Selaat arkistoa kohteelle seksuualiterveys.

5 Syytä Huolehtia Sinkin Riittävästä Saannista

5.2.2016 Lisäravinteet

Saamalla tarpeeksi sinkkiä, varmistat että kehosi toimii optimaalisesti. Monet ovat kuulleet tämän mineraalin tärkeydestä, mutta eivät ehkä tiedä tarkalleen miksi se on niin tärkeä. Tässä artikkelissä listaan X syytä miksi kaikkien pitäisi huolehtia sinkin saannistaan.

1# Se parantaa suoritustehoa ja voimaa

Riittävät määrät sinkkiä kehossa auttavat monien tärkeiden hormonien tuotannossa, joista yksi on testosteroni. Tutkimuksissa on havaittu, että sinkiä lisäravinteena saaneilla urheilijoilla havaittin pieni nousu testosteronin määrässä urheilun jälkeen.

Suurempi määrä testosteroni auttaa lihasten kasvatuksessa, ja antaa myös lisää tehoa jo olemassa olevista lihaksista. Täten parempaa urheilusuoritusta haluavien kannattaakin saada enemmän sinkkiä.

2# Parantaa sekä miesten että naisten seksuaaliterveyttä

Miehillä eturauhanen tarvitsee suuret määrät sinkkiä toimiakseen kunnolla. Lisäksi alhaiset testosteronitasot heikentävät hedelmällisyyttä ja sperman laatua.

Naisilla taas sinkkiä tarvitaan munasolun muodostamiseen. Jos sitä ei ole tarpeeksi, munasolu ei kehity kunnolla, ja kuukautiset voivat estyä, joka johtaa hedelmättömyyteen.

Sinkki auttaa naisilla myös estrogeenin oikeanlaatuiseen toimintaan, ja täten pitää yllä terveyttä monin tavoin.

3# Sinkki parantaa verensuonien terveyttä

Endoteeli on ohut kerros verisuonten pitamilla, joka säätelee niiden toimintaa ja aineenvaihduntaa. Alhainen sinkin määrä vaikeuttaa niiden toimintaa, joka voi johtaa kolesterolin kertymiseen verisuonien seinämiin, ja tulehtuneisuuteen.

4# Parantaa unen laatua ja kognitiivisia toimintoja

Sinkki on tärkeä monissa hermovälittäjissä. Yksi näistä on melatoniinin tuotanto, joka on tärkeä aines unen saannissa. Saamalla enemmän sinkkiä, ja täten tuottamalla enemmän melatoniinia, parantuu unen laatusi, ja sinun on helpompi saada unta iltaisin.

Sinkki säätelee myös dopamiinia, ja täten vaikuttaa keskittymiskykyyn ja motivaatioon. Esimerkiksi keskittymishäiriöistä kärsivillä lapsilla on tutkimuksissa havaittu keskimääräistä pienemmän sinkki-arvot kuin normaaleilla lapsilla. Vaikuttaisi myös siltä, että sinkin lisäsaanti heillä heikentäisi osalla oireiden voimakkutta.

5# Suojaa masennukselta ja parantaa mielialaa

sinkki

Tarkkaa syytä sinkin ja masennuksen yhteyteen ei ole vielä todistettu, mutta yksi osasyyllinen on varmaankin dopamiini. Dopamiini on aines, joka aiheuttaa ihmisessä hyvän olon tunteen, ja sitä välittyy paljon juuri niinä hetkinä kun ihminen on usein onnellisimmillaan.

Lisäksi suurempi määrä testosteronia parantaa usein miesten mielialaa ja elämän iloa. Tämä suurempi määrä testosteronia voi olla seurausta paremmasta sinkin saannista.

Toisaalta toisessa tutkimuksessa havaittiin, että naiset joilla oli masennusta reagoivat voimakkaammin sinkki lisäravinteeseen kuin miehet. Heidän oireensa heikkenivät ja he tuntivat olonso paremmaksi.

 

Kuten ehkä huomaatkin, on riittävä sinkin saanti tärkeää kokonaisterveyden kannalta. Puute aiheuttaa usein oireita monilla elämän osa-alueilla. Ikäväksi nämä oireet tekee vielä se, että niitä on usein vaikea kohdistaa johtuvaksi juuri sinkin puuttesta. Tästä johtuen sinun kannaattaakin varmistaa riittävä sinkin saanti, ennen kuin oireita alkaa muodostua.