Selaat arkistoa kohteelle työnhakija.

Työnhakuhelppi: Miten loistaa työhaastattelussa

14.10.2015 Yleinen

Keskiviikkoiltaa! ☺

Anteeksi kun tämä haastatteluosio tulee näin jälkijunassa. Onneksi olkoon, olet loistavilla vinkeilläni selvittänyt tiesi akanoiden ohitse itse työhaastatteluun!(heh heh)

KUN SINUT ON KUTSUTTU HAASTATTELUUN

Ennen haastattelua kannattaa suunnitella jo vähän etukäteen, miten vastaat todennäköisesti esitettäviin kysymyksiin. Tarkoitus ei ole muuttua vastauksia latelevaksi robotiksi, mutta kannattaa miettiä, miten voit vastaamalla antaa parhaan mahdollisen kuvan itsestäsi.

– Kertoisitko vähän itsestäsi ? ?

BOOM? Voi ei, voi ei, voi eiii… ööömmä tykkään Harry Pottereista ja bilettämisestä?.. ?.. ?

Näetkö siis mihin pyrin tässä? Jotta sinulla ei menisi täysin luu kurkkuun, kannattaa opetella so called ”Kahden minuutin hissipuhe”.

Hyvä hissipuhe on ytimekäs, selkeä, ei jaaritteleva eikä toistava.

 • esim: Olen Blaa Blaa, synnyin syyskuun alussa vuonna 1994 Hyvinkäällä, tällä hetkellä asun Tuusulassa kämppäkaverini kanssa. Valmistuin viime vuonna Tuusulan ammattiopistosta matkailupalvelujen tuottajaksi, ja sain PAM:in stipendin. Perheeseeni kuuluu äiti, isä ja pikkuveli.

SITTEN…

 • Kerro lyhyesti aikaisemmat ja hakemasi työn kannalta tärkeimmät työkokemukset ja se mitä teet tällä hetkellä.
 • Kerro muut koulutukset, suoritetut kurssit, muu osaamisesi
 • Kerro lyhyesti vapaa-ajan harrastuksistasi ja mielenkiinnonkohteistasi
 • Kuvaile muutamalla sanalla hyviä luonteenpiirteitäsi
 • Tutustu yritykseen ja sen nettisivuihin, työnantaja arvostaa sitä, kun osoitat mielenkiintoa yrityksen toimintaa kohtaan. Nettisivuilta saat aika hyvin selkoa kys. yrityksen arvoista ja tavoitteista.
 • Työnantaja saattaa kysellä sinulta jotain yritykseen liittyvää, joten älä vähättele siihen tutustumisen tärkeyttä.
 • Valitse jo hyvissä ajoin siistit vaatteet haastatteluun (tämä vinkki varsinkin naisille) ! Koska itse ainakin jätän tällaiset viime tippaan ja voi tulla kiirepaniikki..?
 • Ja siis muutenkin, jätetään ne reinot, hupparit ja verkkarit mökkeilyä varten. Ja vaatekasan alimmat pysyköön vaatekasan alimpina. Itse säilytän ”bisnesvaatteita” henkareissa erikseen, joihin kosketaan vain spesiaalikeisseissä. Rypyttömät, asialliset ja peittävät ?. Mulla myös jotenkin hiukset kiinni-tyyli vaikuttaa aika paljon bisnesmoodiini, jos mulla on hiukset auki niin on liian letkeä olo. Mut tää on siis vaan mä ?
 • Pidä jonkun tuttusi kanssa leikkihaastattelu.
 • Yleisimpiä haastattelukysymyksiä tässä, mieti ainakin näihin vastauksia. Voit myös muistella aikaisempia työhaastattelujasi, mitä niissä kysyttiin?

Kertoisitko vähän itsestäsi? (ks. hissipuhe)

Mitä teet tällä hetkellä? (Työtön työnhakija, älä panikoidu tästä. Kerrot vain rehellisesti ja asiallisesti, että haet töitä saadaksesi lisää työkokemusta ja kerro mahd. harrastus – ja järjestötoiminnasta).

Miksi valitsit sen alan, jota olet opiskellut? (Vastaus ”koska oon kuullu, että siellä on rentoa” on ehdottomasti kielletty.)

Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? (Heikkoudet: Ne, joita pystyt kehittämään, tai jotka ovat jollakin tavalla myös vahvuuksia.)

Miten uskot koulutuksesi soveltuvan hakemaasi työtehtävään? (Jos koulutuksesi ei vastaa hakemaasi työtä, voit kertoa esim. että koet saaneesi koulutuksestasi hyvän lähtöpohjan työmaailmaan).

Miksi haet tätä työpaikkaa? (Esim. kiinnostavat työtehtävät, arvostat yrityksen tavoitteita ja arvomaailmaa, haluat lisäkokemusta. Mieti uudestaan mikä sai sinut hakemaan tätä työpaikkaa? Vältä palkkaan liittyviä vastauksia. Jos vaihdoit työpaikkaa, niin hyvä syy sille olisi se, että haluat nähdä työsi eri näkökulmista.)

Miksi meidän pitäisi ottaa juuri sinut meille töihin? (No niin anna palaa! Olen sitä ja tätä…Muista kuitenkin nöyryys ja vastaa tähän lyhyesti ja ytimekkäästi.)

Mikä motivoi sinua työntekijänä?

Mitä odotat hakemaltasi työtehtävältä?

Oletko enemmän ryhmä- vai itsenäinen työskentelijä? (Mieti millainen työympäristö tässä työpaikassa, osoita vastauksellasi, että tulet pärjäämään heidän työympäristössään.)

Miten voit olla hyödyksi yrityksellemme? (Tuon yrityksellenne uusia ideoita ja näkökulmia…)

Millainen on hyvä esimies?

Miten toimit hankalan asiakkaan kanssa? (Hankalilta asiakkailta ei voi välttyä juurikaan missään. Heidän kanssaan on vain oltava kärsivällinen, kuunneltava heidän asiansa, tehdä sen mitä voit tehdä, mutta muista pitää järki päässä ja omat oikeutesi! Kaikkia ei voi miellyttää mutta koitettava ymmärtää on ?.)

Millaisessa työympäristössä viihdyt? (Muista olla kohtuullinen, työnantajat tekevät parhaansa työntekijöiden viihtyvyyden suhteen. Mielestäni hyvä työympäristö on reilu, kannustava ja tasapuolinen.)

Oletko valmis joustamaan työaikatauluissa / valmis matkustamaan työn puolesta?

Onko sinulla mitään työhön vaikuttavia rajoitteita?

Mikä on palkkatoivomuksesi? (Tämän kysymyksen yleisyydestä en tiedä, itselläni sitä ei ole tullut vielä vastaan. Vastaamalla tietyn summahaarukan sinulla on riskinä se, että arvioit sen aivan päin honkkelia. Kannattaa vastata jotain tämänsuuntaista: ”Tekemäni työ on minulle tärkeämpää kuin palkka, mutta toivon, että haastattelun jälkeen voimme keskustella työtehtävistä ja samalla myös palkka-asioista.” Näin osoitat, ettet ole vain rahan perään, etkä mene ainakaan tässä vaiheessa päin honkkelia!

Jos pääset töihin, kannattaa ottaa selvää heillä työntekijän peruspalkkaus tai päätellä se omien kokemusten kautta. Vältä kuitenkin tasatuhansia (1500 – 2000), koska se kertoo, että olet tyytyvä alkavaan summaan, ja osittain tietämättömyydestä. Kannattaa siis käyttää lukuja tyyliin 1880 – 2120 €.

Miksi lopetit aiemmassa työpaikassasi? (Älä ala haukkumaan entistä työ- paikkaasi, -kavereitasi tai -antajaasi. Kerrot vain rehellisesti, että työ ei sopinutkaan sinulle, ja mielestäsi oli aika kokeilla toisenlaista työtä.)

Mitä olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? (Jos olet oppinut hyödyllisiä taitoja, mainitse ne. Jos olet oppinut työelämän pelisääntöjä, mainitse ne. Jos olet oppinut työyhteisön ja asiakaspalautteen merkityksen, mainitse ne.)

Mitä tärkeää olet kokenut saavuttaneesi tähän mennessä? ( Esim. koulutus, opinnäytetyö jne. Älä mene henkilökohtaisuuksiin.)

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? (Tosihan on se, että työnantajat etsivät mahdollisimman pitkäaikaista duunaria. Jos olet vielä epävarma tulevaisuudensuunnitelmistasi, niin voit sanoa esim. : ”Näen itseni pyrkimässä kohti yrityksen johtoa. / Näen itseni vakituisessa työpaikassa ja koko ajan kehittyvänä työntekijänä.”

Onko sinulla meille kysymyksiä? (Hahaa, sinun vuorosi ristikuulustella! (joking) Kyselepäs etenemismahdollisuuksista, näytä heti kunnianhimosi ja halusi saavuttaa asioita. Kysy mistä haastattelija itse pitää työssään, ole aidosti kiinnostunut. Muista kysyä myös työn haasteista. Kysy millainen työympäristö yrityksellä on?

 • Kerää muovitaskuun tai kansioon koulu -, työ- ja kurssitodistukset. Yksi minkä minä olen aina ottanut mukaan, on opinnäytetyökansioni.
 • Katso ajoissa, missä haastattelupaikka sijaitsee ja varaa aikaa sen verran, ettet myöhästy.
 • Myöhästyminen on varma keino pilata ensivaikutelma, ennen kuin olet ehtinyt edes anteeksi pyytää.
 • Muista sen henkilön nimi, jonka kanssa olet sopinut haastattelun! Jos et ole varma kuka se henkilö on, käytä seuraavaa repliikkiä, ja tee tuttavuutta jo muiden työntekijöiden kanssa. Aloita verkkojen kutominen heti!

Hei, olen Blaa Blaa ja tulin työhaastatteluun. Onko Meh Meh paikalla? ?

 • Lue kirjaa, tee ristisanatehtäviä, sudokuja jos joudut odottamaan ennen haastattelua. Paljon originellimpaa kuin älykännykän näprääminen! Osoita haastattelijalle, ettei mielesi koskaan lepää. Hah.

reading

MUITA VINKKEJÄ

 • Kuuntele kysymykset huolella, vaikka olisitkin hermostunut.
 • HAASTATTELU EI OLE KUULUSTELU, vaan KESKUSTELU. Se on molemminpuolista osallistumista sinun ja haastattelijan puolilta.

Ei sinun tehtäväsi ole olla hiljaa ja vastata vain silloin kuin kysytään. Osoita, että sinulla on sanottavaa. Vältä kuitenkin yleismaailmallista jaarittelua.

 • Jännittääkö? No aivan varmasti! Se ei auta mitään, jos ajattelet koko ajan mielessäsi että et saa jännittää. Saat sinä!

Hyvä jännitys motivoi sinua yrittämään entistä paremmin. Jos kuitenkin jännitys tuntuu ylitsevuotavalta, kokeile keskittyä itsesi sijasta haastattelijaan ja esitettyihin kysymyksiin.

 • Tee itsestäsi brändi. Ja oikein himottava sellainen, heidän on pakko palkata sinut! Unohda kuitenkin leuhkuus ja muista terve itsevarmuus. Olemuksesi on ulkoasusi, ja luonteesi ja sanomasi sanat ovat brändisi sisältö.
 • Kaikella, mitä sanot haastattelussa, tulee olemaan merkitystä.
 • Älä aliarvoi tai väheksyä itseäsi tai taitojasi, osoita että sinusta on kehittämään vajaavaisuuksiasi ja arvosta osaamistasi!
 • Ryhti, melko klisee, mutta oikeasti tärkeä. Kaikilla meillä on selkäranka ja sen pitää näkyä.
 • Harjoittele myös jämäkkää kättelyä! Jos toisen käsi kuitenkin muuttuu sinertäväksi, you´re doing it wrong.
 • Vältä hajuvesi- ja hiusgeeliövereitä. Liika meikkaaminen ei ainna myöskään hyvää kuvaa. Luonnollisuus ja asiallisuus voittavat.
 • Ei ole pelkästään haastattelijan vastuu sopia jatkosta. Kysele miten haastattelun jälkeen hakuprosessi etenee ja milloin sinulle ilmoitellaan!
 • Toivota hyvää päivän-/illanjatkoa/viikonloppuja, kättele vielä lähtiessäsi, hymyile sydämellisesti ja kiitä haastattelijaa.

Ohi on ohi ooooon…

if

Tämä oli nyt sitten tässä, onnea työhaastatteluun jos menet ja toivottavasti vinkeistä on apua! ? Jos joku haluaa apua johonkin asiaan liittyen, saa ehdottaa uutta kirjoituksenaihetta yms.

Hyvää loppuviikkoa ja kiitos lukijat ?

 

Työnhakuhelppi: Miten minä teen ansioluetteloni

2.10.2015 Yleinen

Moro työnhakijat ja muut! ?

Jatkoa seuraa Työnhakuhelppi- osiolle, nyt jaan vuorostani vinkkejä hyvän ansioluettelon, cv:n, eli curriculum vitaen tekoon.

Let´s start with the basics, eli otsikoksi ANSIOLUETTELO / CV.

 • Päivitä oikea päivämäärä oikeaan yläkulmaan, viime vuoden kesäkuun toinen päivä ei näytä hyvältä työnantajan silmiin!

KUVA

 • Hyvä kuva ansioluetteloon on selkeä, hymyilevä, positiivinen ja asiallinen kasvokuva.

Yhteystiedot

 • Etu – ja sukunimi, katuosoite, puhelinnumero, e-mail ja syntymäaika- ja paikka.

MITEN TUODA ANSIOLUETTELOLLA ESIIN OMA YKSILÖLLISYYS?

On tärkeä antaa työnantajalle aito ja positiivinen kuva itsestäsi. Mikä tekee juuri sinusta sinut? Ideana ei ole kertoa koko elämäntarinaasi vaan kertoa omasta itsestäsi enintään kahden sivun mittaisella paperinipulla.

En ole oikein varma, että onko hyvä asia paljastaa juuri kaikein uniikein ja yksilöllisin asia omasta ansioluettelostani, joten annan joitain muutamia vinkkejä, jotka jättävät oman ansioluetteloni spesiaalin yksityiskohdan arvailujen varaan.

 • OLEN – osio. Listaa olen- sanan alle kaikista parhaimmat luonteenpiirteesi, mikä tekee juuri sinusta sinut! Väitä kuitenkin deittipalsta-henkisiä kuvauksia…nyt etsitään töitä!
 • Itse olen heikkona elämänviisauksiin, jaa työnantajallesi sinua inspiroivat mietteet!

Vältä kuitenkin ”I didn´t choose thug life, thug life chose me” – lainauksia.

 • CV:stä voi tehdä portfoliohenkisen, varsinkin jos olet valokuvaaja, haet sellaisia töitä, tai jos olet harrastaja, voit muuten vaan sisällyttää muutaman valokuvan taidonnäytteistäsi ansioluetteloon.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

KOULUTUKSET

Olen koulutuksessa maininnut vain oman ammatillisen koulutukseni, eli peruskouluja ei ole pakko listata.

 • Alaotsikoksi voit laittaa ”Koulutus”. Laita sen alle valmistumisvuosi, valmistumisnimike (jos ammattikoulu kyseessä), eli esim. ”matkailupalvelujen tuottaja”, ja oppilaitoksen nimi ja paikkakunta.
 • Jos sinulla on ollut pääaineita, suuntautumisia (lähihoitajilla esim. vanhukset, kehitysvammaiset jne.) niin ne kannattaa mainita.

KOULUTUS

2015     Matkailupalvelujen tuottaja, Winnova Rauma (Länsirannikon koulutus Oy)   

TYÖHARJOITTELUT SUN MUUT

 • Koska olen amiksen käynyt, olen laittanut työharjoitteluista erillisen osion.
 • TUOREIMMAT ENSIN! Eli viimeisin kokemus aina ensimmäiseksi!
 • On ihan hyvä mainita myös työkokeilut, kuntouttavat työtoiminnat jne.
 • Alaotsikko ”Työharjoittelut/Työssäoppimiset”, harjoittelun alkamis- ja loppumispvm, paikka ja tehtävänimike. Alle voit kertoa jotain tärkeää harjoittelusta, esim. mitä tärkeää saavutit sinä aikana.
 • Jos et ole ala-ikäinen työnhakija, ei kannata mainita yläasteen taksvärkkejä ja TET-jaksoja.

2.5- 29.5.2014     Turun Linna         Lippukassa/salivalvoja  

Ensimmäisenä koulun työssäoppimisenani lähdin Turun Linnaan harjoittelemaan asiakaspalvelua Toimin myös lippukassalla ja valvoin saleja. Sain kiitettävän näytöstä.  

TYÖKOKEMUS

 • Tuorein työkokemus ensin!

TYÖKOKEMUS

01.09 – 31.12.2015      Blaablaa            Tarjoilija/kahvilatyöntekijä

Olin kaksi kuukautta sairaslomatuuraajana Blaablaa-kahvilassa Hyvinkäällä. Työnkuvaani kuului kassatyö, tuotteiden esillelaitto, omavalvonta, asiakas – ja työntekijöiden tilojen puhtaanapito ja erikoiskahvien valmistus.

LÄPIKÄYDYT KURSSIT JA MUUT SUORITUKSET

 • Tämän otsikon alle voit luetella esimieskoulutukset, hygienipassit, ensiapukurssit, tutor-kurssit sun muut.
 • Ja niistä on hyvä olla olemassa myös jokin todistus haastattelua varten..

KIELITAITO

 • Yksi vaadituimmista taidoista tänä päivänä.
 • Plussaksi katsotaan myös sitä jos olet harjoittelemassa jotain kieltä! Silloin voit laittaa osaamistasoksi alkeet, ja voit kirjoittaa perään → (harjoittelen parhaillaan).

Itse olen käyttänyt tällaisia arviontisanoja, mutta peruskoulun arviointinimillä pärjää ihan mukavasti.

suomi = äidinkieli

ruotsi = tyydyttävä

englanti = sujuva

espanja = alkeet (harjoittelen parhaillaan)

TIETOTEKNIIKKA

 • Mainitse tähän kaikki tietokoneohjelmat joita käytät mallikkaasti ihan Wordista lähtien.
 • Nykyisin kannattaa mainita myös sosiaalisen median taidot (Facebook, Twitter), tiedonhankintataidot (internet) ja mainitse myös se , jos sisälläsi asuu mahdollinen pieni MacGyver. ?
 • Jos bloggaat, mainitse sekin, jos kyse ei ole ”Sinkkunaisen koetukset”-teemasta.

HARRASTUKSET

 • Mikä olisikaan parempi tapa tutustua sinuun paremmin kuin tietämällä harrastuksesi?
 • Mainitse kaikki JÄRKEVÄ harrastus.

Harrastan hölkkäämistä, kahvakuulaa, piirtämistä, kirjoittamista, spinningiä, lukemista ja tykkään ratkoa sudokuja. Leivon myös välillä.   

LISÄTIETOA

 • Tähän osioon mainitse kaikki muu, mitä sinun mielestäsi sinusta on työnantajan oleellista tietää.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi tärkeät saavutukset elämässäsi, ja muut osaamasi taidot.

LISÄTIETOA  

Olin ammattikoulussa tutorina ja sain PAMin Hotelli-ja ravintola-alan stipendin valmistuessani. 

SUOSITTELIJAT

Tämän takia on tärkeää yrittää jokaisessa tekemässäsi työssä parhaasi, jotta tämä kohta saataisiin täytettyä. Suosittelijaksi kannattaa pyytää henkilöä, jonka tunnet tietävän ja nähneen osaamisesi kaikista parhaiten.

Tietysti jos heitä on monia, niin mitä enempi sitä parempi. Suosittelija on työelämän viestinviejä, näin työnantaja saa vähän parempaa kuvaa siitä, millaista tyyppiä hän on työntekijäkseen harkitsemassa.

 • Suosittelijat – alaotsikon alle suosittelijan nimi, virkanimike, puhelinnumero ja / sähköpostiosoite.
 • Suosittelija ei voi olla oma äiti tai ala-asteen enkunope.

VINKKEJÄ

 • Ennen vanhaan oman yksilöllisyyden korostamista ansioluettelossa saatettiin vierastaa, muttei suinkaan enää. Tänä päivänä on hyvä erottua joukosta, hyvällä tavalla. Nykyään ollaan kuitenkin enemmän valikoivimpia rekrytoinnissa, joten tee selväksi, että juuri sinä olet ainutlaatuinen ja luotettava työntekijä, ohittamaton mahdollisuus, sinut on aivan pakko ottaa töihin! Jäitä hattuun myöskin tässä asiassa..
 • Kerro siis häikäilemättä oma osaamisesi, vakuuta CV:lläsi. Se kun voitit koko naapuruston kainalopierukisassa kannattaa kuitenkin jättää kultaisten muistojen arkistoihin..
 • Skippaa kuitenkin turha jaarittelu, muista että useimmilla työnantajilla ei yksinkertaisesti vain ole aikaa paneutua jokaiseen hakemukseen perusteellisesti, parhaat viedään päältä. Eli sinulla on vain yksi mahdollisuus, yksi piece of paper, jossa sinun pitää antaa itsestäsi paras mahdollinen kuva.

Kovat on ajat.

 • Anna ansioluettelosi oikoluettavaksi, esimerkiksi kaverille, sukulaiselle tai naapurin tädille. Omille virheilleen voi tulla sokeaksi! Sosiaalisessa mediassa on nykyisin runsaasti ikään kuin työnhaun hyviä haltijakummeja, jotka ainakin osaavat auttaa. Näitä ovat esim. Työkkärin Tytit ja kumppanit, Nuorisotakuu-hankkeen yhteyshenkilöt ja miksei työvoimatoimiston vastaanottotyöntekijäkin. Raumallakin meillä on Nuorisotakuutalo, josta varmasti saa apua. Nykyään pystyt jopa saamaan uraohjausta videoyhteydellä psykologilta ilman lisäkustannuksia, osoitteesta www.te-palvelut.fi löytyy tarkemmat ohjeet. CV:tä näytille vaan!

inspiring1

 • Tarkista yhteystietosi (onko puhelinnumero oikein jne.), kirjoitusvirheet ja yhdyssanat (TÄRKEÄ!!) ja muu kielioppi.
 • Muista, että kun työnhakuasiakirjoihin on panostettu, niin jäljellä on vielä työhaastattelu. Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa! (Onnea kuitenkin haastatteluun pääsystä.)
 • Hyvä pituus CV:lle on enintään kaksi sivua. Ole siis ytimekäs. Myöskään täyteen ahdettu ansioluettelo ei näytä hyvältä, muista tämä.
 •  Henkilökohtaisten ansioluetteloiden lisäksi kannattaa tehdä työnhakusivujen sisäisetkin CV:t. LinkedIn on melko suosittu, siellä on työpaikkojen, että työntekijöiden profiileja.
 • FACEBOOK! Työnantajat saattavat tarkastaa hakijan Facebookista, joten kysy itseltäsi, onko profiilini anti asiallista? Jos ei, ja ryyppyiltojen muistojen poistaminen on liian tuskallista, muuta profiilisi näkyvyyttä.

Multakin saa pyytää apua, autan mielelläni! Ja seuraavaksi annan vinkkejä haastatteluun, siihen valmistautumiseen, mitä kannattaa ottaa mukaan, mikä jättää kotiin jne.

Tsemppiä työnhakuun ja kivaa syksyä! ?richer