Selaat arkistoa kohteelle vitamiinit.

Lihasvoimasta huolehtiminen

11.3.2016 Yleinen

Jokaisen henkilön pitäisi kantaa vastuuta myöskin lihasvoimastaan. Tosi kauan on ajateltu ainostaan vahvan kestävyyskunnon riittävän, ja yhä monesti löytyy useita jätkiä, ketkä keskittyvät ainostaan lenkkeilyyn ja muuhun aerobiseen liikuntaan. Se on varmasti tosi hyväksi itselle; ja tämän lisäksi oikein hyvä asia, kuitenkin se ei aivan joka tapauksessa riitä täydelliseen laajaan kunnon hoitamiseen. Isot lihakset ovat hyväksi aivan erityisesti vanhana, sillä tyypin ikääntyessä tulee heikoksi tämän lisäksi ihmisen lihakset! Useimmat ikääntyvien liikkuvuusongelmat ovatkin liittyneet huonoon voimaan. Vahvat lihakset helpottavat esimerkiksi seisomaan pystyssä jään päällä, jaksamaan liikkua helpommin suurempia reissuja– sekä harrastaa useita sporttilajeja yhä vielä ikääntyneenäkin.

 

Kannattaisi joka tapauksessa hakea joltain fiksulta tyypiltä ohjeita. Tohtorit voivat joka tapauksessa tutkia veriarvosi.. Tuo kannattaa tehdä mieluiten talvella, aivan erityisesti lopputalvesta, jolloin tasot onkin normaalisti heikoimmat. Talvella useilla onkin yhä vielä vahvat veriarvot syksyn seurauksena, mutta ne laskevat talven aikana ulos kehosta. Fixaamalla tämän puutoksen, saattaa estää monia kevään haittoja vaikkapa masennusta tai kaiken lisäksi pahoinvointia. Verikokeen hankkiminen maksaa noin 55 – sata € Mehiläisessä, julkisella osastolla ottamisesta itselläni ei vaan löydy kokemusta.

 

 

Lisäravinteet, joista on oikeasti etua miehille

3.3.2016 Lisäravinteet

Vaikka yrittäisit syödä niin terveellisesti, on usein kuitenkin vaikeaa huolehtia kaikkien tarvittavien vitamiinien ja hivenaineiden saannista. Se vaatisi niin monipuolisen ruokavalion, että suurimmalla osalla ei ole siihen aikaa. Erityisesti kasvisten ja hedelmien syönti jää helposti vähemmälle kuin on ohjeistettu.

Onneksi tätä vajetta voi korvata lisäravinteilla. Ne eivät tietenkään ole yhtä hyviä kuin aidot kasvikset, mutta voivat kuitenkin helposti paikata ruokavalion puutteita. Tähän olen listannut joitain yleisesti hyviä lisäravinteita, joilla voidaan täydentää ruokavaliota.

#1 Monivitamiinit

Helppo joka päiväinen annos, jossa on laajasti eri kehon tarvitsemia vitamiineja. Ehkä tavanomaisin lisäravinne mitä ihmiset ylipäätänsä syövät. Tälläinen kannattaa ottaa osaksi omaa rutiinia, ja huolehtia että nappaa sen joka päivä, vaikka hampaiden pesun jälkeen. Miehille erityisen tärkeitä aineita näissä tuotteissa ovat seleeni (suojaa syöviltä), sekä sinkki ( auttaa hedelmällisyydessä).

2# Kalaöljy

Kalat ovat yksi parhaista omega-3-rasvahappojen lähteista. Kuitenkin Suomessakin on suuri osa ihmisiä, jotka eivät syö kalaa viikoittain. Suositeltu kalan syöntimäärä olisi noin 2 kertaa viikossa, mutta melko harva siihen varsinkin talvella yltää. Tällöin pelastus löytyy kalanmaksaöljystä. Sitä saa ihan nestemmäisenä, jolloin siinä on voimakas maku, tai sitten kapseleissa, jotka eivät maistu miltään. Itse olen ainakin suosinut kapseleita.

Omega-3;set suojaavat kehoa tulehtuneisuudelta, joka taas laskee sydän- ja nivelsairauksilta. Niitä olisi hyvä saada noin 1 – 2 grammaa päivässä. Tarkista aina omega-3 lisäravinteita ostaessasi, että niissä on sekä EPA että DPA rasvoja. Näitä on yleensä kalaöjystä tehdyissä tuotteissa, mutta kasvistuotteissa puutttu EPA kokonaan. Kumpikin on kuitenkin tärkeä terveyden kannalta.

3# Probiootit

Probiootit ovat bakteereja, jotka elävät ruoansulatuskanavilla. Niitä on vatsalaukussa ja suoliston seinämillä miljardikaupalla. Ne auttavat ruoansulatuksessa, sekä monien eri kehon toimintojen säätelyssä. Mitä enemmän niitä on nyt tutkittu, sitä enemmän niiden vaikutuksia on havaittu.

Luontaisi probiootin lähteitä ovat hapanmaitotuotteet, kuten jogurtit, sekä erilaiset muut hapatetut tuotteet, kuten vaikka hapankaali. Jos et kuitenkaan syö näitä tuotteita, on olemassa myös probiootteja sisältäviä kapseleita, joiden avulla saa todella paljon näitä terveellisiä bakteereja vatsaansa.

4# D-vitamiini

D-vitamiinin alhaiset määrät ovat yleinen ongelma erityisesti nyt alkukeväästä. Talvi on Suomessa pitkä, ja hyvin pimeä, jolloin keho ei saa auringonvalosta juuri yhtään d-vitamiinia. Tätä vitamiinia on kuitenkin jonkin verran lisätty esimerkiksi maitoon, mutta suurin osa suomalaisista on kuitenkin sen puuttessa, jos he eivät ota sitä lisäravinteena. Lohi on kohtalainen d-vitamiinin lähde, ja syömällä lohta, saat samalla omega-3-rasvahappojakin. Se onkin oikea ”super” ruoka.

D-vitamiinilla on monia hyviä puolia, joita ovat esimerkiksi mielialan säätely ja jaksaminen. Lapsilla se on tärkeä, jotta luusto kasvaa kunnolla. Vielä kiistellään paljon, mikä olisi oikea määrä tätä vitamiinia päivää kohden. Sitä ei kannata ottaa liikaakaan, sillä siitä voi saada yliannostuksen jos ei ole varovainen. Uskoisin, että noin 25 – 50 µg päivässä olisi näin talvisin ihan hyvä annos. Tarkan määrän voi käydä arvioimassa verikokeella.

Lähde:

Men’s Fitness

Päivä 57, sata vielä edessä

2.11.2015 Yleinen

vitamiinitAamulla olo ei ollut mikään paras. Koiralenkin heitin ja tavoitteena oli lähteä vielä salille. Katselinkin koiralenkin jälkeen hetken telkkaria. Suljin sen ja olin lähdössä salille, kun… armoton päänsärky ja kuvotus. Johtuuko se perjantaina saadusta kylmästä vai hormooneista, jotka ovat sekaisin? Minulla nimittäin alkoi kuukautiset viikko sitten, vaikka syön pillereitä. Torstaiaamuna päätin pitää tauon pillereistä, että puhdistaudutaan sitten kunnolla. Normaalisti pidän pilleritauon 3-4 kertaa vuodessa, lääkärin ohjeen mukaan. Mene ja tiedä… Kuitenkin kuten kuvasta näkyy, vitamiineja ainakin saan riittävästi päivittäin. Osan jopa lääkärin määräämänä.

Ruokarytmi on tänään ollut aika häilyvä. Olen nukkunut valtaosan päivästä. Kuitenkin aina, kun olen herännyt, olen syönyt jotain. Se kai on pääasia.

Olen huomioinut, että meillä menee nykyisin huomattavasti vähemmän ruokaa roskiin. Kuten päivän aterioista huomaa, olen vielä tänäänkin hyödyntänyt paahtopaistia. Sitä ei ole kuin hieman enää jäljellä.

day57Ateriat

  • klo 8.50 Cappuccinopirtelö, 138 kcal
  • klo 12.55 Paahtopaistisalaatti pinjansiemenillä, 231 kcal
  • klo klo 17.05 Chocolate Velvet, 153 kcal
  • klo 20.50 Suklaaminttupirtelö, 145 kcal
  • klo 21.00 Cashewpähkinöitä 20g, 110 kcal