Selaat arkistoa kohteelle Panimo Hiisi.

Olutarvio – Panimo Hiisi Pirunpelto

31.3.2017 Käsityöläisoluet 2017, Olutarviot

Humalat: Ei tiedossa
Maltaat: Ei tiedossa
Voltit: 6,5 %
EBU: 28,7

Jatketaapa olutarviointia pienen tauon jälkeen! Alkon käsityöläisolutkampanjan tarjontaan jyväskyläläinen Panimo Hiisi toi Pirunpelto -kivibockin, joka on siis nimensä mukaisesti kiviolut. Tällä tarkoitetaan sitä, että valmistuksessa on käytetty tulikuumia kiviä lisäämällä ne vierteeseen pyrkimyksenä karamellisoida vierteestä sokereita tuomaan lisää aromia olueen. Maitokaupoista löytyvä Keito on tietääkseni valmistettu myös samanlaisella metodilla, joten Pirunpeltoa voinee sanoa Keiton ”isoveljeksi”.

Lasiin kaatuu punaruskeaa, reilusti vaahtoavaa olutta. Tuoksu on viljainen ja hieman paahteinen ja sellainen ”saunanlaudemainen”. Makuosastolla mennään aika samoilla linjoilla, joskin sellainen jälkiuunileipämäinen aromi on aika selvästi esillä, etenkin kun olut hieman lasissa lämpenee.

Keitoa mainostetaan saunaoluena ja väittäisin myös Pirunpellon maistuvan hyvin saunan jälkeen. Itsekin saunasta tullessani tämän maistelin ja tykkäsin kyllä. Ehkä kuitenkin maltaisuus hallitsee makua hieman liikaa ja sellaista raikasta sitrushedelmäisyyttä olisin kaivannut makupalettiin lisää. Mielellään tämän silti joi ja saunaoluena tätä voi suositella etenkin maltaisempien oluiden ystäville!

ARVOSANA: 3 / 5

Olutarvio – Panimo Hiisi Loviatar

9.2.2016 Käsityöläisoluet 2016, Olutarviot

Humalat: Columbus, Chinook, Cascade,
Maltaat: Pale Ale, Rye, Caramel
Mausteet: Tumma leipomosiirappi
Voltit: 10,5 %
EBU: 95

”Noita vipusenvoimainen, rautarukkasilla rakentava, synnystänsä rummuteltu, vasaraksi vainotuksi – pirun polkuun paneteltu, pahan perkeeks pohjolasta.”

Panimo Hiisi on yksi suosikkipanimoistani ja kaikki maistamani oluet heiltä ovat olleet laatukamaa. Alkon tämän vuoden käsityöläisolutkampanjaan Hiisi toi rukiisen, tummalla leipomosiirapilla maustetun Loviattaren, joka on tyyliltään barley wine (tai rye wine kuten pullossa lukee). Kovin montaa barley wine -tyyppistä olutta en ole maistanut, mutta ne mitä olen, ovat olleet erinomaisia nautiskeluoluita. Otetaanpa seuraavaksi selvää kuinka ”vipusenvoimainen” Loviatar on!

Ulkoisesti Loviatar muistuttaa melkoisesti kotikaljaa, vaahtoa ei muodostu juuri lainkaan. Tuoksusta löytyy banaania, ruohoisuutta, kuivahedelmiä, pähkinää ja ehkä myös hieman rusinaa. Maku on maltaisen makea, pähkinäinen, kuivahedelmäinen, karamellinen ja hieman salmiakkinen. Oluen lämmettyä salmiakkisuus korostuu hieman. Suutuntumaa voisi kuvailla sanalla tuhti.

Kyllähän Loviatar ilman muuta laadukas nautiskeluolut on. Salmiakkisuus korostuu makuosastolla oluen lämmettyä ehkä aavistuksen liikaa, mutta tämähän on tietysti makuasia. Loviatar soveltuu hyvin kypsytykseen, ja ostinkin yhden ylimääräisen pullon nimenomaan jemmattavaksi. Kunhan tuon jemmapullon raaskin avata, tarkastellaan kuinka kypsytys Loviattaren makuun vaikuttaa!

ARVOSANA: 3 / 5

2016-02-06 21.37.07_889x500

Olutarvio – Panimo Hiisi Raivoava Rakki

10.10.2015 Blogin Virallinen Maskotti, Olutarviot

Humalat: Simcoe, Chinook, Centennial, Columbus, Cascade, Amarillo
Maltaat: Pale Ale, Dark Ale, Caramel
Voltit: 6,2 %
EBU: 65

”Hiiden rakki ei räksytä, vaan puree jalan poikki, jos lähelle päästää”

Panimo Hiisin (vai Hiiden?) Raivoavaa Rakkia maistoin kesällä Kymijoki Beer Festivalilla ja panimon edustaja sanoi, että olut on tulossa syksyllä Alkon tilausvalikoimaan. Näin myös kävi! Raivoavaa Rakkia saa Alkon tilausvalikoimasta vaikka pullon kerrallaan, joten pari putelia piti tilata välittömästi! Ensin Alkosta tosin ilmoitettiin, että panimolla oli jonkinlaisia suljentaongelmia juurikin Raivoavan Rakin kanssa, eivätkä osanneet sanoa milloin tuotetta olisi saatavilla. Muutamaa viikkoa myöhemmin sain sähköpostia, että pullot on noudettavissa, joten jolkotin kuin raivoava rakki kohti Alkoa ja kävin noukkimassa pullot jemmaan! Otetaanpa selvää onko olut odotuksen arvoista!

Lasiin kaatuu oranssinkellertävää olutta josta jää pinnalle parin sentin vaahtokukka. Tuoksu on melko havuinen, sitruksinen ja aavistuksen trooppishedelmäinen. Maku puolestaan jättää trooppiset hedelmät pienempään rooliin ja antaa pääosan sitrushedelmille ja havuille. Hieman lämmettyään näyttämölle astuu myös karamellisuus. Kireyttä löytyy 65 EBU:n edestä, joka on mielestäni aika sopivasti.

Kymijoki Beer Festivalilla maistamani Raivoava Rakki oli hanaversiota, joka oli aavistuksen raikkaampaa. Pulloversio on aavistuksen kuivempaa, mutta toisaalta ehkä juuri siksi sopii syksyyn paremmin. Hanasta tai pullosta, kyseessä on todella hyvä olut, jota suosittelen ehdottomasti kaikille hyvän IPA:n ystäville! Wuf!

ARVOSANA: 5 / 5

2015-10-10 20.19.05_889x500

Panimo Hiisin oluissa on yleensä tyylikäs etiketti, niin myös tässä!

2015-10-10 21.28.57_889x500

Raivoava Rakki ja Pihisevä Piski!