Selaat arkistoa kohteelle Turvapaikanhakijat.

Valhe, emävalhe ja Forssan cover-up

30.8.2016 Yleinen

A cover-up is an attempt, whether successful or not, to conceal evidence of wrongdoing, error, incompetence or other embarrassing information. In a passive cover-up, information is simply not provided; in an active cover-up, deception is used. [Wikipedia]

30.8.2016

Lyhyesti

Tiistaina 23.8.2016 kello 17:20 noin 10-15 suomalaisnuoren joukko perässään epälukuinen määrä uteliaita käveli sadan metrin etäisyydelle Forssan vastaanottokeskuksesta. Muutama minuutti myöhemmin noin 60-70 turvapaikanhakijamiehen joukko ryntäsi ulos vastaanottokeskuksesta aseinaan lautoja, pyykkitelineitä, putkenpätkiä ja ryntäsivät nuorten kimppuun, jotka lähtivät pakoon. Mediassa tapahtuma esiteltiin ”kantasuomalaisten hyökkäyksenä vastaanottokeskukseen”, ja turvapaikanhakijoiden aktiivinen hyökkääjän rooli salattiin pääosin täysin myös
päivitetyissä raporteissa.

Tämän vuosituhannen tekijämäärältään mittavin suomalaisiin kohdistunut ulkomaalaishyökkäys valkopestiin ja häivytettiin suomalaisen median toimesta. Vaikka vakavilta vahingoilta vältyttiin, niin tilanteessa oli täydet ainekset laajaan katastrofiin.

Tähän mennessä (30.8.2016) ei ole kerrottu, että ketään turvapaikanhakijaa olisi kiinniotettu, kuultu tai pidätetty tapahtuneen johdosta. Sen sijaan on uutisoitu näyttävästi muutaman paikalla olleen suomalaisnuoren kiinniottamisesta ja yhdestä pidätyksestä, joka kuitenkin liittyy aiempaan pahoinpitelyyn.

Uutisoinnin puute ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö poliisi tekisi työtään, mutta merkit viittaavat siihen, että turvapaikanhakijoiden rooli yritetään pimittää julkisuudelta myös loppuselvityksen osalta ja syy tapahtuneeseen sysätä alaikäisille suomalaisille.

Tapahtumien kulku

Tässä esitetty rekonstruktio tapahtumista perustuu pääosin silminnäkijöiden haastatteluihin, joita on esitetty sekä perinteisessä että vaihtoehtoisessa mediassa. Hakasulkuihin merkityt viitteet löytyvät blogin lopusta.

Joukkotappeluun johtaneita tapahtumia oli edeltänyt pidempi hankaus turvapaikanhakijoiden ja forssalaisten nuorten välillä, erityisesti vastaanottokeskuksen läheisyydessä toimivan ammattiopiston opiskelijoiden kanssa. Yksityiskohdista ei ole tarkkaa tietoa, mutta muutaman päivän sisällä ennen joukkotappelua tapahtui seuraavaa:

 • 12-13.8. kantasuomalainen mies pahoinpiteli turvapaikanhakijan.
 • Maanantaina 22.8. turvapaikanhakija pahoinpiteli 15-vuotiaan suomalaisnuoren Prisman parkkipaikalla.

Maanantaisen pahoinpitelyn seurauksena suomalaisnuoret olivat sopineet asian selvittelystä pahoinpitelyn tehneet turvapaikanhakijan kanssa [2]. Mitä ja miten oli sovittu ei ole selvää, kyse on todennäköisesti ollut some-viestittelystä. Kun pahoinpitelijä ei ilmaantunut tiistaiseen tapaamiseen iltapäivällä kello viiden aikoihin, niin suomalaisnuorten joukko lähti kävelemään kohti vastaanottokeskusta [2].

Suomalaisten ydinjoukossa oli 10-15 nuorta [8], joista joillakin oli mukanaan kättä pidempään (videolla [6] näkyy yksi valkoinen putki, jonka myös [5] mainitsee). Joukon kantaan liittyi epälukuinen määrä katselijoita; kokonaismäärästä ei ole tarkkaa arviota (videolla [6] näkyy noin 30 henkeä). Ydinjoukko pysähtyi noin sadan metrin päähän vastaanottokeskuksesta ja alkoi huutelemaan aukion ylitse [6]. Jonkun ajan päästä suuri määrä turvapaikanhakijamiehiä (arvio 60-70 [8], ”kuin muurahaislauma” [5]) ryntäsi ulos vastaanottokeskuksesta [7]. Osalla oli mukanaan erilaisia astaloita [1] [7] [8], videoilla [3] ja [4] näkyy parisenkymmentä lyömäaseen omaavaa henkilöä.

Tässä vaiheessa suomalaisnuoret lähtivät pakoon [8] [6] ja perääntyivät vastaanottokeskuksen läheiselle parkkipaikalle. Osa turvapaikanhakijoita seurasi ja pahoinpiteli pakenijoita, paikalla olleita sivullisia [8] ja rikkoi autoja [3] [4]. On epäselvää, millaista molemminpuolista tappelua tilanteessa käytiin, [1] ja [5] kertovat turvapaikanhakijoiden käyttäneen erilaisia lyömä- ja heittoaseita. Poliisin tiedotteen mukaan neljästä kuuteen henkeä sai lieviä vammoja (tiedote ei ota kantaa osapuoliin), myöhempi uutinen lisää uhrien joukkoon paikalla olleen
suomalaistytön
. Pahoinpitelyn uhreja on ollut selvästi enemmän, poliisin mukaan osalliset ovat olleet haluttomia tekemään rikosilmoituksia.

Tätä kirjoitettaessa ketään ei ole pidätetty tapahtuman johdosta, eikä poliisi ole antanut tarkkaa raporttia tapahtuneesta. Eräs paikalla ollut forssalaismies on pidätetty 12-13.8. tapahtuneen pahoinpitelyn johdosta; hänen osuuttaan joukkotappeluun ei tiedetä.

Tapahtuma on ainutlaatuinen ja hätkähdyttävä. Mitä ajattelivat aikuiset miehet, jotka hyökkäsivät ulos rakennuksesta finninaamaisia suomalaisnuoria vastaan? Tällaista ei liene tapahtunut rauhanajan Suomessa: kymmenien ulkomaalaismiesten rynnäkköä pääosin alaikäisiä suomalaisia kohtaan. Tähän kysymykseen ei mediasta saatavilla oleva materiaali anna selkeää vastausta, toimittajat eivät ole halunneet esittää näitä kysymyksiä tai sitten haastatteluja ei ole tuotu julki.

Median reaktio

Median reaktioita on helpointa seurata aikajärjestyksessä.

 • 23.08 ilta(?). Poliisin tiedote, joka pääosin vastaa edellä tehtyä rekonstruktiota. Varsinainen tapahtuma on jo ollut ohi poliisin saapuessa, ja he ovat ryhtyneet jälkiselvittelyihin.
 • 23.08 17:46 YLE. Alkuperäinen juttu ei ole tallella, artikkelia on päivitetty kahdesti. Ensimmäinen päivitys on tehty kello 21:47, jolloin Ylen toimittaja Eeva Hannula oli haastatellut toista osapuolta eli turvapaikanhakijoita. Tekstiä ei ole enää saatavilla mutta lopullinen versio kertoo mm. seuraavaa: …poliisin käsityksen mukaan usean kymmenen suomalaisen nuoren miehen joukko lähestyi vastaanottokeskusta aseinaan pesäpallomailoja ja rautaputkia. Hänen mukaansa näyttäisi siltä, että tappelun molemmilla puolilla on ollut käytössään kättä pidempää. Forssalaisilla oli Hannulan tietojen mukanaan keppejä ja ilmeisesti myöskin pesäpallomailoja aseinaan. Tämä ja muutama muu osa tekstiä syyttää tapahtuneesta suoraan tai epäsuoraan suomalaisia, liioitellen heidän aseitaan (iltasanomat [6] mainitsee ”ainakin yhden putken”) ja aloitteellisuuttaan, eikä sanallakaan mainitse turvapaikanhakijoiden hyökkäystä ja dominanttia osuutta joukkotappelussa ja aseistuksessa. Artikkeli ei sisällä suoraa mainintaa turvapaikanhakijoiden aseista (”molemmilla puolilla”), suomalaisten osalta useamman kerran. Hannulan toimittajatyöhön perustuvat osuudet ovat todennäköisesti olleet mukana tiistai-illan 21:47 versiossa, ja olleet suoranainen syy ainakin joidenkin medioiden valheellisille väittämille.
 • 23.08 18:35 MV-Lehti. MV-lehti julkaisee noin tunnin ikäisen videon, jossa kaksi suomalaisnaista todistavat autoonsa kohdistuvaa hyökkäystä Forssassa. Videolla näkyy parisenkymmentä turvapaikanhakijaa, joilla on erilaisia astaloita. Autoa kolhitaan ja tytöt ovat paniikissa. Valtamedia ei ole halunnut haastatella näitä nuoria naisia, jotka pääsivät mahdollisesti ainutkertaisen tapahtuman todistajaksi Suomessa.
 • 23.08. 18:46 MV-Lehti. MV-lehti julkaisee toisen videon, jossa parisenkymmentä turvapaikanhakijaa heiluu astaloiden kanssa hakaten kahta autoa. Joukkotappelu on ilmeisesti tässä vaiheessa ohitse ja jälkilöylyt päällä.
 • 23.08. 19:02 Iltalehden ensimmäisen jutun alku on virheellisen johdatteleva:Nuoret suomalaismiehet häiriköivät turvapaikanhakijoiden asuntolassa. Otsikko ja ingressi johdattavat lukijan uskomaan, että suomalaiset hyökkäsivät sisään VOK:n. Pidemmälle lukiessa asia selviää ja myös turvapaikanhakijoiden aseet mainitaan. Tämä versio sisältää faktat varsin hyvin 1.5 tuntia tapahtuman jälkeen, mutta ei mainitse turvapaikanhakijoiden hyökkäystä. Onnetonta aloitusotsikkoa lukuunottamatta Iltalehti raportoi tapahtumasta totuudenmukaisimmin kuin muut valtamediat niin tässä yhteydessä kuin myöhemmin.
 • 23.08. 19:23 Iltasanomien mukaan ”Nuorisoporukka häiriköi vastaanottokeskuksessa”. Lehti näyttää saaneen väärää tietoa Hämeen poliisin tilannekeskuksesta, joka ei ole ollut ajan tasalla: Siellä muutaman hengen nuorisoporukka meni vastaanottokeskukseen ja aiheutti vähän häiriötä.
 • 23.08 20:41 HS. Päivitetty 24.8. 18:34. Artikkeli myötäilee Ylen vastaavaa ja lisää seuraavaa: Poliisin mukaan pesäpallomailoja, rautaputkia tai muita aseita oli pääasiassa vastaanottokeskukselle menneillä henkilöillä, mutta ilmeisesti myös jotkut vastaanottokeskuksen asukkaista turvautuivat tappelussa johonkin ”kättä pitempään”. Aiemmin esitellyissä videoissa lukuisilla turvapaikanhakijoilla on ollut aseita, suomalaisilla näkyy yksi putkentapainen. Artikkelin päivityksistä johtuen on epäselvää, mitä aiemmassa versiossa on ollut. Lopullinen versio kuitenkin syyttää virheellisesti kantasuomalaisia tapahtuneesta ja sivuuttaa täysin turvapaikanhakijoiden teot.
 • 24.08. Poliisin tiedote. Selvitystyö käynnissä, yksi suomalainen otettu kiinni paikalta pesäpallomailan kanssa. Toinen otettu kiinni aiempaan pahoinpitelyyn liittyen. Turvapaikanhakijoista ei mainita mitään.
 • 24.08. 12:22 YLE. Tiedot astuvat lähemmäksi totuutta, mutta turvapaikanhakijoiden rynnäkköä ei edelleenkään mainita. Tapahtumien alkamisesta on erilaisia näkemyksiä, joita ei ole kyetty vahvistamaan. Forssan poliisin rikoskomisario Tomi Revon mukaan paikalliset olivat menneet lähelle vastaanottokeskusta, josta puolestaan heitä vastaan tuli turvapaikanhakijoita.Tilanteessa on Tomi Revon mukaan tapahtunut useita pahoinpitelyjä ja vahingontekoja, joista poliisin tiedossa on vain hyvin pieni määrä. -Toivon, että kaikki jotka ovat jotain vammoja saaneet, ilmoittaisivat niistä poliisille.
 • 24.08. 13:32 Suomen uutiset nostaa esiin kansanedustaja Jari Ronkaisen blogissa esittämän syytöksen, jonka mukaan YLE on uutisoinut yksipuolisesti Forssan tapahtumista ja ”unohtanut” kertoa turvapaikanhakijoiden aseista.
 • 24.08. 20:54 Iltalehden juttu on ainoa, jossa turvapaikanhakijoiden rooli mainitaan leipätekstissä selkeästi ja sisältää ainoan tarkahkon kuvauksen yhteenotosta. Nuoret naiset olivat paikalla myös tiistaina joukkotappelun aikaan. Heidän mukaansa turvapaikanhakijat tulivat pihalle keppien ja rautaputkien kanssa, jolloin suomalaiset perääntyivät.Tiistaina tilanne sai alkunsa, kun joukko suomalaisia nuoria miehiä asteli Saksankujan vastaanottokeskusta kohti. Ainakin yhdellä oli kädessään pitkä putki. Mainittu ”pitkä putki” näkyy turvapaikanhakijoiden puolelta kuvatussa videossa, muita astaloita ei erota. ”Turvapaikanhakijat olivat kuin muurahaislauma, kun he tulivat ulos. Suomalaiset perääntyivät heti kauemmas parkkipaikalle.”Turvapaikanhakijoiden mukaan suomalaiset puolestaan tulivat uhkaavana joukkona kohti vastaanottokeskusta, jonka vuoksi he lähtivät ulos.
 • 25.08. 12:16 YLEn vastine Ronkaisen syytökseen. Yleisradio myöntää puutteellisen ja puolueellisen uutisoinnin ja esittää epäloogisia ja kummallisia perusteita toiminnalleen.
 • 25.08. 16:39 HS. Helsingin sanomien artikkeli taustoittaa tapahtumia ja
  sisältää kolme videohaastattelua. Varsinainen leipäteksti ei edelleenkään mainitse turvapaikanhakijoiden hyökkäystä, lukumäärää ja aloitteellisuutta aggressiossa, vaan liioittelee suomalaisten osuutta. Silminnäkijävideoista asia on osin kuitenkin pääteltävissä. Koska toimittajat vaikenevat johdonmukaisesti turvapaikanhakijoiden osuudesta, voi myös epäillä, onko videoista jätetty pois liian paljastavia osuuksia.

Tämän jälkeen aiheesta on käytännössä vallinnut mediahiljaisuus.

Langat yhteen

Median ja viranomaisten toimintaa voi arvioida käänteisen esimerkin avulla. Mikäli 60-70 aseistautunutta, aikuista suomalaismiestä olisi hyökännyt parinkymmenen alaikäisen turvapaikanhakijan kimppuun, ei median, viranomaisten ja vihervasemmiston puhuvien päiden tarmolla olisi ollut minkäänlaista rajaa. Jokainen tapahtumaan osallistunut olisi syynätty tarkoin, ja yhteyksiä erilaisiin ääriryhmiin olisi etsitty kissojen ja koirien kanssa. Lehdet olisivat repostelleet hyökkääjien mahdollista rikoshistoriaa ja rasistisia facebook-kommentteja. Poliisille olisi yht’äkkiä järjestynyt resursseja ja medialla olisi ollut mekastettavaa päiväkausiksi, tärkeämpää kuin Särkänniemen delfiinien siirto.

Kun kohteena on suomalaisnuori ja tekijänä turvapaikanhakija, niin lopputulos kääntyy ympäri. Perinteinen suomalainen media vääristelee, johtaa harhaan ja vaikenee. Poikkeuksen tämän jutun yhteydessä tekee Iltalehti, joka kertoo asioista varsin totuudenmukaisesti aivan ensimmäistä onnetonta otsikkoa lukuunottamatta. Muusta media puhuttaessa totuus on luettavissa alaviitteistä, jos sieltäkään. Toimittajat tekevät kaikkensa valkopestäkseen turvapaikanhakijoiden osuutta. Kun suoranaista valhetta ei kehdata esittää, niin kaikkia seuraavia keinoja käytetään:

 • Turvapaikanhakijoiden törttöilyä ei kerrota lainkaan tai sitä vähätellään. Suomalaisten osalta päinvastoin.
 • Turvapaikanhakijoiden osuus jätetään varsinaisen leipätekstin ulkopuolella oleviin liitteisiin.
 • Suomalaiset ”väittävät”, mutta turvapaikanhakijoiden lausumia ei kyseenalaisteta.
 • Toimittajan kirjoittama teksti kertoo suomalaisten osuudesta, turvapaikanhakijoiden teoista kerrotaan haastateltujen lainauksina (ikäänkuin epävarmoina väittäminä).
 • Suomalaisten teoista puhutaan aktiivissa, turvapaikanhakijoiden teoista passiivissa.
 • Suomalaisten teoista kerrotaan yksityiskohtia, turvapaikanhakijoiden teoista epämääräisiä viittauksia.

Tämä kaikki on tuttua maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvän uutisoinnin ympäriltä.

Myös poliisin tiedottaminen näyttäytyy huonossa valossa, se kertoo vain kiinni otetuista tai pidätetyistä suomalaisista. Komisaario Martti Hirvosen kommentti brittiläiselle Express-lehdelle ei myöskään vastaa tapahtumasta saatavilla olevia silminnäkijävideoita ja -haastatteluja, joiden mukaan pääosa lyömäaseista oli turvapaikanhakijoilla. Kieliongelmat saattavat myös aiheuttaa vääristymiä tällaisessa yhteydessä.

Odotan kovasti tietoa turvapaikanhakijoiden saamista rikossyytteistä. Useita tunnistettavia henkilöitä voidaan syyttää seuraavista pelkästään liitteen [3] perusteella, sopivia rikosnimikkeitä löytyy esim. seuraavasta joukosta: ilkivalta, julkisrauhan rikkominen, vahingonteko, mellakointi ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito.

Kokonaisuudessaan Forssan yhteenotossa on kyse niin tärkeästä asiasta yhteiskuntarauhan kannalta, että poliisilta on vaadittava täydellistä raporttia tapahtuneesta.

Haastattelut ja videot

Totuudenvastainen katupartio ja Helsingin rehellinen poliisipäällikkö

10.1.2016 Yleinen

Keneltäkään uutisvirtaa seuraavalta henkilöltä tuskin on jäänyt
huomaamatta, millaiseksi Kölnin uudenvuodenjuhlinta muodostui.
Asia on erityisen ajankohtainen myös Suomen kannalta, joten kerrataan tapahtumat lyhyesti.

Uudenvuodenyönä 31.12.2015 Kölnin poliisi menetti täysin tilanteen hallinnan, kun tuhatpäinen maahanmuuttajamiesten – valtaosin arabitaustainen – joukko hyökkäili Kölnin rautatieaseman ympäristöön kerääntyneitä naisia kohtaan pääasiassa seksuaalisin tavoin. Helsingin sanomien kuvaus on tiedoiltaan vanhentunut, mutta kuvaa tapahtuneen pääosin oikein.

Tällä hetkellä hyökkäyksistä on tehty 379 rikosilmoitusta ja Kölnin poliisipäällikkö Wolfgang Albers on joutunut eroamaan yleisen luottamuspulan takia. Poliisipäällikkö salasi pitkään tapahtumaan liittyviä tosiasioita ja antoi väärää tietoa Kölnin ylipormestari Henriette Rekerille, joka osin tästä syystä teki itsestään naurunalaisen.

Kölnin poliisipäällikön käsiä poltti erityisen kuuma peruna: rikoksen tekijöiden tausta. Poliisi oli kaiken aikaa tietoinen, että suurin osa hyökkäyksen tekijöistä oli turvapaikanhakijoita ja muita maassa oleskelevia ulkomaalaisia. Poliisipäällikkö katsoi kuitenkin parhaammaksi salata asian, ja väitti, ettei hyökkääjien taustoista ole tietoa. Tosiasiat selvisivät kuitenkin, kun saksalainen media haastatteli kentällä olleita poliiseja ja toisaalta sai käsiinsä poliisin sisäisen selonteon.

Tabu turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista on säädellyt saksalaista mediaa ja viranomaisia. Tapaukset on pyritty järjestelmällisesti pimittämään tai vähättelemään niiden vakavuutta. Kun kyse oli läntisen Euroopan suurimmasta naisiin kohdistuneesta hyökkäyksestä tällä vuosituhannella, muuttui pimittäminen kuitenkin mahdottomaksi. Myös Saksan poliisilla on tiukat ohjeet (mahdollisesti osavaltiokohtaisia eroja) vaieta turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista.

Ilmiö on tuttu myös Suomesta. Vielä syksyllä suomalaisille pyrittiin uskottelemaan, etteivät turvapaikanhakijat tee rikoksia. Kempeleen tapahtumat toimivat (toistaiseksi) jonkinlaisena vedenjakajana, jonka jälkeen media alkoi käsittelemään asioita hiukan realistisempaan sävyyn.

Tarkkaavainen lukija on varmasti tietoinen siitä, etteivät Kölnin tapahtumat olleet ainutlaatuisia. Vastaavaa – pienemmässä mittakaavassa – tapahtui ainakin kymmenessä Saksan kaupungissa, ja sen lisäksi myös mm. Sveitsissä, Itävallassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Köln olisi voinut tapahtua myös Helsingissä. Poliisilla oli kuitenkin tarpeellinen tietotaito, resurssit ja ehkä hivenen onneakin – vastaanottokeskusten henkilökunnalta saatujen vihjeiden muodossa – ja se pystyi puuttumaan asioihin riittävän ajoissa, jotta laajamittainen hyökkäys saatiin estettyä. Helsinkiin oli kerääntynyt jopa parintuhannen turvapaikanhakijan joukko, ja poliisi pidätti alkuillasta kymmeniä levottomasti käyttäytyneitä henkilöitä.

Kaikki siis hyvin? Ei suinkaan, jos medialta ja ns. suvaitsevaistolta kysyy. Väärin ajateltu ja kommentoitu!

Media on parasta aikaa käynnistänyt pienimuotoisen ajojahdin Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikköä Ilkka Koskimäkeä kohtaan. Englantilainen laatulehti Sunday Telegraph haastatteli Koskimäkeä Helsingin tapahtumia koskien, ja haastattelu sisältää muutamia yksityiskohtia, joita ei ollut näkynyt kotoisessa mediassa. Kommentit ovat nostaneet pienimuotoisen myräkän mm. median ja feministisen naisjärjestön keskuudessa.

Tarkastellaanpa siis hiukan, mitä poliisipäällikkö on sanonut.

Ensinnäkin täytyy muistaa, että Telegraph on kirjoittanut oman artikkelinsa poliisipäällikön kanssa käydyn keskustelun pohjalta. Artikkeli sisältää lehden omaa tulkintaa (oletettavasti suullisen) keskustelun pohjalta, eikä se ole tarkka toisinne siitä, mitä poliisipäällikkö on sanonut tai tarkoittanut. Anglosaksisella medialla on taipumusta myös tietynlaiseen melodramaattisuuteen jopa Telegraphin kaltaisten konservatiivisten julkaisujen osalta.

Security personnel reported “widespead sexual harrassment” during the celebrations, police added, with women complaining that asylum seekers had groped their breasts and kissed them without permission. “This phenomenon is new in Finnish sexual crime history,”
Ilkka Koskimaki, the deputy chief of police in Helsinki, told the Telegraph. ”We have never before had this kind of sexual harrassment happening at New Year’s Eve.”

Media ja naisjärjestöt ovat tarttuneet tähän kommenttiin haukkamaisesti. Heidän mukaansa poliisipäällikkö väittää, etteikö Suomessa olisi ennen ollut naisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua. Tätä Koskimäki ei selvästikään ole väittänyt, vaan hän puhuu turvapaikanhakijoiden mukana tulleesta uudesta seksuaalihäirinnän muodosta, jossa suuri miesjoukko julkisella paikalla ahdistelee tyttöjä tai naisia. Tämä toimintapa on tuttu kaikista arabimaista, mutta Suomessa sellainen on ollut äärimmäisen harvinaista.

Toistetaan vielä avainsanat. ”Miesjoukko”, ”julkinen paikka”. Koska kuulit viimeksi, että 20-40 vuotiaat Lahtiset, Järviset ja Koskiset olisivat ympäröineet teinitytön Senaatintorilla ja kopeloineet rintoja ja haarovälejä? Juuri tämä näyttää tapahtuneen useammalle nuorelle tytölle Senaatintorin järjestyksenvalvojien ja poliisin mukaan.

Silmiinpistävää tässä toimintatavassa on sen avoin häpeilemättömyys. Miesjoukot ovat tuoneet oman ”kulttuurinsa” mukanaan. Heistä ao. toimintatavassa ei ole selvästikään mitään väärää, kun sitä voidaan harjoittaa julkisella paikalla tuhansien ihmisten läsnäollessa. Saksalainen feministinen Emma lehti kommentoi asiaa seuraavasti:

Die „neue Qualität“ der Übergriffe am Hauptbahnhof liegt in der Enthemmtheit, diese Gewalt in der Öffentlichkeit auszuüben – unter den Blicken von tausenden von Zuschauern, inklusive denen der Polizeibeamten. Das hat es in Deutschland so noch nie gegeben.

Eli suunnilleen: ”Uusi ulottuvuus” rautatieaseman hyökkäyksissä on se estottomuus, jolla väkivaltaa tehtiin julkisella paikalla tuhansien läsnäollessa, poliisi mukaanlukien. Sellaista ei ole koskaan Saksassa tapahtunut. Kenties tämä feministien sanomana on joillekin lukijoille uskottavampi, kuin miten kirjoittaja asian riippumattomasti muotoili.

Kölnissä näitä ”yksittäistapauksia” on rikosilmoituksiin asti kirjattu noin 150 yhden ainoan uudenvuodenyön ”juhlinnan” seurauksena. Egyptin Tahririn aukion mielenosoituksissa vuonna 2013 kymmeniä naisia ahdisteltiin tai raiskattiin vastaavia toimintapoja käyttäen. Paikalla ollut hollantilainen toimittaja joukkoraiskattiin viiden miehen toimesta.

Helsigin sanomat on penkonut asiaa hiukan tarkemmin, ja saanut Senaatintorin tapahtuman turvapäälliköltä kommentin, jonka mukaan järjestyksenvalvojat eivät nähneet laajamittaista häirintää. Kuitenkin hän kertoo muutamasta paikalle jääneestä järkyttyneestä teinitytöstä, joita paikalla ollut turvapaikanhakijajoukko oli mitä ilmeisimmin ahdistellut.

Senaatintorilla oli 20 000 ihmistä. Se tarkoittaa sitä, että porukka on seisonut varsin tiiviissä ryhmässä. Jo muutaman metrin päästä voi olla vaikeaa nähdä, mikäli naiseen on tartuttu ja häntä kopeloidaan, ellei hän tee erityisen äänekästä ja päättäväistä vastarintaa. Kölnin ahdistelutapauksissa naiset olivat olleet vangittuina miesjoukkojen sisään jopa useiden minuuttien ajan voimatta liikkua, eikä poliisi ollut useimmissa tapauksissa nähnyt mitään. Järjestyksenvalvojilla ja poliisilla on tuskin ollut mahdollisuutta nähdä suurtakaan osaa siitä, mitä paikalla on tapahtunut. Turvapäällikön mukaan järjestyksenvalvojat eivät nähneet, mitä näille teinitytöille oli käynyt, vaikka olivat kyllä kiinnittäneet huomiota lähistöllä olleeseen levottomasti liikkuneeseen turvapaikanhakijajoukkoon.

Helsingin sanomat pyrkii kuitenkin uutisoimaan tapauksen siten, että poliisipäällikkö olisi syyllistyneet vähintään liioitteluun tai mahdollisesti jopa valehteluun. Tämä näkyy mm. artikkelin otsikoinnissa (”Turvapäällikkö ihmettelee poliisin kommentteja Senaatintorin uudestavuodesta: ”Ei laajamittaista häirintää””). Senaatintorin tapahtuman turvallisuudesta vastannut yksityinen firma ei välttämättä myöskään hirveästi halua huudella mahdollisista ongelmista.

Toinen kommentti, johon on tartuttu, kuuluu seuraavasti.

Mr Koskimaki said that sexual assults in parks and on the streets had been unknown in Finland before a record 32,000 asylum seekers arrived in 2015, making the 14 cases last year “big news in the city”.

Poliisipäällikkö ei varmasti ole väittänyt, etteikö julkisilla paikoilla olisi tapahtunut mitään seksuaalirikoksia aiemmin. Kommentti tuollaisenaan on Telegraphin oma. Iltalehdelle Koskimäki tarkentaa asiaa mm. seuraavasti:

IL: Mikä on uutta ja mistä se johtuu?
– Uutta on, että naisiin kohdistuu enemmän seksuaalista ahdistelua, johon liittyy seurantaa, eli kaverit lähtevät seuraamaan naisia, käyvät käsiksi ja suutelevat väkisin ja tekevät pahimmassa tapauksessa vakavia tekoja, mistä on tuomioitakin tullut.
IL: Väitättekö, että näitä ei ole tapahtunut aikaisemmin ja tämä on uusi ilmiö?
– Se on uusi ilmiö, että ulkomaalaiset tekevät näitä. Kyllä se on täysin uusi ilmiö. Ei meillä ole tällaista ilmiötä aikaisemmin ollut.
IL: Eli väitättekö, että esimerkiksi suomalaiset miehet eivät ole tällaista aikaisemmin tehneet?
– Meillä on asianomistajat näissä kaikissa törkeissä raiskaustapauksissa kuvailleet kaikki tekijät ulkomaalaisiksi. Se on faktaa, mistä kerrottiin jo silloin tiedotustilaisuudessa.

Koskimäki viittaa tässä paitsi edellä esitettyyn ongelmaan niin myös turvapaikanhakijoiden mukana lisääntyneeseen stalkkaamis-ilmiöön, josta on raportoitu laajasti. Pelkästään marraskuussa turvapaikanhakijat syyllistyivät sataan seksuaalirikokseen, joista osa menee tähän kategoriaan. Naisten stalkkaamista on selitetty mm. ”kulttuuriin” liittyvänä ilmiönä, mutta kommentaattori jätti kertomatta, kuuluuko käsiksi käyminen myös tähän ”perinteeseen”.

Uutisvirtaa edes uneliaasti seuraava lukija on varmasti noteerannut, että Kölnin ja Helsingin tapahtumista riippumatta suomalaisen yhteiskunnan suurin uhka kuitenkin on median ja viranomaisen mielestä kadulla kävelevät valkoiset perheenisät. Katupartiot on ehditty tuomita kaikkien tavanomaisten tahojen osalta, vaikkei katupartioiden tiedetä syyllistyneen yhteenkään rikokseen.

Sen sijaan, että media kiittäisi Helsingin poliisilaitosta hienosti hoidetusta työstä, se hyökkää ajokoiramaisella voimakkuudella ansioitunutta poliisihenkilöä kohtaan kyseenalaisin perustein. Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on kertonut totuudenmukaisesti poliisin käsityksen Helsingin seksuaalirikollisuuden muutoksesta viimeisen vuoden aikana. Kuka voi väittää tietävänsä asian Helsingin poliisilaitosta paremmin?

Totuus voi satuttaa. Muslimimiehillä on erittäin vakavia ongelmia suhtaumisessa naisen tasa-arvoon, länsimaiseen demokratiaan ja maalliseen oikeuslaitokseen. Pään pistäminen pensaaseen ei asiassa auta. Poliisin ei tule toimia päättäjien likapyykin pesijänä, vaan kertoa avoimesti ja totuudenmukaisesti turvallisuustilanteen ja rikolliskuvan muutoksista. Mainittakoon, että kun CDU:n kansanedustaja Kristina Schröder nosti tämän asian pöydälle Kölnin tapahtumien jälkeen (”Meidän täytyy tehdä jotain väkivallan hyväksyville miesnormeille musliimikulttuurissa”) hänen kimppuunsa hyökättiin raivokkaasti monelta eri taholta.

Selväjärkinen kansalainen palkitsisi Ilkka Koskimäen, Helsingin poliisilaitoksen ja KRP:n hienosti hoidetusta työstä tasavallan korkeimmilla kunniamerkeillä.

Median ja ns. suvaitsevaiston totuudenvastainen katupartio näyttää valinneen toisen linjan. Väärin ajateltu. Totuuden pimittävä poliisimies Kölnin luottamuspulaan kaatuneen poliisijohtajan tapaan olisi ilmeisesti mieluisampi.

Migri, SPR ja muut turvapaikanhakijoiden arkipäivän uhkatekijät

28.12.2015 Yleinen

Kun maahantunkeutusmiskatastrofi käynnistyi toden teolla elokuun loppupuolella, niin Suomen viranomaiset, media ja SPR:n kaltaiset ”yhteistyökumppanit” lanseerasivat Suomen oloissa ennenkuulumattoman propagandavyöryn. Aivopesun tarkoituksena oli ohjelmoida kansalaiset uskomaan, että maahantulija on paitsi hätääkärsivä ja turvaton, niin myös ylivertaisen koulutettu ja etevä, ja että hän ei tee rikoksia.

Pakolaispyhimyksen myytti on kokenut melkoisia kolhuja, ja paatuneimpia refleksinomaisia Rasmus-toimijoita lukuunottamatta normaali kansalainen tietää jo tässä vaiheessa, ettei maahantunkeutujien saapuminen ja kotoutuminen ollutkaan niin auvoinen tapahtuma kuin se pyrittiin esittämään.

Moni myytti elää yhä mediassa, vaikka tosiasiat ovat olleet tiedossa jo vuosia. Pilottitakkiin pukeutunut kaljupäinen äärioikeiston edustaja tavataan esittää turvapaikanhakijan arkipäiväisimpänä uhkana, vaikka todellisuus on paljon yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi. Naapurihuoneen Omar (se hymyilevä, kohtelias nuorukainen, jonka menneisyydestä me emme tiedä mitään) siitä ihan samasta vastaanottokeskuksesta on käytännön elämässä turvapaikkaa hakevan turvapaikanhakijan arkipäiväisin uhka.

Kuulostaako paksulta? Tarkastellaanpa muutamia uutisointeja tässä syksyn mittaan:

5.9.2015 IS Turvapaikanhakijat tappelivat Harjavallan vastaanottokeskuksessa, yksi sairaalaan.
22.9.2015 Iltasanomat Joukkotappelu Oulun vastaanottokeskuksessa – yhdelle vammoja teräaseesta, 5 otettu kiinni.
28.9.2015 Keskisuomalainen Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa väkivaltatapaus – poliisi otti kolme kiinni.
30.9.2015 Aamulehti Kaksi turvapaikanhakijaa otettu kiinni Hennalassa – tutkitaan pahoinpitelynä.
17.10.2015 Iltasanomat Tappelu Kontiolahden vastaanottokeskuksessa, mukana teräase – yksi sairaalaan
5.12.2015 Etelä-Suomen Sanomat Pertunmaan vastaanottokeskuksessa joukkotappelu – yhtä puukotettiin.
9.12.2015 Helsingin Uutiset Neljä maahanmuuttajataustaista nuorta vangittiin – epäillään törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä
15.12.2015 Aamulehti Hennalan vastaanottokeskuksessa joukkotappelu, muutamille vammoja
24.12.2015 Keskisuomalainen Vastaanottokeskuksessa tapeltiin Joutsassa – poliisi otti kaksi kiinni
27.12.2015 Keskisuomalainen Välikohtaus vaateliikkeessä Jyväskylässä: ”Ulkomaalaistaustaiset tulivat sovituskopille lyömään”

Ylläolevat on pääosin poimittu yksittäistapausten luettelosta ja pelkästään ao. sivusto mainitsee näitä tapauksia muutaman kymmentä.

En vähättele suomalaisten tekemiä rikoksia. Tosiasia kuitenkin on, että kun turvapaikanhakija joutuu rikoksen kohteeksi, niin tekijä on useimmiten toinen turvapaikanhakija samasta vastaanottokeskuksesta.

Miksi siis hymyilevä Omar on Ahmedin yleisin turvallisuusuhka? Valtamedia suhtautuu aiheeseen hyssytellen ja paljastaa samalla sisäänrakennetun rasismin, joka on hyvää tarkoittavalle suvaitsevaisuudelle tyypillistä. Maahantulijat esitetään usein jonkinlaisina jaloina villeinä, joille vain sattuu ja tapahtuu. Hennalan vastaanottokeskuksessa on poliisi vieraillut todennäköisesti parikymmentä kertaa syksyn aikana. Sen verran usein, että VOK:n johtaja näkee aiheelliseksi humorisoida potentiaalisesti hengenvaarallisia yhteydenottoja:

Poliisi haki yhden Lahden Hennalan vastaanottoyksikön asukkaan poliisiasemalle rauhoittumaan keskiviikkona iltapäivällä. Kyytiä edelsi yksikön johtajan Markku Heikkilän ”joukkoärtymystilaksi” kuvailema kohtaus ruokalassa. … Ainahan meidän asukkaat innoissaan käsillään keskustelevat, kommentoi Heikkilä utelua mahdollisesta käsirysystä.

Kirjoittajan muistikuvissa ruokailu on tapahtuma, jossa saatavilla on kosolti erilaisia teräaseita. Kaikki ruokailutilassa tapahtuvat ”nujakoinnit” ovat lähtökohtaisesti erityisen vaarallisia.

Jalo villi-teorian lisäksi toinen suosittu selitys on vertailu suomalaiseen varusmieheen. Ongelmia kuulemma syntyy, kun laitetaan paljon nuoria miehiä samaan tilaan. Kirjoittaja yritti googlettaa suomalaisten varusmiesten välisiä tappeluita, mutta vailla erityistä menestystä. Jostain syystä sanoilla ”varusmies tappelu” ilmaantui enemmän turvapaikanhakijoita kuin suomalaisia varusmiehiä koskevia artikkeleita.

Miksi Omar siis lyö? Turvapaikanhakijat saapuvat maailman pahimmilta konfliktialueilta, joissa ongelmien ensisijainen ratkaisumalli ei ole välttämättä – no – rauhanomainen. Ei ole sattumaa, että he pakenevat Suomeen, sen sijaan, että esim. suomalaiset pakenisivat Irakiin. Taipumus väkivaltaan on vahvasti sisäänrakennettuna näissä kulttuureissa, ja asiaa pahentavat eri uskonryhmien (erityisesti shiia- ja sunnimuslimien), klaanien ja sukujen väliset ristiriidat, jotka eivät suinkaan katoa sillä nimenomaisella hetkellä, kun turvapaikanhakija astuu Suomen tantereelle.

Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskuksia operoivat tahot kuten SPR näyttävät olevan autuaan tietämättömiä niistä ongelmista, joita syntyy verivihollisten asuttamisesta samaan vastaanottokeskukseen ja kenties jopa samaan huoneeseen. Näin ei tietenkään ole. Mutta olemassa olevan ongelman myöntäminen – maahantulijoiden sisäinen rasismi, vihamielisyys ja taipumus väkivaltaan – rikkoo ao. toimijoiden maailmankuvaa ja saattaa pakolaispyhimyksen huonoon valoon.

Kun VOK-operaattori Kotouma halusi asentaa metallinpaljastimet perusteilla olevaan asikkalalaiseen vastaanottokeskukseen niin maahanmuuttovirasto suositteli, ettei niitä laitettaisi ollenkaan:

Lakia on tutkittu eikä esteitä turvalaitteille ole. Maahanmuuttovirastolta on tullut suositus, että kun ketään ei voida velvoittaa kulkemaan valaisimien läpi, niitä ei laittettaisi olleenkaan, sanoo toimitusjohtaja Lari Christensen.

Turvapaikanhakijoiden välisissä ”nujakoissa” on teräasetta käytetty syksyn aikana vähintään puoli tusinaa kertaa (yksittäistapausluettelo) ja todellinen määrä lienee paljon suurempi. Heikkojen ja pelokkaiden turvapaikanhakijoiden suojeleminen veitsihyökkäyksiltä on maahanmuuttoviraston mielestä kuitenkin niin vähäpätöinen asia, ettei sen takia voida ketään ”nöyrryttää” samaan tapaan kuin lennolle lähtevää suomalaista tai rock-konserttiin osallistuvaa musiikinharrastajaa.

Tämäkin asia olisi helposti järjestettävissä. Jos turvapaikanhakija ei suostu metallinpaljastimiin, häntä voitaisiin säilyttää vankilan kaltaisessa tarkemmin varjellussa yksikössä. Tämä olisi vain oikeus ja kohtuus kaikkia asiallisesti käyttäytyviä turvapaikanhakijoita kohtaan.

Kuka on siis turvapaikanhakijan arkipäiväisin turvallisuusuhka? Maahanmuuttovirasto ja SPR:n kaltaiset VOK-operaattorit nousevat korkealle listalle naapurihuoneen Omarin rinnalle. Oman maailmankuvan välittäminen näyttää olevan näille toimijoille tärkeämpää kuin turvapaikanhakijoiden tosiasiallinen turvallisuus.

Pakolaispyhimykset ja tavalliset rikolliset

13.12.2015 Yleinen

Kun maahantunkeutusmiskatastrofi käynnistyi toden teolla elokuun loppupuolella, niin Suomen viranomaiset, media ja SPR:n kaltaiset ”yhteistyökumppanit” lanseerasivat Suomen oloissa ennenkuulumattoman propagandavyöryn. Aivopesun tarkoituksena oli ohjelmoida
kansalaiset uskomaan, että maahantulija on paitsi hätääkärsivä ja turvaton, niin myös ylivertaisen koulutettu ja etevä. Ja ennenkaikkea hän on rehellinen ja nuhteeton, eikä kenenkään turvallisuus vaarannu millään tavalla.

Tarkastellaan muutamia parhaita paloja.

21.8.2015 YLE Vastaanottokeskusjohtaja rauhoittelee: ”Turvapaikanhakijat ovat väkivallan uhreja, ei sen tekijöitä”

”Turvapaikanhakijat ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat tulleet hädän keskeltä. He ovat väkivallan uhreja, eivät sen tekijöitä. He ovat kovia kokeneita, kovista oloista tulleita, ja haluavat rauhaa ja turvaa ja ovat kiitollisia siitä, että Suomessa saa elää turvassa, Jussila sanoo.”

”Entä ovatko raiskaukset, vahingonteot tai väkivaltaisuudet lisääntyneet vastaanottokeskusten perustamisen jälkeen paikkakunnilla?
– Ei kyllä ole. Kyllä se on enemmänkin pelkoa siitä, että näin voisi käydä. Ihmiset ovat kovia kokeneita uhreja, eikä niinkään väkivallan tekijöitä.”

Tässä artikkelissa SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila kertoo siis aiempaan kokemukseen perustuvia ”faktoja” Forssaan tulossa olevan VOK:n hämmentämille kuntalaisille.

1.10.2015 YLE/SPR SPR ihmettelee, miksi turvapaikanhakija tekisi rikoksia.

”SPR ihmettelee, miksi turvapaikanhakija tekisi rikoksia. Varma tapa menettää turvapaikka. #Hennala #asukasilta”

Tämä YLE:n twiitti on peräisin Lahden Hennalan VOK:n liittyvästä asukasillasta, jossa SPR oli jakamassa puolueetonta näkemystään asioiden todellisesta olemuksesta.

28.9.2015 Aamulehti Asiantuntijat vastaavat: Voiko turvapaikanhakijoiden mukana tulla Isis-terroristeja?

”Turvapaikanhakijoiden virran aiheuttamaa uhkaa Suomen turvallisuudelle on liioiteltu, sanoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta.
– Me emme näe suurena riskinä, että turvapaikanhakijoiden mukana tulisi Suomeen erityisen vaarallisia ihmisiä, Kilpeläinen jatkaa.”

Pidemmällä artikkelissa haastateltu suojelupoliisi antaa penseämmän kuvan. Positiivinen tulkinta on kuitenkin sijoitettu artikkelin ensimmäiseksi kappaleeksi, ja artikkeli päättyy tavanomaiseen ei-mitään-nähtävää kommenttiin.

”Jos tilanne jatkuu pitkään samankaltaisena, hakijoiden määrä pysyy suurena, prosessi venyy ja ihmiset ovat vuoden tai kaksi vastaanottokeskuksessa, varmasti sitten ajan myötä häiriöiden riski saattaa kohota, Kilpeläinen sanoo.”

14.11.2015 HS Pääministeri Juha Sipilä: Iskut kiristävät valvontaa rajoilla

”Hallituksella on selvästi huoli siitä, että terrori-iskut voivat kärjistää entisestään maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvää kireää keskusteluilmapiiriä, ja siksi myös Sipilä korosti, ettei viranomaisilla ei ole mitään erityistä syytä epäillä, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa olisi nyt terroristeja.
’Mitä tulee turvapaikanhakijoihin, niin he ovat lähtenee juuri Isisin iskuja pakoon Syyriasta ja Irakista’, Sipilä sanoi.”

27.9.2015 Pisimmän korren tässä hymistelykilpailussa vei kuitenkin Vihreät, jonka 11 faktaa pakolaiskriisistä ja turvapaikanhakijoista kertoo meille seuraavaa:

”11. Turvapaikanhakijat eivät lisää rikollisuutta tai levottomuuksia

Turvapaikanhakijoiden ei ole todettu lisäävän rikollisuutta tai muita ongelmia. Myöskään vastaanottokeskusten lähiseutujen turvattomuus ei ole lisääntynyt. Turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen panostetaan ja heille opetetaan suomalaista kulttuuria ja arkea.”

Myöhemmin Vihreille tuli häveliäisyyden puuska, ja tällä hetkellä sivuilta löytyy enää 10 ”faktaa” turvapaikanhakijoista.

Näin siis kansaa aivopestiin syksyn aikana. Yksittäiset viranomaiset ja jopa poliitikot ilmaisivat kyllä huolensa, mutta tämä jäi auttamatta pyhimysturvapaikanhakija-myytin jalkoihin.

30.09. MTV Pahoinpitelyitä ja teinityttöjen ahdistelua – turvapaikanhakijoita epäillään lukuisista rikoksista

”Poliisilähteiden mukaan vain murto-osa turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista on tullut pintaan.
– Näitä kyseisiä rikoksia on nyt alkanut ilmetä kasvavassa määrin. Turvapaikanhakijoiden keskinäiset nahistelut ja heidän aiheuttamansa rikollisuus tulevat vain lisääntymään. Uhkakuvia pitäisi ymmärtää paremmin. Tämä on ollut sinisilmäistä ja käsittämättömän huolestuttavaa, poliisista kerrotaan MTV Uutisille.”

Poliisi oli nähnyt ongelmat vakavina jo syyskuun loppupuolella, mutta poliisijohto ei suostunut myöntämään ongelmaa. Kuitenkin lokakuun loppupuolella poliisi on vielä pyrkinyt aktiivisesti salaamaan turvapaikanhakijoihin liittyvän rikollisuuden.

21.10.2015 IL Uusi ohjeistus hämmentää: Poliisi salaa rikoksista epäiltyjen turvapaikanhakijoiden taustan

”Henkilökunta on ihmetellyt erityisesti päivittäistiedottamista koskevaa ohjetta, jonka mukaan rikoksista uutisoitaessa ei saa mainita epäillyn asemaa turvapaikanhakijana.”

”Se, ettei yksittäisessä rikoksessa anneta julkisuuteen tietoa, että epäilty on turvapaikanhakija, on poliisihallituksen valtakunnallinen linjaus, kertoo viestintäpäällikkö Katja Patronen.”

Jossain vaiheessa mieli sitten muuttui. Poliisi lisäsi nimittäin kaikessa hiljaisuudessa marraskuun alussa rekistereihinsä tiedon rikoksesta epäillyn turvapaikanhakijastatuksesta. Koska tietojärjestelmämuutoksia harvoin tehdään kovin nopeasti, on poliisin sisällä tiedetty jo syys-lokakuussa räjähtämäisillään oleva rikollisuustilanne, ja toisaalta päätetty salata tilanne vielä tässä vaiheessa.

Kempeleen surullinen raiskaus marraskuun loppupuolella ja samoihin aikoihin uutisoitu toinen nuoren tytön raiskaustapaus muodostui jonkinlaiseksi käännekohdaksi niin yleisön, median kuin viranomaisten suhteen. Tarvittiin näkyviä, heikkoja, haavoittuvia uhreja, jotta jonkinlainen järjen ääni alkoi kuulumaan.

6.12.2015 IL Poliisihallitukselta uudet ohjeet poliiseille: Turvapaikanhakijoista tiedottamista lisättävä

”Kansalaisten tulisi saada poliisilta tilanteeseen liittyvää oikeaa tietoa mahdollisimman paljon. Poliisi kertoo toiminnastaan kansalaisille aktiivisesti, koska tiedon tarve on suuri, ohjeissa neuvotaan.”

Uudessa tilanteessa myös Helsingin poliisilaitos rohkaistui pitämään ylimääräisen tiedotustilaisuuden, jonka todellisena sisältönä oli turvapaikanhakijoiden tekemät rikokset. Tiedotustilaisuuden aikana paljastui mm. että kaikki Helsingissä vuoden 2015 tehdyt 15 ”puskaraiskausta” ovat ulkomaalaisperäisten miesten (ja osin turvapaikanhakijoiden) tekemiä.

Terrorismin ja massamurhaajien kytkeminen turvapaikanhakijoihin on uusin kehitys, jonka hedelmiä saamme parhaillaan nauttia. Seuraavan vuoden aikana Suomessa tullaan todennäköisesti tekemään lukuisia ISIS-terroristien pidätyksiä.

Mitä siis jäi jäljelle, kun myytti pyhimysturvapaikanhakijasta murtui?
Normaalia pahempia rikollisia ja runsain määrin sellaisia. Odottiko paatuneinkaan suvaitsevainen jotain muuta? Tulijat saapuvat maailman pahimmilta konfliktialueilta, joissa ihmisarvo on nolla ja naisella negatiivisella puolella. Kaiken kukkuraksi jo olemassa olevat rikostilastot kertovat ao. alueilta saapuvien miesten räikeästä yliedustustuksesta niin seksuaali- kuin väkivaltarikosten osalta.

Lopettelun aika.Tähän mennessä (3 kk) Forssassa on ehditty pidättää kaksi turvapaikanhakijaa ISIS-terorristeina ja massaamurhaajina, yhtä epäillään raiskauksesta ja lukuisia eriasteisia ahdistelu- ja häirintätapauksia on sattunut. Asukkaat elävät pelon vallassa. Mahtoiko SPR:n Hämeen piiri tarkoittaa tätä, kun se puhui ”arjen mukavasta sujumisesta” vastaanottokeskusten tuntumassa?

Muistellaan vielä, mitä ministeri Grahn-Laasonen kirjoitti elokuun loppupuolella, keskellä stalinistista propagandavyöryä.

30.8.2015 Ministerin blogi

”Asioista on voitava keskustella, puhua ja kirjoittaa vapaasti ja kriittisestikin. Se on yhteiskunnallisen kehityksen perusta. Keskustelun on kuitenkin oltava asiallista ja perustuttava faktoihin.”

”Sydämettömyys on yhteiskunnalle paljon suurempi uhka kuin mikään ulkoa tuleva.”

Mitäpä noihin voisi enää lisätä?

Koneinsinöörit ja muut lukutaidottomat

9.12.2015 Yleinen

Maahanmuuttokeskusteluun liittyy paljon korneja piirteitä. Kun turvapaikanhakijatulva käynnistyi syksyllä, niin lukemattomat lehtiartikkelit, kolumnit ja blogit toitottivat tulijoiden ammatillisia ja koulutuksellisia valmiuksia. Suomen puolelta miljoonalta koulutetulta ja kielitaitoiselta työttömältä ei varmastikaan jäänyt huomaamatta, kuinka ylivoimaisia kilpailijoita kotimaan tantereelle astui.

Kerrataan ensin muutamia tyypillisiä valistuspaloja. Kansan kielessä tätä kutsutaan aivopesuksi tai propagandaksi.

25.8.2015 MTV ”Turvapaikanhakijoiden joukossa nyt erityisen paljon korkeasti koulutettuja”

”On lääkäreitä ja insinöörejä ja muutenkin kielitaitoista porukkaa. Mitä olen henkilökunnan kanssa jutellut niin noin
puolet heistä on todella koulutettua porukkaa, Markkanen jatkaa.”

5.10.2015 Iltasanomat Insinöörejä, kauppiaita, vuohipaimenia, kirurgeja… Tällaisia taitoja on Irakista tulleilla turvapaikanhakijoilla

”Mitään kokonaisvaltaista tilastoa ei ole, mutta tulijoissa on ihan vuohipaimenesta kirurgiin asti osaajia. Hyvin vähän
on sellaisia, joilla ei ole mitään ammatti- tai koulutustaustaa.”

Skeptisempi voisi muuten kysyä, onko vuohipaimen erityinen osaaja suomalaisessa yhteiskunnassa.

21.8.2015 MTV Video: Irakilainen Ammar on huippukoulutettu turvapaikanhakija – eikä suinkaan ainut sellainen

”Suomalaisessa maahanmuuttokeskustelussa toivotaan maahan korkeasti koulutettuja turvapaikanhakijoita. Toive on kuitenkin jo toteutunut, sillä heitä tulee maahan jo nyt.”

Juttu kertoo irakilaisesta tietoliikenneinsinööristä. En näe merkkiä erityisestä ”huippukoulutuksesta.” Suomen insinööriliitossa on Akavan tilaston mukaan 70 000 jäsentä ja Diplomi-insinöörien TEK:ssä 72000.

Pilvilinnoista todellisuuteen. Koska valtaosa turvapaikanhakijoista on tällä hetkellä Irakista tai Afganistanista, niin keskitytään pääosin näihin kahteen ryhmään.

Suomalaiset seurasivat Pisa-tuloksia mielellään, kun he keikkuivat läntisen maailman ykkösinä. Valitettavasti Irak ja Afganistan eivät ole osallistuneet PISA-vertailuihin, joten tyydytään Wikipediasta saatavilla olevaan tietoon.

Englanninkielisen Wikipedian selostus ei varsinaisesti luo Irakin osalta kuvaa erityiskoulutettujen lähteestä:

”Illiteracy is widespread in comparison with before, standing at 39% for the rural population. Almost 22% of the adult
population in Iraq has never attended school, and a mere 9% have secondary school as highest level completed. As far as
gender equity, 47% of women in Iraq are either fully or partly illiterate, as women’s education suffers from differences
across regions, and especially between the North and South.”

Lyhyesti: 22 % aikuisväestöstä ei siis ole koskaan käynyt koulua, 39 % maalaisväestöstä ja puolet kaikista naisista ovat lukutaidottomia.

Suunnataan katse seuraavaksi Afganistaniin:

”An estimated 57 percent of men and 86 percent of women were reported to be illiterate, and the lack of skilled and
educated workers was a major economic disadvantage.”

Onko kenties niin, että kaikki koulutetut ovat lähteneet pakoon ja ovat nyt täällä?

Tarkastellaanpa siis seuraavaksi muutamia Suomessa tehtyjä havaintoja.

22.09.2015 MTV Turvapaikanhakijatilanne luo painetta kouluihin – ”Joka toinen ei ole käynyt lainkaan koulua”

”Murrosikäisistäkin puolet on täysin vailla kokemusta koulunkäynnistä, he eivät osaa lukea millään kielellä, eivätkä osaa esimerkiksi englantia sanaakaan, kertoo konsultoiva erityisopettaja Riitta Takkula-Ollila Hämeenlinnan kaupungilta.”

7.10.2015 YLE Suomeen on tullut jo lähes 3 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa

”Opettelemme esimerkiksi kynän käyttöä. Kaikki eivät osaa lukea ja kirjoittaa, sanoo erityisopettaja Suvi Huusko
Kastellin koulusta.”

”Omalla luokallani kukaan ei ole käynyt muuta kuin koraanikoulua, luokanopettaja Meeri Skrielj Espoon Kaitaan koulusta sanoo.”

”Oppimisen into on kova, monella on koulukirjat ensimmäistä kertaa elämässään, luokanopettaja Meeri Skriejk sanoo.”

2.12.2015 YLE
”Erityisluokan uupuneet työntekijät: Ei maahanmuuttajia samoihin kouluihin”

”Nyt on täysin mahdotonta, kun joku ei osaa lukea, joku osaa vähän, joku osaa kirjoittaa, joku taas ymmärtää, mutta ei osaa kirjoittaa. Ei sitä voi enää kutsua opettamiseksi, Katri kuvaa.”

Tämä tärkeä puheenvuoro jäi muuten mediassa olemattoman vähälle huomiolle.

Miltä isompi kuva Euroopassa näyttää?

Saksalaisen Zeit-laatulehden haastatteleman koulutusasiantuntijan mukaan kaksi kolmasosaa syyrialaisista ei käytännössä osaa lukea ja kirjoittaa, niin että heitä voitaisiin edelleen ammattikouluttaa Saksassa. Syyrialaiset puolestaan ovat paremmin koulutettuja kuin irakilaiset tai afganistanilaiset.

”Das heißt, dass zwei Drittel der Schüler in Syrien nur sehr eingeschränkt lesen und schreiben können, dass sie nur einfachste Rechenaufgaben lösen können. Und das bedeutet, dass diese Schüler in Deutschland, selbst wenn sie Deutsch gelernt haben, kaum dem Unterrichtsgeschehen folgen können.”

Odottiko paatuneinkaan suvaitsevainen jotain muuta? Maahantulijat tulevat pääosin alkeellisista oloista ja alikehittyneistä maista.

Miksi asian suhteen ei voi olla rehellinen? Yltiöpäinen valehtelu, salailu ja propaganda maahantulijavyöryn yhteydessä on – syystä – syönyt kansalaisten uskoa mediaan, päättäjiin ja ns. asiantuntijoihin.

Ei ole mitään rationaalista perustetta kotouttaa huonosti koulutettuja, kielitaidottomia maahanmuuttajia, joiden arvot ovat jyrkästi ristiriidassa länsimaisen oikeusjärjestelmän, demokratian, tasa-arvon ja – niin – suvaitsevaisuuden kanssa. Ainoa peruste on humanitäärinen – on oltava rehellinen sen suhteen. Ja määriteltävä mihin on varaa.

Lopuksi pieni kevennys:

16.10.2015 Keskisuomalainen Tutkija: ”Suomeen tarvitaan vielä lisää maahanmuuttajia”

”Suomeen tänä vuonna saapuneet turvapaikanhakijat eivät riitä täyttämään maahanmuuttajien tarvetta. Tulijoita tarvitaan nykyistä enemmän, jotta työikäisten määrä saadaan pidettyä toivotulla tasolla.”

Vuosina 2003–2011 Suomeen muuttaneiden irakilaisten työllisyysaste on
10–15 %.


Mutta – kenties ne koneinsinöörit saapuivat vasta nyt?