Selaat arkistoa kohteelle savuhauki.

13.7.2015 Yleinen

Poikieni lähdettyä takaisin isälleen suuntasimme ystäväpariskunnan mökille. Todella hieno paikka: vanha hirsitalo ja savusauna, jossa piti tietysti saunoa. Taimentakin oli tullut verkolla, joten savustimme sitä illalla. Heidän lastensa kanssa pelasimme Haaste-peliä. Peli sopii erinomaisesti pelattavaksi, kun mukana on sekä aikuisia että lapsia. Pelin tehtäviä pystyvät molemmat suorittamaan, koska niistä on olemassa alle 12-vuotiaille lapsille helpompi versio.

Punaisen hiekan ranta

Punaisen hiekan ranta

Seuraavana päivänä lähdimme käymään veneretkellä. Kauniita pitkiä hiekkarantoja, joista olisi ollut mukava nauttia, mutta Suomen kesä päätti toisin. Lämpötila hädin tuskin yli kymmenen astetta, kova tuuli ja vesikuuroja. Mutta eipä anneta sen haitata. Saatiinhan me muutama kalakin sillä reissulla. Melkein joka heitolla oli miehelläni hauki kiinni. Viimeinen iso hauki katkaisi siiman, mutta oli ehtinyt saada jo sen verran kovan iskun, ettei päässyt enää karkuun. Heittelyt jätettiin aika vähiin ja neljä haukea otettiin ylös, mutta tuli testattua mustan keltapäisen jigin toimivan hauelle. Ystäväpariskunnan miehelläkin oli heti ensimmäisellä heitolla hauki kiinni, mutta sepä katkaisi siiman ja vei vielä uuden lipankin. Mökille päästyämme tietysti hauet täytyi perata ja tutkia ovatko ne mahdollisesti syöneet jotain. Kolme näytti olleen melko pienellä ravinnolla, mutta yhdeltä löytyi kaksi pikkusiikaa vatsasta.

Kalasaalis

Kalasaalis

Sunnuntaina palasimme kotiin. Hauista veimme neljä filettä miehen äidille ja neljä pidimme itse. Kolme filettä leikattiin suikaleiksi, laitettiin marinoitumaan öljyn, suolan, sitruunapippurin ja tillin sekaan, paistettiin seuraavana päivänä ja kadettiin vielä kermaa niiden päälle. Perunamuussin kanssa aivan älyttömän hyvää. Yksi fileistä laitettiin yön yli suolaan ja savustettiin seuraavana päivänä. Enpä ole ikinä ennen syönyt savuhaukea, mutta taatusti syön vielä uudestaankin. Mieheni sanoja lainatakseni, se on jopa parempaa kuin savustettu harri. Miehen äitikin toi vielä tekemiään kalapihvejä maistiaisiksi, joten viikon ruoka oli hyvin haukipainoitteista. Minulla oli pari päivää töitä ja sitten alkoikin valmistautuminen veljeni häihin.