Selaat arkistoa kohteelle #tahdon2013.

Homorummutusta vai tasa-arvoa?

27.11.2014 Yleinen

Vielä yksi päivä ”homorummutusta” jäljellä… Viimeaikaiset somepostaukseni ovat pääsääntöisesti käsitelleet tasa-arvoista avioliittolakia ja kenellekään tuskin on jäänyt epäselväksi, että ehdottomasti #tahdon2013. Kun eilisessä työpaikkapalaverissakin todettiin, olen anarkisti-euroviisu-hörhö. Hormoonihuuma -kirjoituksia en ole julkaisut, joten tässä on ensimmäinen ja samalla viimeinen kirjoitus.  Tämän blogisivuston sekä vastaavien Facebook-sivujen nimi muuttuu pelkästään Viisuvimmaksi, jossa käsittelen jatkossa vain Euroviisuihin liittyviä asioita.

Tasa-arvoinen avioliitto on minulle arvokysymys ja suhtaudun asiasta käytävään keskusteluun suurella järkiperäiselllä tunnelatauksella. Olen ikävuosia kartuttaessani oppinut hillitsemään tunteenpaloani uusiin asioihin. Kaikki uusi ja tuntematon saattaa tuntua pelottavalta, mutta hankkimalla lisää tietoa mielipiteen muodostaminen perustuu järkisyihin eikä tunteeseen. Toki innostun, ihastun ja vihastun yhtä nopeasti kuin aiemminkin, mutta pidempiaikaiset asenteet syntyvät pidemmän kokemuksen kautta. Ei siis suurta draamaa ensi sekunnilta. Sama koskee myös ihmissuhteita. Joku vie ensisilmäyksellä jalat alta ja yhteinen kemia löytyy heti, toinen taas herättää suurta vastenmielisyyttä. Samoin kokemuksen kautta ja ajan myötä tästä ”ensi-ihastuksesta” saattaakin paljastua asioita, jotka sotivat omaa elämänasennetta ja arvoja vastaan, toisaalta inhokista saattaakin löytyä hurmaavia piirteitä, jotka johtavat uudenlaisiin asenteisiin. On ollut ilo lukea uutisia, jossa politiikko, joko oman elämäntilanteensa tai pohdiskelunsa myötä, on vaihtanut aikaisempaa vastustavaa kantaansa tasa-arvoisesta avioliitosta.

Some-keskustelu käy kuumana. Itsekin olen siihen osallistunut ja niille, jotka ovat jo kyllästyneet minun ”homorummutukseen”, malttakaa vielä hetki. Huomenna iltapäivällä se päättyy – olipa eduskunnan äänestyksen tulos mikä tahansa. Sen jälkeen alkaakin kevääseen kestävä Euroviisu-postailu :) Olen erityisesti kiinnittänyt huomiota vastustajien argumentteihin ja tuttavallisesti käytän tähän termiä ”vitutuksen maksimointi”. Jos oikein ottaa pattiin ja väsyttää, silloin kannattaa lukaista muutama lakia vastustava kommentti. Tuolloin nousee sellainen tatti otsaan, josta saarioisten äidit valmistaisivat sienimuhennosta useamman vuoden tarpeisiin.

”Lasten puolesta” -kommenteissa korostuvat, että jokaisella lapsella tulee olla isä ja äiti, turvallinen perhe, ja pelätään kiusaamisen mahdollisuutta. Noh, tässähän heti sysätään syrjään yksinhuoltajat, unohdetaan esim. ne lapset, jotka tälläkin hetkellä kärsivät heteroperheväkivallasta ja koulukiusaamisesta. Mielestäni nämä kommentoijat voisivat käyttää tuon innokkaan energiansa puolustaakseen ja tukeakseen niitä lapsia, jotka tälläkin hetkellä tarvitsevat apua – ihan niissä nykyisissä ”normaaleissa” perheissä. Kuinka monta lapsisurmaa, pitkäaikaista pahoinpitelyä tai koulukiusaamisen uhria on uutisoitu homovanhempien perheistä? NONE! Ja lopuksi, heterovanhemmat – kasvattakaa lapsenne niin, että koulukiusaaminen ja perheväkivalta poistuisi kokonaan yhteiskunnastamme!

”Elämiin sekaantujat” puolestaan uskovat, että kohta vaadittaisiin lakia eläimiin sekaantumisen puolesta. Nythän laki jo oikeastaan sallii senkin. Kuinka moni vaimo ajattelee oikeasti olevansa naimisissa sian kanssa? Tai kuinka moni aviomies pitää naistaan narttuna tai lehmänä (saatikka työpaikan sihteerikköä kuumana mirrinä)? Joten, eipä tästä hölmöilystä sen enempää…

”Raamatussa sanotaan” on perusta monelle kommentille. Tuo 2000 -vuotinen teos innoittanut väkeä mitä uskomattomampiin suorituksiin olemassaolonsa aikana. Erityisesti Soinin edustama katolinen kirkko on ansioitunut ihmisoikeuksien ja avuttomien sortamisessa olemassaolonsa aikana. Ristiretket, inkvisitio, nykypäivien pedofilia muutamia mainitakseni. Putsataanpa Timo ensin oma pesä ja heitetään sitten vasta kivi! En halua kenenkään uskoa asettaa kyseenalaiseksi, olipa se sitten kristinusko, islamilaisuus, hindulaisuus tai mikä tahansa. Kaikissa on kuitenkin taustalla loistava ajatus: tee elämässässi hyvää,  niin kuin sinulle haluat tehtävän. Miksi on niin vaikea elää tuon elämänohjeen mukaisesti?  En myöskään ymmärrä, miksi ihmeessä jotkut tukeutuvat tiettyihin vanhoihin teksteihin perustellessaan kantaansa, eivätkä päivitä kirjoituksia ajatuksissaan tähän päivään. Esimerkiksi ”nainen vaietkoon seurakunnassa” on jo naispappeuden myötä hienosti päivitetty. Painakaa nyt ihmeessä sitä ”Update Bibel2014”- nappia!

Vuosien saatossa olen yhä enemmän ja enemmän alkanut epäillä suomalaisen yhteiskunnan toimivuutta ja läpinäkyvyyttä. Nuorena poikana toimin aktiivisesti nuorisopolitiikassa ja ihastuin ajatukseen, että jokaisella meillä on mahdollisuus vaikuttaa paremman ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan kehittämiseen. Huomasin kuitenkin, että politiikka oli paljon muutakin kuin yhteisen ideaalin puolesta työskentelyä. Se on myös itsekästä peliä, jossa oman edun tavoittelu menee ihanteiden ohi. Pienissä piireissä lobbamista, etukäteen suunniteltuja päätöksiä ja äänten kaupankäyntiä: rapsuta mun selkää, niin minä rapsutan sinun. Mielikuvat vaikuttavat äänestäjiin enemmän kuin teot. Soinin tavallista väkeä kosiskelevat mitäänsanomattomat aivopierut juoksuttavat väkeä vaaliuurnille. Stubbin shortsit ja twiitit saavat ylenpalttista mediahuomiota. Miespuolinen kansanedustaja puheenvuorossaan perustelee vastustavansa tasa-arvoista avioliittolakia sillä, että hänen nänneistään ei tule maitoa. Tätä kaikkea vartenko meillä on eduskunta? Panem et circenses – politiikka toimii siis Suomessakin. Leipää ja sirkushuveja kansalle, jolloin varsinainen kansanedustajan työ jää vähemmälle huomiolle.

Eduskunnan tehtävä on säätää lakeja. Jopa minä, tavallinen kansalainen, osaan googlettaa Suomen perustuslain. Ei tarvita paljonkaan lukutaitoa ja ymmärrystä perustuslain toisen luvun kuudennen pykälän tulkinnassa: ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä”. Piste. Jos joku, joka tuntee kansanedustajan tai jopa toimii kansanedustajana, lukee tämän niin kysynkin, olisiko aika tehdä jotain? Siitähän se palkka Arkadianmäelläkin maksetaan, että työ tulee tehtyä. Lakeja on muutettu aikaisemminkin, ja viiteten Raamatun päivittämiseen, olisiko aika päivittää myös lakia. Enää lain mukaan lapsiavioliitotkaan eivät ole sallittuja tai mies perheen pää, joten miksi kansanedustuslaitos vielä vuonna 2014 sallii kansalaistensa eriarvoisen aseman lain edessä.

Muutama viiko sitten #tahdon2013 -kampanja avasi sivustot, joilla yhteisöt ja yritykset sekä julkisuuden henkilöt pystyivät antamaan tukensa tasa-arvoiselle avioliitolle. Itse lähetin kutsun kaikille entisille ja nykyiselle työnantajilleni lähteä mukaan ja ilokseni lähes kaikki ovat tulleetkin. Kiitos Aurinkomatkat, Vuokraturva ja ravintola Oiva. Ymmärrän toki, että pelko asiakkaiden menetyksestä voi olla kova. Esimerkiksi Finnmatkat on joutunut kovaan some-ryöpytykseen luvatessaan häämatkan ensimmäiselle gay-avioparille. Moni on käynyt ilmoittamassa paheksuntansa ja boikotoivansa Finnmatkoja tuen vuoksi. Jos tämän vuoksi joku langettaa henkilökohtaisia boikottisanktioita, tuolloin elämästä tulee kovin vaikeaa. Boikottiin tällä johdonmukaisella periaatteella menisivät kaikki teleoperaattorit, useimmat ammattiliitot, urheilujärjestöt, sekä ihan omassa lähipiirissä olevat ihmiset; työkaverit, ystävät jopa sukulaiset. Joten boikotoikaa vaan, mutta olette tervetulleita takaisin. Minun silmissäni kaikki yritykset ja yhteisöt ovat kiillottaneet kilpeään ja mielelläni suosin ja suosittelen näitä rohkeita ja ajantasalla olevia yrityksiä!

Olen ollut onnekas työskennellessäni sekä ulkomailla, että Suomessa hyvissä työympäristöissä, joissa kaikkien kukkien on annettu kukkia. Se, kuka leikkii kenenkin pissavehkeillä, ei ole aiheuttanut pahennusta. Ehkä hieman leikkimielistä juoruilua kahvipöydässä tai tupakkapaikalla, mutta se on ollut tasapuolista ja hyväntahtoista kaikkien peiton heilutusta käsittelevää. Minulle huominen äänestystulos ei itse avioliiton kannalta ratkaiseva, edelleenkin nautin sinkkuuden suomista vapauksista. Erittäin tärkeää minulle on se, että jokainen saa rakastaa ja elää lain puitteissa kuten haluaa. Presidentinvaalit antoivat jo toivonkipinän suvaitsevasta Suomesta, huomenna selviää jatketaanko samalla tiellä. #toivon2014