Selaat arkistoa kohteelle ricciardo.

F1-Kausiennakko 2018

18.3.2018 F1-ennakot

Formula ykkösten talvitestit ajettiin päätökseen viime viikon perjantaina Espanjan Barcelonan radalla. Testien avausviikkoa värittivät koleat olosuhteet sekä lumisade. Jälkimmäisellä viikolla sitten aurinko paistoi ja kuljettajat sekä tiimit saivat kerättyä arvokasta dataa ennen kauden alkua.

Seuraavassa käydään läpi, että kuinka talvitestit sujuivat jokaisen tiimin näkökulmasta katsottuna ja mistä lähtökohdista lähdetään Australian avausviikonloppuun.

MERCEDES

Mercedes oli jälleen vakuuttava talvitesteissä. Hallitseva maailmanmestaritalli ei oikeastaan keskittynyt nopeisiin kierroksiin, joten heidän nopeutensa yhdellä kierroksella jäi vielä mysteeriksi. Mercedes oli todella vakuuttava pitkissä vedoissa jo avausviikosta lähtien. Varsinkin hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton kehui W09-autoaan huomattavasti edeltäjään paremmaksi. Valtteri Bottas vuorostaan joutui toppuuttelemaan puheita siitä, että Mercedes olisi lähes sekunnin muita kärkitiimejä edellä. Mercedes oli myös ainoa tiimi, joka rikkoi 1000 kierroksen rajan talvitestien aikana.

Avauskisa: Mercedes näyttää vahvasti olevan jälleen se tiimi, jota tulee olemaan tosi vaikea lyödä tällä kaudella. Mitä suurella todennäköisyydellä, niin joko Hamilton tai Bottas juhlii voittoa Australiassa.

 

FERRARI

Ferrari on luultavasti pudonnut hieman Mercedeksen kyydistä, vaikka talvitestien tulosluettelo kertookin toista. Sebastian Vettel ajoi talvitestien nopeimman kierrosajan, mutta muuten SF71-H -nimeä kantava auto ei vakuuttanut talvitestien aikana. Näyttää jopa vahvasti siltä, että Ferrari ei enää edes ole Mercedeksen lähin haastaja. Talvitestien aikana hieman sairastellut Kimi Räikkönen pääsi kuitenkin viimeisenä testipäivänä ajamaan erittäin tärkeitä kierroksia uudella autollaan.

Avauskisa: Jos Ferrari ei tuo uusia osia Australiaan, niin näyttää vahvasti siltä, että he eivät pysty uusimaan viimevuotista Australian GP:n voittoansa. Pelkäänpä pahoin, että mikäli Ferrari ei yllä alkukaudesta Mercedeksen vauhtiin, niin italialaistiimissä alkaa kevätsiivous henkilökunnan osalta hyvinkin piakkoin.

 

RED BULL

Red Bullilla on takanaan huomattavasti paremmat talvitestit kuin 12 kuukautta sitten. Jopa Daniel Ricciardo sanoi, että he ovat nyt paremmissa asetelmissa kauden alla kuin vuosiin. Red Bull keskittyi talvitestien aikana enemmän luotettavuuden parantamiseen ja suoravauhdin optimointiin kuin nopeisiin kierrosaikoihin.

Avauskisa: Ricciardolla ja Max Verstappenilla pitäisi olla käsissään MM-haastajaksi yltävä RB14-auto. Kun muistetaan vielä, että kuinka huikea kehityskaari RB13-autolla oli viime kaudella, niin se lupaa hyvää Red Bullille tulevaisuutta ajatellen.

 

MCLAREN

McLarenilla on takanaan selvästi paremmat talvitestit kuin 12 kuukautta aiemmin. Viime syksynä tehty eropäätös Hondasta ja moottorisopimuksen solmiminen Renault’n kanssa ei ole kuitenkaan tapahtunut ilman kasvukipuja. McLarenin MCL33-auto hyytyi toistuvasti radan varteen talvitestien aikana. Fernando Alonso on varsinkin toistellut lehdistölle, että heidän kohtaamat ongelmat eivät ole perustavanlaatuisia vaan vain pieniä takaiskuja. Totuus kuitenkin selviää vasta Melbournessa

Avauskisa: McLarenin tavoitteena olisi olla parhaita kolmen kärkitallin ulkopuolelta. Jos McLaren saa selätettyä talvitesteissä koetut ongelmat, niin Alonso sekä Stoffel Vandoorne saatetaan molemmat nähdä kärkikuusikossa jo heti alkukaudesta.

 

RENAULT

Renault’n tehdastalli on yksi suurimmista onnistujista näissä talvitesteissä. Renault on ottanut selvän askeleen kohti keskikastin kärkipäätä. Tästä osoituksena viidenneksi nopein aika talvitesteissä, joissa keskityttiin enemmän aerodynaamisten osien testailuun sekä kilometrien keräämiseen.

Avauskisa: Nico Hülkenbergillä ja Carlos Sainzilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet taistella MM-pisteistä jo avauskisasta lähtien. Renault’n ainoana huolenaiheena on se, että kuinka isoksi ero kasvaa kolmeen kärkitalliin, sillä sitä voi olla mahdotonta kuroa kiinni alkukauden aikana.

 

HAAS

Amerikkalaistiimistä povataan yhdessä McLarenin ja Renault’n kanssa tämän kauden mustia hevosia. Haas-talli ei käyttänyt Mercedeksen ohella hyperpehmeitä renkaita, joten heidänkin todellinen vauhtinsa jäi vielä kysymysmerkiksi. Tallipäällikkö Guenther Steiner pisti huonon kierrosajan alhaisten lämpötilojen piikkiin. Haas sai kasaan kuitenkin vain toiseksi vähiten kierroksia.

Avauskisa: Romain Grosjean lähti kuudennesta lähtöruudusta viimevuotiseen avauskisaan, joten Grosjeanilla ja Kevin Magnussenilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet kärkikymmenikköön myös tälläkin kaudella.

 

FORCE INDIA

Sergio Perez totesi jo avausviikolla, että toivottavasti tällä autolla ei tarvitse ajaa Melbournessa, mikä summaa hyvin näitä talvitestejä Force Indian kannalta. Sekä Perez että Esteban Ocon valittelivat VJM12-auton raskautta, eivätkä he pystyneet nousemaan kahdeksatta sijaa korkeammalle tulosluettelossa.

Avauskisa: Force Indialla voi olla tällä kaudella vaikeata sijoittua neljän parhaan joukkoon valmistajien sarjassa, mihin he pystyivät kolmena edellisenä kautena. Australian rata ei vielä sovellu heidän autollensa kovinkaan hyvin, joten ilman uusien päivitysosien tuomaa parannusta suorituskykyyn, on vaikeata nähdä heidän yltävän Melbournen lähtöruudukossa kärkikymmenikköön.

 

TORO ROSSO

Hondan voimayksikön kestävyys oli yksi talvitestien positiivisemmista yllätyksistä, kun japanilaisvalmistaja aloitti uuden yhteistyön Toro Rosson kanssa. Toro Rosso pystyi ajamaan talvitestit suunnitellusti läpi lukuun ottamatta yhtä pientä ongelmaa voimanlähteen kanssa. Ajettavuus ja luotettavuus ovat asioita, joita Toro Rosso etsi talvitesteistä, sillä he ovat viime vuosina kamppailleet erityisesti luotettavuuden kanssa.

Avauskisa: Toro Rossolta ei vielä Australiassa kannata odottaa huipputuloksia, mutta niitä voi olla luvassa kauden 2018 jälkimmäisellä puoliskolla, jos Honda pystyy ottamaan luotettavuudessa samanlaisia askeleita kuin viime kaudella suorituskykynsä kanssa.

 

WILLIAMS

Williamsin talvitestit menivät suoraan sanoen surkeasti. Suurimpana huolenaiheena oli se, että Williams-kuski oli talvitestien hitain jokaisena ajopäivänä. Sekä Lance Stroll että tulokas Sergei Sirotkin näyttivät kärsivän tasaisuuden puutteesta kierrosajoissaan, kun taas tallin testikuski Robert Kubica poisti epäilyt ajotaidoistaan viimeistään näiden talvitestien aikana.

Avauskisa: Toivottavasti Stroll sekä Sirotkin malttavat mielensä kauden avauspuoliskolla, sillä he tarvitsevat jokaisen ajokilometrin alleen, jotta he pystyisivät viemään tiimiä eteenpäin. Jos Sirotkin aiheuttaa alkukauden aikana paljon romua, niin en olisi yllättynyt, vaikka Kubica saisi ajopaikan kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

 

SAUBER

Sauber näyttäisi edelleen pitävän peräpäätä kuten myös viime kaudella. Marcus Ericsson sai uudeksi tallikaverikseen Charles Leclercin, jota pidetään tulevaisuuden superlahjakkuutena. Tallipäällikkö Frederic Vasseur paljasti, että sveitsiläistiimi on ottanut riskejä autonsa suunnittelussa kuroakseen takamatkaansa muihin.

Avauskisa: Sauberin mahdollisuudet pisteille lepäävät vahvasti superlahjakkaan Leclercin hartioilla, vaikka häneltä ei ihmetekoja kannatakaan vielä avauskisoissa odotella. Vaikka Sauberin tilanne ei näytä hyvältä, niin he ovat ehdottomasti paremmassa tilanteessa kuin viime kauden alussa, sillä nyt heillä on käytössään Ferrarin viimeisin kehitysversio voimanlähteestään.

F1-kausi 2018 käynnistyy ensi viikonloppuna Australian Melbournessa.

Bottas paalulta voittojahtiin Brasiliassa

12.11.2017 F1-ennakot

Mercedeksen Valtteri Bottas otti paalupaikan, kun tallikaveri Lewis Hamilton ajoi seinään Brasilian GP:n aika-ajoissa lauantaina. Bottakselle paalu sekä eturivi olivat ensimmäiset sitten paalulta voitetun heinäkuisen Itävallan GP:n.

Bottas kävi huikean taistelun paalusta Ferrarin Sebastian Vettelin kanssa, missä suomalainen jäi tällä kertaa niukasti niskan päälle. Paalu oli Mercedeksen suomalaisässän uran kolmas. Näkisin, että voittotaistelu käydään vielä MM-hopeasta taistelevien eturivistä kisaan starttaavien miesten kesken.

Ferrarin Kimi Räikkönen otti kolmannen sijan ennen Red Bull-kaksikkoa Max Verstappen-Daniel Ricciardo. Räikkönen taistelee palkintosijasta yhdessä Verstappenin kanssa. Vielä harjoituksissa Räikkösen auto näytti todella hyvältä, joten toivottavasti se on kisapituudella parempi kuin aika-ajoissa.

Hamilton starttaa varikolta

Jo neljännen maailmanmestaruutensa Meksikon GP:ssä varmistaneelle Lewis Hamiltonille eivät aika-ajot olleet suotuisia. Hamilton ajoi seinään radan keskisektorilla aika-ajojen avausminuuteilla. Onneksi britti selvisi rytäkästä ilman vammoja.

Hamilton starttaa varikolta tämänpäiväiseen kisaan, sillä hänen Mercedes-autoonsa joudutaan vaihtamaan muun muassa uusi polttomoottori. Kun mestaruus ei ole enää pelissä, niin tänään nähdään varmasti vapautunut Hamilton, joka voi järjestää yhdessä Ricciardon kanssa ohitusnäytöksen. Ricciardo starttaa moottorirangaistuksen myötä 14:ntenä.

Saa nähdä, että millaiseen vauhtiin McLaren-Hondalla ajava Fernando Alonso yltää kisassa. Alonso starttaa kisaan peräti kuudennesta lähtöruudusta, joten jos Hondan moottorissa riittää kyytiä, niin hän ajaa pisteistä Interlagosissa.

Renault-kaksikolta nähdään varmasti myös hyvää taistelua sunnuntaina, sillä Nico Hülkenberg on nyt kahdesti lyönyt uuden tallikaverinsa Carlos Sainzin. Teknisten ongelmien takia ei olla vielä nähty kisapituudessa näiden kuskien välistä taistelua, joten toivottavasti tänään on sen päivä.

Brasilian GP:n käynnistyy isänpäivänä klo 18 Suomen aikaa.

Lähtöjärjestys

Vettel nappasi paalun Verstappenin nenän edestä Meksikossa

29.10.2017 F1-ennakot

Red Bullin Max Verstappen oli matkalla Meksikon GP:n aika-ajoissa F1-historian nuorimmaksi paalukuskiksi, kunnes Ferrarin Sebastian Vettel nappasi paalun nuorukaisen nenän edestä vain 86 tuhannesosan erolla. Vettel pitää ainakin vielä toistaiseksi hallussaan tätä kyseistä ennätystä.

Vettelille paalu oli jo uran 50. ja samalla kauden neljäs. Viimeksi Vettel lähti paalulta Singaporen iltakisaan, mikä päättyi törmäykseen Verstappenin kanssa. Toivottavasti tällä kertaa eturivissä ei rytise, sillä se ratkaisisi samalla maailmanmestaruuden Lewis Hamiltonille.

Kolmannesta ruudusta lähtevälle Hamiltonille riittää siis viiden joukkoon sijoittuminen mestaruuden varmistamiseksi. Hamiltonilla oli pito-ongelmia aika-ajoissa, joten hänelle ei ole välttämättä luvassa myöskään helppoa kisaa. Huonollakin kisalla britin pitäisi olla viiden joukossa, joten näen vain teknisten ongelmien siirtävän mestaruusratkaisun Brasiliaan.

Suomalaisilla vaikeuksia aika-ajoissa

Mercedeksen Valtteri Bottaksen aika-ajot sujuivat suunnitelmien mukaan siihen asti, kunnes Verstappen esteli suomalaista kolmannen osion ensimmäisellä aikakierroksella. Täten Bottas ei saanut kuin yhden yrityksen session lopussa, mikä kuitenkin riitti neljänneksi. Jos suomalainen olisi saanut kaksi aikakierrosta viimeisessä osiossa, niin hän olisi todennäköisesti lyönyt tallikaverinsa.

Ferrarin Kimi Räikkösellä oli ongelmia sensoreiden kanssa, joten Ferrarilla ei tiedetty rengaslämpötiloja ennen viimeisiä aikakierroksia. Räikkönen pystyi kuitenkin ajamaan viidenneksi, joten siitä on ihan kohtuulliset lähtöasetelmat iltapäivän kilpailuun.

Molemmat suomalaiset taistelevat Meksikossa palkintokorokkeelle pääsystä, joten kisassa nähdään hyvin todennäköisesti myös heidän keskinäistä taisteluaan. Toivottavasti tällä kertaa selvitään paremmin kuin vuoden 2015 kisassa, jolloin Bottas kilkkasi Räikkösen ulos kilpailusta.

Ricciardo hukassa säätöjensä kanssa

Red Bullin Daniel Ricciardo oli erittäin nopea perjantain harjoituksissa, mutta lauantaipäivä Autodromo Hermanos Rodriguezin radalla oli erittäin vaikea. Aamun harjoituksien muutamasta kymmenestä ero kasvoi aika-ajoissa tallikaveriin peräti sekuntiin. Täten Ricciardo jäi vasta seitsemänneksi, kun Force Indian Esteban Ocon kiilasi Räikkösen ja australialaisen väliin.

Red Bullin sisartalli Toro Rossolla oli suuria ongelmia Meksikossa moottorien kestävyyden kanssa. Red Bull-talli käyttää samanlaisia Renault-moottoreita, joten Red Bullilla pelätään samanlaisten ongelmien toistuvan myös heidän myllyissään. Meksikon radalla on haastavat olosuhteet, sillä se sijaitsee yli 2000 metriä meren pinnasta, joten korkea ilmanala aiheuttaa kovan rasituksen sekä kuskeille että kalustolle.

Ricciardo kertoi, että he pohtivat jopa moottorinvaihtoa ja viimeisten joukossa lähtemistä, mutta ei osannut vielä lauantaina sanoa tätä varmaksi. Tällöin Ricciardolla olisi hieman enemmän osia käytettävissään kahdelle viimeiselle viikonlopulle.

Alonso yllätti avausosiossa

McLaren-Hondalla ajava Fernando Alonso oli peräti viidenneksi nopein avausosiossa. Alonso paukutti jopa nopeimman ajan keskisektorille. Tämä osoittaa sen, että McLarenin kori on edelleen yksi lähtöruudukon parhaimmista.

Alonso ja tallikaveri Stoffel Vandoorne lähtevät kuitenkin viimeisten joukosta, sillä molemmille on vaihdettu autoihinsa uusia osia. Alonso totesikin, että vaikka auto on nopea keskisektorilla, niin suorilla ohittaminen on mahdotonta, joten espanjalainen ei uskonut pisteisiin kisassa.

Renaul-tallissa käytiin nyt ensimmäistä kertaa tällä kaudella kova kamppailu aika-ajoissa, joissa Nico Hülkenberg löi uuden tallikaverinsa Carlos Sainzin kolmella kymmenyksellä. Mielenkiintoista on nähdä, että kumpi on vahvempi kisassa, sillä Sainz on ollut sekä Toro Rossolla että avauskisassaan Renault-tallissa erittäin vahva.

Muista siirtää kellosi talviaikaan, sillä Meksikon GP käynnistyy iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Lähtöjärjestys

Hamilton paalulta mestaruusjahtiin Austinissa

22.10.2017 F1-ennakot

Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi jälleen kerran paalupaikalle Austinin radalla ajetuissa Yhdysvaltain GP:n aika-ajoissa lauantaina. Hamilton uusi siis viimevuotisen paalunsa, kun MM-haastaja Sebastian Vettel otti paikan britin rinnalta eturivistä.

Hamiltonille Austinin rata on ollut historian saatossa suotuisa, sillä hän on voittanut viidestä tällä radalla ajetusta kisasta neljä. Kolminkertaisella maailmanmestarilla on hyviä muistoja myös siitä, että hän varmisti tällä radalla viimeisimmän maailmanmestaruutensa vuonna 2015. Jos Hamilton ajaa voittoon, niin Vettel ei saa sijoittua viiden parhaimman joukkoon, jotta britti juhlisi neljättä maailmanmestaruuttaan jo tänä viikonloppuna. Jos Vettel ei törmää ongelmiin sunnuntaisessa kisassa, niin MM-tittelin ratkaisu siirtyy Meksikon kilpailuun.

Hamilton voi siis myös tehdä kahdella eri tavalla historiaa sunnuntaina, sillä hänestä voi tulla ensimmäinen nelinkertainen britannialainen maailmanmestari sekä hän voi ohittaa Michael Schumacherin Yhdysvaltojen GP:n voittojen määrässä.

Suomalaiset taistelevat palkintosijoista

Mercedeksen Valtteri Bottas yrittää kolmannesta lähtöruudusta antaa Vettelille painetta niskaan. Bottas jäi nyt vain neljä kymmenystä tallikaveristaan, joten hänen aika-ajosuoritustaan voidaan pitää parempana kuin vähään aikaan. Mercedeksen suomalaiskuski yrittää varmasti tehdä kaikkensa auttaakseen talliaan saavuttamaan molemmat maailmanmestaruudet.

Bottaksen pitää kuitenkin varoa lähdössä erityisesti Red Bullin Daniel Ricciardoa, joka on monesti aiheuttanut harmaita hiuksia eturivin miehille. Red Bull pistää kaiken tukensa Ricciardon taakse, sillä Max Verstappen lähtee 17:ntenä superpehmeillä renkailla, joten hänen taktiikkansa on muista poikkeava. Verstappen järjestää kisassa varmasti melkoisen ohitusnäytöksen, kun hän taistelee sijoituksista jopa kärkikahdeksikossa.

Ferrarin Kimi Räikkönen lähtee viidentenä illan kilpailuun. Räikkönen ajoi aika-ajoissa saman ajan kuin Ricciardo, mutta Red Bull-kuski sai korkeamman lähtöruudun, koska hän oli ajanut aikansa ennen suomalaista. Loistavalla lähdöllä Räikkönen taistelee kisassa palkintosijasta. Toivottavasti Ferrari-tallissa keskittyminen riittää myös Räikköseen, sillä hän voi vielä elätellä Ferrarin merkkimestaruushaaveita.

Sainzin uskomaton debyytti

Ensimmäistä viikonloppuaan Renault-tallissa ajava Carlos Sainz ajoi upeasti seitsemänteen lähtöruutuun, vaikka hän ei ole ajanut metriäkään tällä autolla ennen tätä viikonloppua. Jolyon Palmerista ei ollut Nico Hülkenbergille kirittäjäksi, mutta Sainz tulee todennäköisesti antamaan kovan vastuksen saksalaiselle.

Sainzin paikan Toro Rossolla otti kahdeksi viikonlopuksi hyllytetty Daniil Kvjatin, jonka on nyt tulevissa kisoissa näytettävä osaamistaan, mikäli hän mielii olla mukana vielä ensi kaudella F1-sarjassa. Kvjatin paikalla ajanut Pierre Gaslyn piti ajaa tänä viikonloppuna Japanin Super Formula-sarjassa, mutta taifuuni esti Suzukassa kilpailemisen.

Gaslyn paikalla ajaa Brendon Hartley, joka sai lähtöpassit Red Bullin nuorten kuljettajien ohjelmasta kesällä 2010. Hartley on tämän jälkeen menestynyt varsinkin kestävyysautoilun puolella, mistä suurimpana saavutuksena tämän vuoden Le Mansin 24 tunnin ajojen yleisluokan voitto. Hartley ei ole ajanut formula-autolla ennen tätä viikonloppua lähes viiteen vuoteen.

Mielestäni Hartley suoriutui aika-ajoista ihan hyvin, sillä hän ei jäänyt viimeiseksi, mutta voimanlähteeseen kuuluvien osien vaihdon myötä 27-vuotias debytantti lähtee joukon viimeisenä. Ruutulipun näkeminen ilman osumia olisi jo hyvä saavutus.

Hartleysta tulee sunnuntaina ensimmäinen uusiseelantilainen kuninkuusluokan kilpailuun osallistuva kuljettaja sitten Mike Thackwellin ja vuoden 1984 Kanadan GP:n.

Lähtövalot sammuvat Circuit of the Americasin radalla klo 22 Suomen aikaa.

Yhdysvaltain GP:n lähtöjärjestys

Hamilton vankisti MM-johtoaan Suzukassa

9.10.2017 F1-kisat

Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi paalulta voittoon Japanin GP:ssä Suzukan radalla sunnuntaina. Kun Ferrari Sebastian Vettel joutui keskeyttämään, niin Hamilton on vahvasti menossa kohti maailmanmestaruutta.

Hamilton sai ajaa suhteellisen helppoon voittoon, vaikka Red Bullin Max Verstappen pääsi muutamaan otteeseen hiillostamaan brittiä. Verstappenin hyökkäystä hidasti renkaan rakkulointi, paljasti tallipäällikkö Christian Horner kilpailun jälkeen.

Sytytystulpassa ollut ongelma pilasi Vettelin kisan, sillä hän ei saanut riittävä tehoa irti moottoristaan, joten hän joutui keskeyttämään kisan jo alkuvaiheissa. Hamiltonin voiton myötä kaksikon ero kasvoi jo 59 pisteeseen, jota on lähes mahdotonta enää kuroa umpeen viimeisessä neljässä kisassa.

Red Bullin hyvän kisan täydensi Daniel Ricciardo, joka onnistui pitämään takanaan lähtöruuturangaistuksesta kärsineen Mercedeksen Valtteri Bottaksen. Ricciardo oli siis kolmas ennen Bottasta, jolle neljäs sija oli ihan hyvä suoritus. Red Bull on palaamassa selvästi mukaan kärkitaistoihin, sillä tämä oli ensimmäinen kerta sitten kauden 2013, kun tallin molemmat kuljettajat olivat palkintokorokkeella kahdessa peräkkäisessä kisassa.

Ferrarin mestaruushaaveille tyly päätös

Japanin kisaviikonlopun jälkeen voidaan jo varmasti sanoa, että Ferrari ei enää tällä kaudella aja kummastakaan maailmanmestaruudesta, mikä on harmillinen asia loppukauden kannalta. Singaporen lähtökolari sekä nyt kahden peräkkäisen viikonlopun tekniset murheet lopettivat Ferrarin mestaruushaaveet tältä kaudelta. Toivottavasti Maranellossa käydään perusteellisesti läpi kauden jälkimmäisen puoliskon tapahtumat, jotta vastaavilta ongelmilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Ferrarin Kimi Räikkösellä oli vaikea viikonloppu, kun hän ajoi ulos lauantaina, mikä tarkoitti viiden lähtöruudun rangaistusta vaihdelaatikonvaihdosta. Räikkönen lähti kymmenentenä, mutta hänen suhteellisen hyvä lähtönsä meni piloille, kun Renaultin Nico Hülkenberg työnsi suomalaisen ulos radalta lusikkamutkassa. Tämän jälkeen Räikkösellä ei ollut asiaa viidettä sijaa korkeammalle ilman turva-autoa, joten suomalainen oli ruutulipulla viides. Toivottavasti suomalainen saa pisteitä seuraavassa kisassa, sillä suomalainen on viimeksi päässyt Austinissa maaliin kaudella 2014.

Kuljettajavaihdoksia Austiniin

Toro Rossolla jäähyväiskisaansa ajanut Carlos Sainz ei jättänyt hyvää lahjaa mekaanikoille, sillä hän ajautui ulos radalta jo avausmutkissa eikä päässyt jatkamaan matkaansa rikkinäisellä jousituksella. Sainz korvaa Renaultilla Jolyon Palmerin, joka ajoi näkymättömällä suorituksella 12:nneksi. Palmer on ehdolla Williamsille Felipe Massan korvaajaksi ensi kaudeksi.

Daniil Kvjatin paikalla toista viikonloppuaan ajanut Pierre Gasly ajoi varmalla ajolla 13:nneksi. Gasly saa Kvjatin tallikaveriksi kauden neljään viimeiseen kisaan, jotka ovat venäläiskuskille hyllytyksen jälkeen uran tärkeimpiä. Kvjatin on oltava loppukauden aikana Gaslya nopeampi, mikäli hän aikoo jatkaa uraansa kuninkuusluokassa Toro Rosson kanssa.

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Austinissa Yhdysvaltain GP:llä.

Lopputulokset

Kuljettajien MM-pistetilanne 16/20 kisan jälkeen

Autonvalmistajien pistetilanne

Verstappen ylsi vakuuttavaan voittoon Malesiassa

2.10.2017 F1-kisat

Red Bullin Max Verstappen ajoi voittoon historian viimeisessä Malesian GP:ssä sunnuntaina. Lauantaina 20-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Verstappen kruunasi viikonloppunsa uransa toisella voitollaan.

Kolmannesta ruudusta lähtenyt Verstappen hyötyi varsinkin Ferrarin Kimi Räikkösen ongelmista startissa. Verstappen nousi toisen kierroksen alussa johtoon, kun paalumies Lewis Hamilton kärsi ongelmista voimanlähteensä kanssa. Tämän ohituksen jälkeen Verstappen ei enää luopunut kärkipaikastaan ja ajoi ensimmäiseen voittoonsa sitten viime kauden Espanjan osakilpailun. Outo trendi Verstappenin voitoissa on se, että hän on voittanut aina, kun Daniil Kvjat on pudonnut Red Bullin hierarkiassa alaspäin (ensiksi ykköstallista siirto kakkostalliin, nyt ulos kakkostallista).

Red Bullin lähes täydellistä päivää täydensi Daniel Ricciardo, joka oli maalissa kolmas. Kyseessä oli ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun molemmat Red Bull-kuskit ovat samanaikaisesti palkintokorokkeella (Verstappen viimeksi palkinnoilla vasta huhtikuussa Kiinan GP:ssä). Ricciardo onnistui pitämään takanaan viimeisestä rivistä lähteneen Ferrarin Sebastian Vettelin, joka teki hurjan nousun neljänneksi. Williamsin Lance Stroll osui oudossa tilanteessa Vetteliin kisan jälkeen, mutta molemmat kuljettajat selvisivät osumasta ilman loukkaantumisia. Tuomaristo ei nähnyt kumpaakaan suurimpana syyllisinä kolariin, joten molemmat selvisivät ilman rangaistuksia. Ferrarille harmaita hiuksia saattaa aiheuttaa Vettelin auton vaihdelaatikon mahdollinen vaurioituiminen, sillä uuden vaihtamisesta seuraisi viiden lähtöruudun rangaistus Japanissa.

Hamilton selvisi alun ongelmistaan huolimatta maaliin toisena. Samalla britin MM-johto kasvoi 34 pisteeseen ennen viittä viimeistä osakilpailua. Vettel tarvitsee Hamiltonin epäonnea, jotta saksalainen nousisi mukaan MM-taisteluun Singaporen hölmöilyjensä jälkeen.

Suomalaisilla huono päivä

Räikkönen ei sitten tällä kertaa päässyt edes 100 metriä pidemmälle. Lauantaina suomalainen jäi oman ajovirheen takia toiseen ruutuun, joten kisasta lähdettiin hakemaan voittoa, mutta samanlaiset turbo-ongelmat, jotka vaivasivat Vetteliä lauantaina iskivät juuri ennen kisan alkua myös suomalaisen autoon. Tämä on ensimmäinen kerta suomalaisen pitkän uran aikana, kun hän ei kahdessa peräkkäisessä kisassa saa yhtä täyttä kierrosta aikaan.

Eniten harmittaa se, että Vettelin osoittama vauhti kertoi siitä, että Räikkönen olisi taistellut kisassa voitosta yhdessä Verstappenin kanssa. Ferrarin täytyy tehdä perusteellinen selvitys siitä, että mitä oikein tapahtui tänä viikonloppuna. Koko tiimi pääsisi helpommalla, kun puheenjohtaja ja tallipäällikkö poistuisivat takavasemmalle mahdollisimman nopeasti.

Mercedeksen Valtteri Bottas on jo useampana viikonloppuna tuskaillut vauhtinsa kanssa, sillä hän ei ole saanut samanlaista suorituskykyä irti autostaan kuin tallikaveri Hamilton. Malesiasta tuomisena oli viides sija, joka ei varmasti tyydytä suomalaista. Toivottavasti Bottas löytää syyt vaikeuksilleen, jotta hän pääsisi samanlaiseen vireeseen kuin ennen kesätaukoa.

Virustautiin sairastunut Sergio Perez selvisi ruutulipulle upeasti kuudentena, joka on loistava suoritus Force India-kuskilta Malesiassa. McLarenin Stoffel Vandoorne on kauden jälkimmäisellä puoliskolla alkanut osoittamaan potentiaaliansa. Vaandornelle toinen perättäinen seitsemäs sija, kun tallikaveri Fernando Alonso jäi 11:nneksi. Vaandorne ohitti myös Alonson MM-pisteissä ennen viittä osakilpailua.

Toro Rosson Pierre Gasly ajoi F1-debyytissään virheettömästi 14:nneksi. Vaikka sijoitus ei ole mairitteleva, niin ranskalainen ajoi virheettömästi radalla, joka ei nähtävästi sopinut Toro Rossolle kovinkaan hyvin. Jos Gasly tästä vielä parantaa Suzukassa, niin olisin yllättynyt, mikäli Kvjat palaisi vielä tällä kaudella Toro Rosson rattiin.

Onneksi F1-sarja jatkuu jo ensi viikonloppuna Suzukan radalla, kun vuorossa on Japanin GP.

Malesian GP:n tulokset

Kuljettajien MM-pistetilanne 15/20 kisan jälkeen

Autonvalmistajien pistetilanne

Räikkösen virhe avitti Hamiltonin paalulle Malesiassa

30.9.2017 F1-ennakot

Ferrarin Kimi Räikkönen oli paalupaikassa kiinni aina viimeiseen mutkaan asti, mutta suomalaisen tekemä virhe avitti lopulta Mercedeksen Lewis Hamiltonin paalulle. Hamiltonille Malesian GP:n paalu oli uran 70:s.

Hamiltonille paalu oli tärkeä, sillä hänen kovin haastajansa Ferrarin Sebastian Vettel starttaa viimeisenä teknisten ongelmien haitattua Ferrari-kuskin aika-ajopäivää. Räikkönen lähtee myös eturivistä ennen Red Bull-kuskeja Max Verstappenia ja Daniel Ricciardoa. Vettel lähtee takarivistä uusien osien avulla taistelemaan muutamista pisteistä sunnuntaina.

Ricciardo kertoi aika-ajon jälkeen, että hän uskoo vallitsevan MM-tilanteen johtavan Hamiltonin välttelemään riskejä sunnuntaina, minkä hän näki etuna muille. Toivottavasti Räikkönen ottaa samanlaisen lähtökiihdytyksen kuin viimeksi, sillä suomalainen ei hevillä tule luovuttamaan kärkipaikkaansa. Räikkönen on juhlinut kahdesti voittoa Malesiassa, joista viimeisin tuli vuonna 2008, jolloin suomalainen lähti myös toisesta lähtöruudusta.

Bottas myönsi valinneensa väärin

Mercedeksen Valtteri Bottas jäi aika-ajoissa viidenneksi, joten se tietää suomalaiselle vaikeuksia sunnuntaille. Bottas valitsi uudemman aeropaketin tälle viikonlopulle, kun tallikaveri Hamilton valitsi vuorostaan vanhemman. Mercedeksen suomalaiskuski myönsikin aika-ajon jälkeen tehneensä väärän valinnan.

Bottaksen pitäisi saada hyvä startti, jotta hän pääsisi jo lähdössä ainakin toisen Red Bull-kuskin ohi, sillä muuten kärki karkaa suomalaiselta.

Ocon ja McLarenit onnistujia

Force Indian Esteban Ocon oli jälleen tallikaveriaan Sergio Pereziä nopeampi, kun Ocon oli kuudes ja Perez yhdeksäs. Pystyvätkö Force Indiat pysymään toisistaan erossa sunnuntaina?

McLaren-Honda yllätti jälleen positiivisesti aika-ajoissa, kun Stoffel Vandoorne oli seitsemäs ja Fernando Alonso kymmenes. Sade voi tuoda McLarenille muutaman pisteen, mutta kuivalla kelillä brittitalli on vaikeuksissa.

Debytantti onnistui hyvin

Toro Rosso-talli vaihtoi kuljettajaa ainakin toistaiseksi, kun Helmut Marko hyllytti Daniil Kvjatin huonojen suoritusten seurauksena Singaporen kisan jälkeen. Tilalle nousee viimevuotinen GP2-mestari Pierre Gasly, joka onnistui vaikeassa paikassa todella hyvin.

Gasly oli 15:s ja hävisi tallikaveri Carlos Sainzille vain reilun kymmenyksen. Gaslyn tavoitteena sunnuntaina on ajaa varmasti maaliin ja ottaa pisteitä, jos edessä olevat törmäävät ongelmiin.

Toistaiseksi viimeinen F1-osakilpailu Malesiassa alkaa jo aamukymmeneltä Suomen aikaa.

Lähtöjärjestys

Hamiltonin voittoputkelle jatkoa Singaporessa

18.9.2017 F1-kisat

Mercedeksen Lewis Hamilton nousi Singaporen GP:n voittoon, kun kolmen kärkikuskin kisa päättyi jo avausmutkaan. Hamilton nousi samalla jo ylivoimaiseen johtoon MM-sarjassa ennen kuutta viimeistä osakilpailua.

Ferrari-kuskit Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel sekä Red Bullin Max Verstappen osuivat toisiinsa avausmutkassa. Kaikki alkoi siitä, että huonon lähdön saanut Vettel lähti siirtymään kohti radan vasenta reunaa. Räikkönen otti paremman lähdön kuin eturivin kuljettajat, jolloin hän lähti ohittamaan Verstappenin vasemmalta puolelta. Paalumies Vettel jatkoi vasempaan reunaan ajamista, kunnes Verstappen osui Räikkösen takapyörään, mistä suomalainen osui päin tallikaverinsa vasenta puolta. Tämä oli myös ensimmäinen kerta lajin historiassa, kun molemmat Ferrari-kuskit keskeyttivät avauskierroksella.

Sateen kastelemalla radalla näkyvyys oli huono, mutta se ei pelastanut Vetteliä muuta kuin tuomareiden silmissä. Vettel oli ehdottomasti suurin syypää tähän kolariin, josta myös peräti kolmanneksi noussut McLaren-Hondan Fernando Alonso sai viattomana kärsiä. Alonso joutui keskeyttämään vaurioiden takia. Vettel samalla käytännössä lahjoitti maailmanmestaruuden Hamiltonille, joka johtaa 28 pisteellä ennen kuutta jäljellä olevaa kilpailua.

Eniten harmittaa Räikkösen kannalta, sillä monta kilpailua on tällä kaudella mennyt pieleen joko tallin tai muiden kuskien tekemien virheiden kautta. Räikkönen olisi tässä kisassa ajanut vähintään palkintosijasta ilman tuota avausmutkan kolaria.

Mercedes myös vahvoilla valmistajien sarjassa

Viidennestä ruudusta lähtenyt Hamilton nousi lähdössä ohi Red Bullin Daniel Ricciardon, kun kärkikolmikko siivosi toisensa pois pelistä, niin britti jo johtikin osakilpailua! Hamilton ei antanut Ricciardolle yhtään tilaisuutta ohittamiseen, vaikka kahdesti turva-auto saatiinkin radalle. Näin ollen Hamilton ajoi jo 60. voittoonsa kuninkuusluokassa.

Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas oli alussa välikelin renkailla suurissa vaikeuksissa erittäin märissä olosuhteissa. Bottas kuitenkin nousi muiden pysähdysten myötä kolmanneksi, eikä hän siitä sijasta enää luopunut. Suomalaiskuskilla oli vaikeuksia kisan loppupuolella näkökykynsä kanssa, sillä hänen autonsa juomapullo ei toiminut laisinkaan kisan aikana. Onneksi kisa oli sen verran hidas, että suomalaiselle ei ilmennyt suurempia ongelmia kisan aikana.

Mercedes vankisti samalla tuntuvasti pistejohtoaan autonvalmistajien MM-sarjassa, kun Ferrari ei saanut pistettäkään. Ero kaksikon välillä kasvoi yli 100 pisteeseen, joten Singaporen lähtökolari hyvin todennäköisesti maksoi Ferrarille molemmat kuluvan vuoden maailmanmestaruudet.

Kolmelle kuskille uran paras sijoitus

Alussa tapahtunut lähtökolari avasi pelin myös kuljettajille, joita on harvemmin nähty kärjessä. Toro Rosson Carlos Sainz oli upeasti neljäs, joka on espanjalaiselle uran paras sijoitus kuninkuusluokassa. Sainz taisteli neljännestä sijasta yhdessä Renaultien kanssa, minkä väreissä espanjalainen nähdään ensi kaudella tai ehkä jo kahden viikon päästä Malesiassa.

Jolyon Palmer ajoi selvästi uransa parhaimman kisan kuninkuusluokassa, kun britti näki ruutulipun kuudentena. Tuliko tämä suoritus kuitenkin liian myöhään, sillä Palmer ei jatka ainakaan ensi kaudella Renault’n riveissä. Villeimpien huhujen mukaan Palmer ajoi Singaporessa jo uransa viimeisen kisan, eikä häntä nähtäisi enää seuraavassa kisassa. Palmerin tallikaveri Nico Hülkenberg oli siinä palkintosijassa kiinni, kunnes hydrauliikkavika päätti saksalaisen toiveet siitä. Hülkenberg otti tässä kisassa nimiinsä ennätyksen kuljettajana, joka on ajanut kuninkuusluokassa eniten kisoja ilman palkintosijoitusta.

Jotain positiivista kuului silti McLaren-Hondalle, vaikka Alonson mahdollisuudet hyville pistesijoille menivät jo avausmutkassa. Stoffel Vandoorne ajoi vielä lyhyen F1-uransa parhaimman sijoituksen, kun belgialainen ylitti maaliviivan seitsemäntenä. Vandoorne on alkanut näyttämään potentiaaliaan erityisesti kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Täytyy vielä mainita Williamsin Lance Strollin suoritus, sillä hän nosti itsensä 18. lähtöruudusta peräti kahdeksanneksi. Stroll on ollut positiivinen yllätys tällä kaudella. Ovatko Strollin viimeaikaiset suoritukset ajamassa tallikaveri Felipe Massaa takaisin eläkkeelle? Robert Kubican nimeä on väläytelty kanadalaisen mahdollisena tallikaverina ensi kaudella. Sen meille seuraavat kuukaudet kertovat.

F1-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua Malesian osakilpailulla.

Lopputulokset

Kuljettajien MM-pistetilanne 14/20 kisan jälkeen

Autonvalmistajien pistetilanne

Vettelille elintärkeä paalu Singaporessa

17.9.2017 F1-ennakot

Ferrarin Sebastian Vettel ajoi paalulle Singaporen GP:n aika-ajoissa lauantaina. Paalupaikka oli erittäin tärkeä saksalaisen maailmanmestaruustoiveiden kannalta, sillä hän lähtee sunnuntain kisaan kolmen pisteen takamatkalta.

Näytti todella pitkään siltä, että Max Verstappenista tulee historian nuorin paalumies, mutta Vettel pilasi Red Bullien juhlat ajamalla ns. ”Maximum Attackilla”. Verstappen oli siis toinen ennen tallikaveriaan Daniel Ricciardo.

Red Bull voi hyvinkin voittaa tämänpäiväisen kisan, sillä heidän kisavauhtinsa oli perjantaina Ferraria väkevämpää. Myös mahdollinen sade auttaisi Red Bullin suuren downforcen omaavaa autoa. Verstappen janoaa sitä tämän kauden ensimmäistä voittoa, sillä hän myös tietää, että Vettelillä ei ole varaa keskeytykseen, joten Red Bull-kuski tulee varmasti antamaan kovan paineen heti startissa.

Suomalaiset takaa-ajajina kisaan

Ferrarin Kimi Räikkösellä sekä Mercedeksen Valtteri Bottaksella oli vaikea aika-ajopäivä. Räikkönen oli jopa ajamassa eturiviin, mutta virhe radan viimeisellä sektorilla pudotti suomalaisen neljänneksi. Mercedes-kuskit miehittävät kolmannen lähtörivin, sillä Lewis Hamilton oli viides ja Bottas kuudes. Molemmat suomalaiset hävisivät tallikavereilleen yli 0,6 sekuntia.

Jos kisa ajetaan kuivalla, niin suomalaisten on tosi vaikeata nousta tallikaveriensa edelle. Mahdolliset sadekuurot voivat nostaa suomalaisten mahdollisuuksia, sillä virheisiin ei ole varaa osittain kapealla katuradalla. Näkisin Räikkösen taistelevan kolmannesta ja Bottaksen viidennestä sijasta.

McLarenit jälleen vahvoja katuradalla

Vaikka McLarenin ja Hondan välinen yhteistyö päättyykin tähän kauteen, niin McLaren oli hyvässä iskussa Singaporen katuradalla. Fernando Alonso oli kahdeksas ja Stoffel Vandoorne yhdeksäs. Jos kisassa nähtäisiin sadetta, niin se nostaisi roimasti McLaren-kuskien mahdollisuuksia pisteille.

Seitsemäntenä starttaava Nico Hülkenberg voi tehdä hieman kyseenalaista historiaa sunnuntaina Singaporessa, sillä hänestä voi tulla eniten GP-kisoja ilman palkintosijaa ajaneeksi kuljettajaksi. ”Hulkin” paras mahdollisuus palkintosijalle olisi ollut tämänvuotinen Bakun kisa, jossa saksalainen ajoi seinään ajovirheen seurauksena. Singaporessa tarvitaan runsaasti sadetta, jotta saksalainen nousisi palkintosijalle sunnuntaina.

Erittäin mielenkiintoinen Singaporen iltakilpailu käynnistyy klo 15 Suomen aikaa.

Lähtöjärjestys

Mercedekset ylivoimaiseen kaksoisvoittoon Monzassa

4.9.2017 F1-kisat

Mercedeksen Lewis Hamilton johdatti hopeanuolet kaksoisvoittoon Italian GP:ssä sunnuntaina. Voitto oli Hamiltonille kuudes tällä kaudella sekä hänestä tuli ensimmäinen kuljettaja, joka on pystynyt voittamaan kaksi osakilpailua perätysten tällä kaudella.

Lauantaina kaikkien aikojen paalukuskiksi ajanut Hamilton ei saanut aivan parasta lähtöä ruudustaan, mutta hän onnistui pitämään kärkipaikkansa avausmutkasta ulos kiihdytettäessä. Tämän jälkeen Hamilton ajelikin voittoon kontrolloiden eroaan muihin läpi kisan. Voittonsa myötä Hamilton nousi johtamaan MM-sarjaa ensimmäistä kertaa yksinään tällä kaudella.

Mercedekselle kaksoisvoiton sinetöi Mercedeksen Valtteri Bottas, joka putosi kuitenkin lähdössä neljännestä ruudusta sijan alaspäin. Bottas ja maanmies Kimi Räikkönen taistelivat sen verran kovaa neljännestä sijasta, että kertaalleen suomalaisten takapyörät osuivat yhteen. Bottas pääsi kuitenkin Mercedeksen loistavan suoravauhdin avulla niin Räikkösen, Lance Strollin kuin Esteban Oconin ohi lopulta helposti.

Hamilton oli kuitenkin karannut liian kauas, joten Bottas varmisteli tallikaverinsa perässä kaksoisvoiton Mercedekselle. Bottas on kuitenkin jo 41 pisteen päässä tallikaveristaan, joten suomalaisen täytyy pystyä tuntuvasti kuromaan eroa kiinni mahdollisimman nopeasti ennen kuin Mercedes pistää kaiken tukensa Hamiltonin taakse MM-taistossa.

Ferrarilla jälleen vaikeata kotiyleisönsä edessä

Ferrarin Sebastian Vettel nousi kuudennesta ruudusta lopulta kolmanneksi. Silti Ferrarilla ei olla tyytyväisiä, sillä sekä Vettel että Räikkönen eivät olleet kisassa lähelläkään Mercedesten vauhtia. Lähellä oli, että Vettel ei jäänyt palkintojen ulkopuolelle, sillä lähtöruuturangaistusten myötä vasta 17. ruudusta startannut Daniel Ricciardo ajoi ensimmäisen stintin pehmeillä ja jälkimmäisen superpehmeillä renkailla eli päinvastoin kuin kärkikuskit.

Ricciardo pääsi rengasetunsa myötä helposti Räikkösen ohi, mikäli Vettel olisi käynyt varikolla 10 kierrosta aiemmin, niin australialainen olisi nostanut Red Bullin värit kolmanneksi. Kärkikymmenikön ulkopuolelta myös lähtöruuturangaistusten myötä lähtenyt Max Verstappen oli vahvasti taistelussa mukana, kunnes Williamsin Felipe Massa antoi nuorukaisen maistaa omaa lääkettänsä, minkä seurauksena ”Mad Maxin” oikea eturengas puhkesi, mikä tiesi ylimääräistä pysähdystä hollantilaiselle. Verstappen teki kuitenkin letkan hänniltä upean nousun lopulta kymmenenneksi.

Räikkönen valitteli varsinkin kisan alkupuolella, että takapäässä ei ole pitoa laisinkaan, jolloin on lähes mahdotonta hyökätä Monzan nopeisiin mutkiin. Onneksi Räikkönen taisteli ongelmista huolimatta viidenneksi. Toivottavasti suomalainen saa Ferrarin kanssa autonsa parempaan lentoon Singaporessa, minkä pitäisi soveltua paremmin Ferrari tämänvuotisille ominaisuuksille kuin Mercedeksen.

Vandoorne taisteli, Alonso valitti

McLaren-Honda on selvästi ottanut askeleen eteenpäin suorituskyvyssään. Stoffel Vandoorne lähti moottorinvaihdon seurauksena vasta 18. ruudusta, vaikka hän oli aika-ajoissa kymmenenneksi. Vandoorne taisteli pitkään viimeisestä pistesijasta, kunnes hänen moottoristaan hävisivät tehot. Monzan radan ei pitäisi soveltua huonosta suoravauhdista kärsivälle McLarenille, mutta silti Vandoorne ajoi pistesijoista. Tämän pitäisi lupaa hyvää McLarenille, kun seuraavaksi ajetaan Singaporen katuradalla.

Fernando Alonso lähti takarivistä kisaan, eikä hänellä ollut hirveästi tapahtumia yhtä tilannetta lukuun ottamatta. Alonso kävi taiston Jolyon Palmerin kanssa, kunnes kaksinkertaisella maailmanmestarilla paloi pinna, kun Palmer pääsi hänen ohitseen oikaisemalla shikaanin, eikä tuomaristo tuominnut hänelle kuin viiden sekunnin aikarangaistuksen.

Ymmärrän Alonson tuskan, sillä minunkin mielestäni oikaisusta ei riitä viiden sekunnin rangaistus, koska ohittaneella kuljettajalla oli tässä tapauksessa lähes koko kisa aikaa tehdä eroa takana olevaan. Vielä 2000-luvun alussa vastaavasta rikkeestä annettiin suoraan varikon läpiajorangaistus, joka oli mielestäni huomattavasti reilumpi ratkaisu. Tuomariston taso on muutenkin viimeisen viiden vuoden aikana jopa heidän omalla mittapuullaan pudonnut roimasti.

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Singaporen iltakilpailulla.

Lopputulokset

Kuljettajien MM-pistetilanne 13/20 kisan jälkeen

Autonvalmistajien pistetilanne