Selaat arkistoa kohteelle synkistely.

Synkistellään

31.7.2014 Yleinen

Olen käynyt aika monessa erilaisessa kesätapahtumassa lomani aikana. Ilmat ovat suosineet ulkoilua, konsertteja, festivaaleja, urheilua ja kaikkea muuta kesään ja lomaan liittyvää. Tapahtumia, missä ihmisten pitäisi olla iloisia ja myös näyttää siltä. Turhan usein olen kuitenkin pistänyt merkille, kuinka vaikeaa joillekin on näyttää ilonsa ja hyväntuulisuutensa.

Johtuuko se meistä suomalaisista kansana, että näytämme neutraaleilta tai jopa vakavilta tilanteissa, missä odottaisi näkevänsä iloa ja onnea olemuksesta? Kun hyvä bändi soittaa ja on mukava kuunnella ja hengata mukana, saattaa silti ilme olla sellainen että voisi kuvitella ihmisen olevan matkalla hammaslääkäriin.

Vaikuttaa siltä, että jotkut ajattelevat menettävänsä uskottavuuttaan tai asemaansa jos hymyilevät. Sen täytyy olla yksi selitys. ”Enpähän ole tyhjännauraja”. ”Turha hymyily on niin amerikkaa”. Varsin suomalainen piirre poliitikkoja myöten. Katsokaapa joskus vaikka uutislähetystä ilman ääntä ja verratkaa sitä sitten vaikkapa länsinaapurin vastaavaan tai jopa amerikan uutisiin.

Kaikille on kuitenkin selvää, että kohdatessamme hymyilevän ihmisen, tulemme itsekin hyvälle tuulelle. Tai ainakaan emme tule huonommalle tuulelle. Hymy kasvoilla pelastaa tilanteita. Ja se kaunistaa myös. Miehiäkin. Sanotaan että ensivaikutelma syntyy 3-5 sekunnin sisällä. Ensimmäisen sekunnin sisällä vain nähdään siis olemus. Kumman ilmeen haluat näyttää?

Erityisesti myynti- ja asiakastyötä tekeville tämän pitäisi olla itsestäänselvyys. Mutta ei meillä Suomessa vaan niin ole. Kävin kuukauden sisällä kahdessa muussa euroopan maassa ja kyllä täytyy valitettavasti sanoa, että olemme kyllä aika kaukana näistä. Suomalaisen autokauppiaan hymy lienee yhtä harvinaista kuin virkamiehen hiki.

Olin ystäväni kanssa konsertissa. Ympärillämme oli satoja ihmisiä, mutta tunnelma oli hillitty koska oli tovi aikaa ennen musisoinnin alkua. Yleisö oli keski-ikäistä ja hyvin pukeutunutta. Sanoin ystävälleni, että katsopa ympärille. Montako hymyä näet kymmenessä sekunnissa? Omaani ei saa laskea. Hän tunnisti kaksi. Nauroimme makeasti asialle ja saimme huomiota. Ja epäileviä katseita luonnollisesti. Siitä huolimatta annan iloni ja hyväntuulisuuteni näkyä kasvoiltani vastedeskin. Nimittäin vaikuttaa siltä, että en ole menettänyt vielä uskottavuuttani ja hymyilemällä näytän synnyttävän uusia hymyjä.