Selaat arkistoa kohteelle stout.

Olutarvio – Left Hand Brewing Fade to Black

19.11.2016 Olutarviot

Humalat: Apollo, US Goldings
Maltaat: Pale-, cara-, ja vehnämaltaat, suklaamaltaat, mustat maltaat, savustetut maltaat, paahdettu ohra
Voltit: 8,5 %
EBU: 39,7

Amerikkalainen Left Hand Brewing on itselleni aivan uusi tuttavuus. Alkon sivuilta selviää seuraavaa: ”Entiset ilmavoimien upseerit Eric Wallace ja Dick Doore perustivat panimon syyskuussa 1993, ja se sijaitsee Longmontissa, Coloradossa. Panimo saa nimensä 1800-luvulla Arapahoen heimopäällikkönä toimineesta Chief Niwotista (Left Handed)”.

En varmasti ole ainoa, jolle oluen nimestä tulee mieleen Metallican legendaarinen Fade to Black -biisi vuoden 1984 Ride the Lightning -albumilta. Bändin tuore Hardwired…To Self-Destruct -albumi julkaistiin juuri sopivasti samoihin aikoihin kun tämän oluen Alkon hyllyltä bongasin, joten laitetaanpa levy soimaan, kaadetaan olut lasiin ja maistetaan!

Lähes mustaa, kahvin väristä olutta kaatuu Spiegelaun stout/porter -lasiin jättäen pinnalle tummahkon vaahtokukan koristeeksi. Tuoksu on paahteinen, kahvinen ja hieman savuinen, ehkä hieman tunkkainenkin. Maku on enimmäkseen paahteinen ja kahvinen yhdistettynä savuiseen ja hieman tervaiseenkin vivahteeseen. Lämmetessään kahvisuus korostuu selvästi, toisaalta samalla myös savuinen aromi tulee enemmän esille.

Kahvisuus on ehkä aavistuksen turhan hallitsevassa roolissa, mutta kyllähän tämä ehdottomasti hyvää on. Jos ”kahvisemmat” stoutit/portterit kolahtavat on Fade to Black hyvä valinta. Toivottavasti myös muita Left Hand Brewingin oluita saadaan Alkojen hyllyille!

ARVOSANA: 4 / 5

2016-11-19-18-18-06_889x500

2016-11-18-08-57-34_889x500

Olutarvio – Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)

23.7.2016 Olutarviot

Humalat: ei tiedossa
Maltaat: ei tiedossa
Mausteet: kahvi, suklaa
Voltit: 12,4 %
EBU: 42,1

Vuonna 1997 perustetun amerikkalaisen Foundersin oluita on lähivuosina alkanut saada entistä paremmin Suomesta. Ruokakaupoissa on ollut jo useamman vuoden saatavilla panimon All Day IPA ja nykyisin alkojen hyllyiltä löytyy ainakin Centennial IPA, Porter, Dirty Bastard ja toisinaan myös aavistuksen harvinaisempi Imperial Stout. Jokainen edellä mainittu olut on ostoskoristani löytynyt useampaan kertaan ja pakko todeta, että kyseessä on ehdottomasti yksi kovatasoisimmista panimoista mitä pallolta löytyy. Nyt käsittelyssä hieman harvinaisempaa osastoa edustava KBS, joka on useammalla eri kahvi- ja suklaalajikkeella maustettu, vuoden päivät bourbon -tynnyrissä kypsytetty imperial stout. Melko nopeasti nämä alkon hyllyltä katosivat, mutta yhden pullon onnistuin itselleni kuitenkin nappaamaan. Tätä ei sitten millään meinannut raaskia avata, mutta eräänä sateisena iltana heinäkuun puolessa välissä alkoi tehdä mieli kunnon imperial stoutia ja niinpä sitten korkkasin putelin pienen mietinnän jälkeen. Jaa että miltäkö maistui? Minäpä kerron!

Aloitetaan tuoksusta: Sieraimiin ajautuu melkoinen armada aromeita niin kahvista, tummasta suklaasta, bourbon -viskistä kuin myös vaniljasta. Makuosastoa voi kuvailla samoilla sanoilla ja lisätä siihen vielä pienen paahteisen vivahteen. Aluksi tumma suklaa on hieman muita makuja paremmin esillä, mutta lämmetessään bourbon ottaa hallitsevampaa roolia. Makupaletti pysyy koko ajan kuitenkin hyvässä tasapainossa, eikä alkoholi puske läpi ollenkaan vaikka prosentteja on kuitenkin yli 12. Korkeasta alkoholipitoisuudesta kertoo lähinnä se, että jokaisen hörpyn jälkeen tuntui pientä lämmittävyyden tunnetta.

Kentucky Breakfast Stout on jälleen yksi osoitus siitä, että Founders todellakin osaa asiansa. Jos jostain pitää valittaa, niin siitä, että kovin usein tätä ei ole saatavilla. Jos siis havaitset Founders KBS:n hyllyssä, kannattaa se napata heti mukaan ennenkuin joku muu tekee sen!

ARVOSANA: 5 / 5

2016-07-15 21.24.56_889x500

Olutarvio – Thornbridge Saint Petersburg

29.1.2016 Olutarviot

Humalat: Galena, Perle, Hallertau, Magnum
Maltaat: Maris Otter, Pale Ale, Torrefied Wheat, Chocolate, Roast Barley
Voltit: 7,4 %
EBU: 120

Kaikki tähän mennessä maistamani Thornbridgen oluet ovat olleet poikkeuksetta joko hyviä, tai erittäin hyviä. Valtion virallisen juomapuodin, elikkä siis Alkon tilausvalikoimaan tuli äskettäin lisää Thornbridgen oluita Halcyon Imperial IPA:n ja Saint Petersburg Imperial Russian Stoutin muodossa. Molemmat oluet menivät saman tien tilaukseen ja nyt arvostelussa siis tuo stout. Imperial stoutiksi Saint Petersburg on volteiltaan aika mietoa, mutta ei anneta sen häiritä vaan kaadetaan olut lasiin ja naatiskellaan!

Väriltään Saint Petersburg on aika lähellä kahvia, cappucinon väristä vaahtoa kertyy lasin pinnalle reilusti. Tuoksu on suklainen, kahvinen ja hieman paahteinen. Suklaa ja kahvi hallitsevat myös makuosastolla, paahteisuutta tietenkään unohtamatta. Paahteisuus hieman korostuu oluen lämmettyä, jolloin maussa havaittavissa myös hieman maustekakkua. Varsin järeästä EBU-arvosta voisi päätellä oluen olevan kuivaa ja kireää, mutta suutuntuma on itseasiassa pehmeän samettinen.

Ennen maistamista vähän epäilytti tuo olutyylin huomioiden yllättävän pieni alkoholiprosentti. Ei epäilytä enää, nimittäin kyseessä on loistava olut ja ehdottomasti yksi parhaista maistamistani imperial stouteista tähän mennessä!

ARVOSANA: 5 / 5

2016-01-23 22.10.09_889x500