Selaat arkistoa kohteelle Ryhmäterapia.

Mielialapäiväkirja ja viikko-ohjelma

19.11.2013 Masennuksesta toipuminen, Masennus, Yleinen

Viime viikolla ryhmäterapiassa saimme tehtäväksi pitää mielialapäiväkirjaa ja kirjata viikon tekemiset viikko-ohjelmaan. Jo nyt huomaan näiden hyödyn. Mielialapäiväkirjaan kirjataan myös unen määrä ja laatu, ja huomaan selvästi, kuinka unen tarpeeni on huomattavasti valoisaa aikaa suurempi nyt syksyn pimeimpänä aikana. Eräänä yönä nukuin 12 tuntia. Vaikka uni oli laadultaan hyvää ei tuo 12 tuntia ollut yhtään liikaa.

Viikko-ohjelmastani puolestaan näen konkreettisesti, kuinka minun tulee lisätä rentoutumisen määrää. Olen aina ollut kovin touhukas ja minun on ollut vaikea olla pitkään aloillani rentoutuen. Koen tämän hyvin haasteelliseksi. Siksi ajattelin aloittavani lyhyillä tietoisuusharjoituksilla. Kun ne alkavat sujua, voin alkaa pidentää rentoutumisaikaa. Toinen keino rentoutumiseen on tehdä mielihyvää tuottavia rauhoittavia asioita, kuten lukea kirjaa, tehdä käsitöitä tai käydä rauhalliseen tahtiin kävelyllä. Ilahduttaa, että ryhmäterapiasta on jo nyt ollut hyötyä.

Ensimmäinen ryhmäterapiasessio käyty

7.11.2013 Masennuksesta toipuminen, Masennus, Yleinen

Eilen oli ensimmäinen kerta ryhmäterapiassa. En oikein tiennyt, mitä odottaa, kun haastattelussa minulle sanottiin, että olen todennäköisesti ryhmän parhaimmassa voinnissa oleva osallistuja. Tapanani on kuitenkin odottaa hyvää, ja sellainenhan kokemuksesta tulikin.

Juttelimme muutaman ryhmäläisen kanssa jo odotusaulassa, mikä oli mukavaa. Ryhmässä oli helppo tuoda mielipiteitään esille, koska kukaan ei tuominnut. Paikalla oli viisi osallistujaa, kaksi ei päässyt. Minä olin nuorin, eli olemme kaikki aikuisia. Meillä on hyvin erilaiset taustat, mutta tunnekokemukset yhdistävät. Tällä ensimmäisellä kerralla ei vielä työstetty mitään. Täytettiin vain lomakkeita ja esiteltiin itsemme sekä sovittiin ryhmän säännöistä. Parasta oli, että me kaikki pystyimme puhumaan avoimesti.

Tänään onkin sitten omahoitajan tapaaminen ja huomenna työterveysneuvottelu. Tämä toipuminen käy työstä, kun melkein joka päivä on joku siihen liittyvä tapaaminen. Huominen työterveysneuvottelu vähän jännittää, mutta uskon siitä huolimatta sen menevän hyvin.