Selaat arkistoa kohteelle tasa-arvoinen avioliittolaki.

Uskosta uskontoon

12.9.2016 Yleinen

Viime aikojen uutisoinnissa – sekä mediassa että näkemissäni some-feedeissä – on keskusteltu kirkon vihkioikeudesta ja erityisesti siitä, tekeekö joku pappi vastoin työnantajansa ohjeita vihkiessään samaa sukupuolta olevat henkilöt kirkossa avioliittoon. Mielipiteet ovat luonnollisesti puolesta ja vastaan sekä siltä väliltä. Osa pystyy keskustelemaan aiheesta jopa kiihkottomasti, mutta valtaosalla mielipide on aika kiihkeä ja vankkumaton. Asetelmista ei helpolla luovuta ja oma kanta ei vaihdu helposti.

Ei ole juurikaan merkitystä, mitä mieltä itse olen koko tuosta aiheesta. Tai oikeastaan itselleni koko asetelma on minulle ihan se ja sama. Koko viitekehys ei voisi vähempää minua kiinnostaa, se johtuu juuri tuosta kirkon mielipiteestä. Uskonnosta. Tai niistä merkeistä ja ilmentymistä, joita uskonnoiksi kutsutaan.

Uskonnot ovat aikaansaaneet enemmän sotia ja väkivaltaa, kuin mikään muu yksittäinen tekijä – edes raha – koko maailmanhistoriassa. Ihmisiä on sorrettu, riistetty, alistettu, murhattu ja toisaalta ylistetty, nostettu jumalallisiin asemiin, kiitelty ja palkittu uskonnon ansiosta tai sen johdosta. Uskonnot ovat mielestäni epäonnistuneet yrityksessään koota yhteen samoihin jumaliin ja voimiin uskovien ihmisten joukkovoiman. Se mahdollisuus ja positiviinen vipu, mikä parhaimillaan kollektiivisella uskolla voisi olla, ei näytä toteutuvan uskonnon harjoittamisella.

Uskominen johonkin on tärkeää. Luulen, että jokainen ylläpitää jollakin tasolla uskoa johonkin. Siis kaiken rationaalisen ajattelun keskelläkin usko on luottamusta johonkin sellaiseen, mitä ei itse usko hallitsevan. Uskoa johonkin sellaiseen, josta on hyötyä. Silloin se antaa voimaa. Usko hyödyttömään tai huonoa vaikutusta antavaan ei ole uskoa. Se lienee enemmänkin pelkoa.

Ajattelen siis, että kaikki yritykset yhdistää uskovia tai kirjoittaa uskosta yhteinen dogmi, johtaa rakenteisiin ja toimintamalleihin, jotka eivät kuitenkaan positiivisella tavalla pysty yhdistämään kaikkia. Yhden uskosta tulee monien satu. Meneillään oleva tulkintaerimielisyys muun muassa tuosta vihkimisasiasta paljastaa raadollisella tavalla uskonnon rakenteelliset heikkoudet. Täysin tulkitsematonta oppia ei liene mahdollista aikaansaada ja lopulta näkemyserot johtavat riitoihin ja vielä hallitsemattomampiin tekoihin. Ei siis varsinaista alkuperäisen uskon sanoman vahvistusta.

 

 

Tasa-arvoinen avioliitto vai pitäisikö sanoa sukupuolineutraali?

2.12.2014 elämä

Tasa-arvoinen vai sukupuolineutraali avioliittolaki

 

Perjantaina (28.11.2014) eduskunnan äänestyksessä äänin 105–92 läpi mennyt tasa-arvoinen avioliittolaki on herättänyt jo ennen äänestystä suurta huomiota mediassa. Onhan kyse tärkeästä asiasta, ja lain mentyä läpi on myös maailma nähnyt tämän sekä uutisoinut asiasta. Silti tulee mieleen että onko tasa-arvoinen avioliittolaki oikea nimitys kyseiselle lakimuutokselle, joka sallii saman sukupuolen edustajien mennä naimisiin.

Nimitys

Onko nimitys tasa-arvoinen avioliittolaki paras mahdollinen? Koska kun miettii, jos olet lakimuutosta vastaan, niin silloinhan joku voisi kysyä: ”Oletko tasa-arvoa vastaan?” Vaikka oikeasti kyse olisikin siitä että et vaikkapa uskosi takia sitä hyväksy. Nimi on harhaan johtava, jonka takia lain nimeä pitäisi mielestäni muuttaa, esimerkiksi sukupuolineutraaliksi avioliittolaiksi. Silloin nimestäkin kävisi ilmi että avioliitto sallitaan myös saman sukupuolenedustajien välillä, mutta jos joku ei ole sen kannalla ei tulisi mahdollisuutta kysyä että oletko tasa-arvoa vastaan.

Oma mielipiteeni, puolesta tietenkin

Oli ihanaa kuulla että laki hyväksyttiin, sillä ei siitä edes olisi tarvinnut olla äänestystä. Eikö sen pitäisi olla itsestäänselvyys, että kaikkien pitäisi päästä naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa? Se olisi ollut itsestään selvää, jos politiikkaa ja uskontoa ei olisi sekoitettu. Mielestäni se on yksi eduskunnan ongelmista, he eivät osaa pitää politiikkaa ja uskontoa erillään niin kuin ne pitäisi. Lisäksi yksi asia mikä sai minut ristiriitaisiin tunteisiin, oli kun kuuntelin poliitikkojen perusteluja, sille miksi lakia ei pitäisi muuttaa. Siis miten uimahallit liittyvät avioliittoon? Tai miten homoavioliitto rikkoo luonnonlakeja? Luonnonlait ovat ihmisten tekemiä ja määrittelemiä, eikä se edes ole vastoin luontoa. Tai sitten jotkut poliitikot sanoivat vain että koska ei voi, missä ovat perustelut rakkaat poliitikkomme?

Miksi jotkut vastustavat?

Useimmiten kyse on uskonnosta tai tietämättömyydestä. Jotkut uskonnot eivät hyväksy homoseksuaaleja, ja mikäli kuuluu kyseiseen uskoon, muiden tulisi ymmärtää se. Silti puhe ei ole ollut missään kohtaa että kirkon täytyisi vihkiä homoparit, joten en ymmärrä miksi se haittaa kristittyjä. Toiset on kasvatettu eri tavalla kuin toiset. Mutta vaikkei itse sitä hyväksy, niin silti tarvitseeko sitä muilta riistää? Usein ihmiset vastustavat ja hyökkäävät jotain vastaan jos eivät tiedä asiasta paljoa, usein tietämättömyys aiheuttaa pelkoa jonka takia asiaa vastaan täytyy puolustautua.

Hyvät ja huonot puolet, nyt kun laki on menossa läpi

Suomi on menossa oikeaan suuntaan. Jo se yksin on ihana asia, sillä kaikkialla maailmalla sanotaan Suomen olevan tasa-arvoinen maa, missä asiat on hyvin. No aivan näinhän ei ole, mutta olemme menossa oikeaan suuntaan tämän lain myötä. Hyviä puoliahan tästä löytyy vaikka kuinka paljon, ja suurin osa kansasta on iloinen sekä juhli perjantaina. Mutta silti on tämä osa, jotka eivät ole iloisia. Silti älkää huoliko koska vaikka laki menee läpi, kaikki heterot eivät muutu homoiksi ja lesboiksi, eikä mikään päällepäin muutu elämässäsi jos et mene naimisiin saman sukupuolen edustajan kanssa. Joten onko se paha jos toinen tulee iloiseksi, kun sinun elämäsi ei muutu mitenkään?

 

Mitä jos ei kuitenkaan?

Pyydän rakkaat poliitikot, nyt koko maailma on jo tiedottanut että Suomessa avioliittolakia muutetaan, joten älkää enää menkö perumaan tätä muutosta. Suuren valiokunnan käsittely sekä toinen äänestys on toki vielä jäljellä, mutta nyt muutos on jo ollut niin monessa lehdessä ulkomaillakin että muutoksen peruminen näyttäisi vain tyhmälle. Toivotaan että tämä menee nyt kerralla läpi kokonaan eikä jää roikkumaan, koska nyt on enää ajan kysymys milloin se menee läpi.

 

 

 

Itse olen toivonut tätä lakimuutosta jo pitkään, ja nyt olen iloinen tästä. Sillä rekisteröityparisuhde ei ole kuitenkaan sama kuin avioliitto, joten olen iloinen siitä että Suomesta on tullut näin suvaitseva, että kaikille annetaan oikeus avioliittoon henkilön kanssa jota rakastaa.