Selaat arkistoa kohteelle viininlehtikääryleitä.

Dolmat

1.6.2015 Yleinen

20150425_181801

 

En tiedä onko tuttuja. Mutta niin hyviä. Eli viininlehtikääryleitä. Näitä lehtiä on vain aika vaikea löytää tavallisista kaupoista. Siksi aina kun näen itämaisen kaupan painelen sisään hakemaan lehtiä varastoon. Parhaimmiksi olen todennut vakuumiin pakatut. Niitä lasisessa purkissa olevia on vaikeampi saada ulos ehjinä.

 

Sisäänhän voi laittaa mitä mieli tekee. Perinteisesti näihin on laitettu ensin pohjalle lihanpaloja tai kananpaloja/fileitä/koipia. Siis kattilan pohjalle. Niiden päälle ladotaan rullat ja päälle laitetaan liha- tai/kana-/kasvislientä.

 

20150424_111024

 

Itse laitoin sisälle raakaa riisiä, sipulia, tomaattia porkkanaa ja jauhelihaa. Lisälsi mausteita. Persiljaa, ruohosipulia ja basilikaa sekä valkosipulia.  Lisäksi suolaa ja pippuria ja öljyä.

 

20150425_110037

 

Sekoita ainekset keskenään. Riisiä laitoin parisen desiä mutta jouduin lisäämään loppu vaiheessa noin puolisen desiä.  Käytä pitkä jyväistä riisiä. Älä keitä riisiä tai paista jauhelihaa. Anna maustua jääkaappissa n. tunti niin saa maut tiivistyä ennen rullaamista.

 

20150425_110513

 

Tällä välin huuhtele lehdet ja levitä ne yksitellen lautaselle tai anna lillua puhtaassa kylmässä vedessä. Näin ne pehmenevät ja on helpompi rullailla. Isoihin lehtiin noin ruokalusikallinen täytettä keskelle ja rullaa kuten kaalikääryleet. Mutta älä liian tiukalle että riisi pääsee turpoamaan keittämisen aikana. Laita kattilan pohjalle halutessasi liha/kana palat. Ei kuitenkaan jauhelihaa.

 

Lado rullatut lehdet suht tiiviisti palojen päälle kattilaan. Lisää väliin muutamia kokonaisia valkosipulinkynsiä. Ja jos täytettä jäi voit kaataa sen rullien päälle. Lopuksi kaada päälle liemi niin että kun laitat painavan lautasen kääryleiden päälle niin että ne pysyvät tiiviisti eikä lähde purkautumaan.  Anna hautua reilu tunnin jopa kaksi. Lisää vettä tarvittaessa älä päästä kääröjä kuivahtamaan.

 

20150425_163119

 

Kun kääryleet ovat pehmenneet (päälimmäisetkin)  niin kaada neste pois ja kumoa koko komeus lautaselle. Täten jos laitoit lihaa pohjalle jää päälimmäiseksi. Tarjoa joko kylmää tai lämpimänä. Maistuvat kummin vain.

 

Hyvää ruokahalua ;D

 

20150425_181801