Selaat arkistoa kohteelle rasia.

perhonen rasiassa

28.11.2016 Yleinen

20161125_104202Moikka! Nytten kerron miten tehdään perhonen rasiassa…… no joo se kuulostaa oudolta, mutta kun kerron miten se tehdään ymmärrätte sitten sen.

 1. Tarvitsemme maitopurkin.
 2. Siitä leikkaa maitopurkin alaosa.
 3. Leikkaa kartongista perhosen malli minkä itse haluat.
 4. Koristele perhonen ja laatikko miten itse haluat.
 5. Kiinnitä perhonen laatikkoon ihan miten itse haluat esim. sinitarra tai liima.

Välineille tyylikästä säilytystä

29.7.2014 duunaus, lovileikkaus, maalaus

Tämä oli oikeastaan todella hauska projekti. Tämä on myös ensimmäinen projekti, jonka olen sattanut loppuun tämän blogin ansiosta. Projektin lopettamiseen meni sitten toimeen tarttuttua alle 2 tuntia. Kaiken kaikkiaan tähän upposi ehkä 4 tuntia. Ostin koristemaalaus välineille säilytys rasian 2 vuotta sitten. Siitä asti kun kannoin rasian Sinellistä kotiin on mieli tehnyt koristella sitä jotenkin. Koska käsittelemätön puu rasia näyttää melko tylsälle.

Päädyin lopulta koristelemaan kannen lovileikkauksella. Haluaisin tehdä paljon enemmän kaiverrustöitä, mutta muutettuani kerrostaloon ja menetettyäni mahdollisuuden käyttää sirkkeliä ja höyliä niin itse kaiverruspohjien teko on vaikeaa. Pelkkien laudan kappaleiden kaivertamisessa en näe järkeä. On paljon mielekkäämpää tehdä töitä joilla on tarkoitus ja käyttöä.  Eli tästä tuli samalla testi alusta sille miten kaupungissa voi helpoiten harrastaa kaiverrusta menemättä minnekkään kansalais opiston kursseille.

SONY DSC

Tekstin leikkaaminen vaiheessa

SONY DSC

Teksti valmiina odottamassa pinta käsittelyä.

Yllämainituista syistä tässä on kokeilu vähän kaikenlaista lovileikkauksen tiimoilta:

A) Voiko keisari puuta lovileikata?

 • Kyllä voi. Keisaripuu on vaan erittäin haurasta ja lohkeaa helposti. Aivan kokemattomalle kaivertajalle en suosittele. Kokemattoman kannattaa ainakin kokeilla yksinkertaisempaa kuviota kuin tekstin kaiverrusta.
 • Keisaripuuta on helppo työstää. Voimaa ei työstämiseen tarvitse ollenkaan.
 • Lohkeavuus on niin huomattavaa että kaarevasta leikkaupinnasta on vaikea saada siistiä.
 • Puun syyt on vahvat ja paikoitellen kovat. Esim O:n kaivertaminen oli melkein mahdotonta kun tälläinen kovempi kohta osui juuri kaarteeseen ja sai veitsen lipeämään joka kerta raiteiltaan. Verrattuna esim. leppään siis epätasalaatuisempaa leikkautuvuudeltaan.

 

B) Onnistuuko valmiin esineen lovileikkaus?

 • Kyllä onnistuu. Toki tämä lisää työskentelyyn omat haasteensa. Kappaletta on hankalampi kontrolloida mikä lisää lohkeamis riskiä.
 • Työasento on epämukava
 • Ainakin tässä mallissa puu pinnat on erittäin ohuet. Kannella on vahvuutta vain muutamia millejä, minkä takia jyrkemmissä leikkauspinnoissa mennään melkein läpi asti.
SONY DSC

pinta käsittelyksi tuli UULA-tuotteen karmiinin punainen pigmentti ja itse sekoitettu maalausneste.

SONY DSC

Valmisrasia kuivumassa

Pitkä tauko lovileikkauksesta näkyy lopputuloksessa. Samoin ehkä esivalmisteluissa tuli hitusen hutiloitua. Tärkeintä lovileikkauksen lopputuloksen kannalta on kuvion tarkka piirtäminen. Mittasin kyllä tekstin korkeuden ja etäisyyden reunoista, mutta jokaisen kirjaimen mittaaminen jäi. Lisäksi leikkausuuunnat olisi voinnut suunnitella vielä tarkemmin ennen työskentelyn aloittamista yhtenäisemmän lopputuloksen aikaan saamiseksi, mutta kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen. Kyllä siinä siveltimiään säilyttää.

Linkki Sinellin sivuille työssä käytettyyn rasiaan

Linkki UULA:n pigmenttiin

 


 

Ompelurasia

14.6.2014 lovileikkaus, nikkarointi

 

 

valmisompelurasia kokelma_edited-1

Valmis ompelurasia

Sarjassamme arkiston aarteita. Tässä on itse tehty ompelirasia. Kyseessä on siis mekanismi rasia vanhan mallin mukaan, eli päistä vedettäessä se leviää ja paljastaa alta uuden tason.  Kansissa lukee Laura ja 2011. Lovileikkaustyö on tehty yhtenäisestä leppälevystä, joka vasta leikkausten valmistutta katkaistiin kahdeksi kannen palaseksi. Rasian runko on myöskin valmistettu lepästä.  Nupit on ostettu rautakaupasta, nimenä taisi olla joku  patina tai antiikki (ihan kaikkia yksityis kohtia on hankala muistaa nöin pari vuotta myöhemmin).

Idea ompelurasiaan lähti, siitä että lovileikkaus kurssilla piti valmistaa joku tuote. Esim rasian kansi, tai pannunalunen.  Jo suhteellisen pitkään olin mielinyt oman ompelurasian hommaamista, joten miksi ei lyödä kahta kärpästä yhdellä iskulla.

Jälkiviisaana voidaan todeta että projekti olisi voinnut onnistua paremminkin;

 1. mekanismin kasasin ruuveilla. Toimii, mutta pienet mutterit olisi olleet parempi idea. Lisäksi Kannattaa valita kovempi puulaji noihin sauvoihin. Sauvat voisivat olla myös pari cm pidemmät jolloin ala taso aukeaisi enemmän, nyt siitä jaa 2/4 osaa pimentoon.
 2. Saranat olisi pitänyt upottaa (on pitänyt ruuvata nuo kannet irti, jo ties kuinka kauan ja upottaa ne, mutta kun sillä ei ole mikään kiire niin aina se jää huomiseen).
 3. On syy miksi vanhan ajan ompelurasiat on puun värisiä yleensä öljypintaisia/ohut lakka. Itse käsittelin tämän huonekalu öljyllä jota oli ylimääräistä nurkissa. Se oli riivatun huono idea. Paksumpi öljy kuivui epätasaisesti ja tukki mekanismin. Jouduin raapimaan öljyä kyljistä irti ja pinta käsittelemään rasiaa uudestaan. Ohennettu vernissa olisi varmasti ajannut saman asian, ja lopputulos olisi ollut ehkä hiukan luonnollisempi.

noista yläpuolella luetelluist alapsen taudeista huolimatta rasia on nyt kolmatta vuotta käytössä. Se ajaa asiansa loistavasti. Pienellä tuoteteknisellä kehittelyllä se voisi olla erinomainen, mutta tälläisenäänkin todella toimiva.

 

1

Keskeneräistä lovileikkausta