Selaat arkistoa kohteelle TAMK vs. FAMO.

Eve

Rankat duunit vaatii rankat huvit

27.10.2014 Yleinen

Viime viikko meni tuiks vaan nopeeta. Oli mm. vieraileva opettaja Briteistä ja toinen vieraileva herrasmies Suomesta, joka tuli viihdyttämään pariks viikoks. Aika paljon on tullu kirjotettua kaikesta muusta paitsi koulun käynnistä, jota tänne siis tultiin tekemään. Hups! Joten omistan tän postauksen vaan opiskeluista kertomiseen:

FAMO on yksityiskoulu, jossa voi opiskella elokuva-alaa ja erikoistua esimerkiksi tuotajaksi, kuvaajaksi tai vaikka ohjaajaksi. Písekissä opiskelee yllättävän paljon populaa ulkomailta. Esimerkiksi venäläisiä on melkein puolet ekan vuoden opiskelijoista (ja nyt ei siis ole kyse kansainvälisestä luokasta).

Kansainvälisellä luokalla, jolla siis opiskelen on huimat seittämän opiskelijaa. Suurin osa meidän opettajista ei osaa kunnolla englantia, koska Tsekit. Mutta jos vertaa opetuksen tasoa TAMKin opintoihin, niin tunnit on huomattavasti informatiivisempia ja opettajat alansa ammattilaisia. Useimmat ovat tehneet uraa ympäri maailmaa ja kokeneet yhtä ja toista.

Alussa kesti pari viikkoa ennen kuin päästiin kunnolla opiskelun makuun, koska päivät oli pari tuntisia. Loppukiri on kuitenkin alkanut! PAM! Tänään mm. saatiin tietää, että meidän pitää tehdä projekti ennen joulua tsekkiläisten opiskelijoiden kanssa. Nii eihän tässä oo kun enää reilu kuukaus tehdä kässäri, etsii kuvauspaikat sekä työryhmä, aikatauluttaa, editointoida, työstää jälkityöt… eli KAIKKI ! Nice… Mut nastaa päästä tekemään jotain ettei perse täysin puudu teoriaan.

Viime viikolla kävi visiitillä ohjaaja-herra Briteistä. Ei sentään mikään Ridley Scott, mutta kuitenkin ammattilainen ja alansa osaava herrasmies. Kolmen päivän pikakurssilla opittiin mm. elokuvamusiikista, näyttelijöiden ohjaamisesta ja elokuvahistoriasta. Omia töitään pysty näyttämään, joita sitten arvioitiin porukalla. Estraadilla ei nähty kuitenkaan suomalaisia lyhäreitä syystä että suomenkieli.

Ollaan opittu myös piirtämään (kuulostaa hölmöltä, mutta yllättävän tärkee taito tällä alalla), dubbaamaan (nyt ollaan vielä käännösvaiheessa, mutta ennen joulua äänitysstudio kutsuu), leffojen tuottamisesta ja toimenkuvista sekä journalismista ja mainonnasta. Meidän piti myös oppia animointia, mutta opettaja sai vakkarityön, joten se nyt vähän jäi meidän osalta. Harmi!

~Eve

Ps. Ja vielä niistä huveista: käytiin eilen 120km päässä kattelemassa linnoja Cesky Krumlov nimisessä kaup… sori kylässä! Paikka oli pienempi kun Petäjävesi ja paikallisten lukumäärä oli noin nolla. Kylässä oli pelkästään turisteja Saksasta, Itävallasta, Aasiasta ja ties mistä, jotka hortoilivat pitkin kylän pieniä kujia ja kukkuloita. Ja oli siellä se tollanen pieni kivikasakin, jota linnaks kutsutaan! Eivaan oikeesti ihan kaunis kylä ja upee linna.

(c) Eveliina Liias

Linnan pihoja pääsi kiertelemään ilmaiseksi, mutta tuonne vasemmalla näkyvään torniin olisi pitäny maksaa noin 7 euroa (ei maksettu…)