Selaat arkistoa kohteelle tottelevaisuus.

Tokokoiran elämää

7.3.2015 Yleinen

Kun bh-kokeeni deadline alkoi lähestyä, olin huomaavinani, että ohjaajaani taisi hieman jännittää… Niimpä suuntasimme eräänä heinäkuun iltana 2013 auton nokan kohti Mikkeliä ja elämämme ensimmäisiä kokeita. Kyseessä oli tietenkin vain tokon alokasluokan koe, mutta ohjaajani oli päättänyt, että ennen bh-koetta plakkarissa olisi TK1 ja näin ollen myös kilpailukokemusta olisi kerennyt karttua kolmista kokeista. (Kyllä, ohjaajani oli varma, että kolmet tokokokeet riittäisivät saavuttamaan koulutustunnuksen).

No mutta, lähdimme siis matkaan kohti Mikkeliä. Matkaseuraksi sain kaverini Miikon ohjaajineen, koe oli myös heille ensimmäinen. Hieno yhdistelmä, kaksi jännittävää ohjaajaa ja kaksi koiraa, joilla ei ollut hajuakaan,  mitä tapahtuu :)

Ei siinä, pääsimme perille ajallaan, löysimme jopa koepaikalle ja ohjaajat kävivät meidät kokeeseen ilmoittamassa. Pienen metsälenkin jälkeen pääsimmekin jo kentän reunalle odottelemaan omaa vuoroa.

Tokokokeen alokasluokassa on se hienous, että se on todellakin vain perustottelevaisuutta. Ei mitään kikkailuja eikä kotkotuksia saati jonniinjoutavuuksia. Ihan perustottelevaisuutta, johon jokaisen koiran tulisi pystyä.

Niinpä me sitten tokoiltiin, ohjaaja jännityksestä täristen, minä ihmeissäni siitä, miksi ohjaaja oli outo, mutta niin vaan ensimmäinen ykköstulos saatiin, 174,5 pistettä. Ei huonosti ollenkaan kun alokasluokan täydet pisteet on 200.

Kun selvittiin Mikkelin koehumusta, suunnattiin Pieksämäelle elokuun puolivälissä. Sieltä tulijaisina 165 pistettä, mutta ykköstulos kuitenkin :) olimme enää yhtä ykköstulosta vailla ennen bh-koetta joten elokuun lopussa suunnattiin naapuripitäjään Suonenjoelle.

IMG_26811146396880

Tokokoe Pieksämäki. Paikkamakuu 10 pistettä :)

 

Koepäivä oli aamusta asti kuuma, matkakaveriksi sain jälleen Miikon ohjaajineen mutta ketään meistä ei enää jännittänyt niin paljoa. Tuttua huttua ;)

Suonenjoelta tuotiin 180 pistettä, eli todellakin ykköstulos ja samalla se koulutustunnus TK1. Liikkeenohjaaja kehaisi minua jopa aikuismaiseksi, minua, vähän reilu 3 vuotiasta kakaraa. Mutta se oli hieno päivä ja sen jälkeen olikin helppo lähteä bh-kokeeseen.

 

IMG_26962980876824

Voittaja voi olla vähän leveämminkin

 

 

——————————

Onnea Emma ja Musanterin Palma hyväksytystä bh-kokeesta 7.3.2015. Hienoa katsottavaa!

——————————

Mikä on tokokoe?

Tottelevaisuuskokeen eli tokon tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki. Perustottelevaisuuskoulutus luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle.

Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa: alokas, avoin, voittaja ja erikoisvoittajaluokka. Erikoisvoittajaluokka voi olla myös kansainvälinen koe. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen 1-palkinnon jälkeen.

Kun minusta tuli kupekolainen

22.2.2015 Yleinen

Kun olimme omistajani kanssa käyneet toteamassa, että arkitottelevaisuuteni on priimaa, siirryimme vaativampiin haasteisiin.

Omistaja otti yhteyttä Kuopion pelastuskoirien peko-vastaavaan ja toukokuussa 2012 kävimmekin ”urani” ensimmäisissä treeneissä minun ollessa 1,5 vuotias. Se oli jännää, olimmehan molemmat omistajani kanssa täysin amatöörejä, eikä meillä ollut hajuakaan mitä tapahtuu tai miksi jotain tapahtuu. Siellä me oltiin jännän äärellä, aikeissa lähteä kokeilemaan kuinka jälkeä tehdään.

Jännitys hävisi kuitenkin pian, kun huomasimme, että meidät otettiin avosylin vastaan ja porukka siellä oli oikein osaavaa (ja pitkäpinnaista) ja saimme selkeät ohjeet ja opastuksen. Porukka oli pieni, mutta sitäkin tiiviimpi ja kaikki auttoivat toisiaan, emmekä me tunteneet itseämme ulkopuolisiksi, vaikka se ensin vähän pelottikin.

 

Tosiaan, siellä teimme elämämme ensimmäiset jäljet. Olihan se melkoista räpistelyä ja vähän taisi ohjaajanikin olla hukassa, koiran lukutaito kun sillä ei (vieläkään) ole kummoinen. Mutta sen verran kivaa se oli, että jatkoimme jälkitreeniä ja aika pian ohjaajani huomasikin minun olevan melkoisen hyvä jälkikoira.

 

IMG_126308663073490

Halva peltojäljellä 2014 syksyllä

 

Kesä treenattiin sitten tiiviisti tottelevaisuutta ja jälkeä, myös hakua aloiteltiin, mutta se oli minusta liian jännää. Pelotti lähteä niin kauaksi omistajastani metsään, yksin. Kesän lopulla minulle asetettiin tavoite, Bh-koe suoritettu hyväksytysti, ennenkuin täyttäisin 3.

Edistyin jäljellä hyvää vauhtia, myös tottelevaisuus sujui. Tein töitä mielelläni omistajalleni. Ja meillä oli aina treeneissä kivaa :) Todellisuus tuli kuitenkin vastaan, en ollut kyllin rohkea ja itsevarma. Yritin kyllä kovasti mutta se ei riittänyt, niimpä jäimme peko-ryhmästä pois alkukesästä 2013.

Jatkoimme kuitenkin kupekossa, treenasimme jälkeä, tottelevaisuutta ja vähän myös hakua. Siirryimme peltojäljeltä melko äkkiä metsäjälkeen, opin ajaman kulmat, ilmaisin esineet, edistyin jatkuvasti, olin kuulema fiksu. Rohkeuttakin sain lisää ja niin omistajanikin, joten koekalenterin pläräys alkoi. Tietenkin vain tokokokeiden osalta, mutta kuitenkin :)

Lisää taas ensi kerralla :)

———————————

Mikä on Kupeko?

Kuopion Pelastuskoirat ry.

KuPeko ry on perustettu Kuopiossa vuonna 1999 ja rekisteröity virallisesti 2000. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tukea pelastuskoiratoimintaa Suomessa.

KuPeko järjestää jäsenilleen pelastus- ja palveluskoiratoimintaan liittyvää koulutusta ja kursseja sekä toimii yhteistyössä viranomaisten ja muiden asianomaisten yhdistysten kanssa.

Tällä hetkellä KuPekossa on 28 jäsentä, joista noin 15 harjoittelee tavoitteellisesti.

Yhdistyksellä on käytössään yhteensä noin 250 hehtaaria metsä- ja peltoalueita sekä varasto- ja teollisuusrakennuksia Kuopion taajamassa.

Sekä tottelevaisuus- että maastoharjoituksia pidetään läpi vuoden.

KuPeko ry on Suomen palveluskoiraliiton jäsen.

 

www.kupeko.org

————————————

Mikä on Bh-koe?

Käyttäytymiskoe (PAKK) on esikoe, joka koirakon on suoritettava hyväksytysti päästäkseen osallistumaan palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin. Hyväksytystä suorituksesta saa koulutustunnuksen BH.

Koe sisältää:

• perustottelevaisuusliikkeitä

• liikenteessä käyttäytymisosuuden

Kokeen voivat suorittaa kaikenrotuiset koirat. Osallistumisen alaikäraja on 12 kuukautta.