Selaat arkistoa kohteelle orkidea.

Syksy tulee ja kukat on pelastettava

3.10.2016 Yleinen

Hyvähän se tuolla etelämmässä on, kun ei kyömästä tarvitse huolehtia, mutta täällä peräpohjolassa ihan mieli murtuu pakkasten saapuessa.

Siemenistä/ juurakoista/ mukuloista suurella työllä ja sydämellä kasvatetuista ja rakkaudella, joskus jopa väsymyksellä hoidetuista näin syksyllä eroaminen on raskasta.

Mummulassa

16.3.2015 Yleinen

Eilinen päivä vierähti isovanhempieni luona Merikarvialla. Aurinkoinen ja lämmin sää, kiva matkaseura, merinäköala, täysin tyyni vedenpinta, kahvia ja pullaa…

Lapsuudesta parhaita muistoja ovat yökyläilyt mummulassa. Pääsi pois kotoa ja sai olla vähän itsenäisempi, kun äiti ja isä jäivät kotiin. Meillä oli pitkään kesäperinne; ensin yökylään menivät veljeni muutamaksi yöksi ja kävivät kalastamassa tuffan kanssa, veljieni jälkeen menin siskojeni kanssa mummun avuksi. Muistan vieläkin ne aamut, kun tuffa oli lähtenyt aikaisin kalaan, aamuaurinko paistoi mummulan keittiöön  ja mummu oli kattanut sinne valmiiksi aamupalan. Ja mummun tekemä italianpata! Sitä syötiin aina kun käytiin mummulassa. Se on maailman parasta ja onneksi salainen resepti on alkanut siirtyä sukupolvelta toiselle.

Mummuni on aina ollut kukkien ystävä ja kova tekemään käsitöitä. Häneltä onkin taitanut periytyä oma kiinnostukseni kasveja kohtaan. Tuffani puolestaan on ollut kova kalamies ja urheilusta kiinnostunut. Vieläkin molemmat vaalivat kiinnostuksen kohteitaan tavalla tai toisella, vaikka ikää on jo paljon. Mummu tepastelee kotipihassaan ja tarkkailee kasvejaan, vaikka ei niitä enää niin pystykkään hoitamaan ja tuffa edelleen kalastelee, ei niin usein kuin nuorempana mutta kuitenkin. Molempia kiinnostaa urheilu – penkkiurheilu. Ja molemmat ovat isovanhempiani. Heidän elämästään voi oppia paljon jos haluaa. Vaikeista ajoista huolimatta, vuosikymmeniä kestäneen yhteiselon jälkeen he jaksavat edelleen porskuttaa elämässä eteenpäin – yhdessä!

perhoskämmekkä

Tuliaisena mummulaan pieni perhoskämmekkä. Tässä yksi tuunausvinkki, jos ei halua ostaa ruukkua kukalle; voimapaperia ja pitsinauha.

perhoskämmekkä

 

Orkidea on todella helppohoitoinen, vaikka monesti luullaan toista. Se tarvitsee valoa, vettä ja vähän ravinnetta. Itse kastelen orkidean hanan alla lämpöisellä vedellä niin, että kasvualustana oleva hake kastuu läpikotaisin ja annan ylimääräisen veden valua pois. Kannattaa varoa kastelemasta lehtiä koska vesi jää helposti lehtiruusukkeen keskelle ja lehdet saattavat alkaa mädäntyä. Kastelun voi tehdä myös vesiämpärissä, jossa on lannoitetta, upottamalla orkidea ruukun osalta noin 15 minuutin ajaksi. Kasvupaikasta ja vuodenajasta riippuen kastelen itse noin 1-2 viikon välein. Ja orkidea ei tarvitse lasista koristeruukkua! Toki lasisesta ruukusta juuret ja kasvualusta näkyvät kauniisti läpi. Täällä voit käydä tutustumassa lisää orkideoihin.