Selaat arkistoa kohteelle työnantajakuva.

Messumeininkiä

29.1.2015 Yleinen

Vietin päivän rekrytointimessuilla. First time ever. Minua pyydettiin sinne maanpuolustushenkisen konsernimme yhdeksi ”mannekiiniksi” kertomaan millaista on työskennellä meillä siviilitutkinnon perusteella – siis insinöörinä. Mukana oli muutama muukin asiantuntija; kauppatieteilijä, juristi ja valtiotieteilijä. Erittäin mukava ja näkemyksiä avartava kokemus.

On todettava, että varsinaista rekrytointia tärkeämmäksi tehtäväksi päivän aikana nousi selventää kiinnostuneille ihmisille koko organisaatiomme rakenteesta ja siitä, että ylipäätään meillä töitä tekee niin moni siviilikoulutettu. Aika monelle puolustusvoimat näyttäytyy edelleen sellaisena kuin se mielletään joko oman armeijakokemuksen tai varuskunnassa kasarmilla vierailleen silmin. Eri alan asintuntijoiden työpaikkojemme määrä yllätti monet ja jo pelkästään tämän ilosanoman kertominen oli mahtava kokemus.

Toinen itselleni yllättävä asia oli se, miten suosittu tilaisuus oli. On totta, että nyt on ostajan markkinat. Siis sitä, että valmistumisvaiheessa olevia työnhakijoita on runsaasti ja pyrky avoimiin paikkoihin on kova. Kaikki haluavat erottua jotenkin ja sen oikean keinon löytäminen on juuri se avain. Rohkaisen kuitenkin tuollaiseen aktiiviseen ja keskustelevaan lähestymiseen. Todennäköisyys positiivisen valutelman jättämiseksi ja valituksi tulluksi kasvaa kun on itse aktiivinen. Kukaan ei sinne kampukselle tai kotiin niitä työpaikkoja taatusti tuo.

Kolmas seikka, joka ei sinänsä yllättänyt, mutta joka oli ilo huomata, oli se, kuinka fiksun ja valveutuneen tuntuista on seuraavan sukupolven edustajamme työnhakijoina. Äärimmäisen kohteliasta, pohtivaa, kuuntelevaa ja uteliasta vierialijaa. Asennetta, joka oikein johdateltuna tai johdettuna taatusti on meidän kaikkien hyväksi. Olipa sitten kyse yrityksistä tai yhteiskunnllisista toimijoista. Vaikutti siltä, että oikeastaan melkein täsmäiskuina onnistuimme yhteen löytämään tarpeita ja osaajia. Jäi hyvä mieli.

Pohdin myös sitä, että onnistuimme taatusti pienellä porukalla vaikuttamaan usean henkilön mielikuvaan puolustusvoimista. Arvioimme, että kävimme keskusteluja yhteensä ainakin sadan henkilön kanssa. Jos nämä sata viestivät positiivisesti viidelle tutulleen, saatoimme kohentaa mielikuvaa konsernista jopa viidelle sadalle henkilölle. Tilaus vastaaviin tapahtumiin on siis ilmeinen ja oikein mielelläni osallistun vastakin niihin talkoisiin.