Selaat arkistoa kohteelle suomilove.

Olavi!

12.2.2016 Yleinen

En tiedä mikä tuossa Olavi Uusivirrassa viehättää. Ehkä se on hänen tapansa ärsyttää taatusti päätoimisia muusikoita tai näyttelijöitä tekemällä niitä molempia. Ja helpon näköisesti jopa. Tai ehkä se on hänen luonnonlapsimainen ja intensiivinen tapansa esiintyä, ainakin keikoilla. Tai sitten se on vaan ne jotkut biisit, jotka jäävät korvamadoiksi. En tiedä, mutta hänen uusi levynsä vaikuttaa varsin makealta. Itseironiaa tai arroganssia, mutta levy on nimetty yksinkertaisesti nimellä Olavi.

Olavi Uusivirta tuo varttuuneemmille harrastajille väistämättä mieleen takavuosien idolin Olavi Virran. On sattumaa, että tämän uuden Olavin nimi on häneen viittaava, mutta miehen nimi oikeasti tosiaan on Olavi Uusivirta. Ehkä nimi on antaa energiaa ja itseluottamusta ja se näkyy tuotannossa. Viime aikojen mieliinpainuvimpia OUV-kokemuksiani on ilman muuta Suomi Love -sarjan tulkinta Baddingin Valot biisistä. Aivan hengästyttävä versio, missä mies tulkitsee tuottaja-kitaristinsa Timo Kämäräisen säestämänä todella todella hienosti kauniin kappaleen. Esitys on eräs ko. sarjan upeimpia vetoja eikä myöskään jätä epäselväksi monilahjakkuus Kämäräisen vaikutusta itse artistiin.

Mutta se uusi levy. Minulle nuo biisit tuovat lämpimällä tavalla mieleeni nuoruuteni suomirockin suuruudet. Biiseissä on vivahteita ainakin Hassisen Koneesta, Eppu Normaalista, Sir Elwoodin Hiljaisista Väreistä ja Siberiasta. Jo pelkästään tämä piirre aikaansaa lämpimiä muistoja ja sävyttää biisejä siis entisestään. Mutta onhan siellä hittiaineksia; Tanssit vaikka et osaa on tarttuva renkutus, joka on jo radioissa soinutkin. Tahdonko kuitenkin sut takaisin ja Olet elossa ovat tarinoita, jotka kulke hienosti ja lyriikatkin ovat aika onnistuneita. Levyn helmi on mielestäni nopeasti kuunneltuani kuitenkin Kolumbus. Enkä osaa sitä selittää, mutta kuulostaa vaan hienolta.

Kaiken kaikkiaan ihan kuuntelemisen arvoinen laatta. Eikä sen arvoa suinkaan vähennä artistin tapa kuvailla levyään seuraavasti :”Älä elämää pelkää, vaan kuuntele uusi albumini. Se osaa levitoida ja sanoa oujee. Voit kutsua sitä Olaviksi.”.

edit: muutaman kuuntelukerran jälkeen kuulen sieltä myös Pelle Miljoonaa. Ja tuo Toton Africa on aika nerokas; se mukailee kulultaan ja kompiltaan ihan alkuperäistä esikuvaansa!