Selaat arkistoa kohteelle ohje.

”Miten oksennetaan?”

7.11.2016 Yleinen

Internetin ja median tarjoamat mahdollisuudet ovat myös hyvin vahingollisia. Erinäisten sivujen kautta löytyy paljon apua, neuvoja ja vertaistukea, mutta netissä tämä kaikki toimii myös toiseen suuntaan. Voin pahoin ajatellessani niitä kontrolloimattomia virtuaaliyhteisöjä joissa esimerkiksi juuri Anorektikot jakavat vinkkejä toisilleen. Vinkkejä painautua lähemmäs kuolemaa.

Itse en juuri käynyt niillä palstoilla, ennen kuin ahdinko ajoi minut kirjoittamaan googleen nuo ratkaisevat avainsanat: Miten oksennetaan? Kuulostaa ehkä hassulta, mutta oma-aloitteisesti oksentaminen on taitolaji. Itse en kyennyt siihen ennen kuin löysin netistä ohjeet. Kyllä, ohjeet oksentamiseen. Sellainenkin informaatio löytyy tästä tiedon ja viihteen arvostetusta aarrearkusta.

Tiedän, että netissä on mahdollista jakaa myös positiivisia asioita. Siitä voi olla apua ja tukea, ja sitä kautta voi mahdollisesti löytää ihmisiä joista saa apua ja tukea. Haluan kuitenkin tuoda esiin sen, miten Anoreksia näkee internetin mahdollisuudet, sillä olen kirjaimellisesti nähnyt ne ’hänen’ silmillään.

En tiedä miten voisin kyllin vahvasti ilmaista tunteet, joita syömishäiriön netissä toteuttaminen minussa herättää. On niin helppo syyllistää ihmisiä, jotka virtuaalimaailmassa kirjoittavat hukassa oleville syömishäiriöisille vinkkejä joilla päästään yhä syvemmälle. Todennäköisesti nämä ohjeitaan jakavat ovat kuitenkin vähintäänkin yhtä syvällä, ja se tekee tästä kaikesta vain surullista.

Internet luo sairastaville vaarallisen väylän. Anoreksia tuhoaa sen kantajaa sisältä ja ulkoa, mutta tämä tietoverkko mahdollistaa sen tuhoavan vaikutuksen ulottumisen myös toisiin, eri vaiheissa oleviin sairastaviin. Anoreksia osaa kirjoittaa hakusanat. Se osaa etsiä oikeat palstat. Se osaa kirjoittaa vääriä asioita, ja vain yhdellä enterin painalluksella se siirtää itseään eteenpäin tuhansilta verkkokalvoilta eri puolilla maailmaa. Internet on nykypäivän mahdollisuus, mutta se on myös väline, jota ei vain ihmiset – vaan myös sairaudet pääsevät väärinkäyttämään.

Kuten sanottu, minä en osannut oksentaa. Olin kuullut, että sillä pystyisi tyhjentämään itsestään kalorit, jotka on jo erehdyksissään ehtinyt laittaa sisäänsä. Ajattelin sen mahdollisesti olevan ratkaisu kaikkeen. Ajattelin, että sen avulla pystyisin ehkä syömään normaalisti ja katkaisemaan läheisteni huolen. Istuin monesti ruokailujen jälkeen kylpyhuoneessa vessanpöntön ylle kumartuneena ja hiukset sidottuina. Yritin oksentaa, mutta se ei onnistunut, ja ajauduin satuttamaan itseäni. Lukuisten tyhjäksi jääneiden yritysten ja arpien jälkeen keksin kuitenkin ensimmäistä kertaa käyttää hyväkseni sitä tietolähteiden valtakuntaa, joka odotti minua läppärin kannen alla. Näin opettelin taidon, jota tänä päivänä en olisi koskaan halunnut oppia.

Itseni satuttaminen, kuten ei myöskään ruokailujen vähentäminen loppunut vatsalaukkuni sisällön uudenlaiseen hallitsemiseen. Lopulta oksentaminen toimi minulla lähes samankaltaisena viimeisenä ratkaisuna kuin viiltely. Saatoin kuitenkin käyttää sitä vain heti ruokailujen jälkeen, sillä netissä sanottiin, että syödystä ruoasta pitäisi hankkiutua eroon ennen kuin se ehtii imeytyä. Viiltelyn lailla oksentaminen myös pelotti minua. Se oli keino johon ajauduin hädässä, joka sattui, ja joka sai minut itkemään. Jokaisen yökkäyksen jälkeen rukoilin itseäni lopettamaan, mutta Anoreksia antoi luvan lopettaa vasta kun ulos ei tullut enää muuta kuin karvasta nestettä. Siitä huolimatta, kaiken hirveyden ja kivun keskellä, sairauteni osasi tapansa mukaan naamioida negatiivisia naurettavuuksia positiivisten faktojen vaatteisiin. Joskus jopa uskoin sen keksimän järjettömän väitteen siitä, että oksentaminen käy samalla vatsalihasharjoituksesta.

En ole täysin päässyt eroon oksentamisesta. Kehotan itseäni siihen useammin kuin kuuntelen kehotuksiani, mutta toisinaan teen molemmat. Päähäni pinttyneen ruokailumallin uhmaaminen on yleisin impulssi joka ajaa minut oksentamaan vielä tänäkin päivänä. Se saa aikaan reaktion, josta kirjoitin päiväkirjassanikin: pakko tehdä jotain HETI -olo. Omaisteni epäilyistä huolimatta en voi kuitenkaan tehdä sitä enää nopeasti ja huomaamattomasti vessassakäynnin yhteydessä. Kuten kuka tahansa, saatan käydä kylpyhuoneessa ruokailun jälkeen. Kenelle tahansa harvemmin kuitenkaan esitetään kysymystä siitä, ovatko he mahdollisesti oksentaneet käyntinsä aikana. Itse joudun silloin tällöin vastaamaan tämän kaltaisiin kysymyksiin, vaikka kysymyksiä edeltäneissä tilanteissa en ole oksentanut enää pitkiin aikoihin. Jos olisin, niin heidän ei olisi tarvinnut kysyä. He olisivat kyllä huomanneet sen.

30.4.2016, Lauantai klo 18:10
”Inhoan oksentamista. Se on ihan kamalaa ja en osaa kuvailla sitä minkälaiseksi se tekee naaman. Huulet turpoaa ja silmäluomet, ja vettä tulee silmistä koska se on niin inhottavaa ja samalla itkettää koska on pakko pakottaa tekemään sitä.”

En tiedä miksi, mutta oksentaminen muuttaa väliaikaisesti kasvojani. Ehkä se johtuu vuosien varrella kehittyneestä suunnattomasta pelosta ja inhosta mitä tunnen sitä kohtaan. Se on jotakin, mihin joudun edelleen välillä alistamaan itseni, enkä voi olla itkemättä jos joudun sen tekemään. Itkupilkkujen lisäksi yllä oleva huhtikuussa 2016 päiväkirjaani kirjoittamani kuvaus pitää paikkansa. Oksentamisen jälkeen minua katsoo peilistä muutamien kymmenien minuuttien ajan joku muu. Ehkä se on sairaus joka muuttaa kasvonpiirteitäni, tai sitten se on oksentamisen raju fyysinen käsittely. Tällöin näen heikon ja inhottavan ihmisen, meikit poskilla. Helpotus jota pakonomaisesti lähdin hakemaan, peittyy kitkerän hajun ja jälleen uuden pettymyksen alle.

Virkattu hame ja ohje

19.5.2016 Ohje

Hame

Virkattu hame neulotulla yläosalla.

HUOM !!   Olen vasenkätinen joten kaavio on sitä myöskin  :)

HUOM 2!!   Kaaviosta unohtui piilosilmukat joilla yhdistetään kerrokset ja siirrytään pylväiden yli kjs kaareen.

Kuvan hame on virkattu 3 ½ koukulla, vuosikerta Novitan Blues langasta ja sitä meni vajaat 350g  140kjs, koko varmaankin S

Hame virkataan pyörönä lantiolta alaspäin ja vyötärökaistale neulotaan ylöspäin.

Hame1Hame lähi1

Kuvio on jaollinen 20:llä

Helma:

-Virkkaa ketjusilmukoita sen verran että lenkki menee pepun yli lantiolle (KRS1)

-Virkkaa kaavion mukaan, toistaen 20 silmukan mallikertaa.

Virkattu hame kaavio

-Toista kierroksia 12-23 kunnes haluttu pituus on saavutettu.

-Sitten virkkaa helmaan kerrokset 24-26

Vyötärökaistale:

-Poimi silmukat pyöröpuikolle kjs ketjusta.

Neulo oikeaa, kavenna tasaisesti silmukoita kunnes kaistele on sinulle sopivan levyinen.

-Kun haluttu korkeus on saavutettu, neulo yksi krs nurin ja kuminauhan leveys oikeaa, päättele suht löysästi.

Itse onnistuin poimimaan vain 137s Kavensin kolmannella krs:lla 10 silmukkaa ja 9:llä krs:lla 10 s =117s
20krs yksi kierros nureaa  ja 9krs oikeaa.

-Ompele kumilanka kuja kiinni.

Varmaan piilopistoilla tms. sais siistimpää jälkeä, (se ei oo mun vahva ala) mä vaan pistelin kaksi kierrosta kappaleiden läpi.

Ohjeessa on varmaan virheitä, niistä saa huomauttaa ja tarkennusta kysyä.
Jos enää sit muistan mitä oon tehnyt :)

Au pair kokkaa

13.2.2015 Treeniblogi, Yleinen

noniin eli tästä kaikille aivan mahtavan herkullinen ruokaohje! Blogi haaste eli mitä ruoaksi. Ei ole ehkä yhtä kaunis kuin Henri Alenin teokset, mutta en minä mikään kokki olekkaan. Suosittelen kokeilemaan ja jos kokeilit niin kerro ihmeessä siitä meille. Teitkö jotakin eritavalla? Teitkö spätzlit itse, miten onnistui? Se sanotaan spetzlit mutta videolla kuulet sille monen monta eri nimitystä. :D Enjoy!

-jauhopeukalo aupair

p.s. Mitä pidit videosta? Saitko kaiken tarvitsemasi reseptiin? Jos et kysy rohkeasti. :)

p.p.s. Ohjeet voi olla hieman sekavat tai videoni saattaa olla sekava, ole armollinen sillä tämä oli videoistani ensimmäinen. Harjoittelemisen varaa on, mutta toivottavasti viihdyit :)

sitten vielä tein eilisen haasteen 60 sekuntia lankussa ja ihan kivasti meni. Tämänpäivän kohtalo jännittää kun vuorossa taisi olla 90 sekuntia. Ja tämän piti olla eilinen postaus mutta nukahdin kesken videon latauksen… Railakasta perjantaita!

Kukkalaukku ohjeella

16.10.2014 Laukut, Ohje

pu-mu kukka 356

Kukkalaukun ohje

Näitä on tullut nyt muutama tehtyä, joten uskallan jonkinlaista ohjetta kyhätä toivottavasti saatte jotain tolkkua.
HUOM! Olen vasenkätinen, joten ohje on myöskin vasuri :)
Tarvitset 312 nipsua + hihnaan ainakin 44 (n.48 cm hihna yleensä venyy käytössä useamman sentin)
Tässä olen käyttänyt novitan kotiväkeä jonka koukku suositus on 1,5-2. Itse virkkailen 2,5 koukulla.
Lankaa meni pikkasen reilu 100g, jos käytät paksumpaa menekki kasvaa.

Laukun koko on suunnilleen: leveys 23, korkeus 20, sivun leveys alhaalta 6cm

Lyhennykset
ks = kiinteä silmukka
kjs = ketjusilmukka
p = pylväs
pp = puolipylväs
ps = piilosilmukka
s:n = edellisen kerroksen silmukkaan
krs = kerros

 

Kukka

Yhdistä kuusi nipsua toisiinsa kahdella kiinteällä silmukalla aloittaen toisesta nipsun kolosta, lisää nipsu ja virkkaa 2ks, jne.

1 2

3

 

yhdistä nipsujen päät toisiinsa kahdella kiinteällä silmukalla ja silmukat piilosilmukalla.

4 5

Eka kukka valmis, tee näitä 24kpl

6

Kukkien yhdistys

Laita kaksi kukkaa oikeat puolet vastakkain ja virkkaa yhdet nipsut 2+2ks löyhästi toisiinsa. Yhdistä 4 kukkaa toisiinsa.

7 8

Tee näitä kuusi kpl

9

 

Kukkapalkin reunus

Neljän kukkapalkkiin reunus

Krs 1
Aloita oikealla olevan nipsun pienemmästä kolosta, virkkaa kaksi kiinteää silmukkaa, isompaan koloon kolme kiinteää silmukkaa. Samalla tavalla jokaiseen nipsuun.

10 11

Yhdistys kohtiin virkkaa kaksi pylvästä, molemmille puolille.

1213

Jatka samoin työn ympäri, yhdistä silmukat piilosilmukalla.

14

Krs 2
Ketjusilmukka ja kiinteä silmukka ensimmäiseen ks:n, * 2 puolipylvästä samaan s:n,
2 pylvästä samaan s:n, 2 puolipylvästä samaan s:n* =kulma

15

Virkkaa 7 kiinteää silmukkaa,

16

 

*kaksi pylvästä yhteen seuraavaan kahteen s:n ja kaksi pylvästä yhteen seuraavaankin kahteen s:n * = Pop ,

1718

*virkkaa 10 kiinteää silmukkaa, Pop*, toista**,
virkkaa 7 kiinteää silmukkaa, kulma,

19 20

5ks, kulma, 7 ks,* Pop,  10 ks* , *toista*, Pop,  7ks, kulma,  5ks,  yhdistä piilosilmukalla.

 

Krs 3 Virkkaa kiinteitä silmukoita s:n, kulmien pylväisiin 2x2ks samaan s:n, yhdistä piilosilmukalla.


21 22

Näitä tarvitaan neljä.

23

 

Kukkapalkit päätyyn

Krs 1(samoin kuin kukkapalkissa)
Aloita oikealla olevan nipsun pienemmästä kolosta, virkkaa kaksi kiinteää silmukkaa, isompaan koloon kolme kiinteää silmukkaa. Samalla tavalla jokaiseen nipsuun. Yhdistys kohtiin virkkaa kaksi pylvästä, molemmille puolille. Jatka samoin työn ympäri, yhdistä silmukat piilosilmukalla.

Krs 2
11ks, Pop, 10ks, Pop, 10 pylvästä,
kaksi PITKÄÄ pylvästä yhteen seuraavaan kahteen s:n ja kaksi PITKÄÄ pylvästä yhteen seuraavaankin kahteen s:n
24 25

7p, 2p samaan s:n x2, seuraavaan s:n 2 puolipylvästä,

2627

5ks, seuraavaan s:n 2 puolipylvästä, 2p samaan s:n x2, 7p,
kaksi PITKÄÄ pylvästä yhteen seuraavaan kahteen s:n ja kaksi PITKÄÄ pylvästä yhteen seuraavaankin kahteen s:n,
10 pylvästä, Pop, 10ks, Pop, 15ks, yhdistä silmukat piilosilmukalla

Krs3
46ks, 2ks samaan s:n X2,
28

9ks, 2ks samaan s:n X2, 46ks, 2ks samaan s:n, 2ks, 2ks samaan s:n, yhdistä piilosilmukalla
Tee toinen pääty palkki samalla tavalla

29

 

Suorapalkki

Nipsujen virkkaus toisiinsa
Laita kaksi nipsua oikeat puolet vastakkain
30

2ks ensimmäiseen reikään , 1kjs,
3132

*laita seuraavat kaksi nipsua edellisten väliin, virkkaa 2ks neljän nipsun läpi, 1kjs*

3334

3536

*toista kunnes 14 paria (28nipsua)
ei kannata tehdä hirmu tiukkoja silmukoita, että työ vähän joustaa.

37 38

Krs 1
2kjs, 8ks nipsun koloon,

39

*1kjs, 1ks (molempien nipsujen läpi), 1ks(seuraavan nipsun ekan reiän läpi)*

4041

*toista päätyyn asti* kjs, 7ks molempiin koloihin,

42

kjs, *1ks(yhden nipsun läpi), 1ks (kahden nipsujen läpi),

4344

 

kjs* *toista päätyyn asti*, 8ks koloon, yhdistä piilosilmukalla

Krs 2
3ks, 2ks samaan s:n X2, 45ks, 2ks samaan s:n X2, 6ks, 2ks samaan s:n X2, 45ks, 2ks samaan s:n X2,3ks, yhdistä piilosilmukalla
Näitä tarvitset 6 kpl

45

 

Yhdistys

Sitten yhdistetään palkit, itse oon virkannut ne toisiinsa, mutta voit myös yhdistää neulalla tms. Yhdistä sivusta 48:sta silmukasta. Ensin kukkapalkit ja suorat palkit.

46 47 49

 

Päätykappaleen virkkaan yhteen oikealta puolelta ja pääty kpl edessä, tykkään kun siitä tulee vähän ryhtiä laukuun, mutta tässäkin tyyli vapaa :)

4850

Ennen viimeistä saumaa kannattaa päätellä langan pätkiä, jos et jo ole näin tehnyt.

51

 

Pohja

Virkkaa kaksi kerrosta ks:iä, aloittaen sivupalkin reunasta.

52

Sitten virkkaa pohja läppä toisen sivun silmukoihin.

53
Koko riippuu langan paksuudesta ym. itse tein 2 krs ks, kuusi krs pylväitä ja yhden krs ks
(pohjasta tulee jämäkämpi jos virkkaa kokonaan kiinteillä silmukoilla, se vaan on mulle liian hidasta)
Virkkaa tai ompele pohjan muut reunat läpän kanssa yhteen.

 

Yläreuna

Virkkaa yläreunaan 2 krs ks

Hihna

Virkkaa 3 ks ensimmäiseen koloon,

54

*1ks kahden nipsun läpi, 1ks nipsun ensimmäisen koloon, 1kjs* *toista* kunnes 44kpl tai haluamasi määrä nipsuja.

5556

1kjs, vikan nipsun vikaan koloon 9ks,

57

*1kjs, 1ks, 1ks* *toista*

5859

ekaan nipsuun vielä 6ks, yhdistä ps:llä

60

Jos haluat tehdä hihnalle pohjan, virkkaa 6 pylvään levyinen pötkilö.

61

Virkkaa hihna kiinni pötkilöön. Osien yhdistäminen kannattaa aloittaa kun pohja on vielä kesken.
(itse en ainakaan osaa arvioda pituutta oikein)

6263

 

 

Seuraaviin vaiheisiin  ei ole sen kummempia ohjeita kuin:
Kiinnitä hihna laukkuun, ompele kankaasta vuori ja kiinnitä se ja vetoketju laukkuun.
Huh urakka valmis!

pu-mu paaty pu-mu hihnapu-mu kukka 356

 

Tuli tehtyä laukku omalla ohjeella, yhden virheen löysin ja korjasin.