Selaat arkistoa kohteelle työt.

Työnhakuhelppi: Miten minä teen työhakemukseni

29.9.2015 Yleinen

Elämme aikoja, jossa tavoitelluimmat työpaikat vertauskuvallisesti ovat kuin meheviä pihvejä, ja hyvä työnhakuasiakirja on kuin terävä haarukka, joka iskee pihviin kiinni silloin kun muut vain tökkivät sen pintaa.

Luojan kiitos kävin silloin joskus työnhakuvalmennuskurssin, se auttoi näkemään hakuprosessin myös työnantajan näkökulmasta. Tarkoitus on tietenkin seuloa jyvät akanoista, ja kurssin läpikäytyäni olen mielestäni olen ollut enimmäkseni jyvien joukossa. Sitten jyvät kutsutaan haastatteluun, ja niistä valitaan kaikkein hienoin jyvä/hienoimmat jyvät. Haastattelu on asia sitten erikseen, siihen mahdollisesti vinkkejä toisella kertaa.

Tämä on siis oma tapani tehdä työhakemus, en siis ole mikään työnhakuneuvoja ammattiltani, mutta toivottavasti tästä irtois joillekki jottai.

Avoin hakemus

Työpaikkailmoituksessa yleensä pyydetään lähettämään ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen vapaamuotoinen, eli avoin hakemus.

 • Sähköpostin otsikko tyyliin: ”Hakemus kahvilatyöntekijän tehtäviin Blaablaa-kahvilaan”. Selkeästi ja suoraan asiaan, yes.

Kirjoita otsikoksi ”hakemus” tai ”avoin/vapaamuotoinen hakemus”, kukin tyylillään. Oikeaan yläkulmaan laita se päivämäärä, milloin olet hakemuksen tehnyt.

 • MUISTA päivittää päivämäärä AINA kun muokkaat hakemustasi (esim. lisätessäsi uuden työkokemuksen jne). Se ei anna hyvää kuvaa työnantajalle, jos työ alkaa esim. 19.10.2015 ja yläkulmassa lukee 20.5.2015…

Sitten olen laittanut otsikon alle oman kuvani.

Ei bile – tai kaverikuvia, vaan pirteä, asiallinen, edustava ja selkeä kuva itsestäsi.

Kuvan alle omat yhteystietosi ja sen alapuolelle työnantajan yhteystiedot:

 • Etu- ja sukunimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, syntymäaika

Ne tiedot, mitä työnantajasta on työpaikkailmoituksessa tullut ilmi, mutta siis yleensä ilmoituksessa lukenut henkilön nimi, yrityksen nimi, toimipaikan katuosoite ja sähköpostiosoite.

Vapaa kirjoitusosio

 • Aloita kuvailemalla ikäsi, sukupuolesi, asuinpaikkakuntasi ja ammattisi. Eli tyyliin: ”Olen 20-vuotias raumalainen nainen, ja valmistuin keväällä 2014 matkailupalvelujen tuottajaksi.”
 • ILMAISE KIINNOSTUKSESI kyseistä työpaikkaa kohtaan: ”Olen erittäin kiinnostunut tulemaan Teille töihin (teille-sanan korostamisesta saa lisäpisteitä ja näin ilmaiset arvostusta ja kunnioitusta työnantajaa kohtaan) Blaablaa:n kahvilatyöntekijän tehtäviin.
 • VÄLTÄ olisin, haluaisin, pystyisin – sanamuotoja. Ne tarkoittavat, ettet ole varma omasta osaamisestasi. OLEN, HALUAN, PYSTYN ← näin.
 • Kerro MIKÄ HAKEMASSASI TYÖPAIKASSA SINUA KIINNOSTAA. Ja voin neuvoa, ettei kannata vastata palkkapäivää. Vaan esim. ” Työssänne minua erityisesti kiinnostavat monipuoliset työtehtävät, asiakkaiden palvelu, uuden oppiminen.”

→ erityisesti-sanan merkitys = osoittaa, että sinua kiinnostavat työssä muutkin asiat, mutta nämä asiat ERITYISESTI.

 • Kun luet työpaikkailmoituksen kuvausta siitä, millaista työntekijää työhön haetaan, niin kerro itsestäsi ne asiat, jotka ovat hyödyksi juuri siinä kyseisessä työssä. Esim. aikaisempi kokemus työtehtävistä, koulutukset ja kurssit ja sopivat luonteenpiirteesi JUURI TÄTÄ TYÖTÄ ajatellen.

”Haemme iloista, oma-aloitteista ja leivontataitoista kahvilatyöntekijää…” ← Mieti vaadittavat taidot ja kokemukset, ym. asiat, joista rapsahtaisi mahdollisia ”lisäpisteitä.”

→ ”Suoritin ammattikoulussa kahden kuukauden työssäoppimisjakson Tilulii-kahvilassa. Siellä työnkuvaani kuului asiakas- ja omien tilojen siistiminen, omavalvonta, kassan käyttö, asiakkaiden palveleminen ja eri kahvijuomien valmistus. Ammattikoulun aikainen luokkamme piti koulussa kuukauden ajan opiskelijoille tarkoitettua kahvilaa. Valmistimme itse omat tuotteemme ja valvoimme myyntiä. Toiminnan loputtua arvioimme olimmeko tappiolla vai voitolla. ”

 • JOS KOKEMUKSESSASI ON PUUTTEITA, kuten äskeisessä henkilö ei ollut työssäoppimisjaksolla valmistanut kahvilan tuotteita, mutta oli rutkasti tehnyt kahvilassa muita asioita, ne kannattaa mainita sillä ne voivat hyvin korvata joitain puutteitasi. Sitten henkilö muistikin opiskelijakahvilan, jota hän piti yhdessä luokkansa kanssa.

→ Jos ei oikeasti ole juurikaan yhtään kokemusta jostain työtehtävästä, voit sanoa, että olet erityisesti kiinnostunut tämän työtehtävän oppimisesta. Uuden oppimisenhalu on aina plussaa työnantajan silmissä!

 • Kerro myös mahdollisista ”sivuhommista”, joita teet. Mutta lisää perään, että ne eivät ole esteenä tälle työlle.

Työnantajat etsivät sellaista työntekijää, jolla on mahdollisimman vähän esteitä.

→ ”Kirjoitan blogia..” ”Teen satunnaisesti tuurauksia..” ”Toimin englannin kielen tutorina lukiolaisille..”

 • Kerro suorittamasi kurssit ja koulutukset, esim. anniskelupassi, työturvallisuuskortti, ensiapukurssi, hygieniapassi jne.
 • LUONTEESI. Ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista. Käytän nyt jälleen esimerkkinä kahvilatyöntekijäksi hakevaa henkilöämme. Painota erityisesti niitä luonteenpiirteitä, jotka ovat plussaa kyseisessä työssä.

→ ”Luonteeltani olen reipas, auttavainen, yhteistyökykyinen, sosiaalinen, tehokas, palveluhenkinen ja itsenäinen.” Tarkoitus ei ole luetella jokaisia luonteenomaisia piirteitäsi, vaan kyseistä työtä ajatellen ne keskeisimmät.

 • MITÄ SINULLA ON ANNETTAVAA YRITYKSELLEMME? Tähän työnantajat haluavat usein vastauksen, mutta se unohtuu valitettavan usein mainita hakemuksessa.

Esim. → ”Asiakaspalvelijana pyrin aina täyttämään asiakkaan odotukset niin, että yrityksestä jäisi hyvä muistikuva asiakkaan mieleen.”

 • Myöskin ”MITÄ ETUA SINUSTA ON MEILLE?” on kysymys, jota kannattaa pohtia työnantajan näkökulmasta. Jos et muuta keksi, niin kannattaa mainita vaikka, että olet joustava työpäivien – ja aikojen suhteen. Tämä luonteenpiirre säästää monesti työnantajalta aikaa ja vaivaa.
 • MIKÄ SINUA MOTIVOI TYÖNTEKIJÄNÄ? Tähänkään ei kannata vastata sitä rahaa.

vaan esim. → ”Työntekijänä minua motivoi asiakkaiden auttaminen ja uuden oppimisenhalu.”

 • KERRO VAPAA-AJAN HARRASTUKSISTASI. Urheiluharrastukset kannattaa mainita, sillä se kertoo, että pidät työkuntoasi aktiivisesti yllä.

→ ”Vapaa-ajalla käyn jumpissa, lenkkeilen, luen kirjoja ja leivon.”

 • Loppuun olen kirjoittanut vielä: ”Hakemuksen liitteenä on vielä ansioluetteloni, jossa kerron tarkemmin työkokemuksistani.” En ole vapaamuotoiseen hakemukseen kaikkia amiksen työssäoppimisia luetteloinut, koska mielestäni siinä kuuluu lukea vain ne hyödyllisimmät kokemukset.
 • Loppuun kannattaa keksiä joku piristävä ja omaperäinen lopetus, itselläni se ei ole niinkään omaperäinen,

→ vuodenajasta riippuen lopetuslauseeni: ”Syksyisin terveisin, Julia..”,  tai ”Aurinkoisin terveisin, Julia.. Myös ”Yhteydenottoanne odottaen, Julia..” on hyvä.

Yksi tapa millä voisit erottua joukosta on kirjoittamalla loppuun jokin inspiroiva elämänviisaus.

encourager

MUITA VINKKEJÄ

 • Check your grammar! Tarkista hakemuksesta  oikeinkirjoitus ja yhdyssanat, TÄRKEÄ!
 • Mieti oletko vastannut kaikkiin työnantajan työpaikkailmoituksessa mainitsemiin kohtiin.
 • Katso, että hakemus etenee järkevästi, on helppolukuinen, eikä ole sekava. Jos on, niin siitä ei saa syyttää mun blogikirjoitusta.
 • Tarkistuta hakemus esim. sukulaisella tai kaverilla! Omia virheitä ei aina huomaa.
 • Älä valehtele, äläkä liioittele osaamistasi. Jos mielesi tekee mainita vähäisestä espanjan osaamisestasi, niin voit sanoa, että harjoittelet sitä parhaillaan. Siitä ei ehkä ole hyötyä muttei haittaakaan!
 • Vältä asioiden toistamista.
 • Jos sinulla on kova kiire tietää miten sinun on käynyt, niin voit soitella työnantajalle ja kysellä, että miten hakuprosessi etenee. Yleensä saat näin tietää, että milloin päätöksiä mahdollisesti ollaan tekemässä.
 • Ei kannata hakea vain yhteen paikkaan ja odotella vastausta. Hae useaan, niin et missaa muita hyviä mahdollisuuksia.

Toivottavasti tästä tuli hyödyllinen, hei kertokaa oliko hyvä ja jäikö jotain olennaista pois..

Tsemppiä työnhakuun ja kivaa syksyä! ?