Selaat arkistoa kohteelle perhesurma.

Kuka se syyllinen on?

30.10.2014 Yleinen

Tämän viikon traaginen ja varmaan kaikkia koskettava uutinen oli Rautavaaralla tapahtunut itsemurha-murha, missä äiti surmasi itsensä ja kolme lastaan ajamalla autollaan linja-autoa päin. Tapausta oli edeltänyt tapahtumaketju, jota on sen verran jo avattu, että taustalla oli jonkunlaisia perheen ongelmia ja avioeron uhkaa. Mediaan alkoi aika nopeasti tulvia arvioita ja pohdintoja, mikä on mennyt pieleen. Siis miksi ja miten joku pystyy tekemään noin hirveän teon omille lapsilleen? Totuttuun tapaan valistuneet äänenpainot alkoivat pohtia, miksi perheen ongelmiin ei ehkä oltu puututtu. AVI vaatii selvitystä kaikilta kunnan viranomaisilta ja poliisinkin toimia tutkaillaan.

Tässä on jotain tuttua…. Kaikkien tuntemien koulusurmien (Jokela, Kauhajoki) jälkihoidossa keskustelua on leimannut erilainen syyttely ja keskustelu siitä, kuka on tehnyt väärin tai jättänyt tekemättä jotain, koska niin pääsi tapahtumaan. Onko joku virasto syyllinen? Joku virkamies teki virkavirheen!

Mistä se johtuu, että haluamme löytää syyllisyyttä muista? Miksi selitykseksi ei kelpaa yksinkertaisesti se, että kyseinen ihminen on kusipää, hullu, ilkeä, paha tai muuten vaan epänormaali? Pitääkö aina löytää syyllinen yhteiskunnasta? Koulu, kotikasvatus, sosiaalihuolto, päiväkoti, kirkko tai joku muu. Aika usein se syyllinen löytyy ihan yksinkertaisella logiikalla. Se on siellä, joka sen teon teki. Tarvitaanko muita selityksiä?