Selaat arkistoa kohteelle työntekijä.

Työnhakuhelppi: Miten loistaa työhaastattelussa

14.10.2015 Yleinen

Keskiviikkoiltaa! ☺

Anteeksi kun tämä haastatteluosio tulee näin jälkijunassa. Onneksi olkoon, olet loistavilla vinkeilläni selvittänyt tiesi akanoiden ohitse itse työhaastatteluun!(heh heh)

KUN SINUT ON KUTSUTTU HAASTATTELUUN

Ennen haastattelua kannattaa suunnitella jo vähän etukäteen, miten vastaat todennäköisesti esitettäviin kysymyksiin. Tarkoitus ei ole muuttua vastauksia latelevaksi robotiksi, mutta kannattaa miettiä, miten voit vastaamalla antaa parhaan mahdollisen kuvan itsestäsi.

– Kertoisitko vähän itsestäsi ? ?

BOOM? Voi ei, voi ei, voi eiii… ööömmä tykkään Harry Pottereista ja bilettämisestä?.. ?.. ?

Näetkö siis mihin pyrin tässä? Jotta sinulla ei menisi täysin luu kurkkuun, kannattaa opetella so called ”Kahden minuutin hissipuhe”.

Hyvä hissipuhe on ytimekäs, selkeä, ei jaaritteleva eikä toistava.

 • esim: Olen Blaa Blaa, synnyin syyskuun alussa vuonna 1994 Hyvinkäällä, tällä hetkellä asun Tuusulassa kämppäkaverini kanssa. Valmistuin viime vuonna Tuusulan ammattiopistosta matkailupalvelujen tuottajaksi, ja sain PAM:in stipendin. Perheeseeni kuuluu äiti, isä ja pikkuveli.

SITTEN…

 • Kerro lyhyesti aikaisemmat ja hakemasi työn kannalta tärkeimmät työkokemukset ja se mitä teet tällä hetkellä.
 • Kerro muut koulutukset, suoritetut kurssit, muu osaamisesi
 • Kerro lyhyesti vapaa-ajan harrastuksistasi ja mielenkiinnonkohteistasi
 • Kuvaile muutamalla sanalla hyviä luonteenpiirteitäsi
 • Tutustu yritykseen ja sen nettisivuihin, työnantaja arvostaa sitä, kun osoitat mielenkiintoa yrityksen toimintaa kohtaan. Nettisivuilta saat aika hyvin selkoa kys. yrityksen arvoista ja tavoitteista.
 • Työnantaja saattaa kysellä sinulta jotain yritykseen liittyvää, joten älä vähättele siihen tutustumisen tärkeyttä.
 • Valitse jo hyvissä ajoin siistit vaatteet haastatteluun (tämä vinkki varsinkin naisille) ! Koska itse ainakin jätän tällaiset viime tippaan ja voi tulla kiirepaniikki..?
 • Ja siis muutenkin, jätetään ne reinot, hupparit ja verkkarit mökkeilyä varten. Ja vaatekasan alimmat pysyköön vaatekasan alimpina. Itse säilytän ”bisnesvaatteita” henkareissa erikseen, joihin kosketaan vain spesiaalikeisseissä. Rypyttömät, asialliset ja peittävät ?. Mulla myös jotenkin hiukset kiinni-tyyli vaikuttaa aika paljon bisnesmoodiini, jos mulla on hiukset auki niin on liian letkeä olo. Mut tää on siis vaan mä ?
 • Pidä jonkun tuttusi kanssa leikkihaastattelu.
 • Yleisimpiä haastattelukysymyksiä tässä, mieti ainakin näihin vastauksia. Voit myös muistella aikaisempia työhaastattelujasi, mitä niissä kysyttiin?

Kertoisitko vähän itsestäsi? (ks. hissipuhe)

Mitä teet tällä hetkellä? (Työtön työnhakija, älä panikoidu tästä. Kerrot vain rehellisesti ja asiallisesti, että haet töitä saadaksesi lisää työkokemusta ja kerro mahd. harrastus – ja järjestötoiminnasta).

Miksi valitsit sen alan, jota olet opiskellut? (Vastaus ”koska oon kuullu, että siellä on rentoa” on ehdottomasti kielletty.)

Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? (Heikkoudet: Ne, joita pystyt kehittämään, tai jotka ovat jollakin tavalla myös vahvuuksia.)

Miten uskot koulutuksesi soveltuvan hakemaasi työtehtävään? (Jos koulutuksesi ei vastaa hakemaasi työtä, voit kertoa esim. että koet saaneesi koulutuksestasi hyvän lähtöpohjan työmaailmaan).

Miksi haet tätä työpaikkaa? (Esim. kiinnostavat työtehtävät, arvostat yrityksen tavoitteita ja arvomaailmaa, haluat lisäkokemusta. Mieti uudestaan mikä sai sinut hakemaan tätä työpaikkaa? Vältä palkkaan liittyviä vastauksia. Jos vaihdoit työpaikkaa, niin hyvä syy sille olisi se, että haluat nähdä työsi eri näkökulmista.)

Miksi meidän pitäisi ottaa juuri sinut meille töihin? (No niin anna palaa! Olen sitä ja tätä…Muista kuitenkin nöyryys ja vastaa tähän lyhyesti ja ytimekkäästi.)

Mikä motivoi sinua työntekijänä?

Mitä odotat hakemaltasi työtehtävältä?

Oletko enemmän ryhmä- vai itsenäinen työskentelijä? (Mieti millainen työympäristö tässä työpaikassa, osoita vastauksellasi, että tulet pärjäämään heidän työympäristössään.)

Miten voit olla hyödyksi yrityksellemme? (Tuon yrityksellenne uusia ideoita ja näkökulmia…)

Millainen on hyvä esimies?

Miten toimit hankalan asiakkaan kanssa? (Hankalilta asiakkailta ei voi välttyä juurikaan missään. Heidän kanssaan on vain oltava kärsivällinen, kuunneltava heidän asiansa, tehdä sen mitä voit tehdä, mutta muista pitää järki päässä ja omat oikeutesi! Kaikkia ei voi miellyttää mutta koitettava ymmärtää on ?.)

Millaisessa työympäristössä viihdyt? (Muista olla kohtuullinen, työnantajat tekevät parhaansa työntekijöiden viihtyvyyden suhteen. Mielestäni hyvä työympäristö on reilu, kannustava ja tasapuolinen.)

Oletko valmis joustamaan työaikatauluissa / valmis matkustamaan työn puolesta?

Onko sinulla mitään työhön vaikuttavia rajoitteita?

Mikä on palkkatoivomuksesi? (Tämän kysymyksen yleisyydestä en tiedä, itselläni sitä ei ole tullut vielä vastaan. Vastaamalla tietyn summahaarukan sinulla on riskinä se, että arvioit sen aivan päin honkkelia. Kannattaa vastata jotain tämänsuuntaista: ”Tekemäni työ on minulle tärkeämpää kuin palkka, mutta toivon, että haastattelun jälkeen voimme keskustella työtehtävistä ja samalla myös palkka-asioista.” Näin osoitat, ettet ole vain rahan perään, etkä mene ainakaan tässä vaiheessa päin honkkelia!

Jos pääset töihin, kannattaa ottaa selvää heillä työntekijän peruspalkkaus tai päätellä se omien kokemusten kautta. Vältä kuitenkin tasatuhansia (1500 – 2000), koska se kertoo, että olet tyytyvä alkavaan summaan, ja osittain tietämättömyydestä. Kannattaa siis käyttää lukuja tyyliin 1880 – 2120 €.

Miksi lopetit aiemmassa työpaikassasi? (Älä ala haukkumaan entistä työ- paikkaasi, -kavereitasi tai -antajaasi. Kerrot vain rehellisesti, että työ ei sopinutkaan sinulle, ja mielestäsi oli aika kokeilla toisenlaista työtä.)

Mitä olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? (Jos olet oppinut hyödyllisiä taitoja, mainitse ne. Jos olet oppinut työelämän pelisääntöjä, mainitse ne. Jos olet oppinut työyhteisön ja asiakaspalautteen merkityksen, mainitse ne.)

Mitä tärkeää olet kokenut saavuttaneesi tähän mennessä? ( Esim. koulutus, opinnäytetyö jne. Älä mene henkilökohtaisuuksiin.)

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? (Tosihan on se, että työnantajat etsivät mahdollisimman pitkäaikaista duunaria. Jos olet vielä epävarma tulevaisuudensuunnitelmistasi, niin voit sanoa esim. : ”Näen itseni pyrkimässä kohti yrityksen johtoa. / Näen itseni vakituisessa työpaikassa ja koko ajan kehittyvänä työntekijänä.”

Onko sinulla meille kysymyksiä? (Hahaa, sinun vuorosi ristikuulustella! (joking) Kyselepäs etenemismahdollisuuksista, näytä heti kunnianhimosi ja halusi saavuttaa asioita. Kysy mistä haastattelija itse pitää työssään, ole aidosti kiinnostunut. Muista kysyä myös työn haasteista. Kysy millainen työympäristö yrityksellä on?

 • Kerää muovitaskuun tai kansioon koulu -, työ- ja kurssitodistukset. Yksi minkä minä olen aina ottanut mukaan, on opinnäytetyökansioni.
 • Katso ajoissa, missä haastattelupaikka sijaitsee ja varaa aikaa sen verran, ettet myöhästy.
 • Myöhästyminen on varma keino pilata ensivaikutelma, ennen kuin olet ehtinyt edes anteeksi pyytää.
 • Muista sen henkilön nimi, jonka kanssa olet sopinut haastattelun! Jos et ole varma kuka se henkilö on, käytä seuraavaa repliikkiä, ja tee tuttavuutta jo muiden työntekijöiden kanssa. Aloita verkkojen kutominen heti!

Hei, olen Blaa Blaa ja tulin työhaastatteluun. Onko Meh Meh paikalla? ?

 • Lue kirjaa, tee ristisanatehtäviä, sudokuja jos joudut odottamaan ennen haastattelua. Paljon originellimpaa kuin älykännykän näprääminen! Osoita haastattelijalle, ettei mielesi koskaan lepää. Hah.

reading

MUITA VINKKEJÄ

 • Kuuntele kysymykset huolella, vaikka olisitkin hermostunut.
 • HAASTATTELU EI OLE KUULUSTELU, vaan KESKUSTELU. Se on molemminpuolista osallistumista sinun ja haastattelijan puolilta.

Ei sinun tehtäväsi ole olla hiljaa ja vastata vain silloin kuin kysytään. Osoita, että sinulla on sanottavaa. Vältä kuitenkin yleismaailmallista jaarittelua.

 • Jännittääkö? No aivan varmasti! Se ei auta mitään, jos ajattelet koko ajan mielessäsi että et saa jännittää. Saat sinä!

Hyvä jännitys motivoi sinua yrittämään entistä paremmin. Jos kuitenkin jännitys tuntuu ylitsevuotavalta, kokeile keskittyä itsesi sijasta haastattelijaan ja esitettyihin kysymyksiin.

 • Tee itsestäsi brändi. Ja oikein himottava sellainen, heidän on pakko palkata sinut! Unohda kuitenkin leuhkuus ja muista terve itsevarmuus. Olemuksesi on ulkoasusi, ja luonteesi ja sanomasi sanat ovat brändisi sisältö.
 • Kaikella, mitä sanot haastattelussa, tulee olemaan merkitystä.
 • Älä aliarvoi tai väheksyä itseäsi tai taitojasi, osoita että sinusta on kehittämään vajaavaisuuksiasi ja arvosta osaamistasi!
 • Ryhti, melko klisee, mutta oikeasti tärkeä. Kaikilla meillä on selkäranka ja sen pitää näkyä.
 • Harjoittele myös jämäkkää kättelyä! Jos toisen käsi kuitenkin muuttuu sinertäväksi, you´re doing it wrong.
 • Vältä hajuvesi- ja hiusgeeliövereitä. Liika meikkaaminen ei ainna myöskään hyvää kuvaa. Luonnollisuus ja asiallisuus voittavat.
 • Ei ole pelkästään haastattelijan vastuu sopia jatkosta. Kysele miten haastattelun jälkeen hakuprosessi etenee ja milloin sinulle ilmoitellaan!
 • Toivota hyvää päivän-/illanjatkoa/viikonloppuja, kättele vielä lähtiessäsi, hymyile sydämellisesti ja kiitä haastattelijaa.

Ohi on ohi ooooon…

if

Tämä oli nyt sitten tässä, onnea työhaastatteluun jos menet ja toivottavasti vinkeistä on apua! ? Jos joku haluaa apua johonkin asiaan liittyen, saa ehdottaa uutta kirjoituksenaihetta yms.

Hyvää loppuviikkoa ja kiitos lukijat ?

 

Työnhakuhelppi: Miten minä teen työhakemukseni

29.9.2015 Yleinen

Elämme aikoja, jossa tavoitelluimmat työpaikat vertauskuvallisesti ovat kuin meheviä pihvejä, ja hyvä työnhakuasiakirja on kuin terävä haarukka, joka iskee pihviin kiinni silloin kun muut vain tökkivät sen pintaa.

Luojan kiitos kävin silloin joskus työnhakuvalmennuskurssin, se auttoi näkemään hakuprosessin myös työnantajan näkökulmasta. Tarkoitus on tietenkin seuloa jyvät akanoista, ja kurssin läpikäytyäni olen mielestäni olen ollut enimmäkseni jyvien joukossa. Sitten jyvät kutsutaan haastatteluun, ja niistä valitaan kaikkein hienoin jyvä/hienoimmat jyvät. Haastattelu on asia sitten erikseen, siihen mahdollisesti vinkkejä toisella kertaa.

Tämä on siis oma tapani tehdä työhakemus, en siis ole mikään työnhakuneuvoja ammattiltani, mutta toivottavasti tästä irtois joillekki jottai.

Avoin hakemus

Työpaikkailmoituksessa yleensä pyydetään lähettämään ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen vapaamuotoinen, eli avoin hakemus.

 • Sähköpostin otsikko tyyliin: ”Hakemus kahvilatyöntekijän tehtäviin Blaablaa-kahvilaan”. Selkeästi ja suoraan asiaan, yes.

Kirjoita otsikoksi ”hakemus” tai ”avoin/vapaamuotoinen hakemus”, kukin tyylillään. Oikeaan yläkulmaan laita se päivämäärä, milloin olet hakemuksen tehnyt.

 • MUISTA päivittää päivämäärä AINA kun muokkaat hakemustasi (esim. lisätessäsi uuden työkokemuksen jne). Se ei anna hyvää kuvaa työnantajalle, jos työ alkaa esim. 19.10.2015 ja yläkulmassa lukee 20.5.2015…

Sitten olen laittanut otsikon alle oman kuvani.

Ei bile – tai kaverikuvia, vaan pirteä, asiallinen, edustava ja selkeä kuva itsestäsi.

Kuvan alle omat yhteystietosi ja sen alapuolelle työnantajan yhteystiedot:

 • Etu- ja sukunimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, syntymäaika

Ne tiedot, mitä työnantajasta on työpaikkailmoituksessa tullut ilmi, mutta siis yleensä ilmoituksessa lukenut henkilön nimi, yrityksen nimi, toimipaikan katuosoite ja sähköpostiosoite.

Vapaa kirjoitusosio

 • Aloita kuvailemalla ikäsi, sukupuolesi, asuinpaikkakuntasi ja ammattisi. Eli tyyliin: ”Olen 20-vuotias raumalainen nainen, ja valmistuin keväällä 2014 matkailupalvelujen tuottajaksi.”
 • ILMAISE KIINNOSTUKSESI kyseistä työpaikkaa kohtaan: ”Olen erittäin kiinnostunut tulemaan Teille töihin (teille-sanan korostamisesta saa lisäpisteitä ja näin ilmaiset arvostusta ja kunnioitusta työnantajaa kohtaan) Blaablaa:n kahvilatyöntekijän tehtäviin.
 • VÄLTÄ olisin, haluaisin, pystyisin – sanamuotoja. Ne tarkoittavat, ettet ole varma omasta osaamisestasi. OLEN, HALUAN, PYSTYN ← näin.
 • Kerro MIKÄ HAKEMASSASI TYÖPAIKASSA SINUA KIINNOSTAA. Ja voin neuvoa, ettei kannata vastata palkkapäivää. Vaan esim. ” Työssänne minua erityisesti kiinnostavat monipuoliset työtehtävät, asiakkaiden palvelu, uuden oppiminen.”

→ erityisesti-sanan merkitys = osoittaa, että sinua kiinnostavat työssä muutkin asiat, mutta nämä asiat ERITYISESTI.

 • Kun luet työpaikkailmoituksen kuvausta siitä, millaista työntekijää työhön haetaan, niin kerro itsestäsi ne asiat, jotka ovat hyödyksi juuri siinä kyseisessä työssä. Esim. aikaisempi kokemus työtehtävistä, koulutukset ja kurssit ja sopivat luonteenpiirteesi JUURI TÄTÄ TYÖTÄ ajatellen.

”Haemme iloista, oma-aloitteista ja leivontataitoista kahvilatyöntekijää…” ← Mieti vaadittavat taidot ja kokemukset, ym. asiat, joista rapsahtaisi mahdollisia ”lisäpisteitä.”

→ ”Suoritin ammattikoulussa kahden kuukauden työssäoppimisjakson Tilulii-kahvilassa. Siellä työnkuvaani kuului asiakas- ja omien tilojen siistiminen, omavalvonta, kassan käyttö, asiakkaiden palveleminen ja eri kahvijuomien valmistus. Ammattikoulun aikainen luokkamme piti koulussa kuukauden ajan opiskelijoille tarkoitettua kahvilaa. Valmistimme itse omat tuotteemme ja valvoimme myyntiä. Toiminnan loputtua arvioimme olimmeko tappiolla vai voitolla. ”

 • JOS KOKEMUKSESSASI ON PUUTTEITA, kuten äskeisessä henkilö ei ollut työssäoppimisjaksolla valmistanut kahvilan tuotteita, mutta oli rutkasti tehnyt kahvilassa muita asioita, ne kannattaa mainita sillä ne voivat hyvin korvata joitain puutteitasi. Sitten henkilö muistikin opiskelijakahvilan, jota hän piti yhdessä luokkansa kanssa.

→ Jos ei oikeasti ole juurikaan yhtään kokemusta jostain työtehtävästä, voit sanoa, että olet erityisesti kiinnostunut tämän työtehtävän oppimisesta. Uuden oppimisenhalu on aina plussaa työnantajan silmissä!

 • Kerro myös mahdollisista ”sivuhommista”, joita teet. Mutta lisää perään, että ne eivät ole esteenä tälle työlle.

Työnantajat etsivät sellaista työntekijää, jolla on mahdollisimman vähän esteitä.

→ ”Kirjoitan blogia..” ”Teen satunnaisesti tuurauksia..” ”Toimin englannin kielen tutorina lukiolaisille..”

 • Kerro suorittamasi kurssit ja koulutukset, esim. anniskelupassi, työturvallisuuskortti, ensiapukurssi, hygieniapassi jne.
 • LUONTEESI. Ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista. Käytän nyt jälleen esimerkkinä kahvilatyöntekijäksi hakevaa henkilöämme. Painota erityisesti niitä luonteenpiirteitä, jotka ovat plussaa kyseisessä työssä.

→ ”Luonteeltani olen reipas, auttavainen, yhteistyökykyinen, sosiaalinen, tehokas, palveluhenkinen ja itsenäinen.” Tarkoitus ei ole luetella jokaisia luonteenomaisia piirteitäsi, vaan kyseistä työtä ajatellen ne keskeisimmät.

 • MITÄ SINULLA ON ANNETTAVAA YRITYKSELLEMME? Tähän työnantajat haluavat usein vastauksen, mutta se unohtuu valitettavan usein mainita hakemuksessa.

Esim. → ”Asiakaspalvelijana pyrin aina täyttämään asiakkaan odotukset niin, että yrityksestä jäisi hyvä muistikuva asiakkaan mieleen.”

 • Myöskin ”MITÄ ETUA SINUSTA ON MEILLE?” on kysymys, jota kannattaa pohtia työnantajan näkökulmasta. Jos et muuta keksi, niin kannattaa mainita vaikka, että olet joustava työpäivien – ja aikojen suhteen. Tämä luonteenpiirre säästää monesti työnantajalta aikaa ja vaivaa.
 • MIKÄ SINUA MOTIVOI TYÖNTEKIJÄNÄ? Tähänkään ei kannata vastata sitä rahaa.

vaan esim. → ”Työntekijänä minua motivoi asiakkaiden auttaminen ja uuden oppimisenhalu.”

 • KERRO VAPAA-AJAN HARRASTUKSISTASI. Urheiluharrastukset kannattaa mainita, sillä se kertoo, että pidät työkuntoasi aktiivisesti yllä.

→ ”Vapaa-ajalla käyn jumpissa, lenkkeilen, luen kirjoja ja leivon.”

 • Loppuun olen kirjoittanut vielä: ”Hakemuksen liitteenä on vielä ansioluetteloni, jossa kerron tarkemmin työkokemuksistani.” En ole vapaamuotoiseen hakemukseen kaikkia amiksen työssäoppimisia luetteloinut, koska mielestäni siinä kuuluu lukea vain ne hyödyllisimmät kokemukset.
 • Loppuun kannattaa keksiä joku piristävä ja omaperäinen lopetus, itselläni se ei ole niinkään omaperäinen,

→ vuodenajasta riippuen lopetuslauseeni: ”Syksyisin terveisin, Julia..”,  tai ”Aurinkoisin terveisin, Julia.. Myös ”Yhteydenottoanne odottaen, Julia..” on hyvä.

Yksi tapa millä voisit erottua joukosta on kirjoittamalla loppuun jokin inspiroiva elämänviisaus.

encourager

MUITA VINKKEJÄ

 • Check your grammar! Tarkista hakemuksesta  oikeinkirjoitus ja yhdyssanat, TÄRKEÄ!
 • Mieti oletko vastannut kaikkiin työnantajan työpaikkailmoituksessa mainitsemiin kohtiin.
 • Katso, että hakemus etenee järkevästi, on helppolukuinen, eikä ole sekava. Jos on, niin siitä ei saa syyttää mun blogikirjoitusta.
 • Tarkistuta hakemus esim. sukulaisella tai kaverilla! Omia virheitä ei aina huomaa.
 • Älä valehtele, äläkä liioittele osaamistasi. Jos mielesi tekee mainita vähäisestä espanjan osaamisestasi, niin voit sanoa, että harjoittelet sitä parhaillaan. Siitä ei ehkä ole hyötyä muttei haittaakaan!
 • Vältä asioiden toistamista.
 • Jos sinulla on kova kiire tietää miten sinun on käynyt, niin voit soitella työnantajalle ja kysellä, että miten hakuprosessi etenee. Yleensä saat näin tietää, että milloin päätöksiä mahdollisesti ollaan tekemässä.
 • Ei kannata hakea vain yhteen paikkaan ja odotella vastausta. Hae useaan, niin et missaa muita hyviä mahdollisuuksia.

Toivottavasti tästä tuli hyödyllinen, hei kertokaa oliko hyvä ja jäikö jotain olennaista pois..

Tsemppiä työnhakuun ja kivaa syksyä! ?