Selaat arkistoa kohteelle tango merellä.

Hei taas me mennään

28.11.2015 Yleinen

Kirjoitin tänään runon. Sitä ei ole tapahtunut yli vuoteen. Mutta se tuntui silti yllättäen ihan helpolta. Niin kuin joskus ennenkin. Hyvä merkki mielestäni. Katalyyttinä toimi niin kuin ennenkin musiikki, ja tällä kertaa se oli suomalainen Reginan kappale Tango merellä. Kaunis biisi ja kauniit merkitykselliset sanat. Olen aika varma että tuo biisi vaikuttaa lisäkseni muihinkin samalla tavalla kun sitä kuuntelee tarkkaan.

Tuon runoni kautta aloin pohtimaan luovuutta ja ylipäätään sitä, miten luovat ihmiset saavat inspiraationsa. Jos se tuotos nyt siitä siis onkaan kiinni. Vai onko niin, että se laulu, sävelmä, runo tai kirjoitus vaan tulee ja mitään klassista inspiraatiota ei oikeastaan ole enää olemassakaan. J. Karjalainen on joskus sanonut oman tuotantonsa osalta, että ei hän mene jonnekin ja ala tuottamaan musiikkia. Lyriikkaa tai sävellyksiä. Hänelle ikään kuin kertyy niitä ajan mittaan päähän ja sitten ne jossain hetkessä vaan kootaan ja otetaan ulos. Ikäänkuin siirretään siis muistitikulta pois.

Mutta miksi puhutaan yleensä juuri vain taiteilijoiden inspiraatiosta ja luovuuden purskeesta? Eikö ihan sama ilmiö ole ihan jokaisella ihmisellä ja työtä tekevällä. Joskus nappaa ja joskus ei. Joskus homma toimii ja joskus taas ei. Joinakin päivänä olen asiakasystävällinen ja joinakin taas en. Mutta eihän se ole hyväksyttävää? Vai olisiko?

Huojuvalla aasinsillalla voisi tietenkin päätellä, että taiteilijalla on siis oikeus olla välillä vähemmänkin tuottava. Päinvastoin kuin ns ”normaalilla” duunarilla. Onko se sitten niin? Pohdiskelin varmaan monen muun tapaan Finlandia -voittaja Laura Lindstedtin kiitospuhetta voittonsa jälkeen. Oliko hänellä oikeus siihen arvosteluun kaiken sen jälkeen mitä hän on saanut? Siis kirjoitti omaa tuotostaan kahdeksan vuotta ”muiden rahoilla” ja sai sen jälkeen 30 000 eur verottomasti ja julkeaa silti arvostella järjestelmää. Noh tästä on minun mielestäni  oikein olla montaa mieltä. Ja harmikseni totean että varmaan kaikki myös ovat oikeassa. Tai en siitä itse asiassa ole harmissani. Oikeassa olemisen tarve vähenee kokemusten kautta. Kai useimmilla.