysyäkseni hengissä. Kun on kuitenkin tuntenut kuolevansa sisältä tarpeeksi monta kertaa, alkaa toivoa kuolevansa oikeasti. Jos elämä on jatkuvaa, veristä taistelua ja aina uudestaan aukeavien haavojen paikkailua, onko siinä enää mitään järkeä? Voiko tätä taistelua koskaan voittaa, vai kulkeeko tie vain häviöstä häviöön?

Useimpina päivinä minun on yhä vaikea uskoa, että olisin minkään arvoinen. Vaikka tietoisesti taistelen lannistavia ajatuksia ja tunteita vastaan ja tiedän, mistä ne ovat peräisin, en pysty täysin torjumaan niitä. Sanotaan, että kun tekee tietoisia valintoja, tunteet seuraavat kyllä jossakin vaiheessa perässä. Toivon niin. Toivon todella, vaikka parempien päivien olemassaoloon on välillä todella vaikea uskoa.

Vähän aikaa sitten tajusin yhtäkkiä, että olen kärsinyt tietyn tapahtuman sekä sen jälkiseurausten minuun jättämästä häpeästä, kivusta ja pelosta jo lähes puolet elämästäni. Olen myös huomannut kaiken keräntyneen sisälleni valtaviksi möykyiksi niin kuin märkä lumi, jota tuska pyörittää jättiläislumipalloiksi. Ensin tuli paniikki. Sitten kauhistus siitä, että olen antanut sen tapahtua. Sitten suutuin. Löin nyrkin pöytään ja päätin, että se loppuu tähän. Nyt saa luvan riittää!

En halua kuunnella enää sitä ääntä, joka sanoo, ettei minusta ole mihinkään, etten kelpaa kenellekään, etten osaa mitään. En halua enää uskoa, että teen kaiken väärin, että epäonnistun kaikessa, etten ole tarpeeksi hyvä. Tiedän, etten ole täydellinen, enkä koskaan tule sellaiseksi – voisin siis myös lakata vaatimasta sitä itseltäni! Mikään ei muutu hetkessä – taustalla on jo vuosikausien pohjatyö – ja paljon kulkee mukanani todennäköisesti loppuelämänikin ajan. Mutta minä aion kääntää kivun voimaksi.

Aion vielä oppia olemaan todellinen itseni – ja aion vieläpä olla ylpeä siitä kuka olen. Aion oppia kävelemään pää pystyssä. Aion oppia kertomaan, miltä minusta tuntuu ja puolustamaan itseäni (kuten olen koko elämäni puolustanut muita). Sillä jos minä en itse pidä omaa puoltani, ei sitä tee kukaan muukaan. Olen aina joutunut taistelemaan yksin. Ja niin kai joutuu jokainen meistä.

Varmasti vielä kaadun. Makaan naama mudassa ja kiroan itseäni ja surkeaa elämääni. Mutta minä aion myös nousta, nauraa mutaläiskille ja jatkaa matkaa. Varmasti tulee vielä heikkoja hetkiä, epätoivon aikoja, synkkiä ja raskaita mietteitä; varmasti sydämeni särkyy vielä monta kertaa. Mutta minä aion selvitä siitä kaikesta ja paljon enemmästäkin. Minä en luovuta.

Aion opetella uskomaan taas hyvään. Aion ottaa valon vastaan ja antaa sen täyttää pölyisimmätkin nurkat sielussani. Aion antautua elämän musiikille, ojentaa sille käteni ja tanssia.

5 Syytä Huolehtia Sinkin Riittävästä Saannista

5.2.2016 Lisäravinteet

Saamalla tarpeeksi sinkkiä, varmistat että kehosi toimii optimaalisesti. Monet ovat kuulleet tämän mineraalin tärkeydestä, mutta eivät ehkä tiedä tarkalleen miksi se on niin tärkeä. Tässä artikkelissä listaan X syytä miksi kaikkien pitäisi huolehtia sinkin saannistaan.

1# Se parantaa suoritustehoa ja voimaa

Riittävät määrät sinkkiä kehossa auttavat monien tärkeiden hormonien tuotannossa, joista yksi on testosteroni. Tutkimuksissa on havaittu, että sinkiä lisäravinteena saaneilla urheilijoilla havaittin pieni nousu testosteronin määrässä urheilun jälkeen.

Suurempi määrä testosteroni auttaa lihasten kasvatuksessa, ja antaa myös lisää tehoa jo olemassa olevista lihaksista. Täten parempaa urheilusuoritusta haluavien kannattaakin saada enemmän sinkkiä.

2# Parantaa sekä miesten että naisten seksuaaliterveyttä

Miehillä eturauhanen tarvitsee suuret määrät sinkkiä toimiakseen kunnolla. Lisäksi alhaiset testosteronitasot heikentävät hedelmällisyyttä ja sperman laatua.

Naisilla taas sinkkiä tarvitaan munasolun muodostamiseen. Jos sitä ei ole tarpeeksi, munasolu ei kehity kunnolla, ja kuukautiset voivat estyä, joka johtaa hedelmättömyyteen.

Sinkki auttaa naisilla myös estrogeenin oikeanlaatuiseen toimintaan, ja täten pitää yllä terveyttä monin tavoin.

3# Sinkki parantaa verensuonien terveyttä

Endoteeli on ohut kerros verisuonten pitamilla, joka säätelee niiden toimintaa ja aineenvaihduntaa. Alhainen sinkin määrä vaikeuttaa niiden toimintaa, joka voi johtaa kolesterolin kertymiseen verisuonien seinämiin, ja tulehtuneisuuteen.

4# Parantaa unen laatua ja kognitiivisia toimintoja

Sinkki on tärkeä monissa hermovälittäjissä. Yksi näistä on melatoniinin tuotanto, joka on tärkeä aines unen saannissa. Saamalla enemmän sinkkiä, ja täten tuottamalla enemmän melatoniinia, parantuu unen laatusi, ja sinun on helpompi saada unta iltaisin.

Sinkki säätelee myös dopamiinia, ja täten vaikuttaa keskittymiskykyyn ja motivaatioon. Esimerkiksi keskittymishäiriöistä kärsivillä lapsilla on tutkimuksissa havaittu keskimääräistä pienemmän sinkki-arvot kuin normaaleilla lapsilla. Vaikuttaisi myös siltä, että sinkin lisäsaanti heillä heikentäisi osalla oireiden voimakkutta.

5# Suojaa masennukselta ja parantaa mielialaa

sinkki

Tarkkaa syytä sinkin ja masennuksen yhteyteen ei ole vielä todistettu, mutta yksi osasyyllinen on varmaankin dopamiini. Dopamiini on aines, joka aiheuttaa ihmisessä hyvän olon tunteen, ja sitä välittyy paljon juuri niinä hetkinä kun ihminen on usein onnellisimmillaan.

Lisäksi suurempi määrä testosteronia parantaa usein miesten mielialaa ja elämän iloa. Tämä suurempi määrä testosteronia voi olla seurausta paremmasta sinkin saannista.

Toisaalta toisessa tutkimuksessa havaittiin, että naiset joilla oli masennusta reagoivat voimakkaammin sinkki lisäravinteeseen kuin miehet. Heidän oireensa heikkenivät ja he tuntivat olonso paremmaksi.

 

Kuten ehkä huomaatkin, on riittävä sinkin saanti tärkeää kokonaisterveyden kannalta. Puute aiheuttaa usein oireita monilla elämän osa-alueilla. Ikäväksi nämä oireet tekee vielä se, että niitä on usein vaikea kohdistaa johtuvaksi juuri sinkin puuttesta. Tästä johtuen sinun kannaattaakin varmistaa riittävä sinkin saanti, ennen kuin oireita alkaa muodostua.