Selaat arkistoa kohteelle työhakemus.

Mitä vuoden aikana on tapahtunut?

1.11.2015 Yleinen

KreikkaruokiaTänään tuli tasan vuosi täyteen virallista työttömyyttä. Eli siirryn kastiin ”pitkäaikaistyöttömät”. Ei ole herkkua, mutta tilanteelle vaan ei voi mitään. Laitan viikossa 5-10 työhakemusta. Vastauksen saan joistain paikoista. Yleensä vain, että ovat valinneet jo kiinnostavat haastatteluihin tai ovat jo tehneet valinnan ja se ei kohdistunut minuun. Olen hakenut laajasti töitä ja esim. myyjän tehtäviin haettaessa on sanottu minun olevan ylikoulutettu. Sitä en ymmärrä. Töitä haluaisin tehdä, mutta mihinkään ei huolita.

Alkuun olo oli todella ahdistunut ja tulevaisuus huoletti. En tiennyt paljonko tulen saamaan ansiosidonnaista ja miten pärjään sillä. Kun kuulin, että 20 vuoden työhistoriasta sen saan korotettuna, olin helpottunut. Kuitenkin kävi ilmi, että työkokemus pitää olla ansaittu täysi-ikäisenä. Multa jäi puuttumaan 10 viikkoa!

Pikkuhiljaa asiat sutviintuivat ja yritin sopeutua. Meni varmaan 3 kk, kun aloin terveellä tavalla tottua siihen, että olen kotona. Keksin tekemistä ja menemistä vastapainoksi kotona makaamiselle. Kesän nautin niistä vähäisistä aurinkoisista päivistä, joita suotiin.

Monet kaverit sanoivat ”helppohan sinun on, kun on puoliso”. Kyllä joo, mutten halua elää toisen rahoilla. Ja myös kulut on kahdella, eli enemmän rahaa menee kuin sinkkuna. Kun käteen saa päälle tonnin kuussa ja omalta osaltani asumiseen menee yli puolet siitä, ei naurata!

Asioita, joista en ole tinkinyt on mm. matkailu. Työttömyyden aikana olen käynyt Wienissä pitkän viikonlopun vietossa sekä Kreikassa viikon matkalla. Parin kuukauden kuluttua lähdemme jälleen pitkäksi viikonlopuksi kaupunkilomalle. Yksin kertaisesti masentuisin, jos joutuisin jättämään tämän takia matkoja väliin.

Toinen asia on oma ja eläinten hyvinvointi. Lääkäriin ja muuten hoitoa saamaan on päästävä, jos tarve tulee. Yksi näistä ”hoidoista” on rakennekynnet. Ne minulla ovat olleet vuodesta 1999 enkä ilman osaisi olla.

Jotta pysyttäisiin aiheessa vielä, eli painonpudotuksessa. Tämän vuoden aikana painoni on tippunut huikeat 29 kg!!! Vuosi sitten vaaka ilmoitti 112 kg ja tänään se näytti 83 kg. Onnellinenko, kyllä! Terveyden kannalta siis olen elämäni kunnossa.

Näihin mietteisiin ja tunnelmiin. Jossain vaiheessa se oma paikka työelämässä löytyy toivottavasti minullekin.

Työnhakuhelppi: Miten minä teen ansioluetteloni

2.10.2015 Yleinen

Moro työnhakijat ja muut! ?

Jatkoa seuraa Työnhakuhelppi- osiolle, nyt jaan vuorostani vinkkejä hyvän ansioluettelon, cv:n, eli curriculum vitaen tekoon.

Let´s start with the basics, eli otsikoksi ANSIOLUETTELO / CV.

 • Päivitä oikea päivämäärä oikeaan yläkulmaan, viime vuoden kesäkuun toinen päivä ei näytä hyvältä työnantajan silmiin!

KUVA

 • Hyvä kuva ansioluetteloon on selkeä, hymyilevä, positiivinen ja asiallinen kasvokuva.

Yhteystiedot

 • Etu – ja sukunimi, katuosoite, puhelinnumero, e-mail ja syntymäaika- ja paikka.

MITEN TUODA ANSIOLUETTELOLLA ESIIN OMA YKSILÖLLISYYS?

On tärkeä antaa työnantajalle aito ja positiivinen kuva itsestäsi. Mikä tekee juuri sinusta sinut? Ideana ei ole kertoa koko elämäntarinaasi vaan kertoa omasta itsestäsi enintään kahden sivun mittaisella paperinipulla.

En ole oikein varma, että onko hyvä asia paljastaa juuri kaikein uniikein ja yksilöllisin asia omasta ansioluettelostani, joten annan joitain muutamia vinkkejä, jotka jättävät oman ansioluetteloni spesiaalin yksityiskohdan arvailujen varaan.

 • OLEN – osio. Listaa olen- sanan alle kaikista parhaimmat luonteenpiirteesi, mikä tekee juuri sinusta sinut! Väitä kuitenkin deittipalsta-henkisiä kuvauksia…nyt etsitään töitä!
 • Itse olen heikkona elämänviisauksiin, jaa työnantajallesi sinua inspiroivat mietteet!

Vältä kuitenkin ”I didn´t choose thug life, thug life chose me” – lainauksia.

 • CV:stä voi tehdä portfoliohenkisen, varsinkin jos olet valokuvaaja, haet sellaisia töitä, tai jos olet harrastaja, voit muuten vaan sisällyttää muutaman valokuvan taidonnäytteistäsi ansioluetteloon.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

KOULUTUKSET

Olen koulutuksessa maininnut vain oman ammatillisen koulutukseni, eli peruskouluja ei ole pakko listata.

 • Alaotsikoksi voit laittaa ”Koulutus”. Laita sen alle valmistumisvuosi, valmistumisnimike (jos ammattikoulu kyseessä), eli esim. ”matkailupalvelujen tuottaja”, ja oppilaitoksen nimi ja paikkakunta.
 • Jos sinulla on ollut pääaineita, suuntautumisia (lähihoitajilla esim. vanhukset, kehitysvammaiset jne.) niin ne kannattaa mainita.

KOULUTUS

2015     Matkailupalvelujen tuottaja, Winnova Rauma (Länsirannikon koulutus Oy)   

TYÖHARJOITTELUT SUN MUUT

 • Koska olen amiksen käynyt, olen laittanut työharjoitteluista erillisen osion.
 • TUOREIMMAT ENSIN! Eli viimeisin kokemus aina ensimmäiseksi!
 • On ihan hyvä mainita myös työkokeilut, kuntouttavat työtoiminnat jne.
 • Alaotsikko ”Työharjoittelut/Työssäoppimiset”, harjoittelun alkamis- ja loppumispvm, paikka ja tehtävänimike. Alle voit kertoa jotain tärkeää harjoittelusta, esim. mitä tärkeää saavutit sinä aikana.
 • Jos et ole ala-ikäinen työnhakija, ei kannata mainita yläasteen taksvärkkejä ja TET-jaksoja.

2.5- 29.5.2014     Turun Linna         Lippukassa/salivalvoja  

Ensimmäisenä koulun työssäoppimisenani lähdin Turun Linnaan harjoittelemaan asiakaspalvelua Toimin myös lippukassalla ja valvoin saleja. Sain kiitettävän näytöstä.  

TYÖKOKEMUS

 • Tuorein työkokemus ensin!

TYÖKOKEMUS

01.09 – 31.12.2015      Blaablaa            Tarjoilija/kahvilatyöntekijä

Olin kaksi kuukautta sairaslomatuuraajana Blaablaa-kahvilassa Hyvinkäällä. Työnkuvaani kuului kassatyö, tuotteiden esillelaitto, omavalvonta, asiakas – ja työntekijöiden tilojen puhtaanapito ja erikoiskahvien valmistus.

LÄPIKÄYDYT KURSSIT JA MUUT SUORITUKSET

 • Tämän otsikon alle voit luetella esimieskoulutukset, hygienipassit, ensiapukurssit, tutor-kurssit sun muut.
 • Ja niistä on hyvä olla olemassa myös jokin todistus haastattelua varten..

KIELITAITO

 • Yksi vaadituimmista taidoista tänä päivänä.
 • Plussaksi katsotaan myös sitä jos olet harjoittelemassa jotain kieltä! Silloin voit laittaa osaamistasoksi alkeet, ja voit kirjoittaa perään → (harjoittelen parhaillaan).

Itse olen käyttänyt tällaisia arviontisanoja, mutta peruskoulun arviointinimillä pärjää ihan mukavasti.

suomi = äidinkieli

ruotsi = tyydyttävä

englanti = sujuva

espanja = alkeet (harjoittelen parhaillaan)

TIETOTEKNIIKKA

 • Mainitse tähän kaikki tietokoneohjelmat joita käytät mallikkaasti ihan Wordista lähtien.
 • Nykyisin kannattaa mainita myös sosiaalisen median taidot (Facebook, Twitter), tiedonhankintataidot (internet) ja mainitse myös se , jos sisälläsi asuu mahdollinen pieni MacGyver. ?
 • Jos bloggaat, mainitse sekin, jos kyse ei ole ”Sinkkunaisen koetukset”-teemasta.

HARRASTUKSET

 • Mikä olisikaan parempi tapa tutustua sinuun paremmin kuin tietämällä harrastuksesi?
 • Mainitse kaikki JÄRKEVÄ harrastus.

Harrastan hölkkäämistä, kahvakuulaa, piirtämistä, kirjoittamista, spinningiä, lukemista ja tykkään ratkoa sudokuja. Leivon myös välillä.   

LISÄTIETOA

 • Tähän osioon mainitse kaikki muu, mitä sinun mielestäsi sinusta on työnantajan oleellista tietää.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi tärkeät saavutukset elämässäsi, ja muut osaamasi taidot.

LISÄTIETOA  

Olin ammattikoulussa tutorina ja sain PAMin Hotelli-ja ravintola-alan stipendin valmistuessani. 

SUOSITTELIJAT

Tämän takia on tärkeää yrittää jokaisessa tekemässäsi työssä parhaasi, jotta tämä kohta saataisiin täytettyä. Suosittelijaksi kannattaa pyytää henkilöä, jonka tunnet tietävän ja nähneen osaamisesi kaikista parhaiten.

Tietysti jos heitä on monia, niin mitä enempi sitä parempi. Suosittelija on työelämän viestinviejä, näin työnantaja saa vähän parempaa kuvaa siitä, millaista tyyppiä hän on työntekijäkseen harkitsemassa.

 • Suosittelijat – alaotsikon alle suosittelijan nimi, virkanimike, puhelinnumero ja / sähköpostiosoite.
 • Suosittelija ei voi olla oma äiti tai ala-asteen enkunope.

VINKKEJÄ

 • Ennen vanhaan oman yksilöllisyyden korostamista ansioluettelossa saatettiin vierastaa, muttei suinkaan enää. Tänä päivänä on hyvä erottua joukosta, hyvällä tavalla. Nykyään ollaan kuitenkin enemmän valikoivimpia rekrytoinnissa, joten tee selväksi, että juuri sinä olet ainutlaatuinen ja luotettava työntekijä, ohittamaton mahdollisuus, sinut on aivan pakko ottaa töihin! Jäitä hattuun myöskin tässä asiassa..
 • Kerro siis häikäilemättä oma osaamisesi, vakuuta CV:lläsi. Se kun voitit koko naapuruston kainalopierukisassa kannattaa kuitenkin jättää kultaisten muistojen arkistoihin..
 • Skippaa kuitenkin turha jaarittelu, muista että useimmilla työnantajilla ei yksinkertaisesti vain ole aikaa paneutua jokaiseen hakemukseen perusteellisesti, parhaat viedään päältä. Eli sinulla on vain yksi mahdollisuus, yksi piece of paper, jossa sinun pitää antaa itsestäsi paras mahdollinen kuva.

Kovat on ajat.

 • Anna ansioluettelosi oikoluettavaksi, esimerkiksi kaverille, sukulaiselle tai naapurin tädille. Omille virheilleen voi tulla sokeaksi! Sosiaalisessa mediassa on nykyisin runsaasti ikään kuin työnhaun hyviä haltijakummeja, jotka ainakin osaavat auttaa. Näitä ovat esim. Työkkärin Tytit ja kumppanit, Nuorisotakuu-hankkeen yhteyshenkilöt ja miksei työvoimatoimiston vastaanottotyöntekijäkin. Raumallakin meillä on Nuorisotakuutalo, josta varmasti saa apua. Nykyään pystyt jopa saamaan uraohjausta videoyhteydellä psykologilta ilman lisäkustannuksia, osoitteesta www.te-palvelut.fi löytyy tarkemmat ohjeet. CV:tä näytille vaan!

inspiring1

 • Tarkista yhteystietosi (onko puhelinnumero oikein jne.), kirjoitusvirheet ja yhdyssanat (TÄRKEÄ!!) ja muu kielioppi.
 • Muista, että kun työnhakuasiakirjoihin on panostettu, niin jäljellä on vielä työhaastattelu. Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa! (Onnea kuitenkin haastatteluun pääsystä.)
 • Hyvä pituus CV:lle on enintään kaksi sivua. Ole siis ytimekäs. Myöskään täyteen ahdettu ansioluettelo ei näytä hyvältä, muista tämä.
 •  Henkilökohtaisten ansioluetteloiden lisäksi kannattaa tehdä työnhakusivujen sisäisetkin CV:t. LinkedIn on melko suosittu, siellä on työpaikkojen, että työntekijöiden profiileja.
 • FACEBOOK! Työnantajat saattavat tarkastaa hakijan Facebookista, joten kysy itseltäsi, onko profiilini anti asiallista? Jos ei, ja ryyppyiltojen muistojen poistaminen on liian tuskallista, muuta profiilisi näkyvyyttä.

Multakin saa pyytää apua, autan mielelläni! Ja seuraavaksi annan vinkkejä haastatteluun, siihen valmistautumiseen, mitä kannattaa ottaa mukaan, mikä jättää kotiin jne.

Tsemppiä työnhakuun ja kivaa syksyä! ?richer

 

Työnhakuhelppi: Miten minä teen työhakemukseni

29.9.2015 Yleinen

Elämme aikoja, jossa tavoitelluimmat työpaikat vertauskuvallisesti ovat kuin meheviä pihvejä, ja hyvä työnhakuasiakirja on kuin terävä haarukka, joka iskee pihviin kiinni silloin kun muut vain tökkivät sen pintaa.

Luojan kiitos kävin silloin joskus työnhakuvalmennuskurssin, se auttoi näkemään hakuprosessin myös työnantajan näkökulmasta. Tarkoitus on tietenkin seuloa jyvät akanoista, ja kurssin läpikäytyäni olen mielestäni olen ollut enimmäkseni jyvien joukossa. Sitten jyvät kutsutaan haastatteluun, ja niistä valitaan kaikkein hienoin jyvä/hienoimmat jyvät. Haastattelu on asia sitten erikseen, siihen mahdollisesti vinkkejä toisella kertaa.

Tämä on siis oma tapani tehdä työhakemus, en siis ole mikään työnhakuneuvoja ammattiltani, mutta toivottavasti tästä irtois joillekki jottai.

Avoin hakemus

Työpaikkailmoituksessa yleensä pyydetään lähettämään ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen vapaamuotoinen, eli avoin hakemus.

 • Sähköpostin otsikko tyyliin: ”Hakemus kahvilatyöntekijän tehtäviin Blaablaa-kahvilaan”. Selkeästi ja suoraan asiaan, yes.

Kirjoita otsikoksi ”hakemus” tai ”avoin/vapaamuotoinen hakemus”, kukin tyylillään. Oikeaan yläkulmaan laita se päivämäärä, milloin olet hakemuksen tehnyt.

 • MUISTA päivittää päivämäärä AINA kun muokkaat hakemustasi (esim. lisätessäsi uuden työkokemuksen jne). Se ei anna hyvää kuvaa työnantajalle, jos työ alkaa esim. 19.10.2015 ja yläkulmassa lukee 20.5.2015…

Sitten olen laittanut otsikon alle oman kuvani.

Ei bile – tai kaverikuvia, vaan pirteä, asiallinen, edustava ja selkeä kuva itsestäsi.

Kuvan alle omat yhteystietosi ja sen alapuolelle työnantajan yhteystiedot:

 • Etu- ja sukunimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, syntymäaika

Ne tiedot, mitä työnantajasta on työpaikkailmoituksessa tullut ilmi, mutta siis yleensä ilmoituksessa lukenut henkilön nimi, yrityksen nimi, toimipaikan katuosoite ja sähköpostiosoite.

Vapaa kirjoitusosio

 • Aloita kuvailemalla ikäsi, sukupuolesi, asuinpaikkakuntasi ja ammattisi. Eli tyyliin: ”Olen 20-vuotias raumalainen nainen, ja valmistuin keväällä 2014 matkailupalvelujen tuottajaksi.”
 • ILMAISE KIINNOSTUKSESI kyseistä työpaikkaa kohtaan: ”Olen erittäin kiinnostunut tulemaan Teille töihin (teille-sanan korostamisesta saa lisäpisteitä ja näin ilmaiset arvostusta ja kunnioitusta työnantajaa kohtaan) Blaablaa:n kahvilatyöntekijän tehtäviin.
 • VÄLTÄ olisin, haluaisin, pystyisin – sanamuotoja. Ne tarkoittavat, ettet ole varma omasta osaamisestasi. OLEN, HALUAN, PYSTYN ← näin.
 • Kerro MIKÄ HAKEMASSASI TYÖPAIKASSA SINUA KIINNOSTAA. Ja voin neuvoa, ettei kannata vastata palkkapäivää. Vaan esim. ” Työssänne minua erityisesti kiinnostavat monipuoliset työtehtävät, asiakkaiden palvelu, uuden oppiminen.”

→ erityisesti-sanan merkitys = osoittaa, että sinua kiinnostavat työssä muutkin asiat, mutta nämä asiat ERITYISESTI.

 • Kun luet työpaikkailmoituksen kuvausta siitä, millaista työntekijää työhön haetaan, niin kerro itsestäsi ne asiat, jotka ovat hyödyksi juuri siinä kyseisessä työssä. Esim. aikaisempi kokemus työtehtävistä, koulutukset ja kurssit ja sopivat luonteenpiirteesi JUURI TÄTÄ TYÖTÄ ajatellen.

”Haemme iloista, oma-aloitteista ja leivontataitoista kahvilatyöntekijää…” ← Mieti vaadittavat taidot ja kokemukset, ym. asiat, joista rapsahtaisi mahdollisia ”lisäpisteitä.”

→ ”Suoritin ammattikoulussa kahden kuukauden työssäoppimisjakson Tilulii-kahvilassa. Siellä työnkuvaani kuului asiakas- ja omien tilojen siistiminen, omavalvonta, kassan käyttö, asiakkaiden palveleminen ja eri kahvijuomien valmistus. Ammattikoulun aikainen luokkamme piti koulussa kuukauden ajan opiskelijoille tarkoitettua kahvilaa. Valmistimme itse omat tuotteemme ja valvoimme myyntiä. Toiminnan loputtua arvioimme olimmeko tappiolla vai voitolla. ”

 • JOS KOKEMUKSESSASI ON PUUTTEITA, kuten äskeisessä henkilö ei ollut työssäoppimisjaksolla valmistanut kahvilan tuotteita, mutta oli rutkasti tehnyt kahvilassa muita asioita, ne kannattaa mainita sillä ne voivat hyvin korvata joitain puutteitasi. Sitten henkilö muistikin opiskelijakahvilan, jota hän piti yhdessä luokkansa kanssa.

→ Jos ei oikeasti ole juurikaan yhtään kokemusta jostain työtehtävästä, voit sanoa, että olet erityisesti kiinnostunut tämän työtehtävän oppimisesta. Uuden oppimisenhalu on aina plussaa työnantajan silmissä!

 • Kerro myös mahdollisista ”sivuhommista”, joita teet. Mutta lisää perään, että ne eivät ole esteenä tälle työlle.

Työnantajat etsivät sellaista työntekijää, jolla on mahdollisimman vähän esteitä.

→ ”Kirjoitan blogia..” ”Teen satunnaisesti tuurauksia..” ”Toimin englannin kielen tutorina lukiolaisille..”

 • Kerro suorittamasi kurssit ja koulutukset, esim. anniskelupassi, työturvallisuuskortti, ensiapukurssi, hygieniapassi jne.
 • LUONTEESI. Ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista. Käytän nyt jälleen esimerkkinä kahvilatyöntekijäksi hakevaa henkilöämme. Painota erityisesti niitä luonteenpiirteitä, jotka ovat plussaa kyseisessä työssä.

→ ”Luonteeltani olen reipas, auttavainen, yhteistyökykyinen, sosiaalinen, tehokas, palveluhenkinen ja itsenäinen.” Tarkoitus ei ole luetella jokaisia luonteenomaisia piirteitäsi, vaan kyseistä työtä ajatellen ne keskeisimmät.

 • MITÄ SINULLA ON ANNETTAVAA YRITYKSELLEMME? Tähän työnantajat haluavat usein vastauksen, mutta se unohtuu valitettavan usein mainita hakemuksessa.

Esim. → ”Asiakaspalvelijana pyrin aina täyttämään asiakkaan odotukset niin, että yrityksestä jäisi hyvä muistikuva asiakkaan mieleen.”

 • Myöskin ”MITÄ ETUA SINUSTA ON MEILLE?” on kysymys, jota kannattaa pohtia työnantajan näkökulmasta. Jos et muuta keksi, niin kannattaa mainita vaikka, että olet joustava työpäivien – ja aikojen suhteen. Tämä luonteenpiirre säästää monesti työnantajalta aikaa ja vaivaa.
 • MIKÄ SINUA MOTIVOI TYÖNTEKIJÄNÄ? Tähänkään ei kannata vastata sitä rahaa.

vaan esim. → ”Työntekijänä minua motivoi asiakkaiden auttaminen ja uuden oppimisenhalu.”

 • KERRO VAPAA-AJAN HARRASTUKSISTASI. Urheiluharrastukset kannattaa mainita, sillä se kertoo, että pidät työkuntoasi aktiivisesti yllä.

→ ”Vapaa-ajalla käyn jumpissa, lenkkeilen, luen kirjoja ja leivon.”

 • Loppuun olen kirjoittanut vielä: ”Hakemuksen liitteenä on vielä ansioluetteloni, jossa kerron tarkemmin työkokemuksistani.” En ole vapaamuotoiseen hakemukseen kaikkia amiksen työssäoppimisia luetteloinut, koska mielestäni siinä kuuluu lukea vain ne hyödyllisimmät kokemukset.
 • Loppuun kannattaa keksiä joku piristävä ja omaperäinen lopetus, itselläni se ei ole niinkään omaperäinen,

→ vuodenajasta riippuen lopetuslauseeni: ”Syksyisin terveisin, Julia..”,  tai ”Aurinkoisin terveisin, Julia.. Myös ”Yhteydenottoanne odottaen, Julia..” on hyvä.

Yksi tapa millä voisit erottua joukosta on kirjoittamalla loppuun jokin inspiroiva elämänviisaus.

encourager

MUITA VINKKEJÄ

 • Check your grammar! Tarkista hakemuksesta  oikeinkirjoitus ja yhdyssanat, TÄRKEÄ!
 • Mieti oletko vastannut kaikkiin työnantajan työpaikkailmoituksessa mainitsemiin kohtiin.
 • Katso, että hakemus etenee järkevästi, on helppolukuinen, eikä ole sekava. Jos on, niin siitä ei saa syyttää mun blogikirjoitusta.
 • Tarkistuta hakemus esim. sukulaisella tai kaverilla! Omia virheitä ei aina huomaa.
 • Älä valehtele, äläkä liioittele osaamistasi. Jos mielesi tekee mainita vähäisestä espanjan osaamisestasi, niin voit sanoa, että harjoittelet sitä parhaillaan. Siitä ei ehkä ole hyötyä muttei haittaakaan!
 • Vältä asioiden toistamista.
 • Jos sinulla on kova kiire tietää miten sinun on käynyt, niin voit soitella työnantajalle ja kysellä, että miten hakuprosessi etenee. Yleensä saat näin tietää, että milloin päätöksiä mahdollisesti ollaan tekemässä.
 • Ei kannata hakea vain yhteen paikkaan ja odotella vastausta. Hae useaan, niin et missaa muita hyviä mahdollisuuksia.

Toivottavasti tästä tuli hyödyllinen, hei kertokaa oliko hyvä ja jäikö jotain olennaista pois..

Tsemppiä työnhakuun ja kivaa syksyä! ?