Selaat arkistoa kohteelle Saimaan Juomatehdas.

Olutarvio – Saimaan Juomatehdas Home Brewer’s Special Copper Mallet Red Ale

16.2.2017 Käsityöläisoluet 2017, Olutarviot

Humalat: Magnum, Perle, Centennial, Cascade, Citra, Styrian Goldings
Maltaat: Vienna, Red Ale, Crystal
Voltit: 5,9 %
EBU: 40

Aloitetaanpas Alkon vuosittaisen Käsityöläisolut-kampanjan oluiden tarkastelu ja ensimmäisenä tarjolla Saimaan Juomatehtaan Home Brewer’s Special Copper Mallet Red Ale. Nimi on tolkuttoman pitkä ja panimon Brewer’s Special -sarja on saanut Home -sanan lisäkseen siitä syystä, että reseptistä vastaa Saimaan Juomatehtaan järjestämän Suomen Kotiolutmestari -kilpailun viime vuoden voittaja Harri Puhakka ja voittohan irtosi juuri tällä oluella. Voittaja-tason reseptillä tehtyä olutta siis tarjolla ja lähtökohdathan ovat silloin vähintään erinomaiset, joten kaadetaanpa olut lasiin ja maistetaan!

Ulkoisesti Kuparinen Nuijavasara muistuttaa hieman teen ja kaakaon välimuotoa, elikkä sameahkon punaruskeaa olutta maltillisella vaahdolla. Tuoksussa lähinnä pähkinää ja sitruunaa, makuosastolla niiden lisäksi myös toffeeta ja persikkaa. Ensin eri aromit ovat hyvin tasapainossa, mutta lämmetessään hedelmäisyys katoaa yllättävän nopeasti ja jäljelle jää lähinnä tuo mainittu pähkinäisyys. Tämä on hieman harmillista, sillä tästä johtuen ensin erittäinkin maistuva olut taantuu ”ihan jees” tasolle.

Lähtökohdat olivat siis paremmat kuin mihin tällä oluella nyt yllettiin mutta ihan hyvästä oluesta kuitenkin on kyse ja mieleellään tämän joi. Kannattaa maistaa niin kauan kuin tätä on saatavilla!

ARVOSANA: 3 / 5

Olutarvio – Saimaan Juomatehdas Brewer’s Special Rye IPA

7.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Columbus, Cascade, Chinook, Citra
Maltaat: Pale Ale, Wheat, Rye
Voltit: 6,5 %
EBU: 75

Saimaan Juomatehtaan olut Alkon tämänvuotisessa Käsityöläisolut -kampanjassa on Brewer’s Special -sarjaan kuuluva Rye IPA. Kuten nimestäkin voi päätellä, kyseessä on siis IPA, jonka valmistuksessa on käytetty ruista. Viime vuonna Jyväskyläläinen Panimo Hiisi toi samaiseen kampanjaan oman rukiilla maustetun IPA:nsa, Aarnin, joka olikin erinomainen olut. Odotukset Saimaan Juomatehtaan ruis-IPAa kohtaan ovat siis melko korkealla, joten kaadetaanpa olut pidemmittä puheitta lasiin!

Väriltään Rye IPA on utuisen keltaoranssia olutta, jonka päälle kertyy varsin maltillisesti nopeasti haihtuvaa vaahtoa. Tuoksu on aika erikoinen IPA:ksi: nahkainen, viinimarjainen ja myös hieman ruohoinen. Maku ei ole myöskään ihan sitä perinteistä IPAa, vaan sama hapan viinimarjaisuus korostuu maku-osastollakin, seuranaan hieman sitrushedelmää ja karamellia. Suutuntuma on aika kuiva ja myös varsin kireä, selvästi kireämpi kuin mitä 75:stä EBU:sta voisi päätellä.

Ei tämä ole ollenkaan niin hyvää, kuin mitä etukäteen odotin. Erikoinen makukokonaisuus yhdistettynä kuivaan kireyteen on aika kaukana raikkaan hedelmäisestä IPA:sta. Tiivistettynä voisi todeta, että ei pahaa, muttei valitettavasti myöskään kovin hyvää.

ARVOSANA: 2 / 5

2016-02-05 22.22.27_889x500