Selaat arkistoa kohteelle viikonpäivät.

Uudet viikonpäivät käyttöön

18.10.2014 Yleinen

En ole varmaankaan ainoa, joka on urautunut toimimaan jokaisena viikonpäivänä omalla tavallaan. Perjantaisin huokaistaan ja sunnuntaina stressataan jo tulevaa viikkoa. Keskiviikkona helpotutaan kun viikko alkaa olla puolivälissä ja tiistait ovat yleensä ihan mitättömiä kaikille. Mutta mitä jos käytössä olisivatkin ihan uudet viikonpäivät? Niitä voisi olla myös enemmän nykyisen seitsemän sijaan. Ja joka päivällä oma teemansa, jota oppisimme noudattamaan. Vaikkapa seuraavalla tavalla.

Viikon yhdeksästä päivästä ensimmäinen olisi iisintai (engl Eazyday). Iisintaina jokainen työpäivä on vain 75% siitä mitä se on viikon muina seitsemänä työpäivänä. Pidemmistä työajoista rangaistaisiin. Työtehon olisi myös oltava vain noin 75% siitä, mitä se on muina päivinä. Viikon työmäärästä iisintaina tehdään noin 10% ja Iisintaina ei tarvitse syödä terveellisesti, mutta on mentävä ajoissa nukkumaan. Iisintaina luodaan viikon rauhallisella aloituksella pohjat onnistuneelle loppuviikolle.

Viikon toinen päivä olisi tositai (engl Seriousday). Tositain teemana on tuottavuus. Silloin satsataan työntekoon tai jos on työtön niin vapaaehtoistoimintaan. Itseasiassa työttömien olisi pakko tositaina osallistua johonkin, mikäli haluavat säilyttää oikeuden työttömyyskorvaukseen. Tositaina työskennellään tavoitehakuisesti päämääränä saada aikaan jopa 40% viikon työsuoritteesta. Illalla pitää tuntua siltä että on tehnyt ja saanut aikaan.

Viikon kolmas päivä on nimeltään palautuspäivä (eng. Rehabday). Palkkarina työskennellään hyvin kevyesti; koko viikon työmäärästä tehdään noin 10%. Sisällöllisesti palautuspäivä muistuttaa nykyistä tiistaita eli on ihan joutavanpäiväinen.

Neljäntenä päivänä esittäytyy liikuntai (engl. Exerday). Liikuntaina ei kukaan työskentele palkkansa eteen. Päivän teemana on ruumiinkulttuuri ja itsestään huolehtiminen. Tämähän on suositeltavaa tietenkin jokaisena päivänä, mutta liikuntaina sitä saa tehdä runsain mitoin ja se on myös kaikille pakollista jossain muodossa. Liikuntaina myös käydään hierojalla, erilaisissa hoidoissa ja syödään terveellisesti. Liikuntai-iltana pitää tuntea tervettä väsymystä ja mennä myös ajoissa nukkumaan.

Viikon viides päivä on puoliviikko (engl. Halfaweekday). Puoliviikko on kaksijakoinen päivä. Töitä paiskitaan tosissaan aamupäivä ja iltapäivän alku, jotta sitten illalla voidaan kevyesti juhlia viikon kääntymistä paremmalle puolelle (vrt pikkulauantai). Ne, jotka eivät halua juhlia, rentoutuvat muilla keinoilla. Viikon tavoitteesta puoliviikkona tehdään noin 20%.

Viikon kuudes päivä on nimeltään naurupäivä (engl. Humorday). Naurupäivän teemana on luonnollisesti huumori ja ilo. Päivään kuuluu vitsailu, leikinlasku, jekuttaminen ja hauskuuttaminen. Naurupäivänä joko tehdään töitä tai ei. Mutta tehdään nauraen mitä tehdäänkin. Naurupäivän olemassaolo perustuu eliniän jatkamiseen tieteellisten todistettujen edistävien menetelmien mukaisesti eli nauramalla.

Seitsemäs viikonpäivä tunnetaan safkiksena (engl. Foodday). Safkis on erityisesti hyvään ruokaan keskittyvä teemapäivä. Teetpä mitä hyvänsä safkiksena, on sinun syötävä hyvin ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Safkiksen merkitys kansanterveyelle on niin ikään olennainen, koska vähintään silloin jokaisessa kodissa kerran viikossa syödään hyvin. Huonon ruoan valmistaminen ja syöminen on rangaistavaa. Työnteko tai harrastaminen voivat kuulua safkiksen päivän ohjelmaan.

Kahdeksas päivä on marjantai (engl. Greatday). Marjantain teemana on antaminen ja toisten ilostuttaminen. Sen voi toteuttaa joko ilmaisella työllä, kaverin viemisellä ravintolaan tai leffaan tai vaikkapa ottamalla itse vastaan tuota kohtelua. Kulttuuri ja huumori kuuluvat päivän teemoihin. Marjantain päättyessä ihmisen pitää tuntea vilpitöntä iloa ja hymyillä niin, että nukahtaakin hymyillessään.

Viikon päättää läheispäivä (engl. Socialday). Läheispäivänä ei tietenkään työskennellä yhtään, vaan päivä on pyhitetty perheelle, ystäville ja sukulaisille. Olennaista läheispäivänä ei ole se mitä ja missä tehdään; se voi olla työtä, harrastusta tai vaan oleilua. Tärkeintä on, että se tehdään yhdessä. Läheispäivänä ladataan henkiset akut kohti uutta viikkoa.

Yhdeksänpäiväisellä viikolla päästään vuodessa 40 viikkoon. Vuodenajat ja vuoden pituus säilyisivät sellaisenaan. Kuukausista voitaisiin luopua kokonaan. Vuosi jakautuisi vain viikkoihin. Niillähän pitäisi sitten olla tietenkin omat nimet…..