Selaat arkistoa kohteelle Novita.

Ranteissa kutomista ja epäonnistuminen

29.9.2014 neule, tekniikka kokeilut

Näin tämän videon käsillä kutomisesta ja innostuin.

https://www.youtube.com/watch?v=YPer3Xv2QSM&feature=youtu.be

Kaipasinkin jotain nopeaa väli projektia. Siivosin kaappeja ja kävin samalla lankalaatikkoni läpi, sieltä laatikon pohjalta löytyi muutama käyttämättä jäännyt novitan huopanen kerä, jotka päätin hyötykäyttää tähän projektiin. Tekniikan oppi heti, videoon ei tarvinnut palata kertaakaan tehdessä ja huivi valmistuikin alletunnissa.  Ranteissa neuloessa kannattaa muistaa, ettei kiristä lankaa juurilaisinkaan koska muuten kämmenen yli vetäminen voi olla kivuliasta jos on hartiavoimin nykinyt silmukat ranteen levyisiksi, mutta sopivakireys löytyy nopeasti tehdessä.

SONY DSC

Valmis neulomus lattialle levitettynä

Kohta missä tämä projekti meni sitten pahasti metsään oli se, että käytin tosiaan huopuvaa lankaa. Ajattelin, että huovutettu lopputulos voisi olla ihana. Yritin etsiskellä netistä ohjetta että kuinka paljon Novitan Huopanen kutistuu jos sitä ei ole neulottu, että päteekö vyötteessä annettu 40% kaikissa tilanteissa vai ei. Lopulta kyllästyin googlettelemaan. Päätin että rohkea rokan syö ja lykkäsin huivin pesukoneeseen.

Ennen pesua huivi meni 4 kertaa kaulanympärille. Ajattelin että jos se kutistuu sen lvyöteessä annetun prosenttimäärän niin 2 kierrosta on oikein sopiva huiviksi. Mielessä välkyi kevyesti huopunut hiukan tukevampi huivi, mutta lopputulos oli jotain ihan muuta… Jos olisin ollut järkevä olisin huovuttanut tuotokseni käsin. Olisin voinnut kontrolloida prosessia ja lopettaa ajoissa.

Luin jostain kuinka kirjoitat hyvää blogia sivustolta, että kun kertoo rohkeasti myös epäonnistumisista ja vaikeuksista blogi on hauskempaa luettavaa. Tähän nojaten uskallan julkaista myös kuvan siitä mikä tuli ulos pesukoneesta. Istukaa tukevasti ja älkääkä pudotko penkeiltänne:

 

DSC_0898

Mitä pesukone sylkäisi ulos

En ihan meinannut tunnistaa kaunista huiviani tästä harmaasta abstraktista taideteoksesta minkä pesukone sylkäisi pihalle. No onneksi kyseessä oli jämälangoista taiottu käsityö niin rahan meno ei harmita. Mutta näin löysästi neulottuna huopanen tosiaan kutistui ohjeenmukaisessa pesussa 40% sijasta noin 80%. Kannattaa ottaa tämä huomioon jos päädytte tekemään jotain vastaavaa samasta langasta.

 


 

 

Villasukkia ja tekniikka kokeiluja osa 3

23.8.2014 neule

Sukka projekti etenee. Nyt valkoinen lanka on vaihtunut harmaaseen. Päätin neuloa myös miespuolisille muutamat joululahja sukat ja tässä olisi nyt ensimmäiset valmiina. Kokonaisuutena vähän viikinki henkinen sukka. Varressa on mutterineuletta (tällä nimellä olen itse tuon oppinut, mutta sille voi olla monta muutakin sanaa). Mutterineule on tavallista 2 oikein 2 nurin neuletta mutta 8 kerroksen välein lankaa kierretään aina 6 silmukan (2 oikein 2 nurin 2oikein) ympärille. Kierron jälkeen neulotaan 2 nurin ja kierretään seuraavat 6 silmukkaa. Näin jatketaan koko kerros. Sitten taas neulotaan 8 kerrosta ja toistetaan langan kietominen. Näin kun neuletta levitetään muodostuu mutteria muistuttava pinta. Tässä neuleessa varren tulee olla vähän väljempi kuin normaalisti jotta mutteri pinta ei kiristä liikaa. Näissä miesten sukissa minulla oli 72 silmukkaa (luvun tulee olla jaollinen sekä 6 että 8:lla)

Kantapaan tein ristiinvahvistettuna. Pitäisi kestää kovempaakin saapas rääkkiä.

miehensukka

47 miehen sukka. Novita 7 veljestä. Oikealla lähikuvassa varren kuviointi jalassa

Neuloin myös yhdet naisten sukat lisää tästä samasta harmaasta. Nämä ovat kärjestä aloitetut tiimalasikantapäällä.  Toisin kuin edelliset kärjestäaloitetut sukat tein näihin säteittäis levennykset kärkeen. Minusta tämä on kauniimpi näin. Sukan päälle tuli lehtikuvioinen pitsineule. Vähä eleinen pitsineule sopii minusta harmaasen sukkaan mainiosti.

lehtikuvioiset naisten sukat_edited-1 copy

38 naisten sukat. Jalkaterän päällä kulkee pitsineuleena lehtikuvio

 


 

Villasukkia ja tekniikka kokeiluja

16.7.2014 lanka, neule

Ajattelin antaa tänä vuonna sisaruksilleni villasukkia joululahjaksi. Mummo neuloo lähinnä raidallisia tai yksi värisiä sukkia joten ajattelin että voisin neuloa siskoille pitsineule sukkia. On ehkä hieman hassua alkaa tehdä joululahjoja heinäkuussa, mutta toisaalta jouluun on alle puolivuotta ja sisaria useampi kuin yksi niin ei voi aloittaa liian aikaisin! Ja jos intoa riittää niin näillä saatetaan lahjoa muutakin sukua.

Villasukkia ja lapasia on muutenkin kivaneuloa jos haluaa kokeilla uusia tekniikoita. Jos aloittan villatakin uudella tekniikalla se jää aivan varmasti kesken. Näissä sukissa tuli kokeiltua kahtakin uutta tekniikkaa nimittäin kärjestä neulomista ja tiimalasikantapäätä.

Kyseessä on novitan köynnössukat. Ja alkuperäinen ohje löytyy seuraavasta linkistä ->(http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=95746) Sukat on kauniit jalassa ja suositten ohjetta lämpimästi kaikille jotka kaipaavat haastetta. Mallikuviota oli hieman vaikea seurata, kun vinottain kulkevian neuleosuuksien takia kerrosten laskeminen tuntui useimmiten menevän pieleen.

SONY DSC

Kärjestäneulottua sukkaa sovituksessa

Yllätyin iloisesti kärjestä aloitettavan sukan helppoudesta! Se oli piristävää vaihtelua perinteisen sukan neulomiseen (ja voin tunnustaa että inhoan villasukan perinteistä aloitusta, koska en koskaan meinaa saada suljettua neuletta alkamaan siististi).  Tämänkään aloitus ei sujunut ihan niin hienosti kun olisin toivonut. Minulla on tiukka käsiala, varsinkin virkatessa. Ohjeen mukaan nämä sukat aloitetaan virkkaamalla 8 silmukkaa jotka nostetaan 2 puikolle niin että on yhteensä 16 silmukkaa. En onnistunut tekemään tarpeeksi löysiä silmukoita että olisin saannut ne nostettua siististi. Kun lopulta sain silmukoista tarpeeksi löysiä oli ne niin löysiä että sukan kärki näytti verkolta. Kymmenennen yrityksen jälkeen luovutin ja loin 16 silmukkaa jotka nostelin vuorotellen kahdelle puikolle. Tässäkin ensimmäinen yritys meni metsään. Loin ensimmäisellä yrityksellä silmukat kahdelle puikolle jolloin niistä tuli liian suuria jotta kärki olisi ollut siisti. Toisella yrityksellä loin silmät väljästi 1 puikolle jolloin kireys oli sopiva ja varsinainen neulominen pääsialkuun!

Sukan päättämisen kanssa oli myös vähän ongelmia. Ohje sanoo että päättele löysästi. Kärjestä neulottu sukka täytyy todellakin päätellä löysästi! Suorastaan liiotellun löysästi. Ensimmäisen yrityksen jälkeen en saannut sukkaa jalkaan. Reuna oli niin kireä, että ei ollut toivoakaan kirskoa sitä pohkeen leveimmän kohdan ylitse.  Tällä kertaa 4 kerta todensanoi kun lopulta sain sukan pääteltyä tarpeeksi löysästi. Kuavsta näkee miten sukan suu näyttää kiharaiselta kun päättelyn teki liioitellun löysästi.

SONY DSC

Valmiit sukat

 

Jos jotain tekisin toisin näiden sukkien kanssa niin varmaan käyttäisin ohjeen suosittelemaa Novitan seitsemän veljeksen lankaa. Sain halvalla Viking:in Ville lankaa säkillisen joka on samantapainen kuin seitsemän veljestä. Kumpikin on 75% villaa ja 25% polyamidia ja se on suurinpiirtein yhtä paksuakin. Ratkaiseva ero on siinä että Ville jaottuu helposti. Pienkin virhe tai vaihtelu käsialassa näkyy paljon armottomammin kuin seitsemässä veljeksessä, toki pienet hypyt ja heitot tasoittuu käytössä, mutta kun lahjaksi neuloo niin haluaisi sukan olevan mahdollisimaan kaunis.

 


 

Kesä neule

28.6.2014 lanka, neule

SONY DSC

valmisneule

 

Sain tämän projektin valmiiksi. Pitsi neule osuus oli yllättävän työläs. Menin harvinaisen usein sekaisin laskuissa ja jouduin purkamaan kerroksia. Mutta puseron malli on ihana, se on viileä ja kesäinen päällä, joskin yläosan reikä osuus paljastaa enemmän ihoa kuin mitä novitan ohjeen kuvassa. Tämä ero voi johtua toki siitä että käyttin erilankaa kuin mitä novita suositteli työhön. Aluperäisen ohjeen löydät tästä linkistä: www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=9542

Käytin lankana edellisessöä blogi tekstissäni esittelemääni finlaysonin lankaa: kasistakateva.omablogi.fi/2014/06/15/loytoja/ Kyseistä lankaa meni ainoastaan 200g mistä olen lievästi yllättynyt!, minulla on vielä 300g jäljellä eli langat voisivat riittää toiseenkin neuleeseen!

Kuten monet huomaakin tein ohjeeseen muutamia muutoksia, hihat neuloin hiukan lyhyempinä ja käytin reuna pitsinä ruutupiiroksen kerroksia 21-42. Alkuperäisessä ohjeessa käytettään kerroksia 1-10. Samoin tein kaula-aukon laajemmaksi, kuvassa kaula-aukko näytti minusta ahdistavan pieneltä joten aloitin kaulaaukon samalta kerrokselta kuin ihan suut, lopputuloksena on väljempi avara pääntie, mutta ei lainkaan liian paljastava, ainakaan minun makuuni.

neule olisi paremmin edukseen ihmisen päällä otetussa kuvassa, mutta en oikein usko että kukaan haluaa katsella peilin kautta otettuja selfietä joissa  :D Jossain vaiheessa tulee ehkä kuvia ihmisenkin päällä kunhan saan jonkun muun kuvaamaan näitä.