Selaat arkistoa kohteelle paavo erkki.

Synkkää vappua

2.5.2014 Yleinen

Vappu vaikuttaa edelleen olevan aikaa, jolloin politiikan kentällä kuullaan mitä erilaisempia puheita. Tämään vappu ei tuottanut pettymystä. Onkohan niin, että poliittisessa kentässä olevilla on työntöä mennä puhumaan turuille ja toreille asioita vai onko asiassa imua? 2014 vapun puheiden perusteella voisi olla imua, koska sisällöllisesti oli taas tarjolla joko köyhää tai sitten villiä. Ihan miten haluaa tulkita.

Pääpuolueista Keskustan Kimmo Tiilikainen puhui vappuna Savonlinnassa. Kimmo otti asiakseen – rakentavan tulevaisuuteen luotaavan puheen sijaan – nälviä naapuripuolueita ja näiden hahmoja. Mikäpä siinä, jos omassa aatteessa ei ole markkinoitavaa, niin on kivempi naulata toisia alemmas. Silloinhan tuntuu itsekin olevan korkeammalla. Erityishuomiota saivat muun muassa Kokoomuksen kilvoittelevat puheenjohtajaehdokkaat Stubb ja Vapaavuori. Stubbin epäonnistumista ministerinä kuvaa Kimmon mielestä hyvin se, että hänen aikanaan Suomen vienti on suorastaan romahtanut. Vapaavuori taas on tyrinyt hommansa elinkeinoministerinä, koska ”kivihiili on vyörynyt Venäjältä Suomeen”. Onkohan Tiilikainen muistanut lukea ja katsella viime vuosien aikana Suomen ympärillä tapahtuneita asioita?

Palkansaajajärjestö SAK on perinteisesti edustanut puheillaan järjestön aatetta lukuisilla puhujillaan. Tänä vuonna arvostelunsa saivat luonnollisesti hallitus päätöksestään leikata työeläkkeitä ja työttömyysturvaa sekä yritysjohtajat, joiden kehotetaan olemaan kritisoimatta julkisen talouden kokoa. Olivatko SAK:n hallituksen jäsenet muistaneet vertailla puheitaan ennen vappusimaansa, koska viesteissä on hivenen ristiriitaisuutta?

Opposotion uusin tulokas vasemmisto ärhäköityi nyt sopivan ajan päästä arvostelemaan myös hallituksen toimia. Paavo Erkki haukkui hallitusta siitä, että se luopui perusturvan varassa elävien aseman parantamisesta ja tuloerojen kaventamisesta. Tosin vanha radikaali katsoi asiakseen julkisesti arvostella myös poliisia vaatimalla selitystä Vasemmistonuorten mielenosoituksen yhteydessä tehdyistä kiinniotoista ja takavarikoista. Mikä se vallan kolmijako-oppi olikaan Paavo?

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön vappupuheessa Suomen olisi päästävä Ruotsin työllisyystasolle. Hyvä tavoite ja hyvä esimerkkimaakin. Mutta ei se taida niin olla, että valitaan keinoksi panostaa puhtaaseen teknologiaan, jolla Niinistön mukaan luotaisiin kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Toki se on yksi mahdollisuus, mutta korrelaatio näiden asioiden välillä on kyseenalainen.

Pakina-osastolle menee entisen pääministerimme Anneli Jätteenmäen vappulause: ”Suomen johtavat poliitikot ovat keskittyneet henkilökohtaisiin urasuunnitelmiinsa.” Samaa linjaa hakee myös ministeri Susanna Huovinen (sd.) lausuessaan Keski-Suomessa vappuna: ”Ilmansaasteet tai tarttuvat taudit eivät ymmärrä pysähtyä maiden rajoille passitarkastukseen emmekä voi tuudittautua Suomessakaan siihen, että tarttuvien tautien aika olisi ohi.”

Muutenkin koko Vapun ”juhlimisen” ja puheiden sävy on aika melankolinen. Harvassa olivat puheet, joissa haluttiin päättäjien toimesta valaa uskoa ja toivoa tulevaisuuteen. Puhumattakaan että olisi puhuttu ilolla ja haluttu jakaa hyvää mieltä. Poliittisen ilmapiirimme tunnelma on aika tunkkainen ja synkkä jos barometrina käyttää vapun puheita. Mutta sellainen kai kansammekin on.