Selaat arkistoa kohteelle semifinaali.

Pusuja ja pallopäitä: II semifinaali

21.5.2015 Euroviisut, Wien, Yleinen

Toinen semifinaali on nyt harjoiteltu. Tämä onkin vaikeampi ennustettava kuin ensimmäinen, sillä mukana on monia hyviä kappaleita. Osa sellaisia, jotka itseäni sykähdyttävät, mutta eivät varmaankaan äänestäjiä. Samoin sellaisia, joita äänestetään, mutta mielestäni eivät ansaitsisi moista hypetystä.

Yksi edellä mainituista on Ruotsin Måns. En itse saa kappaleesta irti mitään. ”We are the heroes of our time…” kuullostaa kyllä varmaan mieltäylentävältä, mutta muuten en sanoituksesta ota mitään tolkkua. Kopioitu tonttu-ukko on muuttunut pallopääksi ja seikkailee Månsin taustalla tuttuun tapaan. Visuaalisestihan kappale on erilainen, hienosti toteutettu ja varmasti esitetty. Se, mikä tv:n katsojille ei välttämättä näy, on Månsin piukeiden nahkapöksyjen oikean taskun pullotus :) Siellähän on tuo esityksessä käytettävä pikku valo, joka nähdään Månsin kädessä esityksen aikana…IMG_2141

Mutta sen enempää ruotimatta illan upeaa showta, bongaa seuraavat illan esityksestä:

  1. Lesbopusu, homopusu ja heteropusu samassa esityksessä
  2. Suomelta 2011 lainattu maapallo
  3. Upeat pyro- ja savuefektit
  4. Jälleen mahtavat taustalavastukset värikirjoineen
  5. Norjan oudon esityksen naislaulajan upean koltun
  6. Raivoisan kenkien riisumisen
  7. Kultaiset tennarit
  8. Islannin edustajan Heran (Je ne sais quoi) taustakuorossa
  9. Kyproksen ilmeetön mutta herkkä tulkinta
  10. Slovenian edustaja luurit päässä – miksi?IMG_2190

Joten mitään suuria estradiyllätyksiä ei tämä päivä tuo tullessaan. Samanalainen mahtava show on edessä kuin ensimmäisessäkin semissä. Jännityksellä kuitenkin odotan finaaliin pääsijöitä.

Lähes varmoina pidän seuraavia: Ruotsi, Norja, Slovenia, Israel ja Azerbaidzan.

IMG_2134

 

 

Toivoisin myös finaaliin: San Marinoa, joka kaikissa mittauksissa häntäpäässä sekä Kyprosta.
Mutta kun kyseessä on Euroviisut, niin kaikki on mahdollista :)
Hauskaa viisuiltaa meille kaikille.

IMG_2168IMG_2198

Enemmän pinkkiä – pliiis!

20.5.2015 Euroviisut, Wien, Yleinen

”Näin karvas viisukarsinta eteni!”.
Näin otsikoi Iltalehti eilen käytyjä Euroviisujen semifinaaleja ja niiden lopputulosta. Mietin mielessäni toimittajan sanavalintaa: miksi se oli karvas? Varmaankin siksi, että Suomi ei nyt tänä vuonna mennyt finaaliin, vaikka ennakko-odotukset joidenkin kohdalla olivat korkealla. Monelle se oli pettymys, monelle odotettu  ja muutamalle jopa ilon aihe.

UMK ja YLE rummuttivat suomalaisten äänten avustuksella tämän vuoden Euroviisuihin kappaleen, joka ei ollut riittävän tasokas muiden 16 kappaleen joukossa. ”Asenne ratkaisee” on monesti kuulunut kannattajien suusta. Asennetta PKN:llä oli, mutta se ei nyt yksinkertaisesti näissä kisoissa vaan riitä. Kappaleen tulee olla hyvä, sellainen joka vakuuttaa kuuntelijoita tv-ruutujen äärellä tuon sallitun kolmen minuutin ajan. Ai niin, eihän ”Aina mun pitää” kestänyt kuin 1,29 minuuttia. Revi sitten suomekielisestä punk-pläjäyksestä pisteitä. Kappale oli ohi ennen kuin huomasikaan.

Otetaan tähän päivään pieni ajatusleikki.
Mitäpä jos Suomen jääkiekkomaajoukkueeseen valittaisiin pelaajat asenteen ja suvaitsevaisuuden mittareilla? Pelitaidoilla ei niinkään olisi merkitystä, kunhan pelaaja herättäisi keskustelua ja antaisi suvaitsemattomalle maailmalle merkit, että kyllä meillä Suomessa suvaitaan.

Maalivahdiksi laitettaisiin somalialaista alkuperää oleva kaveri, jolle jääkiekkorinki on tuttu vain tv-ruudusta. Puolustuksen hoitaisivat sateenkaariryhmän edustajat, joille kisapaidan sininen sävy ei olisi hyvä -”Enemmän pinkkiä pliiiis!”. Hyökkäyspuolesta huolehtisivat romaanikerjäläiset, joille elämä Sokoksen kulmalla pahvimuki kädessä on päivästä toiseen yhtä taistelua. Asenne ratkaisee, pelillä ei niin väliä – ja kyllä me suomalaiset osataan näyttää muulle maailmalle!icejpg

Iltapäivälehdet hehkuttaisivat Suomen maajoukkuetta, Yleisradio ja Jääkiekkoliitto seisoisivat yhtenä tiiviinä rintamana joukkueen takana. Kisaviikon aikana pelaajat toisivat esille asioita, joihin omassa elämässään haluaisivat parannusta: maalivahdille suvaitsevaisuutta kotimaassaan, LGBT-puolustajille tasa-arvoisuuta yhteiskunnassa ja romaaneille lämpimämpiä talvipäiviä ulkotöihin. Media hehkuttaa: ”Suomi on rohkea!” ”Tämä muuttaa koko jääkiekkomaailman!”

Ennen kisoja, vannoutuneet kiekkofanit yrittävät vakuuttaa, ettei pelkkä asenne riitä, kuinka peli ei suju ja taitoakin tarvitaan. Nämä soraäänet ristiinnaulitaan rasistisina kisahallin seinään, tai ainakin Facebook-seinään, alan kaikkitietävien ”ammattilaisten” johdolla. Nämä ”ammattilaiset” seuraavat tapahtumia mutu-tuntumalla, tuskin edes pelaamista nähneenä. Pettymys muuta maailmaa kohtaan on suuri, kun tuleekin tappio ja häviö. ”Ei meissä mitään vikaa ole, onhan pelaajilla asenne kohdillaan!” Innokkaimmat fanit rullaavat Suomen lippuja, solvaavat muun maailman rasistiseksi ja suvaitsemattomaksi.

Asennehypessä kukaan ei kuitenkaan näe metsää puilta. Kyseessähän on kilpailu, johon tarvitaan kaikki mahdollinen satsaus: hyvää taidokasta peliä, tuota kuuluisaa asennetta ja ennen kaikkea täydellinen kokonaisuus. Sillä päästään maaliin saakka ja sitten se poika vasta saunoo!

Eilisessä semifinaalissa oli 16 kappaletta, joista 15 oli mielestäni parempia kuin Suomen tämän vuotinen edustuskappale. Toki yllätyksiäkin oli äänestystuloksessa. Olisin mielelläni suonut finaalipaikan Tanskan iloiselle hygge-hygge ilottelulle ja Unkarin unettavan jollotuksen laittanut kohti pustaa. Mutta Euroviisuissa kaikki on mahdollista ja hyvä niin, ettei kaikki ole kiveen hakattuna.

esc4jpgEilen iloitsin kovin Viron kappaleen jatkoon pääsemistä. Esitys escjpgon lavalla hieno, mutta upeampi tarina kerrotaan kuitenkin tv-ruutujen ääressä. Uskomattoman kaunista tulkintaa ja kemiaa näiltä Viron artisteilta. Voi jopa olla, että ensi vuonna ”jääkiekkojoukkueemme” matkaa lautalla Tallinnaan viisukarkeloiden merkeissä :) Mutta vielä on monta hienoa kappaletta ääneesc2jpgstettävänä, ennen kuin voittaja kruunataan. Tänään illalla pääsee seuraamaan uusia maita ja kappaleita toisen semifinaalin merkeissä. Lisää tarinointia luvassa siis huomenna.

Semifinaali 1: Tunteiden paloa

7.5.2014 Euroviisut, Yleinen

Nyt on viisut virallisesti saatu käyntiin ja ensimmäisen semifinaalin jälkipuinti on käynnissä.
Eurooppalaisten ja tuomaristojen antamat pisteet semifinaalien osalta julkaistaan vasta finaalin jälkeen ja tuolloin nähdään kuka äänesti ja ketä :) Ruotsi ja Unkari ovat niin suvereenja tuolla viisulavalla. Muut maat saivat vain pyristellä heidän välissään. Upeaääniset artistit ja se lavakarisma! Uuuh..oikein vatsassa tuntui! Yritin hieman seurata miltä show näytti tv-ruudun kautta ja toivon, että edes pieni osa railakkaasta tunnelmasta välittyisi myös kotisohville.

Itse semifinaali meni odostusten mukaisesti: valot olivat nyt kohdillaan eivätkä Ruotsin Sannan naamalla, eikä finaaliin päässeissäkään suuria yllätyksiä tullut. Itselleni toki tuo Islannin jatko ja Eestin / Belgian putoaminen oli pieni yllätys. Ehkä suurimmat ilonkarjahdukset päästelin San Marinon päästessä finaaliin- saatoinpa muutaman tasajalkahypyn ja slaavikyykynkin tehdä innoissani! Onhan Valentina jo kolmatta kertaa tavoittelemassa voittoa ja nyt vasta pääsee finaaliestradille saakka.

Nämä maat siis kilvoittelevat myös lauantaina vuoden viisusta.

Nämä maat siis kilvoittelevat myös lauantaina vuoden viisusta.

San Marino faktaa:
– yksi maailman pienimmistä valtioista 61m2
– asukkaita reilu 32 000
– valuutta on euro
– tasavalta, jolla kaksi valtionhoitajaa

Joten ei ole ihme, että maasta lähetetään vuosi toisensa jälkeen sama laulaja viisuilemaan. Minulla hieman käy sääli Valentinaa, joka on hyvä artisti, mutta viisuväen kommenteissa hänen jo toivotaan sanovan hyvästit viisuareenoille – Maybe sanoo Valentina ;) Onnea finaaliin! Ja huomio: Ruotsin edustaja Sanna pääsi viralliselle Euroviisulavalle vasta seitsemän yrityksen jälkeen ;)

Ennen eilisen tv-lähetyksen alkua ohjelman järjestäjät moneen otteeseen korostivat laulukilpailua ja kannustivat yleisöä huutamaan, hakkaamaan käsiä yhteen, pitämään meteliä kaikille esiintyjille. On totta, että kyseessä on laulukilpailu ja olen itsekin yrittänyt pitää politiikan hallin seinien ulkopuolella, mutta eilen tilanne kärjistyi. Venäjän kappaleen jälkeen aplodit ja hurraa -huudot olivat kovin maltilliset, eivätkä niin ratkiriemukkaat kuin myöhemmin Ukrainan esityksen jälkeen. Ja kovasti uutisoitukin on tuo finaaliin pääsyilmoitustilanne, jolloin Venäjä sai hurjat buuaukset osakseen. Buuaminen on tosi tosi harvinaista, enkä muista itse, että tällaista olisi jonkun artistin kohdalle sattunut. Mutta eihän väki noille nuorille artisteille buuannut, vaan kritiikki kohdistui Venäjän osuuteen Ukrainan kriisissä ja / tai Venäjän hallinnon suhtautumisesta homoseksuaaleihin, joita nyt sattuu olemaan melko runsas joukko euroviisufanien keskuudessa. Ja herranen aika, eihän se biisikään nyt mikään kummoinen humppa ole!

Joten vaikka kuinka maailmaa syleilevin ottein yrittäisi pitää Euroviisut viisuina ja politiikan erillään, on se vaikeaa… Ne, jotka paheksuvat tuota eilisitä reaktiota, muistakaa myös paheksua myös esim. venäläistä poliitikkoa Vitaly Milonovia (joka on ollut vaikuttamassa mm. Venäjän anti-gay propaganda lakiin), joka lähestyi Venäjän Euroviisujen valintakomiteaa ja pyysi, ettei Venäjä lähettäisi mitään kappaletta Euroviisuihin ”Euroopan laajuiseen homoparaatiin”. Lisäksi Venäjä, Armenia ja Valkovenäjä pyrkivät estämään Itävallan parrakkaan naisen Conchita Wurstin esiintymisen. Conchita Wurst (Tom Neuwirth) on mies pukeutuneena naiseksi ja kauniin naisellisen muodon rikkoo tumma parta. ”Venäläiset lapset tulevat kärsimään jos näkevät Conchitan lavalla”, kommentoi Venäjän Vanhempainyhdistys.

"Rise Like a Phoenix" on Itävallan ehdokas Euroviisuissa 2014

”Rise Like a Phoenix” on Itävallan ehdokas Euroviisuissa 2014

Armenian edustaja Aram MP3 kommentoi haastattelussaan, että kanssakilpailjan elämäntapa ”ei ole luonnollista” ja ”tämän tulisi valita onko hän nainen vai mies”. Myöhemmin Aram on pyytänyt anteeksi sanojaan ja että ne olivat vitsi. Lisää pahoitteluja tuli vielä myöhemmin ja nyt vastausten syynä olivat käännösongelmat… Aika perussuomalaista touhua – ensin ryssitään homma päättömillä lausunnoilla ja sitten pyydellään anteeksi vitsailun varjolla…

Jännittää hieman tuo finaali-ilta, millaisia reaktioita yleisöstä lähtee tuolloin, vai haudataanko politiikka iloitteluun?

 Tänään menen seuraamaan toisen semifinaalin tuomarihajoitusta ja nyt pannaan sinivalkoista kretonkia päälle, sillä Suomen Softengine on tulessa pari seuraavaa päivää – toivottavasti myös lauantaina!