Selaat arkistoa kohteelle vasemmistoliitto.

Vasemmiston ulosmarssi

26.3.2014 Yleinen

Päivän sisäpoliittinen puheenaihe on luonnollisesti Vasemmistoliiton lähtö Kataisen ”sixpack”-hallituksesta. Jo hallituksen vaikea syntyprosessi kolme vuotta sitten ennakoi runsaasti vaikeuksia tulevalle ja niitä onkin ollut enemmän kuin ehkä oletettiin. Yksilöiden vaikeuksia a’la Hautala ja Wallin ovat seuranneet useat puolueiden ideologisesta taustasta johtuvat näkemyserot, jotka ovat luonnollisesti korostuneet vaikeina aikoina, kun pitäisi saada aikaan jotain konkreettista, joka muuttaa asioita.

Se, lähtikö Vasemmistoliitto ovet paukkuen ja vapaaehtoisesti vai näytettiinkö puolueelle ovea pääministerin toimesta, on lopputuloksen kannalta oikeastaan yhdentekevää. Puheenjohtaja Arhinmäen selitykset, miksi hallituksesta lähdettiin ovat sitä vastoin olennaisemmat. Paavon johdolla porvarivetoiseen hallitukseen marssiminen sinänsä on ollut ideologinen ihme. Ristiriitainen asema aiheuttí jo alkutaipaleella muun muassa sen, että kaksi edustajaa irtautui eduskuntaryhmästä perustaen oman ”oikean vasemmiston”.

Useat vaikean ajan hallituksen linjaukset ovat taatusti olleet perusvasemmistolaisille katkeraa nieltävää jo tämän kolmen vuoden ajan. Perusteita lähtemiselle on ollut huomattavasti enemmän ja suurempiakin kuin nyt Paavon lähdön syyksi mainitsemat lapsilisien leikkaus tai tiettyjen sosiaaliryhmien indeksitarkastusten suuruus. Ei ole kuin pari päivää niin Vasemmistoliitto istui yhtenä rintamana SOTE-uudistuksen julkistuksessa, jonka heijastusvaikutukset tulevat taatusti olemaan puolueen kannattajille suuremmin vaikuttavaa kuin nyt tehtävät leikkaukset ja korotukset.

Merkillepantavaa on mielestäni ajankohta, missä puolue lähtee. On vajaa vuosi seuraaviin eduskuntavaaleihin ja tunnetusti kansalaistemme sisäpolittiinen muisti on lyhyt. Tämä antaa Arhinmäen esikunnalle mahdollisuuden ja aikaa teroittaa kynnet ja hyökätä täysin palkein kohti hallitusta, joka joutuu vaikeassa tilanteessa kiperään tilanteeseen kasvaneen uuden opposition rynnistyksessä. Arvaukseni on, että Vasemmistoliitto pystyy taitavin sanakääntein haukkumaan koko hallituksen olemassaolon ajan politiikan huolimatta siitä, että se on itse ollut sitä sorvaamassa jo kolme vuotta. Mutta puolue luottaa kansalaisten huonoon muistiin. Tässä on todellinen mahdollisuus kääntää puolueen pitkään junnannut kannatuslukema nousuun.

Arhinmäen selitys siitä, että on vastuullista lähteä hallituksesta, joka tekee esiintuotuja valintoja, on ontuva. Eikö vastuullista olisi nimenomaan ollut jatkaa loppuun ja yrittää kaikin keinoin vaikuttaa asioihin hallituksesta käsin? Tehdä jotain muuta kuin räksyttää oppositiosta. Hallituskarkuruudeksi nimitän minä tätä toimintaa. Toisaalta, kun on seurannut molempien vasemmistoministerin toimia ja ponsia omalla hallinnon alallaan tai yksityiselämässä, lähdöt lienevät ministereiden paikoilta ihan perusteltuja. Kyllösen tapa toimia ja outo maine ministeriön virkamiesten joukossa on julkinen salaisuus ja  Paavon tekemiset olympialaisissa tai maine vanhana anarkistina ovat vertaansa vailla.

Odotan ensimmäisiä Vasemmistoliiton piikikkäitä arvosteluja hallituksenkehysriihtä edeltäviin toimiin jo seuraavalla viikolla. Tuskin kuitenkaan vielä Kyllönen tai Arhinmäki, mutta valmiiksi kirjoitettuja kritiikkejä lienee jokaisella vasemmiston kansanedustajalla pöytälaatikko pullollaan. Arvaan SOTE-uudistuksen olevan kärkenä. En silti usko tämänkään auttavan, vaan eiköhän Vasemmistoliitolla ole edessään tuskaisen pitkä oppositiotaival.