Selaat arkistoa kohteelle tiilikatto.

Katon puhdistus

26.5.2014 Rakennukset

Havahduin talven jälkeen siihen, että kiinteistömme tiilikatto on päässyt keräämään melkoisesti sammalta. Sammalta kertyy yleensä varjokohtiin ja kohtiin jotka ovat puiden lähettyvillä. Sammal ei ainoastaan ole ulkonäköseikka, vaan lisääntyessään se voi aiheittaa vakaviakin kosteusvahinkoja. Tiilikatto on kestävä ja pitkäikäinen kate, kunhan sitä muistaa välillä huoltaa. Varsin usein juuri räystäät ja katto jäävätkin liian vähälle huomiolle ja asioihin puututaan vasta sitten, kun on liian myöhäistä. Seurauksena voi olla vesivahinko ja/tai todella kallis katon uusiminen. Usein vanhassa syrjäseudun rakennuksessa uuden katon teettäminen voi maksaa enemmän, kuin mitä rakennuksen arvo on.

Sammalta kertyy ajan saatossa huokoisiin tiiliin ja niiden rakoihin. Pahimmillaan ne voivat nostaa tiiliä pois paikoiltaan ja halkaista niitä. Kattotiilen vallannut sammal sitoo itseensä runsaasti vettä ja jäätyessään se voi halkaista paksunkin tiilen kahtia. Seurauksena on vuotokohta.

Sammaleen poisto

Sammalta katolla

SAMSUNG

 

 

 

 

 

 

 

Kuvissa on grillikodan huopakatto ja myymälän tiilikatto, joihin kumpaankin on sammal päässyt pesimään. Oikeanpuoleisesta kuvasta näkee, kuinka sammalpaakut tukkivat hiljalleen räystään ja estävät veden poistumisen sille tarkoitettua reittiä pitkin. Tämän vuoksi vesi tippasee räystään ja katon välistä kivijalan viereen.

 

 

 

 

 

 

 

 

sammalta katolla

sammalta

SAMSUNG

 

 

 

 

 

 

 

Ehdin eilen hieman testata katon puhdistusta. Kuvat puhukoon puolestaan. Kattohan näytää käsitellystä kohdasta aivan uudelta! Puhdistuksen ja mahdollisten vauriokohtien korjailujen jälkeen katon pintaan levitetään sammaleenpoistoaine. Laitan kuvia lisää kun homma etenee, mutta nyt menee muutama päivä asiakastöiden parissa.

26.5.2014 Tein tänään hulppean äyskärin räystäiden puhdistamiseen. Härveliin tarvitaan vanha lapion varsi, muovipullo, klemmari ja tartuntamassaa (esim. sikaflex) Testasin kamppeen ja se toimii todella hyvin. :) Pullon reuna muotoutuu räystään muodon mukaan ja pitkän varren ansiosta ei tarvitse mennä aivan katon reunalle. Lisäki muovi ei naarmuta räystästä.

äyskäri SAMSUNG

 

 

 

 

 

 

Kattoa on putsattu nyt 1/4

putsausta SAMSUNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

puhdistettu katto

puhdas katto

SAMSUNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.6 Työkiireiden vuoksi en ole ehtinyt päivittelemään blogia. Tiilikatto on nyt puhdistettu, vaurioituneet tiilet vaihdettu ja katto on nyt valmiina maalaukseen.