Selaat arkistoa kohteelle puulattia.

Hyvää tahtia eteenpäin!

24.3.2015 Koti ja Sisustus, remontointi, remontti, remonttiblogi, säästäminen, sisustaminen, Sisustusideat, Yleinen

Niin ollaan aherrettu että ei ole edes blogia ehditty/ jaksettu päivittää. Eli luvassa päivitysten tulvaa…

Ollaan saatu vessan lattia valmiiksi, vessan betonitaso valmiiksi (Jarkko raportoi noiden teosta sitten tarkemmin tänne) ja lautalattioita + vesiputkia paikoilleen. Ihanaa kun voi kävellä ilman pelkoa, että tippuu purujen sekaan ja taittaa nilkkansa :)

Ajattelin kuitenkin nyt aluksi jakaa teille muutaman tuunausniksin…

Anopilta saatiin köyhän naisen ja miehen petsiohje:

Lorrauta etikkoo n.neljä desiä lasipurteloon, pistä sinne muutama teräsvillan (patapata) pala sekkaan ja lissee vielä mustoo teetä. Anna tekkeytyä vähintään vuorokaus (vie se helekutin kauas ihmisten ilimoilta, koska se etikkaa haisoo niin jotta kerran tarkenoo!). Lopuksi mualaa haluamasi puupinta ja ihhaile lopputulosta.

Mustaa teetä kannattaa laittaa, jos haluaa petsistä harmaasävyisen. Jos kaipaa rusehtavaa sävyä niin silloin kuulemma kahvin loraus on paras siihen hommaan.

Teräsvilla hajoaa sen verran napakasti etikan sekaan, että tuo seos kannattaa suodattaa suodatinpussin läpi ennen maalaamista.

Etikka, tee ja teräsvilla tekeytymään vuorokaudeksi.

Etikka, tee ja teräsvilla tekeytymään vuorokaudeksi.

 

 

 

 

 

 

Suodata valmis seos suodatinpussin läpi.

Suodata valmis seos suodatinpussin läpi.

 

 

 

 

 

 

Valmis petsi

Valmis petsi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kävin äsken vetämässä petsillä baarin puupalkit. Väri tekeytyy kuulemma puun pinnassa muutaman päivän, eli lopputulos on paljon tummempi kuin miltä se ensiksi näyttää. Ajattelin vielä huomenna vetäistä toisen kerroksen petsiä puupalkkeihin.

Ensimmäinen kerros pinnassa

Ensimmäinen kerros pinnassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raportoin lähipäivinä lopputuloksesta :) Nopeasti tuntui lähtevän tummumaan.

 

Hylättiin se trukkilavasohva-idea ja päädyttiinkin tilaamaan Saksasta jago24.de kolme kappaletta isoja säkkituoleja (ja tietenkin kaikki eri väreissä), hintaa yhdelle säkkituolille tuli vain 40 euroa rahtikuluineen. Äkkinäisellä vilkaisulla säkkituolit vaikuttavat hintaan nähden oikein hyviltä. Samasta paikasta tilattiin myös muutama baarijakkara, pöytäjalkapallopeli (kyllä, koottiin se jo keskelle ”tilavaa” olohuonetta), kaasugrilli, parit verhot yms. Ja halvaksi tuli! :) Osa tavaroista tuli jo viikon kuluttua tilauksesta ja loputkin tavarat saapuneen piakkoin.

Ahtaan paikan remonttimies testaamassa uutta säkkituolia

Ahtaan paikan remonttimies testaamassa uutta säkkituolia

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajattelimme nyt kuitenkin hyödyntää nuo trukkilavat mitkä Jarkko jo ehti hamstrata meille sohvaideaa varten. Teemme baarin puolelle niistä kaksi minipöytää. Huonekalupyörät ostettiin Biltemasta ja olisikohan yhden renkaan hinnaksi jäänyt noin viitisen euroa. Löysin alakerran varastosta keltaista lattiamaalia ja silläpä vetelin pöytiin vähän maalia.

"Aaa, kappas! Lempiväriäni keltaista"

”Aaa, kappas! Lempiväriäni keltaista”

lavojen hiomisen jälkeen maistui sufee

lavojen hiomisen jälkeen maistui sufee

Pöytä numero yksi

Pöytä numero yksi

Pöytä numero kaksi

Pöytä numero kaksi

 

 

 

 

Tuossa aiemmin jo mainitsinkin, että olemme saaneet lattioita kasattua ja baarin eteisen lattia on lakkaa vaille valmis. Eteisen lattia koottiin kaksion keittiön entisistä lattialaudoista sekä eteisessä olleista laudoista. Jarkko ei saanut kaikkia lautoja purkuvaiheessa ehjänä irti ja siksi päädyttiin siihen ratkaisuun että otetaan puuttuvat päkäleet keittiön lattiasta, koska keittiöön tulee laminaatti. Laudat on erivärisiä ja sehän vaan passaa meidän makuun! :) Appiukko sanoi että ”onpas erikoinen lattia”, se on sitten jokaisen päätettävissä oliko se kehu vai ihan jotain muuta :D

Eteisen lattian kasausta

Eteisen lattian kasausta

Kittiä rakoihin ja pikapesu lattialle

Kittiä isompiin rakoihin…

Lattian pesua

…ja lopuksi lattian pesua

 

 

 

 

 

 

 

 

Viittä vaille valmis lattia! Ehkä tuonne voisi vielä jotain väriä lurauttaa :D

viittä vaille valmis lattia! Ehkä tuonne voisi vielä jotain väriä lurauttaa :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jee, jee…ehkä tämä joskus vielä valmistuu!

 

/Salla

 

Näin tiivistät puulattian listoitukset

23.10.2014 Käytännön vinkit

Vanhan talon viihtyisyys riippuu hyvin paljolti tiiveydestä tai pikemminkin sen puutteen huomaa. Useimmin ilmavuotokohdat löytyvät lattian ja katon rajoista sekä seinän aukkojen yhteydestä.

Rossipohjaisessa talossani on vaihdettu pintamateriaaleja ja ulkoseinässä on yhdessä huoneessa puolipaneeli. Paneelin kolot jättävät raot jalkalistan taakse. Jalkalistan takana lattialaudoitus päättyy jättäen pienen raon, liikevaran, ennen seinää. Seinän ja lattialautojen välistä pääsee helposti syystuuli puhaltamaan vaikka lattian eritykset olisivatkin kunnossa. Tämä tuntuu lattian kylmyytenä ja vedontunteena.

Lattia on maalauksen tarpeessa ja päätin samalla tiivistää jalkalistan kolot.

Listoituksen tiivistys.  Ensimmäisessä kolossa sullottua kutterinlastua, seuraavassa kittaus, kittauksen siistiminen ja lopuissa maalaus saumojen ylitse. Solumuovilla eristetyn  ja jesarilla tiivistetyn kylmävesiputken kohdalla maalattu osa panelista on muotoiltu kitistä. Työ aloitettiin kalusteiden taakse jäävästä nurkasta.

Listoituksen tiivistys. Ensimmäisessä kolossa sullottua kutterinlastua, seuraavassa kittaus, kittauksen siistiminen ja lopuissa maalaus saumojen ylitse.
Solumuovilla eristetyn ja jesarilla tiivistetyn kylmävesiputken kohdalla maalattu osa panelista on muotoiltu kitistä. Työ aloitettiin kalusteiden taakse jäävästä nurkasta.

Aluksi täytin kaikki kolot kuivalla kutterinlastulla, myös pellavarive tai sahanpurukin soveltuu tähän. Käytännössä sormella tökkimällä sai lastut parhaiten kolojen täytteeksi.
Seuraavaksi kaikki raot ja täytetyt kolot tasoitettiin spakkelilla. Vanhan purtilon sisältö oli hieman jäykistynyt ja helppoa työstää koloihin. Jälleen sormi osoittautui helpoimmaksi työkaluksi, roiskeet sai helposti pyyhkäistyä lähimpään rakoseen.
Kun aikansa sai sotkettua, tuli siivota jälkiä. Tuoreeltaan ylimääräinen tasoite lähtee kostealla pyyhkimällä.
Lopuksi työn jäljet peitetään huolellisesti maalaamalla. Maalatessa pyrin jättämään saumaan yhtenäisen maalikalvon. Maalasin vapaalla kädellä jalkalistan ylitse. Tällöin saumasta tulee tiivis. Kauempaa katsoen lopputulos on omasta mielestäni riittävän hyvä. Rajausteippiä käyttämällä jälkeä pystyisi työläästi parantamaan.

Puu elää kosteusliikkeiden myötä, tällöin saumat tulevat hieman elämään ja maali haljennee monin paikoin. Kun työn tekee talvella sisäilman ja materiaalien ollessa kuivia, ei halkeamia myöhemmin huomaa. Pienet liikkeet piilottuvat listan taakse piiloon, lautojen venyessä ja kutistuessa ilmankosteuden mukana.