Selaat arkistoa kohteelle ravit.

Potkupallo ja pussihousujen laji

21.4.2014 Yleinen

Moi,

Suomalaisesta jalkapallosta kuulee monesti käytettävän halventavaa termiä ”potkupallo”. Toivon suuresti, että nämä ihmiset olisivat olleet katsomassa lauantaina FC Lahden ja HJK:n välistä kamppailua. Tuossa ottelussa oli kaikkea mitä penkkiurheilija voi toivoa…kruununa tietysti upeita maaleja. Toki Veikkausliigassakin on monesti tylsiä pelejä, mutta niin on jokaisessa muussakin sarjassa. Yleensä negatiivisimpia kommentteja sarjasta antavat ne ketkä eivät ole eläessään käyneet katsomassa ainuttakaan matsia paikan päällä. Urheilua rakastavana ihmisenä lämmin kesäpäivä ja fudismatsi kuulostaa korvaani erittäin hyvältä. Samoin kuin toinen upea laji mitä kohtaan ihmisillä on ennakkoasenteita eli ravit. Raveista kuulee puhuttavan ”mustalaisten” ja ”pussihousujen” lajina. Aika moni ystäväni on sen suhteen yllättynyt kun on kerran tullut kanssani paikan päälle. Jokainen on tullut uudestaankin. Esimerkiksi Lahden Jokimaa on oiva paikka lähteä vaikka kumppanin tai kavereiden kanssa picnicille! Viltti ja eväät mukaan ja ihastelemaan upeita hevosia. Ja jos haluaa vähän jännitystä, niin euron sijoituksella saa varmasti kivan elämyksen. Molemmille lajeille pitää vain antaa mahdollisuus. Pääsylippujen hinnatkaan eivät ole näihin tapahtumiin mitään kovin kalliita. Raveihin pääsee n.5€:lla ja fudismatsiin n.10€:lla. Jostain syystä suomalaiset nauttivat aurinkoisesta kevätpäivästä mieluummin jäähallissa….ei siinä, kyllä minä lätkästä tykkään myöskin ja talvella se on varmasti paras yleisölaji, mutta kevään ja loppukesän harjoituspelien suosio verrattuna ulkolajeihin missä pääsee nauttimaan auringosta ja raittiista ilmasta on uskomatonta. Pitsiturnaus ja muut harkkamatsit vetää katsomoita täyteen, mutta ravi-ja jalkapallokatsomot ammottavat tyhjyyttään. Huomenna on odotettavissa poikkeus kun HJK ja Honka kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella Veikkausliigassa. Sääennusteet lupaavat 19 astetta ja aurinkoa kirkkaalta taivaalta, joten kaikki paikan päälle nauttimaan hyvästä tunnelmasta koko perheen voimin.

Jenkkikärryt ja kengittä ajaminen.

8.4.2014 Yleinen

Moikka kaikille!

Ensimmäinen tekstini käsittelee minulle erittäin rakasta lajia, raviurheilua. Viimeisen parin vuoden aikana Suomessa on noussut muoti-ilmiöksi kenkien riisuminen ja jenkkikärryillä ajaminen. Varusteinfon tarjoaminen pelaajille on parantunut, mutta siinä on vielä reilusti parannettavaa. Tällä hetkellä kenkien riisuminen tulee ilmoittaa 30 minuuttia ennen lähtöä tai T-pelin sulkeutumista jos kyseessä Toto4-, Toto65- tai Toto75-lähtö. Se ei riitä! Info olisi tultava vähintään kaksi tuntia ennen T-pelin sulkeutumista, mutta parasta olisi jos info tulisi edellisenä päivänä. Olen kuullut kommentteja, että ”pitää tarkistaa radan kunto”, ”ei sillä kenkien riisumisella ole merkitystä”(miksi ne riisutaan jos sillä ei ole merkitystä?) ja kaikkea muuta jonnin joutavaa. Minkä takia jotkut valmentajat tietävät jo ilmoittamishetkellä balanssin? Parhaiten tämän asian hoitaa Harri Koivunen. Hänen valmennettaviensa tiedot ovat pelaajien käytössä viimeistään ravipäivän aamuna. Kari Lähdekorpi on todennut, että hän on elämänsä aikana ilmoittanut 30 000 hevosta starttiin ja ainoastaa kaksi kertaa hän on joutunut miettimään balanssia viime hetkille. Nämä faktat tietäen on uskomatonta, että jotkut valmentajat panttaavat tietoa viime hetkille. Toki tässä on iso vastuu myös päättäjillä. Tällä hetkellä kengittä ajamisen ilmoittaminen liian myöhään tietää 20€:n sakkoa. Siis KAHDENKYMMENEN EURON!!! Toto75-pelissä on joillakin bonus-kierroksilla n. 1 000 000 €:n vaihto! Ja ykköspalkinnot n. 10 000€. Ei hirveästi pelota yksi kaksikymppinen. Joonas Teerikorpi ehdotti twitterissä sanktioksi 20% ykköspalkinnosta. Se voisi olla hyvä. Se olisi niin tuntuva rangaistus, että kerran sen saatuaan jokainen varmasti muistaisi jatkossa asian. Ja niille ketkä pitävät rangaistusta liian kovana voin sanoa, että sitä ei ole pakko kenenkään ottaa. Jenkkikärryjen ilmoittaminen tapahtuu paikan päällä jos rata viitsii asiaa hoitaa. Tässäkin olis kehitettävää. Helpointa olisi jos ilmoittamisen yhteydessä kerrottaisiin molemmat seikat. Ja tottakai jos joskus tapahtuu säässä merkittäviä muutoksia tai vastaavaa, niin balanssia pitää olla oikeus muuttaa. Hevosten ehdoilla pitää toimia, mutta monesti se on vain tekosyy omalle laiskuudelle. Tällä hetkellä vaihdot ja sitä kautta palkkinnot ovat laskussa. Se ei varmasti ole kenenkään raveista aidosti välittävän mieleen. Olisi hienoa jos ravien imago olisi rehti. Tällöin uusia ihmisiä olisi helpompi houkutella mukaan.

 

Yksi seikka huolestuttaa edellä mainittujen lisäksi. Normaaleista iltaraveista on tullut lähes autioita. Muistan kun olin pikkupoikana 90-luvun puolessa välissä Kouvolan arkiraveissa. Tupa oli täynnä ja ravit olivat sosiaalinen tapahtuma. Tiedän, että samaan ei tule paluuta todennäköisesti koskaan, mutta asiaa voitaisiin parantaa jos oikeat henkilöt näin haluaisivat. Hetkessä asiaa ei saada korjattua, mutta itselläni olisi muutama ehdotus mitä ehkä kannattaisi kokeilla. Kesäraveissa kuitenkin porukkaa käy, joten kyllä raveilla vielä vetovoimaa löytyy. Ensinnäkin yhdet ravit/päivä on aivan riittävä määrä (poikkeuksena kesäravit). Sunnuntain raveista tekisin ”perheravit”, jotka alkaisivat aina joko kello 12  tai 13. Näissä raveissa olisi oheistoimintaa koko perheelle, joita voisi olla esimerkiksi perinteinen poniratsastus, jotkut huippu-urheilijat jakamassa nimikirjoituksia, ilmainen makkara…ihan mitä vaan. Ja sisäänpääsy olisi sunnuntain raveissa ilmainen. Pelivaihdot varmasti laskisivat näissä raveissa hetkellisesti, mutta uskon, että ne rahat tulisivat korkojen kera takaisin. Nimenomaan lapset ja nuoret pitäsi saada kiinnostumaan lajista, sillä silloin he todennäköisesti tulevat sinne aikuisenakin. Itse olen käynyt raveissa vauvasta asti ja muistan kun alle kouluikäisenä halusin Vermoon koska siellä pääsi leikkimään muiden lasten kanssa. Tästä luonnollisena jatkumona olen siirtynyt yleisöön, pelaajaksi ja hevosenomistajaksi. Lisäksi uudesta sunnuntain aikataulusta pitäisivät kaikki valmentajat. Olen kuullut todella monen sanovan,että eivät viitsi sunnuntai-iltana lähteä raveihin. Tällä uudistuksella saataisiin lähdöistä myös parempi tasoisia. Raveissa voitaisiin ajaa myös kaksi profiililähtöä isolla ykköspalkinnolla (molemmille roduille yksi lähtö). Kyllähän uusia ihmisiä voi houkutella lajiin pelinkin kautta, mutta itse uskon että jää koukkuun helpommin kun tutustuu eläimistä hienoimpaan eli hevoseen. Järjestetyt tallikierrokset eivät olisi pahitteeksi. Nimenomaan kesäaika on sitä kun lajin markkinointiin tulisi satsata! Markkinoinnissa kannattaisi hyödyntää julkisia henkilöitä, jotka ovat oikeasti jo innostuneet lajista. Hyviä esimerkkejä ovat Iivo Niskanen, Tero Lehterä, Jere Karalahti, Toni Nieminen, Janne Korpi ja kumppanit. Ja tietenkin heille pitää maksaa kunnon korvaus eikä olettaa, että kaikki pitää saada ilmaiseksi. Tässä päällimmäisiä ajatuksia tähän alkuun…loppuun vielä erityiskiitos Santtu Raitalalle, joka on niitä harvoja, jotka ovat nykysuuntauksessa mukana ja antavat ennakkokommentteja twitterissä. Tämä tulee olemaan jatkossa suuntaus ja se helpottaa kaikkia…lopulta myös kommenttien antajia kun ei tarvitse vastailla toimittajien soittoihin joka päivä.

 

ps. kommenttia saa antaa