Selaat arkistoa kohteelle rohkeus puhua.

Rasittavat tyypit ovat hiljaa

24.4.2015 Yleinen

Aika usien kuulee puhuttavan – ja tulee itsekin puhuttua – miten joku ihminen on todella rasittava omien juttujensa tähden. Joko hänen mielipiteensä ovat äärimmäisiä tai epäsovinnaisia tai yleensä hän vaan on useimpien muiden kanssa eri mieltä ja tuo sen myös esille kannanotollaan. Voi olla myös niin, että jonkun ihmisen tapa ja tyyli esittää asiansa on ärsyttävä. Päällekäyvä tai arrogantti ilmaisu on rasittavaa, vaikka olisitkin oikeassa. Sarvikuono kokouksessa tai johtajuuden aina ottava ystävä porukassa. Tiedätte varmaan tyypin.

Pohdin asiaa ja oikeastaan alan olla sitä mieltä, että jos pitää valita edellisen kaltaisten tyyppien ja hiljaa olevien välillä, ovat sanojat miellyttävämpiä. Siis jos mietit sitä henkilöä, joka harvoin tai ei koskaan sano omaa kantaansa asiaan. Tai henkilöä, jonka naamalla on aina  pokerinpelaajan ilme. Tyyppi, joka ei ilmaise ilmeillään tai eleillään tunnetilaansa tai sitä, että tietää jotain tai ainakin hänellä on mielipide asiaan, mutta ei vaan viitsi sanoa sitä. Hiljaiset tai vaikenevat tyypit ovat rasittavia. Näin se on.

Osa vaikenemisesta johtuu monesti persoonallisuudesta – ihminen on epävarma tai ujo itsestään tai kannastaan. Sitten on niitä, jotka eivät vaan paljasta korttejaan. Siis tietävät tai on mielipide, mutta eivät vaan halua sanoa sitä. Se voi johtua joko siitä, että ei halua paljastaa itseään, koska näkee että voi olla edullista ensin kuulla kaikkien muiden (tai sen toisen ihmisen) kanta. Toiset saattavat haluta itselleen jonkinlaisen mystisen maineen osoittamalla tietävänsä, mutta ei vaan sano sitä. Syitä voi olla toki muitakin, mutta rasittavaa yhtä kaikki.

Arvostan luonnonlapsia, joiden kanta ei jää epäselväksi. Niitä, joiden naamasta näkee tiedon, tunteen ja päivän tilan. Siihen liittyy rohkeutta ilmaista itseään ja fiksuimmilla myös rohkeutta muuttaa kantaansa uusien tietojen valossa. Joskus menee metsään, mutta eipä haittaa. Ääneen sanomalla ja muuten ilmaisemalla olet myös itsesi paras mainos ja käyntikortti. ”Vaikeneminen on kultaa” -sanonta on ihan joutavanpäiväinen ja turhaan ihannoitu hokema. Ei tänä päivänä sillä periaatteella pysty pärjäämään työelämässä. Eikä kyllä ihan oikeassakaan elämässä. Sanomalla arvostat toisia. Etkä ole rasittava. Vaikka rajansa toki siinäkin on.