Selaat arkistoa kohteelle vihaa.

Joki ei jäädy koskaan

17.5.2015 Yleinen

Olen viettänyt ”Pauli Hanhiniemi -viikkoa”. Siis kuunnellut pitkästä aikaa aktiivisesti Paulin soolotuotantoa. Toimii itselleni aika ajoin tunnetiloista riippumatta. Erityisesti Hanhiniemen lyriikat ovat puhuttelevia ja olenkin ihastellut monia biisejä ja samaistanut niitä myös itseeni.

Joki on synkän oloinen tilitys tyypiltä,joka on kärsinyt ihmisestä, jollainen olen itsekin ollut. Olen kai vieläkin, vaikka piirre onkin laantunut iän myötä. ”Joki ei jäädy koskaan, kuin uutisen kerrot sen. Joki ei jäädy koskaan, ihan niin kuin mä tietäis en. Sinä väittää päätit niin. Joki ei jäädy koskaan, vaikka kerran jo sovittiin. Mun on aina saatava viimeinen sana vaikkei se johtais mihinkään, viimeinen sana, ei pääse jäätymään, vaik ei johtaisi mihinkään on saatava sana vaikka viestinä kännykkään”. Hyvin kuvattu piirrettä, joka on varsin ärsyttävä; on pakko jäädä tunteeseen, että sai sanoa viimeisen sanan. Omankin ärsyttävyyteni tuon piirteen osalta aloin aikanaan tajuta vasta kalistellessani sapeleita samanlaisen ihmisen kanssa.

Yksinkertaista on biisi, jonka sanoma on todella yksinkertainen. ”Niin yksikertaista kai, voi vain onni olla. Niin yksinkertaista. Toisella on toisensa, eip muuta tarvita. Yksinkertaista!” Sinänsähän tuossa ei mitään maailmanviisautta olekaan ja siinä juju piilee. Hieman sama asia kuin filosofi Timo Airaksisen periaate, jonka mukaan onnea ei saa, silloin kun sitä oikein tosissaa tavoittelee. Se voi olla juurikin noin yksinkertaista. Ei tehdä tästä ny numeroo -periaatteella.

Vihaa on jännä sanoitus. ”Oon ihmetelly monta kertaa mikä meidät saa, pitämään vakaumuksist kii ja kiinni luuloistaan. Mä toivoin et se pysyis poissa, pois mun reiteiltä,
pois mun porukoista, pois mun pydestä. Toisin kävi, toisin kävi, toisin kävi kuitenkin, siihen samaan sontaan mäkin suuta myöten upposin”. Siis olet olet ollut mielestäsi jotenkin jalo ja avarakatseinen. Suorastaan arvostellut niitä, jotka ovat mielestäsi olleet kapeakatseisia, ahdasmielisiä, pikkumaisia tai jotain muuta vastaavaa. Kunnes sitten huomaatkin itse olevasi juuri sellainen. Kasvattavaa.

Paljon muitakin hienoja sanoituksia. Hanhiniemi on hieno lyyrikko ja nerokas muusikko.