Selaat arkistoa kohteelle San Marino.

Semifinaali 1: Tunteiden paloa

7.5.2014 Euroviisut, Yleinen

Nyt on viisut virallisesti saatu käyntiin ja ensimmäisen semifinaalin jälkipuinti on käynnissä.
Eurooppalaisten ja tuomaristojen antamat pisteet semifinaalien osalta julkaistaan vasta finaalin jälkeen ja tuolloin nähdään kuka äänesti ja ketä :) Ruotsi ja Unkari ovat niin suvereenja tuolla viisulavalla. Muut maat saivat vain pyristellä heidän välissään. Upeaääniset artistit ja se lavakarisma! Uuuh..oikein vatsassa tuntui! Yritin hieman seurata miltä show näytti tv-ruudun kautta ja toivon, että edes pieni osa railakkaasta tunnelmasta välittyisi myös kotisohville.

Itse semifinaali meni odostusten mukaisesti: valot olivat nyt kohdillaan eivätkä Ruotsin Sannan naamalla, eikä finaaliin päässeissäkään suuria yllätyksiä tullut. Itselleni toki tuo Islannin jatko ja Eestin / Belgian putoaminen oli pieni yllätys. Ehkä suurimmat ilonkarjahdukset päästelin San Marinon päästessä finaaliin- saatoinpa muutaman tasajalkahypyn ja slaavikyykynkin tehdä innoissani! Onhan Valentina jo kolmatta kertaa tavoittelemassa voittoa ja nyt vasta pääsee finaaliestradille saakka.

Nämä maat siis kilvoittelevat myös lauantaina vuoden viisusta.

Nämä maat siis kilvoittelevat myös lauantaina vuoden viisusta.

San Marino faktaa:
– yksi maailman pienimmistä valtioista 61m2
– asukkaita reilu 32 000
– valuutta on euro
– tasavalta, jolla kaksi valtionhoitajaa

Joten ei ole ihme, että maasta lähetetään vuosi toisensa jälkeen sama laulaja viisuilemaan. Minulla hieman käy sääli Valentinaa, joka on hyvä artisti, mutta viisuväen kommenteissa hänen jo toivotaan sanovan hyvästit viisuareenoille – Maybe sanoo Valentina ;) Onnea finaaliin! Ja huomio: Ruotsin edustaja Sanna pääsi viralliselle Euroviisulavalle vasta seitsemän yrityksen jälkeen ;)

Ennen eilisen tv-lähetyksen alkua ohjelman järjestäjät moneen otteeseen korostivat laulukilpailua ja kannustivat yleisöä huutamaan, hakkaamaan käsiä yhteen, pitämään meteliä kaikille esiintyjille. On totta, että kyseessä on laulukilpailu ja olen itsekin yrittänyt pitää politiikan hallin seinien ulkopuolella, mutta eilen tilanne kärjistyi. Venäjän kappaleen jälkeen aplodit ja hurraa -huudot olivat kovin maltilliset, eivätkä niin ratkiriemukkaat kuin myöhemmin Ukrainan esityksen jälkeen. Ja kovasti uutisoitukin on tuo finaaliin pääsyilmoitustilanne, jolloin Venäjä sai hurjat buuaukset osakseen. Buuaminen on tosi tosi harvinaista, enkä muista itse, että tällaista olisi jonkun artistin kohdalle sattunut. Mutta eihän väki noille nuorille artisteille buuannut, vaan kritiikki kohdistui Venäjän osuuteen Ukrainan kriisissä ja / tai Venäjän hallinnon suhtautumisesta homoseksuaaleihin, joita nyt sattuu olemaan melko runsas joukko euroviisufanien keskuudessa. Ja herranen aika, eihän se biisikään nyt mikään kummoinen humppa ole!

Joten vaikka kuinka maailmaa syleilevin ottein yrittäisi pitää Euroviisut viisuina ja politiikan erillään, on se vaikeaa… Ne, jotka paheksuvat tuota eilisitä reaktiota, muistakaa myös paheksua myös esim. venäläistä poliitikkoa Vitaly Milonovia (joka on ollut vaikuttamassa mm. Venäjän anti-gay propaganda lakiin), joka lähestyi Venäjän Euroviisujen valintakomiteaa ja pyysi, ettei Venäjä lähettäisi mitään kappaletta Euroviisuihin ”Euroopan laajuiseen homoparaatiin”. Lisäksi Venäjä, Armenia ja Valkovenäjä pyrkivät estämään Itävallan parrakkaan naisen Conchita Wurstin esiintymisen. Conchita Wurst (Tom Neuwirth) on mies pukeutuneena naiseksi ja kauniin naisellisen muodon rikkoo tumma parta. ”Venäläiset lapset tulevat kärsimään jos näkevät Conchitan lavalla”, kommentoi Venäjän Vanhempainyhdistys.

"Rise Like a Phoenix" on Itävallan ehdokas Euroviisuissa 2014

”Rise Like a Phoenix” on Itävallan ehdokas Euroviisuissa 2014

Armenian edustaja Aram MP3 kommentoi haastattelussaan, että kanssakilpailjan elämäntapa ”ei ole luonnollista” ja ”tämän tulisi valita onko hän nainen vai mies”. Myöhemmin Aram on pyytänyt anteeksi sanojaan ja että ne olivat vitsi. Lisää pahoitteluja tuli vielä myöhemmin ja nyt vastausten syynä olivat käännösongelmat… Aika perussuomalaista touhua – ensin ryssitään homma päättömillä lausunnoilla ja sitten pyydellään anteeksi vitsailun varjolla…

Jännittää hieman tuo finaali-ilta, millaisia reaktioita yleisöstä lähtee tuolloin, vai haudataanko politiikka iloitteluun?

 Tänään menen seuraamaan toisen semifinaalin tuomarihajoitusta ja nyt pannaan sinivalkoista kretonkia päälle, sillä Suomen Softengine on tulessa pari seuraavaa päivää – toivottavasti myös lauantaina!