Selaat arkistoa kohteelle Vergne.

Sateiset aika-ajot luvassa Brasiliassa

8.11.2014 F1-ennakot

Formula ykkösten Brasilian GP:n aika-ajot ajetaan näillä näkymin sadekelillä. Kärjessä voimasuhteet tuskin muuttuvat kelistä riippumatta.

Mercedes on ennakkosuosikki valtaamaan eturivin kelistä riippumatta. Nico Rosberg on ollut viime aika-ajoissa hieman niskan päällä tallikaveriaan Lewis Hamiltonia, joka on taas ollut vahvempi kisoissa. Mielenkiintoista on nähdä, että kumpi mestarikandidaateista vetää pidemmän korren aika-ajoissa.

Jos vettä sataa, niin Red Bullin leirissä odotetaan jopa toista autoa eturiviin, mutta ainakin vähintään toista riviä, sillä itävaltalaistallin auto on sateella ollut kilpailukykyisempi kuin Williams, jonka kuljettajat Valtteri Bottas sekä kotiyleisönsä edessä ajava Felipe Massa toivovat kuivempaa keliä.

Räikkösellä lupaava harjoituspäivä

Ferrarin Kimi Räikkönen oli läpi harjoitusten lupaavassa vauhdissa. Räikkönen oli iltapäivän osiossa jopa kolmanneksi nopein. Edelle ehtivät ainoastaan Mercedes-kuljettajat. Ferrari otti Fernando Alonson kanssa tietoisen riskin, kun he ajoivat toisen osion erittäin paljon ajokilometrejä omaavalla moottorilla, joka levisikin harjoitusten loppupuolella.

Jos on kuivaa, niin toivottavasti Räikkönen pystyisi ajamaan itsensä kuuden nopeimman joukkoon. Jos sääennusteet pitävät paikkaansa ja vettä sataa, niin kolmanteen aika-ajoon selviytyminen voi olla jo vaikeata.

Force Indian Sergio Perez ei päässyt perjantaina ajamaan laisinkaan, sillä tallin testikuski Daniel Juncadella romutti meksikolaisen auton avausharjoituksissa. Toro Rosson Jean-Eric Vergne sai kasaan vain viisi kierrosta ennen kuin tehot katosivat autosta. Vergnen autolla avausharjoituksissa ajoi Toro Rossolla ensi kaudella ajava Max Verstappen.

Brasilian GP:n aika-ajot käynnistyvät klo. 18. Suomen aikaa.

FP1:n tulokset

FP2:n tulokset

Hamilton helppoon voittoon Sotshissa

13.10.2014 F1-kisat

Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi ylivoimaiseen voittoon historian ensimmäisessä Sotshin radalla järjestetyssä Venäjän GP:ssä.

Hamilton ajoi helppoon voittoon, kun hänen tallikaverinsa Nico Rosberg lukitsi renkaansa avauskierroksen toisen mutkan jarrutuksessa. Rosberg joutui tulemaan avauskierroksen päätteeksi varikolle vaihtamaan huonoksi menneet renkaansa.

Rengasvalmistaja Pirelli oli päätynyt konservatiiviseen ratkaisuun renkaiden suhteen, joten kovemmilla renkailla olisi pystytty ajamaan koko kisamatka. Mercedeksen vauhti oli muihin verrattuna sen verran murskaavaa, että Rosberg ajoi maaliin toisena. Näin ollen Mercedes pääsi Hamiltonin kauden yhdeksännen GP-voiton ja kahdeksannen kaksoisvoiton myötä juhlimaan autonvalmistajien maailmanmestaruutta.

Kun kolme osakilpailua on enää ajamatta, niin Hamilton johtaa MM-sarjaa 17 pisteellä.

Bottas palasi podiumille

Williamsin Valtteri Bottas oli hienosti kolmas. Bottas palasi podiumille ensimmäistä kertaa sitten elokuun Belgian GP:n. Suomalainen sai kilpailusta myös uransa ensimmäisen nopeimman kierroksen tililleen.

Kolmanneksi sijoittuminen tarkoitti sitä, että Bottas nousi peräti neljänneksi kuljettajien MM-pisteissä. Eroa kolmantena olevaan Red Bullin Daniel Ricciardoon on 54 pistettä.

Tallikaveri Felipe Massa lähti kilpailuun kovilla renkailla, mutta kävi vaihtamassa ne pehmeisiin jo avauskierroksen jälkeen. Massa olisi ollut hyvillä pistesijoilla, mutta renkaat eivät kestäneet loppuun asti, joten ylimääräinen stoppi pudotti brasilialaisen lopputuloksissa 11:nneksi.

Ferrarin Kimi Räikkösen kisa meni piloille, kun Toro Rosson Jean-Eric Vergne painoi suomalaisen päin ratavallia, jolloin Räikkönen joutui hiljentämään ja menetti siinä rytäkässä viisi sijaa. Räikkönen oli maalissa yhdeksäs ja tallikaveri Fernando Alonso kuudes.

Kotiyleisö joutui pettymään, kun viidennestä lähtöruudusta startannut Daniil Kvjat sijoittui kilpailussa vasta 14:nneksi.

MM-sarja jatkuu kolmen viikon päästä Yhdysvaltain GP:llä.

Venäjän GP:n tulokset

Kuljettajien MM-pistetilanne

Autonvalmistajien tilanne

Hamilton nousi voitolla MM-kärkeen

22.9.2014 F1-kisat

Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi jo kauden seitsemänteen voittoonsa Singaporen iltakilpailussa.

Hamilton hyödynsi täydellisesti tallikaverinsa Nico Rosbergin kokemat ongelmat. Rosberg jäi jo lämmittelykierrokselle lähdettäessä lähtöruutuun, mutta hän pääsi kisaan mukaan varikolta muiden perään. Saksalaisen kisa päättyi kuitenkin ensimmäiseen varikkopysähdykseen, kun starttia häirinneet elektroniikkaongelmat, pysäyttivät Mercedes-auton varikkoruutuun.

Tämä avasi Hamiltonille sauman MM-sarjan kärkipaikalle, mutta Mercedes sortui riskitaktiikkaan, kun turva-auto kutsuttiin radalle Sergio Perezin etusiiven hajottua radan keskisektorilla. Force Indialla ajava Perez törmäsi yhteen Sauberin Adrian Sutilin kanssa. Sauberille viikonloppu oli synkkä, sillä molempien autojen keskeytys tarkoitti sitä, että tallin historiallinen pisteetön putki kasvoi jo 14 kilpailun mittaiseksi.

Red Bullin Sebastian Vettel nousi kärkipaikalle, sillä Hamilton ei onnistunut kasvattamaan eroaan yli 27 sekuntiin ennen viimeistä stoppiaan. Brittikuski tuli varikolta kuitenkin nelinkertaisen maailmanmestarin kantaan kiinni ja meni hetkeä myöhemmin ohi. Vettel oli maalissa toinen ennen tallikaveriaan Daniel Ricciardoa, jonka olisi mielestäni pitänyt olla toinen, sillä australialainen ajaa vielä mestaruudesta, kun taas Vettel ei.

Hamilton nousi uransa 29. voitolla MM-sarjan kärkeen ensimmäistä kertaa sitten toukokuun Espanjan GP:n. Rosberg on kolme pistettä tallikaverinsa perässä. Kolmantena jatkaa Ricciardo, joka on nyt 60 pistettä johtajaa perässä.

Suomalaisilla vaikea iltapuhde

Kimi Räikköselle ja Valtteri Bottakselle iltakisa oli vaikea. Räikkönen sai Ferrarinsa aika hyvään vauhtiin aika-ajoissa, mutta softavika jätti hänet seitsemänteen lähtöruutuun. Suomalainen oli lähestulkoon koko kisan edessä ajavan auton perässä, mutta Ferrarin suoravauhdeilla ei varsinkaan Mercedes-moottorisia autoja ohiteta.

Bottaksen ongelmat alkoivat turva-auton tullessa radalle, sillä hän tuskaili siitä eteenpäin heikosti toimivan ohjauksen kanssa. Täten suomalaisen oli erittäin vaikeata säästää renkaitaan, kun maanmies Räikkönen antoi kisan loppupuolella painetta.

Kaikki kulminoitui viimeiselle kierrokselle, jolloin Bottas teki aivan toisen sektorin lopussa kisan ainoan ajovirheensä, joten hän putosi ulos pistesijoilta. Räikkönen joutui hetkeä aiemmin taipumaan uusilla renkailla radalla raivonneelle Perezille, joten suomalainen toi Ferrarinsa maaliin kahdeksantena. Bottaksen tallikaveri Felipe Massa oli viides.

Räikkösen tallikaveri Fernando Alonso oli neljäs, mutta hän teki hyvin kyseenalaisen liikkeen kisan alussa, sillä hän oikaisi avausmutkan, jotta hän ei tuhoisi renkaitaan. Alonso päästi Vettelin edelleen, mutta mielestäni hänen olisi pitänyt päästä vielä Ricciardo edelle. Singaporen varikolla liikkuvat huhut ovat vahvasti viemässä Alonsoa McLarenille ensi kaudeksi. Uutisia odotetaan kahden viikon päästä ajettavaan Japanin osakilpailuun.

Toro Rosson Jean-Eric Vergne ajoi uransa parhaimman kisan ollen kuudes. Vergnen kuudes sija tuli mielestäni tuomariston ansiosta, sillä nykyiset rangaistussäännöt ovat täysin epäoikeudenmukaiset. Ranskalainen sai kahdesti rangaistuksen toisen auton ohittamisesta radan valkoisten viivojen ulkopuolelta.

Kun hän ei käynyt varikolla enää kisan lopussa, niin tuo toinen viiden sekunnin rangaistus lisättiin loppuaikaan. Se on täysin epäreilua, että rikkomalla tahallisesti sääntöjä, niin rikkeestä saatu hyöty on suurempi kuin itse rangaistus. Mikä se sellainen rangaistus on! Esimerkiksi Räikkösen olisi kannattanut ohittaa Bottas radan ulkopuolelta, sillä hän olisi helposti karannut perässä olevilta yli viiden sekunnin päähän ennen ruutulippua. Onneksi tätä ei kuitenkaan nähty!

Idioottimaisiin päätöksiin menee myös tämä radioviestien tulkitseminen. Kansainvälisen autoliiton FIA:n on syytä katsoa itseään peiliin jälleen kerran tämän viikonlopun jälkeen.

MM-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua legendaarisella Suzukan radalla, kun vuorossa on Japanin GP!

Singaporen GP:n lopputulokset

Kuljettajien MM-pisteet

Valmistajien MM-pisteet