Selaat arkistoa kohteelle oikeassa oleminen.

Kaikki ovat oikeassa

29.9.2014 Yleinen

Aika usein törmää tilanteisiin ja tapahtumiin, joissa eri ihmisillä on erilaisia mielipiteitä. On vastustajia, jotka argumentoivat laadittuja toimintamalleja ja ehdotuksia tuomalla esiin vastakkaisia näkökulmia. Työpaikalla mietitään ratkaisua ensi vuoden uuteen organisaatioon ja valmistelijan laatima ehdotus tyrmätään ja tilalle esitetään omaa näkemystä. Sama koskee myös muun muassa kansallisia kriisejä, joiden jälkeen pohditaan mitä nyt pitäisi tehdä. On useita tahoja, joiden oma aate on mielestään se oikea tie muutokseen. Hieman niin kuin suomalainen puoluepolitiikka. Näkemyksiä, jotka ovat juuri oikeita kun vaan tekisimme niin ja näin. Yhteistä näille kaikille on, että lähes kaikki ovat usein myös oikeassa.

On ihan päivänselvää, että kun asiantuntija tai ainakin sellaiseksi yleisesti hyväksytty henkilö perustelee oman näkemyksensä hvyin, tulee tunne oikeassa olemisesta. Seuraava näkemys samasta asiasta voi olla vastakkainen, mutta sekin perustellaan järkevästi. Olen todistanut tilanteita, joissa voi olla viisikin täysin erilaista näkökulmaa ja kaikki tuntuvat oikeilta. Ja mielestäni se on ihan hyväksyttävää. Ongelmaksi nousee usein se, että kun näkökulmia sitten yritetään sovitella ratkaisuksi, on se niin haastavaa että asia jää pöydälle. Miettikääpä vaikka alkoholiverotusta, sote-uudistusta, eläkeuudistusta, työttömyysturvan muutostarvetta, verokysymyksiä tai vaikkapa ihan perheen yhteisten suunnitelmien lukkoon lyömistä. Kaikki ovat – tai ainakin liian moni on – oikeassa.

Kuvatuissa tilanteissa onkin kyse siitä, että mikäli asoiden halutaan muuttuvan, joku niistä oikeista vaihtoehdoista on valittava ratkaisun pohjaksi. Mitä enemmän keskustelua ja yhteensovittamista jatketaan, sitä haasteellisemmaksi ratkaisuun pääseminen tulee. Ei asiat muutu kuuntelemalla aina oikeita mielipiteitä. On vaan päätettävä. Jonkun täytyy olla rohkea ja päättää. Väärin mentyä, päätöstä voi sitten kyllä muuttaa. Ei se ole niin vaarallista jos välillä menee pieleen. Pauli Hanhiniemen mainio lyriikka sopii hyvin: ”Ei tää oo niin haudanvakavaa, muutkin mokaa”. Virheiden pelkääminen on pelkoa, joka ei perustu mihinkään. Miksi muuten pelätä päätöstä, jos itseasiassa on sitä mieltä että on oikeassa?