Selaat arkistoa kohteelle silkki.

Silkki Päiväpeitto

30.6.2014 ompelu

Tämä projekti on yksi suosikeitani kautta aikojen. Tällä on nyt ikää jo neljä vuotta eli jälleen sarjassa arkiston aarteita. Päiväpeitto oli alun perin 120 leveälle ja 60cm korkealle sängylle. Sen idea oli ylettyä maahan joka puolelta sänkyä. Kokoa peitolla on siis 210x200cm. Mutta kuten alapuolella olevasta kuvasta näkyy niin ei se pahalta näytä täysikokoisenkaan parisängyn päälle levitettynä.   Tätä kuvaamaan sopii ehkä parhaiten sanonta:  säästin kaikkea muuta kuin aikaa vaivaa ja rahaa kun tein itse.

päiväpeitto

Päiväpeitto käytössä

Päiväpeiton pinta on tosiaan kolmesta erivärisestä raakasilkistä. Siinä on ruskeaa kultaa ja viinin punaista. Kankaat on leikattu 30x30cm tilkuiksi jotka ensin sommittelin lattialla miellyttäväksi kokonaisuudeksi. logiikkana oli ettei sama väri koskaan olisi rinnakkain ja muut värit toistuisivat tasaisesti ilman harkittua järjestystä. viininpunaista silkkiä oli 1,5kertaa enemmän kun kahta muuta väriä. Sommittelu vaihe oli kauhean hauska. Istuttiin äidin kanssa salin lattialla ensin leikkaamassa noita tilkkuja 2 tuntia ja sen jälkeen pelattiin varmaan 1h palapeliä että saatiin siitä silmään istuva. Kun järjestys oli mieleinen keräsin pinot kasoihin alareunasta ylöpäin ja merkkasin nuppineulalla kiinnitetyllä paperilapulla pinojen järjestyksen.

Ensin ommeltiin nämä pinot toisiinsa kiinni ja sen jälkeen näin muodostuneet nauhat toisiinsa. Neliöiden saumat eivät ole aivan kohdakkain peitossa, ne ovat noin 1,5cm sivussa, mikä lisää kivasti epäsymmetrisyyttä (näkyy paremmin alapuolella olevasta kuvasta). Jälkeen päin miettiessä mitä olisi kannattanut tehdä toisin olisi jokaiseen loppuun kannattanut jo leikkausvaiheessa tehdä vaateliidulla rasti nurjalle puolelle. Palojen yhteen ompeleminen oli hidasta kun jokainen pala täytyi tarkistaa moneen kertaan että se on nyt varmasti oikein päin kun kumpikin puoli heijasti valoa, mutta erilailla.

Lähikuvaa päiväpeiton pinnasta ja reunasta

Lähikuvaa päiväpeiton pinnasta ja reunasta

Peiton nurjalle puolelle tuli tikkikangas. Silkit ostin eurokankaasta ja sinne suunnistin ostoksille tikkikangasta vartenkin, mutta ainoa tuplaleveä kangas joka heillä oli oli kullan värinen joten sinne kauppaan se myös jäi. Valmis pinta kangas odotteli säkissä sillä aikaa kun metsästin sopivaa tikkikangasta. 4 kk muun peiton valmistutta mentiin lomalla Leville. Ja siellä kittilän keskustassa oli pieni käsityöliike johon mentiin etsimään lankaa äidin kanssa kun lapaslangat loppui kesken reissun. Ja kuinka ollakkaan siellä huviksemme pyöriessämme silmään osui myös tumma liila tuplaleveä tikkikangas.

Muun peiton olin tosiaan ommelut vanhempieni kotona. On ihan erilaista tehdä tämän kokoista työtä huoneessa jonka pintala on 30 neliötä kuin asunnossa joka on 60neliötä. Kun aloin kiinnittää tikkikansta muuhun peittoon tajusin että en mahtunut levittämään peittoa asunnossa mihinkään huoneeseen suoraksi niin että olisin saannut peiton aseteltua varmasti suoraan ja nätisti. Tämän kokoisen projektin kansssa tila on yllättävän ihana asia jos sitä suinkin on. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, eli onnistui se vähän ahtaammassakin tilassa vaikka tehdessä oli välillä sellainen olo että heitän koko työn jorpakkoon. Oikeastaan sääli etten ottanut todistemateriaalia tästä työvaiheesta kun istuin peiton keskellä kääntämässä tuota tikkikangasta mahdollisiman tasaisesti suu täynnä nuppineuloja. Tikkikangas on tosiaan käännetty joka puolelta 10cm silkkipuolen päälle  kehykseksi.

Halvemmalla olisin päässyt jos olisin ostanut 100€ päiväpeiton kaupasta. Pelkät materiaalit maksoi enemmän. Puhumattakaan jos pitäisi laskea jotain kuljetus kustannuksia tuolle tikkikankaalle joka tuli 1000km päästä kun ei lähemäpää mukamas löytynyt, tai jos laskee itselleen jonkun sortin palkkaa niin potti räjähtää jo niin korkealle ettei minulla ole varaa tuon omistamiseen. Mutta ei kai tekemisen ilolle tarvi laskea hintaa jos ei halua :D

 


 

Lanka esittely- Online linie 263 fidelity

30.6.2014 Esittely, lanka, neule

villatakki 2

Tämäkin lanka on odottanut lankalaatikossa aikaa parempaa (Online linie 263 fidelity) . Ostin tämän parivuotta sitten käsityömessuilta. Nyt lopultakin otin sen sitten työn alle. Lanka on käsittämättömän ohutta ja valmis neule tuntuu hämähäkin seitiltä käsissä.  En ole kauheasti koskaan neulonut suurilla puikoilla. Pidän enemmän siitä miltä pienet puikot tuntuu käsissä. Nyt olen niin kaukana mukavuus alueelta kuin suinkin kun käsissä on 6 puikot, mutta kyllä tämä lanka ehdottomasti on parhaimmillaan seittimäisenä ja ilmavana.

Lanka on erittäin pehmeää, siinä on 75% Mohairia ja 25% silkkiä.

Monet mohairlangasta tehdyt neuleet ja huivit on ihanan näköisiä, mutta esim. novitan rose mohair saa minulla ihon kutiamaan. Olen nyt neulonut tätä lankaa 30cm korkeuteen eikä vieläainakaan ole samanlaisia oireita havaittavissa. Kasvot reagoivat minulla herkiten enkä pysty pitämään usimpia mohair lankoja kasvojani vasten kovinkaan pitkiä aikoiha. Tällä langalla reaktio on hyvin paljon lievempi.

Langan neulomiseen joutuu todella keskittymään. Se menee helposti solmuun ja sen purkaminen on haastavaa. Ensimmäisellä yrityksellä  pitsi neule lähti minulla kallistumaan oikealle, silmukoidne luonti kerros oli niin pahasti takkuuntunut, ettei sen purkamisesta tullut yhtään mitään.

Äkkiseltään en internetistä löytänyt myymälää joka myisi tätä kyseistä lankaa, mutta Vihreä vyyhti myy linie 253 hommage:a (http://www.vihreavyyhti.fi/mohair_ja_alpakka.htm . Hommagen ja Fidelityn ero on siinä että Fidelityssä on 25% silkkiä ja Hommagessa on 24% polyamidia.

Varsinaiseen työhön mikä tästä on tekeillä palaillaan sitten taas parin viikon kuluttua kun saan työni valmiiksi.

Neulottua pintaa