Selaat arkistoa kohteelle portin.

Roskaruoka oli hyvää, toinen osa

27.4.2015 Makeaa ja hyvää syötävää, Yleinen

Nyt ei oikein mikään ollut hyvin. Kaisaa kiukutti Auliksen aikaisin nukkumaan meno. Hän taas halusi valvoa iltaisin pidempää ja nähdä kavereitakin. Aulis koitti lepytellä tyttöään mutta nyt ei oikein tahtonut mikään auttaa. Kaisalla tuntui olevan tänään paha päivä. Aulis koitti lepytellä pienellä sirkuksessa käynnilläkin mutta ei sekään tuntunut auttavan. Siispä Aulis ehdottikin, että jos me lähdettäisiin kotiin ja pidettäisiin hiukan taukoa. Ollaan sitten taas yhteydessä kun siltä tuntuu.

Kotimatka oli hiljainen. Kumpikaan ei puhunut mitään koko matkan aikana. Kaisa kääntyi kotiinsa ja Aulis jatkoi vielä vähän matkaa eteenpäin. Kotiin tullessaan oli Auliskin kiukkuinen. Hän otti täytekakun kaapista ja lohkaisi siitä suuren palasen lautaselleen. Kakku hävisi silmissä pojan suuhun ja se loppuikin. Hän otti loppulautasen eteensä ja söi senkin lautasen tyhjäksi. Äitikin koitti pojaltaan saada jotain juttua ulos mutta poika oli hänellekkin kovin hiljainen. Aulis vetäytyikin omaan huoneeseesa ja meni siellä sitten nukkumaan.

Aamu olikin aika vaikea. Äiti joutui antamaan pojalleen taas apua. Mutta kuitenkin aika herkästi Aulis kuitenkin heräsi. Pieni tönäisy olkapäähän auttoi, niin poika nousi jo istumaan. Puki päälleen ja tuli alakertaan. Mikään aamupala ei tälläkään kertaan maistunut. Ja siitä lähti taas poika leipomoon töihin.

Leipomossa letitettiin taas pullaa. Käytiin aamukahvilla ja syötiin yksi pulla pois josta poika sai taas kolme palaa. Työpäivän jälkeen kotona oli Aulis edelleenkin hiljainen. Hän laitteli polkupyöräänsä kuntoon mutta äidilleen ei hän tahtonut mitään puhua. Kuitenkin lopulta hän tuli katselemaan äidin ruoka- tai kahvileipä kirjoista reseptejä. Nyt hän oli päättänyt tehdä jotain kahvin kanssa sopivaa kakkua. Hän löysikin yhden kuivakakun jota ajatteli kokeilla. Ja kun tarvikkeitakin oli kaapissa alkoi taikinan teko.

Aulis oli saannut kakun jo uuniin ja odotteli katsellen kelloa, koska sen voisi ottaa pois uunista. Äiti kyseli pojaltaan, että söisitkö vaikka paistinperunoita kun keitettyjä perunoita ja kastiketta oli jäännyt edelliseltä päivältä. Mutta ei äidin tarvinnut mitään tehdä vaan poika halusi kokeilla myöskin ruuan tekoa. Kakku oli valmis ja vuoka otettiin pöydälle. Sitten kuorittiin perunat ja lämmitettiin paistinpannua. Kakkuvuoka oli vielä kuuma kun Aulis käänsi kakun toisinpäin ja kakku putosi herkästi pois alustalle. Ei kerennyt kakku olemaan yhtään rauhassa, vaan poika otti jo hyvän kokoisen viipaleen. Kahdella suupalalla oli kakun viipale löytänyt Auliksen suun. Ruoka oli tiettävästi valmista ja poika huusi äitinsäkin syömään. Äiti kehui pojan taitoa tehdä myös ruokaa. Oikein hyvältä tuntui toisen tekemä ruoka. Kyllä joku saa sinusta hyvän miehen. Aulista lämmitti äidin sanoma. Kun äidille ei kelvannut vielä kakun maistaminen niin poika otti toisen isohkon palasen vielä kakkua. Aulis tuntui nyt pitävän makeasta syömisestä.

Vatsa kylläisenä hän pysähtyi katselemaan sanomalehteä. Siellä hänen silmänsä löysivät MaDonaldsin ilmoituksen, että tänään keskustassa avataan sellainen liike jossa olisi kerroshampurilaisia myynnissä. Se tuntui oudolta, että kerroshampurilaisia myytäisiin pelkästään baarissa. Ehkä niitä pitäisi lähteä maistelemaan. Yksi kuva valmiista hampurilaisesta oli laitettu lehteen. Sitä poika katseli pitkään ja arvuutteli mitä kaikkea siellä välissä oikein on. Samalla soitti Kaisa. Hän oli hiljainen mutta pyyteli kuitenkin anteeksi. Hänellä kun on niin vaikea kuukauden päivät. Oikein vatsaa vääntelee ja silmissä säkenöi. Ei poika tainnut oikein käsittää tytön puheita, vaan alkoi heti hänelle ehdottamaan hampurilaisten syöntiä. Lähdetäänkö tänään maistelemaan baariin miltä oikein maistuvat. Kaisa lupaili lähteä vaikka ei olo vieläkään  paras mahdollinen. Tämä pelasti Auliksen päivän, että hänellä oli taas yhteys tyttöönsä.

Illalla heillä oli treffit Kaisan portin pielessä. Siitä sitten lähdettiin ajelemaan kohti kerroshampurilaisia. Vajaan puolen tunnin kuluttua oltiin tämän baarin edessä jossa niitä kokeilu ruokia olisi ollut tarjolla. Pariskunta nousi pyöriensä selästä pois ja menivät ovesta tuohon baariin. Hyvä tuoksu tulvi heidän sieraimiinsa kun he kävelivät kohti tiskiä. Baari oli vielä melkein tyhjä. Yksi nuori pariskunta jo maisteli tätä outoa ruokaa, jota ei vielä täällä päin oltu kuultu mitään.

Kaisa ja Aulis tekivät tilausta. Hetkisen päästä tuli paperiin käärityt hampurilaiset tarjottimelle. Vielä puuttui ranskalaiset ja limut, mutta nekin tulivat joutuisasti hampurilaisten viereen. Sitten lähdettiin valitsemaan pöytää, joita olikin kyllä riittävästi tarjolla. Sillä baari oli vielä melkein tyhjä.

Nuoripari istuitui pöytään ja katselivat annoksiaan. ”Eivät ne paljon maksaneet mutta ei sitä nyt paljoakaan siinä ole”, totesi Aulis. Sitten otettiin hampurilainen käteen ja siitä puraistiin palanen suuhun. Välillä ranskalaisia sekaan. Hetkessä oli Aulis kaiken syönnyt. Hän kävi hakemassa vielä uuden annoksen itselleen. Hän kerki senkin syömään ennenkuin Kaisa sai omansa syötyä. Aulis ihmetteli tämän olevan hyvää, vieläkö yksi annos menisi. Kaisa katseli ihmeissään Auliksen syömistä. Mutta oli hiljaa kuitenkin, sillä vaikka se olikin vaikeaa tuon känkkäränkkä tapauksen johdosta.

Sitten olikin aika lähteä kotiin. Kotimatkalla Aulis pysähtyi vielä kioskin kohdalla ja haki kaksi suklaalevyä. Siitä hän tarjosi Kaisalle. Kaisa otti vain pienen palan kun taas Aulis vetäisi kokonaisen siivun. Pitää olla välillä jotain naposteltavaa. Kaisa oli huomannut, että Auliksella oli ruokamaitti kasvanut vähän liikaa. Mutta ei ottanut kuitenkaan asiakseen mitään puhua. Pian oltiin kotiportilla ja tehtiin uudet tärskyt taas huomiseksi.

Taas oli työpäivä takana. Kaisa tuli katsomaan Aulista kun kerran niin puhelimessa sovittiin. Aulis oli harjoitellut erilaisten viinereiden tekoa. Hän oli ostanut viinereitä kokonaisen muovikassillisen. Ja nyt niitä oli tarkoitus syödä kahvin kanssa. Auliksen äitikin ihmetteli pojan makean syömistä. ”Varo vain, että mahdutko kohta enään housuihisi”, niin varoitteli äiti. Ei sitä voi olla syömäti kun aina on vaan nälkä, vakuutteli poika. Kaisa lähti kotiinsa ja illalla vielä lähdettiin pyörällä ajelemaan.

Aulis kurvasi illalla pyöränsä Kaisan portin pieleen. Kaisa tuli myöskin portin pieleen ja siinä suunniteltiin mihinkä sitä pyöräillään. Aulis olisi halunut lähteä taas syömään hampurilaisia baariin. Nyt puuttui jo Kaisakin jo Auliksen syömisiin. ”Tarkoittaako tämä nyt sitä, että sinä syöt itsesi aivan pyöreäksi”. Pojan mielestä ei hän paljonkaa syö, ja pakkohan sitä on syödä kun aina vaan tekee ruokaa mieli. No lähdettiin nyt kuitenkin syömään hampurilaisia baariin. Auliksen suu oli oikein hymyssä kun hän sai pitää päänsä tässä asiassa.

Baarissa ei Kaisa syönnyt mitään. Mutta Aulis kuitenkin söi. Kaksi kerroshampurilaista hän söi ja ajatteli syönnin nyt jäävän tähän. Kyllähän vielä olisi ainakin yksi annos mennyt mutta kun Kaisa näytti jo hermostuksen merkkejä niin Auliksenkin oli lopetettava syöminen. Sitten lähdettiin taas ajelemaan kotiin päin. Matkaa jatkettiin vielä heidän yhteiselle kedonkukka-paikalle. Siellä istuttiin vähän aikaa toistensa vieressä. Ja Aulis lupasi katsella toisia töitä. Vaikka ei Aulis oikein halunnutkaan työpaikkaa enään vaihtaa. Hän halusi oppia kaikki hyvät niksit jotka koskivat peipomista.

Näin kului aika koko vuoden. Auliksessa näkyi jo selvät lihomisen oireet. Paino oli noussut tällä laihalla pitkällä pojalla seitsemänkynnenestä kilosta yhdeksäänkymmeneen kuuteen kiloon. Ja ruokamaitti oli vielä tallella. Baarissa piti päivittäin käydä syömässä vähinkään kolme kerroshampurilaista. Makeaa syötiin töissä ja sitä valmistettiin myös kotona. Joka päivä oli joku kakku valmistumassa. Kaupasta haettiin karkkia isojakin määriä sekä juotavaksi limskaa useampi pullo. Kaisalla ei mennyt myöskään hyvin. Hän oli huomannut ettei Aulis haluakkaan enään vaihtaa työpaikkaa. Kaisa oli masentunut. Kuitenkin hän piti Auliksesta suuresti. Ja vielä nyt enemmänkin koska Auliksesta oli tullut hauskan puhuja. Hänen seurassaan viihtyi mutta hän kaipasi kuitenkin sitä laihaa poikaa. Kaisa turvautui olueeseen. Aina kun Aulis oli lähtenyt illalla nukkumaan oli Kaisa alkanut juomaan siellä kesäkukka paikassa, jossa he useasti istuivat. Momesti oli Kaisa aika väsynneen näköinen töihin mennessään. Ja lopulta sieltä tulikin lopputili. Kaisa vetäytyi enemmän vain viinanlonkeron syövereihin. Ja kun ilmat kylmenivät siirtyi Kaisa juomaan pubeihin. Kaisa joi pubeissa ja Aulis söi baarissa hampurilaisia. Toisesta tuli juoppo ja toisesta ylipainoinen syöppö.

Aikaa kului taas. Molempien välit hiipuivat, eikä heitä koskaan enään näkynytkään. Kaisa oli kiinteesti valoisimmissa saleissa juomassa itseään täyteen. Aulis ei pystynyt enään olemaan töissä kun eivät jalat kantaneet häntä. Hänen äitinsä joutui käymään ja kantamaan hyvää syötävää pojalleen.

Ehkä kaiken syynä oli Auliksen syy alkaa syömään makeita leivonnaisia ja hyviä ruokia. Siitä koukusta hän ei sitten enään päässytkään irti. Ja ei päässyt Kaisakaan irti Auliksesta. Aulis oli ainut joka oli Kaisaa seurakseen pyytänyt, eikä kukaan muu. Kaisa oli kiinni ainoassa pojassa. Ja kun hän lopulta teki eron, oli hän yksin. Ei kukaan enään ollut kiinnostunut runsaasti viinaa käyttävästä naisesta. Ja Aulis vaan söi ja söi. Paino oli noussut jo 150 kilon kohdille ja ei minkäänlaista vähentymistä syömisessä tapahtunut. Kaksi rakastavaista löysi lopulta molemmat oman itsensä tuhoamisen haaran, josta ei tuntunut enään olevan paluuta.

Surullinen oli heidän yhteinen lyhyt aika. Ehkä joku joskus tuli heitä auttamaan tai sitten ei. Kontrollia ei löytynyt heidän missään toiminnassa. Itseään molemmat vain ajattelivat, eivät toisiaan.

 

piki

https:// pikivaantaa.suntuubi.com  kurkista sinnekkin ja jätä jotain kommentteja ja kirjoita vieraskirjaan.

 

Hellyyttävä Joulu. 18 päivä Joulukuuta

18.12.2014 Kunta huomioi auttamisen, Yleinen

Aamupäivällä soitti kunnanjohtaja Irenelle. Hän olisi tulossa pienen porukan kanssa katsomaan Sykerön pesutilaremonttia. ”Olisitteko Tekin silloin paikalla koska Teille on myöskin asiaa”. Nyt menikin jännäksi mitä siellä Sykeröllä tapahtuu. Tietenkin Taavettikin lähtee mukaan. Irene soitti vielä Almalle, että tälläinen kunnan eliitti tulee Teitä katsomaan.

Huh huh miten jännittävä olo tuli, mitä siellä nyt tutkitaan. Irene oli hermostunut ja jännittynyt. Hän ei saannut oikein tehtyä mitään, käveli vain huoneista toiseen ja kyseli itseltään, mitä ne nyt oikein haluavat.

Raine Linqvist oli ottettuna kun tuli Vilholta kutsu aatoksi kihlajaisiin ja viettämään joulua heidän kanssaan. Hän mietiskeli pienessä kaljassaan, että voisinkohan lähteä katsomaan sitä Vilhon nykyista asuinsijaa. Lopulta hän teki päätöksensä ja lähti kävelemään liukasta tietä Vilhon luokse. Montaakaan metriä ei Raine pysynyt pystyssä vaan kellahti kyljelleen. Housut kastuivat kyljestä kun ei sitä kaljapäissään pääse niin nopeasti ylös. Mutta kun ylös lopulta pääsi jatkoi hän taas matkaa. Jonkin aikaa hän pysyikin pystyssä mutta kun niitä pieniä sivuaskeleita tuli niin taas nurin. Vaikeaa oli edetä uuteen kyläpaikkaan. Ei Raine kaatumisistaan vihainen itselleen ollut, vaan nauroi vain pyllähdyksilleen ja jatkoi taas eteenpäin. Mutta kun toistakymmentä kertaa hän oli kaatunut hän alkoi jo näkemään Vilhon uuden asunnon valot. Portin pielessä vielä kerran nurin mutta portintolppaa vasten hän pääsikin aika helposti ylös. Sitten vaan rappusia ylös ja koputtamaan ovelle.

pallot

Vilho tuli aukaisemaan ovea ja Raine meinasi pudota rappusilta kun hän oli seisomassa aivan oven edessä ja pylly vasten ovea. Onneksi kuitenkin Vilho sai hänen kädestään kiinni, niin ei tarvinnut miestä hakea nurmikolta.

Siinä sitä sitten ihmeteltiin kun Raine käsillään läpsytteli housunpunttejaan. ”Miksi sun housut ovat märät”, kyseli Vilho ihmeissään. ”Kyllä ne kastuu tuolla tiellä jos kaatuilee yhtä taajaan kuin minä tein”.” Mutta sulle kävi nyt hyvin kun meillä on sauna lämpiämässä. Liisa halusi nyt päivällä mennä oikein saunaan kun on koko päivän leiponut ja kuuman uunin edessä on tullut oikein hiki”.

Vilho menikin Rainen kanssa saunaan ensimmäisenä koska Rainen oli saatava kuivat vetimet päälleen. Vilho kaivoi hänelle kalsarit ja housut ja tietenkin joku paitakin pitää saada mukaan. Pitkästä aikaa kun kaverukset näkivät toisensa oli juttua tullut taas oikein kunnolla. Tunti oli mennyt eikä miehiä näkynyt tulevan saunasta pois. Liisa kävi jo koputtelemassa ovelle, että jokos te kerkiätte sieltä pois, että hänkin pääsee sinne. Johan miehet havahtuivat ja lähtivät kuivattelemaan itseään. ”Pitää olla Liisan mieliksi kun ollaan kuitenkin hänen talossa”, ilmoitteli Vilho kaverilleen.

Tontut

Irene ja Taavetti ajoivat Sykerön pihalle. He nousivat autosta ja siirtyivät sisälle. Irene oli vielä aika hermona jonka Almakin huomasi. ”Mitäs sinä tyttö oikein hermoilet. Eihän me mitään pahaa olla tehty. Odotellaan nyt vain mitä herroilla on asiaa”. Ja niin sitä odoteltiin herroja, jotka ilmeisesti nyt olivatkin tulossa kun vieras auto lähestyi Sykerön pihaa.

Kolme miestä ja Irmeli Pahtonen nousivat autosta pois. Suuri kukka-asetelma oli eräällä miehellä kädessään ja valkoinen kirje. ”Ehkä ei taida mitään pahaa ainakaan tulla. Harvoin sitä kukkasia tuodaan jos on jotain pahaa sanottavaa”, lausui Alma ja meni aukaisemaan ovea vieraille. Vieraat astuivat sisään ja tervehtivät kaikki paikalla olleita. Sitten alkoi kunnanjohtaja pitämään puhetta. ”Halusimme tulla oikein itse katsomaan täällä pidettyä suurta auttamis-asiaa. Tästä tapauksesta kun ensiksi kuulimme laitoimme toimiston jokaiselle osastolle keräyslistat. Me oikein vielä eräässä tilaisuudessa puhuimmekin tästä suuresta auttamisesta jossa kyläläiset ovat antaneet suurta apua Sykerön vanhuksille. Se kun on aivan ennenkuulumatonta, että otetaan toiset ihmiset huomioon ja autetaan heitä jos tilanne on sellainen kuin tässä tapauksessa juuri oli. Olen jo muidenkin kuntien johtajille puhunut tästä tapauksesta, ja ihmetystä on tullut kaikilta. Siksi pidämme tätä tapausta erittäin hienona ja kun vielä nämä vanhukset ovat pirteitä ja haluavat osallistua lastenkin viihdyttämisen tarhassa. Heidän paikkansa ei ole vielä vanhainkodissa ja heidän paikkansa on asua omassa kodissaan jossa lämpöiset pesutilat ovat kaikkein tärkein asia. Siksi haluammekin antaa talon rouvalle nämä kukkaset jotka ainakin jonkin aikaa tuovat silmäniloa Teille. Ja idean täyttäjälle jätämme tämän kirjekuoren. Toivottavasti otatte tämän omaan käyttöönne.

 

poroAlma ja Jaska kiittelivät samoin Irene ja Taavetti. Ja sitten istuttiinkin kahvipöytään. Tunnelma oli erittäin vilpitön. Kunnanjohtaja toivoi, että tälläisiä tapauksia voisitte tehdä lisää. Kyllä me tulemme myös auttamaan rahallisesti. Nämä tapaukset tuovat varmasti tällekin kylälle kiinteän toisista välittämisen hengen. Ketään ei saa jättää jos asuintilat ovat hiukan huonommassa kunnossa, vaan auttakaa heitä jos vaan jaksatte. Samoin Irmeli Pahtonenkin halusi lausua, että onhan tämä aivan kerrassaan suuri työ. Ja kuinka kaikki kyläläiset halusivat olla mukana. Ja kun Alma vielä keitti niin maikoisaa kahvia ja miten hyvää oli itse tehty pulla ja jopa mieheni rakastama rahkapiirakka. Henkilökohtaisesti toivonkin, että Irmeli miehensä kanssa jaksaa tehdä tälläistä auttamistyötä.

Niin oli tilaisuus päättynyt ja vieraat lähtivät vielä halaten kunnantalolle. Alma iloitsi kukista miten kauniita ne olivat. Jaska ei ole enään mulle kukkia kantanut. Ennen hän kotiin tullessaan poikkesi ojan reunalta aina hakemaan luonnonkukkia mutta nyt taitaa miehellä olla selkä kipeänä.

Vilho ja Raine olivat jo saunasta tulleet ja Liisakin sieltä kohta tulee. Vilho oli naureskellut silmänsä aivan punaisiksi Rainen kertomista jutuista. Ja kun Liisa tuli saunasta sai Raine Liisankin nauramaan aivan hysteerisesti. Liisan oli välillä huudettava Rainelle, että lopeta jo ja ole vähän aikaa hiljaa. Niin oli leppoisaa Liisan ja Vilhon luona luona. Liisa ei päästänyt Rainea enään ulos kävelemään vaan sijasi sohvalle hänelle pedin.

Niin oli tämäkin päivä tuonnut iloa ainakin kahteen taloon.

Jatkuu huomenna.

piki