Selaat arkistoa kohteelle ompelu.

Hurjasti sovituksia

15.3.2018 Yleinen

Instagramin ihmeellinen maailma on alkanut avautumaan ja muutamia postauksia olen sinne suuntaan jo laitellutkin. Käy kurkkaamassa #ompelijamarika, niin näet kuvien muodossa mitä minulla milloinkin on työn alla sekä muutenkin yleistä fiilistelyä työhöni liittyen :)  Instagram on myös ihana ideoiden lähde terveisin nimimerkki ”Helposti humpsahti tunti jos toinenkin kolleegoiden instagram-tilien selailuun” ;)

Mitäs olen viimepäivinä puuhannut? Olen sovitellut kolme joukkueellista voimistelijoita ja lupaavalta näytti! Olen toistaiseksi hyvin aikataulussa ja tänään ohjelmassa onkin voimistelupukujen valmistamista eteenpäin. Aikuisjoukkueelle teen vielä yhden sovituksen, jossa tsekataan helman pituus ja, että pukujen napakkuudet ovat kohdillaan. On mukava vetää kisaohjelmaa, kun puku tuntuu hyvältä ja tukee liikkeitä. Lasten sovituksissa pääsin näkemään heidän kisaohjelmansa ja se oli oikein kiehtovaa: he ovat todella notkeita ja heillä on loistava rytmitaju! Pidin kovasti esityksistä.

Käsityön tekemistä

1.2.2017 Yleinen

Tässä laitoin nuppineulat kiinni jotta voin ommella yksi taitteisen päärmeen.

Tässä on minun valmis käsinukkeni.

Olen tehnyt vessapaperirullasta ja ompelutyöstä kaukuputken.

 

 

Teemme siis sellaista työtä, että teemme käsinuken. Olemme aloittaneet työ kauan sitten mutta tämä on pitkä työ joten tätä ei kovin nopeasti tehdä. Minä itse teen käsinukestani kukon.

Olen neulomassa tässä, en kyllä oikein vielä tiedä mikä tästä tulee.

 

Käsityötunnin alussa lähdin puutyöluokkaan silä minun piti maalata käsinuken alusta loppuun. Olin maalannut kaksi kulmaa mustalla ja kaksi sinisellä ja aioin maalata keskikohdan vihreällä. Maalasin myös reunat vihreällä sillä nekin piti maalata jollain värillä.

Tässä maalasin käsinuken alustaa.

Tuossa laitoin kuminauhaa
käsinukkeeni.

 

Maalaamisen jälkeen menin tekstiilityöluokkaan ja aloin tekemään kaksitaitteista päärmettä johon piti kiinnittää nuppineuloja. Minun piti langoittaa keltaisella kone ennen kuin alan ompelemaan sillä keltaisia koneita ei sillä hetkellä ollut. Sen jälkeen ompelin suoralla päärmeitten reunasta jotta sinne jäisi nauhakuja. Sen jälkeen tunti loppuikin ja minä jäin tuohon kohtaan. Ensi kerralla jatkan samasta kohdasta.

Tällä kerralla ompelu meni vähän pieleen ja jouduin ratkomishommiin.

 

Hei, eilen me teimme käsinukelle alustan tai minä aloin tekemään. Ensiksi aloimme piirtämään vihkoon jonkinlaista kuviota josta teemme alustan käsinukelle. Kun olimme tehnyt alustalle sen aloimme sahaamaan sitä viivoja pitkin. Sen jälkeen hioimme reunoja pitkään jotta ne eivät olleet niin terävät. Sitten porasimme reiän alustan keskelle jotta saamme sahattua kepin alustasta korkeammalle jotta kun emme ole sillä se ei kaadu vaan pysyy pystyssä. Viimeistä vaihetta en ehtinyt tehdä. Mutta kyllä ensi kerralla minä varmaan ne pystyn tai ehdin tehdä

 

Tässä suunnittelin käsinuken jalustan pohjaa.

 

Eilen minä menin aluksi tekstiililuokan puolelle ja olinkin aluksi siellä. Minä kävin etsimässä aluksi tyhjää vessapaperi rullaa sillä tarvin sitä. En kyllä löytänyt joten jouduin tehdä jotain muuta. Laitoin kuminauhan kiinni käsinukkeen ja laitoin käsityön kiinni jalustaan muiden kanssa jotka auttoivat minua. Minun käsinukkeni on muuten valmis mutta neulonta työtäni ei ole vielä siellä. Minä kyllä tiedän jo mitä teen siitä.

Ompeluksia

12.9.2016 Yleinen

img_20160826_183855

Kankaita.comista tilasin kasan kankaita tarkoituksena tehdä lapsille  ja itselle vaatetta.

Ensimmäisenä itselle.

Kauan olen haaveillut itsetehdystä hupparista. Vanha rikki kulunut huppari siis purkuun, josta hyvä toimiva vetoketju ja helmaresori uusiokäyttöön. Kaavana käytin myös saman vanhan hupparin osia ja kankaana ihanan pehmeä sulkacollege.

 img_20160831_142102

(Kuva ei todellakaan parhaimmasta päästä.)

Ihan ok tuli, mutta paljon on parantamisen varaa.

Seuraavaksi tyttäreltä, 5v, kävi kova käsky:

”Äiti, tee mulle uusi paita.”

Äiti tekee.

Sunnuntaiompeluksena siis uusimman Suuren Käsityön (9/2016)  Pusero-kaavalla, koko 116, pidennetyillä helmalla ja hihoilla sekä taskut Nuunelin (pietula.blogspot.fi) ohjeella.

img_20160911_150532

Vielä pikaisena ompeluksena collegehousut eskarilaiselle, myös uuusimmasta Suuresta Käsityöstä, kaavana poikien farkut koko128, pelkistettynä ilman kaarrokkeita ja taskuja.

 dsc_0789

Malli oli tosi hyvä ja poika lähtikin jo uudet housut jalassa kouluun.

  Aurinkoista päivänjatkoa!

dsc_0772

Ainutlaatuinen morsiuspuku ja kiireinen heinäkuu

4.8.2016 Yleinen

Morsiuspuku valmistui ja oikein tyytyväinen morsian kävi sen eilen luotani hakemassa. On aina yhtä ihanaa nähdä ilo asiakkaan kasvoilta :) Lopputulos on upea ja ainutlaatuinen, kantajansa näköinen eikä toista samanlaista ihan heti vastaan tule! Lopputulokseen olen itsekin todella tyytyväinen, sillä pukui istui hyvin ja materiaalit toimivat upeasti yhteen. Puolen vuoden mittainen projekti tuli nyt päätökseen ja toisaalta oli ilo luovuttaa valmis puku asiakkaalle ja toisaalta taas iski haikeus, että nytkö se loppui? Oli oikein mukavaa olla mukana tekemässä pukua. Eipä siis muuta kuin paljon onnea tulevalle avioparille! (Kuvia morsiuspuvusta tulossa myöhemmin Galleriaan).

Vilskettä on pitänyt ja siksi viimeisimmästä kirjoituksestanikin on ehtinyt vierähtää jo kuukausi. Heinäkuussa keskityin lähinnä morsiuspuvun työstämiseen ja pukijan työhöni Kuopion uudessa kesäteatterissa. Teatterityö on ollut todella mielekästä: joka päivä on kiva mennä töihin ja aina siellä saa nauraa! Pukuvaihdot sujuvat ja samoin hiustenlaitot, vaikka kampausten teko olikin ennalta tuiki tuntematon alue minulle. Niin sitä vaan oppii, kun alkaa tekemään! :) Esityskautta on jäljellä enää tämä ja seuraavaa viikko.. Vähiin käy ennenkuin loppuu. Kipin kapin siis katsomaan, ettei jää esitys näkemättä! ”Tapsan tähti” on saanut hyvät lehtiarvostelut ja katsojat ovat kovasti kiitelleet hyvästä esityksestä.

Mitäs seuraavaksi? Asiakastöitä on odottelemassa vuoroaan ja jonossa on muun muassa erilaisia korjaus- ja muokkausompelutöitä sekä syksymmällä on luvassa uusi joukkuevoimistelu-projekti! Kivaa! Tänään pidän kuitenkin huilipäivän, mutta pyörähdän sen verran töissä, että käyn kuuntelemassa, että mitä minun seuraava teatterihommani pitää sisällään. Kyseessä on pienempi projekti ja toimenkuvani on valmistaa esityksessä käytettävät asut.

Teatteritohinaa ja morsiuspuvun tekoa

28.6.2016 Yleinen

Kesäteatterissa kuhisee! Huomenna on ensi-ilta ja tänäänkin jo ennakkonäytös, jossa on yleisö paikalla! Eilen pääsimme treenaamaan harjoitusyleisöllä, kun henkilökunnan omaisia oli paikalla. Olen alkanut omaksumaan roolini pääpukijana mikä edelleen luo jännitystä, mutta kauden edetessä kaikki menee varmasti jo rutiinilla. Uutena osa-alueena on toimenkuvaani tullut hieman kampausten ja meikkien tekoa, joka on aiemmin ollut täysin tuntematon maailma minulle. Tässäpä sitä oppii :)

Ohessa etenee myös morsiuspuku sovitusnuken yllä. Sovittelimme jokunen viikko sitten puvun vuorin, jonka kavennustyöt on tehty ja varsinaisten kankaiden muotoilu ja ompelu aloitettu! On mukavaa nähdä miten puku päivä päivältä rakentuu :) Kuvia olen ottanut eri vaiheista, jotta voi sitten jälkikäteen muistella kuinka ideasta syntyi valmis morsiuspuku. Jospa tämän viikon lopulla tai ensiviikolla pääsisimme pukua jo morsiammen kanssa sovittelemaan.

Tästä onkin pikkuhiljaa ruvettava valmistautumaan töihin lähtöön. Teatterilla minun ja toisen pukijan toimenkuvaan kuuluvat erilaiset ”esivalmistelut”, jotka tehdään ennen näyttelijöiden saapumista. Kannattaa tulla katsomaan ”Tapsan tähti” -musiikkinäytelmä Kuopion Rauhanlahteen! Teatterin kotisivuilta löydät lisää tietoa esityksestä ja esityspäivistä.

Kuvia voimistelupuvuista

4.4.2016 Yleinen

Galleriasta löytyy nyt kuva valmistamistani joukkuevoimistelupuvuista, käy vilkaisemassa :) Aveo-joukkue nappasi suorituksellaan pronssi-mitallit Leppävirralla pidetyistä aluemestaruuskisoista, onnittelut heille ja menestystä myös tuleviin kisoihin!

Sain myös ihanan kuvan osasta tyttövoimistelijoita, joille valmistin puvut jo aikaisemmin. Joukkue on jaettu useampaan ryhmään ja kaikille heille tein hiusrusetit ja osalle heistä kiinnitin lisää koristekiviä tuomaan puvuille entistä enemmän näyttävyyttä. Alla kuva reippaista voimistelijoista:

hiuskoristeetB

Työntäyteisiä päiviä

27.3.2016 Yleinen

Olen työskennellyt viime päivät tiiviisti joukkuevoimistelupukujen parissa ja tuleva viikko menee samoissa merkeissä. Tekemistä riittää, mutta puvut ovat edistyneet hyvää tahtia :) Osa puvuista on jo viittä vaille valmiina, osa odottaa lisäsovituksia. Pääsen pikkuhiljaa tekemään viimeistelytyötä, kuten koristelua ja lopputarkistuksia. Pääsin kuikkaamaan muutamaa pukua treeneihin ja vitsit, kun näytti kivalta!

Teen naisten pukujen lisäksi lasten joukkueelle tilausompelua samalla aikataululla, mutta kyseessä ei ole kokonaisten pukujen valmistaminen, vaan jo olemassa olevien pukujen lisäkoristelu ja asusteiden ompelu :) Näin puvut saavat lisäsäväyksen pienellä ehostuksella. Ovat tytöt varmasti mielissään~

Myös morsiuspuvun kanssa on tapahtunut edistystä: hankimme asiakkaan kanssa upeat kankaat pukua varten. Muutama tilauskangas on tulossa, mutta käsilläni on jo materiaaleja, joilla lähteä liikkeelle muotoilussa ja puvun valmistuksessa. Kun voimistelupuvut valmistuvat, siirryn valmistujaismekon ja morsiuspuvun pariin :) Rakastan työni vaihtelevuutta ja monipuolisuutta. On mahtavaa päästä loihtimaan yksilöllistä juhlapukeutumista, joka sopii kantajalleen kuin nakutettu.

Omia ompelutöitä

16.3.2016 Yleinen

Kangastilauksen saapumista odotellessa ehtii tehdä omia ompelutöitä. Sain aikaiseksi muun muassa tällaiset veikeät kettu-aiheiset patalaput:

kettupatalaput

Patalappujen eristeenä on froteeta ja kettukangas itsessään on puuvilla. Pysty- ja vaakasuuntaiset ompeleet pitävät froteen napakasti paikoillaan ja ripustuslenkkien ansiosta patalaput voi laittaa esille roikkumaan, jolloin ne toimivat myös keittiön sisustuselementtinä :) Veikeä kangas löytyi Eurokankaan askartelupuuvillojen palalaarista :) Nappasin heti mukaani, kun sen näin! Kangas on kirkkaamman värinen sävyiltään, puhelimen kamera haalensi sävyjä.

Ompelin myös ruudullisen, vuoritetun pussukan:

pussukka

Pussukan kangas on Anttilan kangasosastolta bongattu: yksinkertaisen tyylikäs puuvillakangas sopii monenlaiseen käyttöön~ Vuori on jämäkämpää ruskeaa Loneta-kangasta, joka tukee ohuempaa päällikangasta. Pohjassa on leveyssuuntaiset laskokset tuomassa pussukkaan lisää tilavuutta.

Sekä kettu- että ruutukangasta minulta vielä jonkin verran löytyy, joten ole yhteydessä mikäli haluat tällaisia tuotteita myös :) Kummastakin kankaasta saa tehtyä niin pussukoita kuin patalappuja. Valmistan näitä myös sinun omavalintaisista kankaista! 

 

Kangasta kaikkialla

14.3.2016 Yleinen

Kankaiden hankintaa ja kankaiden leikkaamista. Kankaiden tilaamista ja työjärjestyksen suunnittelua. Siinäpä lähinnä puuhani viimeaikoina :) Tänään pääsin jo vähän ompelemaankin joukkuevoimistelupukuja, mutta odottelen vielä yhtä kangasta saapuvaksi, jotta pääsen kunnolla touhuamaan nuiden parissa. Värisävyt olivat hieman haastavia löytää, mutta loppu hyvin kaikki hyvin! Kaikki toivotut sävyt löytyivät.

Työntäyteiset pari viikkoa edessä pukujen parissa, mutta mie tykkään :) Pienessä kiireessä monesti ylittää itsensä ja huomaa pystyvänsä suoriutumaan työtehtävistä arvioitua nopeammin. Tosin kyllähän sitä tulee välillä huomattua sekin, että jokin simppeliksi oletettu ompelutyö venähtääkin useamman tunnin taistoksi. Mutta eipä siinä mitään, ommellaan sitten niin kauan, että valmista tulee: se on niin yksinkertaista :D

korjausompelua_blogi

Kuvassa vähän aikaa sitten tekemäni korjausompelutyö eli vetoketjun vaihto urheilutakkiin. Vetoketjun vaihtamisessa menee useimmiten eniten aikaa vanhan vetoketjun irrottamiseen: vetoketju saattaa olla monella (tiheällä) ompeleella kiinni. Oikealla olevan muotoilunuken sain joululahjaksi ja se onkin ollut hyötykäytössä jo muutaman kerran. Muotoilunukke tulee olemaan jatkossakin tärkeä työväline vaatteiden sovituksessa ja muotoilussa, myös kaavojen testaamiseen se on verraton apuri.

Onnistunut sovitus

28.1.2016 Yleinen

Tänään sovituksessa nojatuolin päällinen näytti jo todella hyvältä ja asiakas tuntui olevan mielissään :) Päällinen alkaa olla viittä vaille valmis, enää viimeistelytöitä jäljellä. Lisätyönä saan tehdä asiakkaalle ylijääneestä kankaasta sisustustyynyn: valmistan sisätyynyn ja sille pestävän päällisen. Olen niin tykännyt tästä asiakastyöstä: olen oppinut taas lisää sisustustekstiilien valmistamisesta ja kyllä se vain on mukavaa tehdä tilauksia mukaville asiakkaille :)!

Loppuviikon luonnostelen vähän lisää hääpukuideoita ja viimeistelen aikaansaannokseni lähetettäväksi asiakkaalle. Mielenkiinnolla kuulen hänen mielipiteensä niistä :)! Josko sieltä suoriltaan löytyy napakymppi vai olisiko jossakin luonnoksessa potentiaalia pienen viilailun jälkeen?

Ensi viikolla alkavatkin jo viritykset kesätyöhön liittyen, josta kerron lisää myöhemmin… Innolla odotan!