Selaat arkistoa kohteelle sinä.

Lyriikan taikaa

13.10.2015 Yleinen

Viimeisen parin viikon aikan on ilmestynyt hienoja levyjä ja biisejä. Myös suomalaisia. Erityisesti joidenkin artistien ja biisien lyriikat ovat puhutelleet itseäni. Samae Koskinen alkaa nousta kohinalla erääksi hienoimmista suomalaisista sanottajista. Esiintyjä, joka pystyy loihtimaan tuotantoonsa iloisen ja hauskan tunnelman, ilman että se tuntuu keinotekoiselta.

Ismo Alanko on julkaissut parasta tuotantoaan vuosikausiin. Ehkäpä parasta ikään. Löysin myös hieman mainstreamin suuntaan muuttuneen Mumford&Sons´in. Brittibändi, jota pitkään luulin amerikkalaiseksi. Uutta tuotantoa tuotti myös WASP, J. Karjalainen, Anna Puu sekä Chris Cornell. Kannattaa tutustua ehdottomasti kaikkiin. Ja kuuntelu voittaa Vainelämät ja Voiceoffinlandit.

Samae Koskinen: Äänekäs: ”Niin kuin jokaisessa väkevässä draamassa, alkaa suvantoja löytyy keskikohdassa. Innostuksen tilalle hiipii hiljaa keskenkertaisuus. Silloin koitan aina miettii Pertti Pasasta,  kuinka kaljukaan ei haitannu sen menoa. Se otti vuodet vastaan niin kuin lääkäri ottais potilaan.” On yksi hienoimpia lyyrisiä ilmaisuja, mitä olen konsanaan suomalaiselta artistilta kuullut. Siinähän on meille keski-ikäisille ellämänohjetta kerrakseen.

Samae Koskinen: Holtiton: ”Mä vihasin niin lukioo, luulin ettei siitä mulle hyötyy oo. Olla tuntei aloillaan, oppii kuinka täällä hiljaa istutaan. Ja mä mietin silloin, kuinka tärkeetä on, olla joskus holtiton.” Tämäkin on keski-ikäisen silmiin ja korviin aika hieno neuvo. Näinhän sitä ei kunnolla aikanaan ukslatanut olla ja nt se tuntuu jo helpommalta, vaikka ei helpolle oikein vieläkään.

Samae Koskinen: Sinä: ”Sinä olet juomamiehen kaunein ajatus, sinä olet keihäskisan tuhdein ponnistus. Viimeisellä kierroksella täysii repästy, henkilökohtainen ennätys.” Samae sanoo itse tehneensä kappaleen esikoislapsensa innoittamana, mutta toisaalta sen käyvän rakkauslauluksi kenelle vaan. Putromaista kerrontaa koko sanoitus onkin.

Ismo Alanko: Haudankaivaja: ”Sä luulet, että sä rakastat mutta sä vihaat. Sä luulet, että sä ihailet mutta sä kadehdit.” Tätä mä olen pohtinut pitkään. Tässä on jotain tosi kiehtovaa, mutta en kuitenkaan löydä varsinaisesti sellaista totuutta tuosta, että voisin olla samaa mieltä kuitenkaan. Mutta hienosti sanottu.