Selaat arkistoa kohteelle romaani.

Romaanin vetovoima

10.8.2014 Yleinen

VANTAA, FINLAND. Ernest Hemingway – tuo amerikkalainen kirjailija – toimi Espanjan sodan kirjeenvaihtajana. Hän kirjoitti sodasta myös esikoisensa, Ja aurinko nousee. Hänen lyhytsanainen ilmaisumalli tuli esille koko kattavuudellaan. He olivat sukupolvea, joka oli kadotettu. Jokaisen toimittajan unelma on rakentaa kokonainen kirja, romaani. Kaunokirjallinen eepos, joka vetäisi vertoja Dostojevskille ja Franz Kafkalle.

Filosofinen ajattelu on sama kuin alkoholin käyttö: oikeassa määrin filosofia on maukasta ja muodikasta, mutta liiallinen käyttö menettää merkityksensä, aivan kuten alkoholissa. Omalta kohdaltani voin todeta, että olen yrittänyt kirjoittaa romaania, mutta kokenut sen tekemisen liian haastavaksi, liian vaikeaksi.

Henkilöiden elämään on mentävä sisälle ja kirjoitettava kuin rakkauskirjettä. Aikanaan sanomalehden ravintolassa munkkikahvilla istuessani – muassani pari kovaa urheilutoimittajaa – esitin heille kysymyksen. ”Oletteko koskaan haaveilleet omasta romaanista?”

Ja mitä tapahtui. Miehet, hyvin leipiintyneet urheilujyrät, katsahtivat minuun kuin vähäjärkiseen. Kaikenlainen taiteellinen luovuus sai pysyä poissa työpaikalta, siellä olimme tekemässä ihmisille lehteä, ei romaania.

Kirjoitin kolmisensataa liuskaa paskaa. Ainoat hyvät asiat olivat kieliasun ja oikeinkirjoituksen taso. Ne riittivät, olivat valmista tekstiä. Kommentit tekivät pahaa, mutta olin ansainnut ne. Teos oli selviytymistarina jossakin Amerikassa, pienessä kylässä, jonne sanomalehtimies pakenee kovaa kaupunkilaiselämää suurkaupungin sykkeestä. Siihen se sitten jääkin.

Oman kirjan kirjoittaminen on jäänyt haaveeksi. Pidän erityisesti kirjoittamisesta, mutta pidäpä lankoja käsissäsi monella kymmenellä henkilöllä. Elämän raadollisuus ei yksin riitä, pitää tapahtua jotakin merkittävää.

On erikoistuttava johonkin ammattiin. Eihän sähkömies ala tekemään muurarille laastia? Tarkoituksena on, että tietää jostakin asiasta ammattimaisen paljon kuin taas se, että tietäisi joka asiasta vähän.

Mikko Roivas

Tuleva romaani

24.7.2014 Huumori, Vakavasti otettava, Yleinen

Niin, ensimmäinen romaanini julkaistiin eilen 23.7.2014 Elisa Kirjan toimesta. Kirjoitan nyt uutta romaaniani, jonka itse asiassa aloitin jo vuonna 2005,  ja jota jatkoin 2008 sekä 2010. Nyt olen päättänyt kirjoittaa sen loppuun, koska työt ja muukin elämäni antaa kirjoittamiseen mahdollisuuden.

Jos tekstin pituus lasketaan sanojen määrällä, uudesta käsikirjoituksesta puuttuu tuollaiset 40 000 – 50 000 sanaa. Eipä ole paljoa se, eipä juuri joo. Uskokaa pois, kirjoittaminenkin voi olla aivan täyttä työtä. Eikä siinä riitä pelkkä sanojen määrä, jotain muutakin olisi hyvä olla.

Jutun juoni on se, että jutussa tulee olla juoni, mieluiten toimiva. Sen verran paljastan, että työn alla on kertomus, jossa suurehko hieman totutusta poikkeava ryhmä muuttaa erääseen pieneen kuntaan laittaen sen normielämän aivan päälaelleen. Luvassa on jännitystä, väkivaltaa, ihmissuhdekiemuroita, mutta myös rakkautta, lämminhenkisyyttä, suvaitsevaisuutta sekä toivottavasti myös huumoria.

Mun eka romaani ilmestyi tänään!

23.7.2014 Huumori, Sekoseko, Vakavasti otettava, Vapaa-aika, Yleinen

No niin, nyt mun eka romaani on julkaistu Elisa Kirjassa!
Linkki kirjaan.

Eka romaani on siis nyt julkaistu, ja uutta romaania pukkaa jälleen ”pienen” tauon jälkeen ehkäpä jo joulumarkkinoille. ISBN: 978-952-282-862-0

Ekan romaanini kansi.

Hupipartnerit kansi

Kirjailijaksi? Juu, kaitpa sitten

18.7.2014 Huumori, Sekoseko, Vakavasti otettava, Vapaa-aika, Yleinen

No niin, vihdoin viimein allekirjoitin Elisa Kirjan tarjoaman sopimuksen julkaisuoikeudesta, eli ns. kustannussopimuksen, ja postitin sopimuksen heille takaisin.
Kyseessä on mun jo vuonna 2003 puhtaaksikirjoittamani romaanin käsikirjoitus, jonka Elisa Kirjalle lähetin, ja jonka he luettuaan hyväksyivät kustannettavaksi.

Kirja-kirjaa siitä ei ainakaan heti tule, mutta sähköinen e-kirja kyllä. Sitä saa ostaa omalle tietokoneelle tai mobiililaitteelle luettavaksi, kunhan sen hetki ihan kohta puoliin koittaa. Kirjan hinnaksi tullee, ei ole vielä varmaa, vain 4,95 € tai korkeintaan 7,95 €, maksimissaan 9,95 €, eli miltei kaikilla on varaa se itselleen hankkia.

Teoksen nimi on Hupipartnerit, kirjoittaja Paavo Sutinen.

Elisa Kirjan sivusto löytyy täältä.
Laitan linkin omaan teokseeni, kunhan se ensin myyntiin ilmestyy.

Isoja uutisia

3.7.2014 Yleinen

Niin, lupailin teille toissapäivänä uutisia. Noh, on niitä muutamia.

A) Pääsin tietämättäni Ylen Aamu-TV:n lähetykseen valokuvan hahmona. Mun poitsu oli laittanut Kesäkuva-kilpailuun foton, jossa on hänen koiransa Ruska ja taustalla meikäläinen ongenvapa kädessä.
Ruska ja pappa

B) Sain vuokra-asunnon Kuusankoskelta, rivitalokolmio. Teen siellä ensin pintaremontin yhdessä Pelimies Ventin, poitsuni Joonan ja nuorikkonsa Annun kanssa. Yläpuolen koiruus Ruska auttaa pappaa maalaamisessa, tai ainakin maalien sotkemisessa.

C) Sain Elisa Kirjalta kustannussopimuksen mun jo vuonna 2003 kirjoittamaani romaanin käsikirjoitukseen. Esisopimus on tehty, nyt vaan oottelen lopullisia sopimuspapareita kotiin tutkittavaksi ja allekirjoitettavaksi. Teoksesta tulee ainakin ensi alkuun vaan e-kirja eli sähköisesti luettava, jonka kuka tahansa voi ostaa netin kautta Elisa Kirjasta ja ladata omalle koneelleen luettavaksi. Pääsen siis samaan kastiin Eino Leinon, Shakespearen, Topeliuksen sun muitten kundien kanssa :)
Toista romaaniani alan jatkaa heti, kun saan remppa- ja muuttohommat tehtyä. Kirjoittaminen jatkunee varmaankin elokuusta lähtien.

Ja kaikki nämä kohdat A, B ja C sattuivat mulle saman päivän aikana! 2.7 tulee jatkossa olemaan SAPPI eli Suuren Auvon Päivä Paavon Ihmeeksi.