Selaat arkistoa kohteelle vanhurskautus.

Vanhurskautuksesta

10.4.2016 Raamatusta

Vanhurskaus. Ei kovin arkisanastoa meille? Mitä se meinaa? Iso Raamatun Tietosanakirja kuvaa esimerkiksi sanaa näin: Se ilmaisee Jumalan tuomion johdonmukaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Vanhurskaus on myös sitä käytöstä, toimintaa ja vaellusta, joka on oikeaa Jumalan edessä, hänen mielensä mukaista ja hänen tunnustamaansa, toisin sanoen lähinnä samaa kuin oikeamielisyys. Tähän oikeamielisyyteen liittyy myös Jumalan pelko ja sisäinen antautuminen Jumalan tahdolle. Vanhurskaat tietävät olevansa kokonaan riippuvaisia Jumalan armosta, joka vaikuttaa Jeesuksessa Kristuksessa.

Nyt, kun olemme hiukan selvittäneet, mitä vanhurskaus pitää sisällään, lähdetään tutkimaan Sanaa:

Roomalaiskirje 3:21-26

Mutta nyt Jumalan vanhurskaus, josta laki ja profeetat todistavat, on ilmoitettu ilman lakia. Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen kaikille, jotka uskovat. Ei tässä ole mitään erottelua, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat Jumalan kirkkautta vailla mutta saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Hänet Jumala on asettanut armoistuimeksi uskon kautta hänen vereensä osoittaakseen vanhurskautensa, koska oli jumalallisessa kärsivällisyydessään jättänyt rankaisematta ennen tehdyt synnit. Tämän Jumala teki osoittaakseen vanhurskautensa nykyajassa: hän on itse vanhurskas ja vanhurskauttaa sen, jolla on usko Jeesukseen.

Jakeessa 20 sanotaan pohjaksi tälle jaejaksolle: Eihän yksikään ihminen tule hänen edessään vanhurskaaksi tekemällä lain vaatimia tekoja, sillä lain kautta tulee synnintunto.

Fakta on siis se, että jokainen ihminen on väärässä asemassa suhteessa pyhään, täydellisen oikeudenmukaiseen Jumalaan, joka määrittää, miten ihmisen tulee elää. Syntiinlankeemuksen seurauksena yksikään ihminen ei kykene elämään oikein Jumalan tahtoon nähden. Kukaan ihminen ei kykene täyttämään Jumalan lain vaatimuksia, lain tehtävä on kasvattaa ihmiset hyväksymään oma syntisyytensä Jumalan edessä, jotta hyväksyisimme Jumalan armon Jeesuksessa elämäämme.

Ihmiset ovat kaikkina aikoina yrittäneet elää hyvää elämää, luullen, että Jumala hyväksyy heidät taivaaseen sen perusteella, että he ovat eläneet hyvin, tehneet mielestään vähemmän pahaa kuin hyvää. Mutta Jumalan tahtoa ei kukaan ihminen kykene täyttämään omilla teoillaan, kuten näimme. Vasta kun ihminen nöyrtyy, ja myöntää, että olen syntinen ja tarvitsen apua, jotta pääsen tästä eroon, Jeesus voi tulla apuun. Kun ihminen alkaa ymmärtää Jeesuksen täydellisen uhrin seuraukset, hän alkaa kunnioittamaan häntä syvästi ja tahtoo elää hänen tahdossaan koko elämänsä.

Jakeet 22-24 eivät jätä paljonkaan tulkinnan varaa: Ensimmäinen asia, jotta ihminen saa syntinsä anteeksi ja ennalleen asetetaan oikeaan suhteeseen Jumalan kanssa, on Jumalan lahjoittama usko. Jumala vetää ihmistä pelastukseen ja hyväksyttyään sen, hänestä tulee uusi luomus Kristuksessa (2.Kor. 5:17). Tässä ei ole muita ehtoja: Ihmisen täytyy vain hyväksyä Jumalan armo omalle kohdalleen, jolloin hänet vanhurskautetaan, julistetaan syyttömäksi, Jeesuksen täydellisen uhrin kautta. Ihmisen osana on vain vastaanottaa ja se on siinä! Mutta se vaatii oikeasti nöyryyttä myöntää olevansa hukassa, synnin orja ja vasta silloin hän voi aidosti vastaanottaa Jumalan ilmaisen lahjan. Ikävä kyllä ihmiset ovat liian monesti ihmisten orjia ja miettivät, että mitä ihmettä ystävät ja tutut sanovat, jos tuun uskoon?! He eivät ymmärrä, että eräänä päivänä he seisovat yksin oikeamielisen Jumalan edessä vastaamassa elämästään, eivätkä naapurin elämästä. Silloin on liian myöhäistä pyydellä uutta mahdollisuutta.

Jakeet 23-24 osoittavat selkeästi, ettemme ansaitse Jumalan armoa, vaan se on hänen suuri rakkaudenosoituksensa meille. Se perustuu Jeesuksen ansaitsemaan lunastukseen, kun hän sovitti täydellisesti jokaisen ihmisen syntivelan Golgatalla. Kaikessa on kysymys siitä, mitä Jeesus teki. Jae 25 jatkaa apostolin Kristus-keskeistä saarnaa siitä, että Jumala on asettanut Jeesuksen sovituksen välineeksi (armoistuimeksi) uskon kautta hänen vereensä osoittaakseen oikeamielisyytensä. Mistä on kyse? Mielestäni siitä, että Jeesuksen veri on puhdistanut jokaisen joka turvaa häneen. Ainoa asia, mikä voi puhdistaa ihmisen synnit on Jeesuksen kallis veri. Siinä ei ollut mitään epätäydellistä. Ainoastaan se riitti Jumalalle, jotta hän voi oikeutetusti antaa anteeksi jokaiselle, joka uskoo Jeesukseen. Miksi on näin? Koska täytyi olla todella virheetön, täydellinen uhri, jotta oikeamielinen Jumala voi antaa anteeksi kaikki synnit.

Jae 26 alleviivaa vielä kuinka oikeudenmukainen Jumala on. Hän itse on personoitunut oikeudenmukaisuus, täydellinen. Ja hän lukee Jeesuksen syyttömyyden ja oikeamielisyyden meidän eduksemme! Mikä valtava ilouutinen! Ei oo mitään vastaavaa olemassakaan! Onko sinun ja minun hankala hyväksyä tätä? Maiskuttele näitä vielä:

Roomalaiskirje 4:25, 5:1, 8.

Hänet annettiin alttiiksi meidän rikkomustemme tähden ja herätettiin kuolleista meidän vanhurskauttamisemme tähden.

Koska siis olemme tulleet uskosta vanhurskaiksi, meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta.

Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun me vielä olimme syntisiä.

Herää kysymys, mitä nämä vanhurskautuksen siunaukset saavat uskovissa aikaan? Sen tulisi saada meidät arvostamaan Jumalaa syvästi. Sen tulisi saada meidät palvomaan koko elämällämme häntä, joka antoi kalleimman lahjan, minkä kukaan voi antaa. Meidän tulisi sisäistää asemamme Jumalan rakkaina lapsina, jotka tulevat perimään Jumalan valtakunnan. Miksi tämä identiteetin sisäistäminen on niin tärkeetä? Mielestäni siksi, että miten ihmeessä voimme opetuslapseuttaa uusia Jumalan lapsia, ellemme itsekään sisäistä asemaamme. Jos Pyhä Henki saa meidät pikku hiljaa ymmärtämään asian elämässämme, voimme johtaa muitakin terveeseen uskovien kasvuun. Siksi on niin tärkeetä pyytää Pyhää Henkeä valaisemaan meille, mitä Jeesus on todella tehnyt!

Olin muutamia päiviä sitten lenkillä ja kuuntelin erään gospelbändin biisiä Jeesuksen verestä. Jumala kuiskasi henkeeni, että ”minä puhdistan sinut nyt Jeesuksen verellä”. Se oli täynnä armoa ja rakkautta. En voinut kuin aamuhämärissä hölkätessä kiitellä Herraa, että hän tahtoo pyhittää minua joka päivä hänen kaltaisekseen. Ajattelen, että tuo hetki muistutti minua siitä, kuinka tärkeetä on jatkuvasti tulla tietoiseksi Jeesuksen veren valtavasta voimasta, joka uudistaa päivittäin, kun olemme avoimia Herralle. Kun vastaanotin puhdistusta, koin, kuinka Jumalan rakkaus täytti koko olemukseni ja aloin kunnioittamaan häntä entistä enemmän. Pyhitys on siis erittäin tarpeellista meille kaikille, jotta voimme kasvaa Jumalan lapsina.

Näin myös tällaisen näyn: Näin Jeesuksen ristiinnaulittuna minun tähteni. Se sai minut polvistumaan ja nöyrtymään. Se murtaa sydämeni, kun mietin, että minä ansaitsin tuon rangaistuksen synneistäni, mutta Jeesus täysin syyttömänä rakasti minua syyllistä niin paljon, että kantoi syntieni rangaistuksen Golgatalle, jotta minun ei tarvitse enää olla synnin orja, vaan vapaa, koska hän lunasti minut täydellisesti.

Uskovinakin meillä on jatkuva taistelu syntiä vastaan vanhan syntiä rakastavan luontomme tähden. Mutta meidän tarkoitus ei ole elää enää orjina, vaan vapaina. Lue ajatuksella seuraavat jakeet, tällä kertaa Elävän Uutisen mukaan:

Roomalaiskirje 6:5-11

Me ja Kristus olemme yhtä: me kuolimme hänen kanssaan. Nyt olemme osallisia hänen uudesta elämästään ja kerran nousemme kuolleista niin kuin hän. Meidän vanha minämme ristiinnaulittiin Kristuksen kanssa, jotta emme enää olisi synnin hallittavina emmekä synnin orjia. Koska olemme kuolleet synnille, sillä ei ole ylivaltaa elämässämme. Vanha, syntiä rakastava minämme on kuollut Kristuksen kanssa, ja niin uskomme saavamme myös elää ikuisesti hänen kanssaan. Jeesus nousi kuolleista, eikä hän enää koskaan kuole. Kuolemalla ei ole enää valtaa häneen. Hän kuoli kaikkien puolesta murtaakseen synnin vallan, ja nyt hän elää ikuisesti Jumalalle. Pitäkää siis tekin itsenne synnille kuolleina ja eläkää Jumalalle Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, tähden.

Miten siis elämme Kristuksen voittosaatossa omassa elämässämme? Pitämällä vanhan luontomme ristiinnaulittuna, jonka seurauksena synnin ylivalta Jeesuksen ansiosta on murtunut. Aivan kuten Jeesus eli kuuliaisena Jumalan tahdolle koko elämänsä, mekin täydellisessä riippuvuussuhteessa häneen, voimme elää vapaina synnin orjuudesta :D Jos elämme lähellä Jeesusta, synnin valta väistyy päivä päivältä kirkkaammin! Ole siunattu Jeesuksen nimessä :)