Selaat arkistoa kohteelle NHL.

Mixu lähti, Timonen lopetti tyylillä

17.6.2015 Indycar, Jääkiekko, Jalkapallo

Viikonlopun suurin uutinen tuli jalkapallokentiltä. Maajoukkueemme hävisi neljänneen kerran peräkkäin EM-karsintaottelun, tällä kertaa Unkari oli parempi. Tappion hinta oli kauhea, päävamentaja Paatelaiselle annettiin tylysti potkut. Ottaen huomioon jo valmiiksi ohuet lopputurnaushaaveet, erottaminen ei tullut kirjoittajalle yllätyksenä, vaan niitä jopa odoteltiin.
Pidän edelleen toiveestani kiinni eli ulkomaalainen valmentaja olisi paras vaihtoehto, mutta myös pelitapa kaipaa muutoksia. Pienen maan, jonka taitotaso on heikko kannattaisi pelata puolustusvoittoisesti esimerkiksi 4-5-1 järjestelmällä. Odotamme rauhassa ilmoitusta seuraavasta päävalmentajasta.

Toronton kosteilla kaduilla ajettiin Indycar-sarjan kilpailu sunnuntai-iltana. Olosuhteet saivat aikaan vaiherikkaan kilpailun, jossa varikkotaktiikat olivat jälleen avainasemassa. Ruutulipulle ensimmäisenä ajoi kauden toisen voittonsa ottanut Josef Newgarden. Italian Luca Filippi yllätti toisella sijallaan ja Helio Castroneves oli kolmas. Pistetilanne ei kolmen kärjen osalta muuttunut vaan Penske-kaksikko Montoya-Power ovat sarjakärjessä ennen Scott Dixonia. Seuraava kilpailu ajetaan kuun viimeisenä lauantaina Fontanan ovaalilla Kaliforniassa.

Le Mansin 24 tunnin ajo päättyi Porshen voittoon, itse kilpailu ei tarjonnut dramatiikkaa, mutta pari ikävää kolaria nähtiin. Kestävyyskisoissa debytoinut Nissan ei saanut autoistaan parasta irti, kolmesta autokunnasta vain yksi pääsi maaliin. Audin voittoputki meni poikki, edellisen kerran vuonna 2009 neljän renkaan merkki jäi ilman voittoa.

Chicago Blackhawks juhlii kirjoitushetkellä Stanley Cupia. Blackhawks kaatoi Tampa Bayn otteluvoitoin 4-2 ja Kimmo Timonen sai komean päätöksen upealle uralleen.

NHL hylkää rankkarit?

19.5.2015 Jääkiekko, NHL

Monessa joukkueurheilulajissa pelataan jatkoaika, mikäli varsinaisen peliajan jälkeen joukkueet ovat tasalukemissa. Kymmenen vuoden ajan on maailman kovimmassa jääkiekkosarjassa, NHL:ssä pelattu runkosarjassa viiden minuutin jatkoajan jälkeen rangaistuslaukauskilpailu. Tämä pelitapa on kopioitu myös Euroopan sarjoihin. Ensi vuonna tämä tapa jää historian kirjoihin.
Maaliskuussa NHL:n toimitusjohtajat löivät lukkoon sääntömuutoksen jatkoaikoihin, pelitapaa vielä pohditaan.
Säännön tavoitteena on vähentää rangaistuslaukauskilpailujen määrää ja seitsemän minuutin jatkoerää on osoittanut menestyksensä AHL:ssä. Uskon että joukkueet rohkaistuvat hyökkäävämpään peliin, jota Washington Capitals, Tampa Bay Lightning ja Dallas Stars suosivat. Näin voisi loppua himputin jarruttelu rangaistulaukauksia odotellessa.

Tällöin Buffalo Sabresin ja Edmonton Oilersin kaltaiset puolustusvoittoisten joukkueiden on muutettava pelin painopistettä tappioiden välttämiseksi. Ymmärrän NHL:n tarpeen olla poistamatta rangaistulaukauskilpailuja, sillä fanit pitävät niistä. Silti pidän pelaamalla tehdyistä voittomaaleista niiden dramaattisuuden vuoksi.
Mitä, jos pelattaisiinkin kolme vastaan kolme jatkoerä, sehän olisi nykyisenkaltainen yhdellä pelaajalla vähennettynä. Yritetäänkö ahkerammin pelin ratkaisua vai puuroutuuko pelaaminen nykyisenkaltaiseksi hidasteluksi? Tässä vaiheessa on vaikea sanoa mitään, joten odotetaan virallista vahvistusta pelimuodolle ja syksyn pelejä vaikutusten aikaansaamiseksi.

Onneksi Stanley Cup-voittajan selvittämiseksi ei tarvita rangaistuslaukauksia.

Mick Jagger on SaiPa fani

10.4.2015 Yleinen

Mick Jaggerkin on SaiPa-fani – rock-tähti julkaisi kuvan Facebookissa.

Saipa-paita

 

Maailmankuulun Rolling Stones-yhtyeen laulaja Mick Jagger on myös SaiPa-fani. Jaggerin manageri on tiettävästi tilannut koko bändille SaiPa-paidat, jotka on tarkoitus pukea ylle seuraavassa Lontoon-konsertissa.

Jagger tunnetaan jääkiekon ystävänä. Hän tutustui Lappeenrannan SaiPan maalivahtiin Jussi Markkaseen Markkasen pelatessa NHL:ssä. Tiettävästi Jagger on seurannut Markkasen uraa NHL:n jälkeenkin.

Ylivoimaongelmia Kalliovuorilla

28.1.2015 Jääkiekko, NHL

Colorado Avalanchen syksy on mennyt ailahdellen, sillä joukkue on Keskisessä divisioonassa viimeisenä, 11 pistettä kolmantena olevaa St. Louisia perässä. Joukkuetta ovat koetelleet loukkaantumiset ja heikko puolustuspeli. Voidaanko jo nyt sanoa hyvästit pudotuspeleille?

Kauteen lähdettiin kovin odotuksin Kalliovuorilla menestyksekkään viime kauden jälkeen, jolloin Patrick Roy johdatti ensimmäisellä valmennuskaudellaan joukkueen pudotuspeleihin neljän vuoden tauon jälkeen. Semjon Varlamovin loukkaantuminen teki loven maalinsuulle, jota erinomaisesti paikkaili Calvin Pickard. Huonoja uutisia saatiin, kun sekä Jamie McGinnin ja Ryan Wilsonin kausi sai ennenaikaisen päätöksen marraskuussa. Wilson loukkasi olkapäänsä ja McGinn selkänsä.

Ongelmista huolimatta omistaja Stanley Kroenke pysyy luottavaisena Royn suhteen, mikä kertoo pitkäjänteisestä työstä. Johdossa ollaan tietoisia, että mestaruutta ei saavuteta heti ensinmäisellä valmennuskaudella, vaan kokemus ja joukkueen yhteenhitsautuminen ovat avaintekijöitä kolmannen Stanley Cupin tavoittelussa.

Ketjumuutokset ja ylivoima auttavat?

Valmentaja Royn tekemät ketjumuutokset ovat kuitenkin toimineet, kuten huomattiin vuoden viimeisessä jatkoajalla voittoon päättyneessä Flyers-ottelussa. Nathan MacKinnonin ja Matt Duchenen johtaman ykkösketjun vasempaan laitaan tuli Maxime Talbot ja Gabriel Landeskog siirrettiin Ryan O’Reillyn johtamaan kakkosketjuun.

Suomessa kiekkokasvatuksen saanut Borna Rendulic on tehnyt näyttävän esiintulon kalliovuorilla. Isokokoinen kroatialainen on saanut paljon jääaikaa ja kirjoitushetkellä Roy on nostanut hänet ykköskentälliseen. Laukaisuherkän kaverin otteet voivat saada hänet pysymään Avalanchessa kevään ajan jatkuvan AHL-reissaamisen sijaan.

Mikäli Avalanche haluaa päästä jälleen pudotuspeleihin, niin erikoistilannepelaamisessa on petrattavaa, heillä on tehokas alivoima (alivoimaprosentti 84,0 %) mutta ylivoimalla ei osata vapaata tilaa hyödyntää ja tätä on harjoituksissa varmuudella painotettu. Ylivoiman onnistumisesta antoi viitteitä Nick Holden kauden kolmannella osumallaan Panthers-ottelussa. Kuitenkin ylivoimapeli takkuaa, silla Avalanche on tehnyt kauden aikana vain 11 ylivoimamaalia ja päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden on lähes kolme maalia.
Ongelmaa voitaisiin paikata siirtomarkkinoilla nappaamalla joukkueeseen tehokas ylivoimapelaaja, mutta Jevgeni Malkinin tai Joe Pavelskin haaliminen kuulostaa lähinnä toiveajattelulta. Erik Johnsonin ylivoimaosumat eivät yksin auta parantamaan ongelmaa, vaan esimerkiksi Jake Muzzinin tai Trevor Daleyn kaltainen ylivoimapyssy voisi olla ratkaiseva avain.

Seuraa häntä: Nick Holden

Kiekollisen puolustajan kausi on alkanut pisteiden valossa heikosti, Yhdeksän pistettä 34 ottelussa plus-miinustilaston näyttäessä lukemaa -15. On osoittanut hyödyllisyytensä erikoistilanteissa antaen kolme syöttöpistettä ylivoimalla sekä pelaamalla runsaasti alivoimalla. Teki joulukuun yhdeksässä ottelussa kolme pistettä ja on parantunut otteitaan sitten marraskuun, jolloin hän oli hieman kuriton ottamalla 12 jäähyminuuttia 13 ottelussa.

Keväällä voisi tehdä monipuolisesti pisteitä, ei pelkästään kotiotteluissa ja kurinalaisuutta enemmän kehiin, sillä hän on tällä hetkellä herkkä ottamaan jäähyjä. Nuori puolustaja saa oppia liigan parhaisiin puolustajiin kuuluvalta Erik Johnsonilta sekä kokeneelta Brad Stuartilta, joiden neuvoista on apua puolustuspelin kehittämisessä.

Huom! Tilastot ennen tähdistöottelua

Lisää NHL:stä voitte lukea tästä

Nukkumatti kävi formulakisoissa

12.10.2014 Formula, Jääkiekko

Kaksi kilpailua viikon sisään ja sama hopeanvärinen auto ensimmäisenä ruutulipulle, jos et halua lukea enempää paina punaista ruksia, mutta Jörn Donnerin mukaan lukeminen kannattaa aina.

Japanin Suzukassa ajettiin sateisissa olosuhteissa kilpailu, joka olisi voitu aloittaa aikaisemmin punaisen lipun välttämiseksi, mutta Televisiokatsojien miellyttäminen meni kuljettajien turvallisuuden edelle. Lopulta Turva-auton perässä lähdettiin liikkeelle ja kuljettajat taistelivat kiivaasti sijoituksista. Siis kaikki muut paitsi Hamilton ja Rosberg, jotka kiltisti vuorottelivat johtajan paikalla.

Kierroksella 46 tunnelmat synkkenivät, kun Jules Bianchin auto lähti vesiliirrosta hiekalle Dunlop-kaarteessa ja osui Adrian Sutilin autoa siirtäneeseen traktoriin. Karmeasta onnettomuudesta on saatavilla kuvamateriaalia, mutta raa’an sisällön vuoksi en suosittele sitä vilkaisemaan. Kirjoitushetkellä Bianchi makaa kriittisessä tilassa Mien sairaalassa lääkärien tarkassa seurannassa, Toivottavasti hän avaa silmänsä ja palaa normaaliin elämään. #ForzaJules.

Tänä viikonloppuna ajettiin Venäjän Sotshissa Olympiapuiston ympärille kyhätyllä, 90’ asteen kaarteita sisältävällä katuradalla. Kuten arvata saattaa, kilpailu Vladimir Putinin lomakohteessa osoittautui puuduttavan tylsäksi, sillä palkintopallilla seisoi sama kolmikko, kuin eilisessä aika-ajossa. Lewis Hamilton ajoi rauhallisen varmasti voittoon muiden antaessa tietä Nico Rosbergille, joka varmisti kakkostilallaan jo kauan selvillä olleen valmistajien maailmanmestaruuden Mercedes-tallille.

Valtteri Bottas ajoi sivuluisussa kolmanteen lähtöruutuun ja tuli samalla sijalla maaliin saaden nimiinsä myös kilpailun nopeimman kierroksen. Olen jo huumorimielessä kutsunut häntä ikuiseksi kolmoseksi, sillä hän on paras ei-Mercedes kuljettaja.

Jos ihmettelette Mersun ylivoimaa, vilkaiskaapa aikaisempia kirjoituksia vastauksen löytämiseksi.

Ja sitten vähän muuta urheilua, Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi komeasti tasan Kreikkaa vastaan. Jarkko Hurme teki komean volley-maalin.

Toronto Maple Leafs aloitti NHL-kautensa kahdella tappiolla Pittsburgh Penguinsille, mutta Leo Komarovin sanoin: Kausi on vielä pitkä. Lisää jääkiekosta Jatkoaika.comissa.

Kohti Kanadaa

5.6.2014 Indycar, Jääkiekko, NHL, Yleinen

Tapahtuiko viime viikolla mitään kirjoittamisen arvoista? Omasta mielestäni kyllä, sillä automaailman pääkaupungissa, Detroitissa ajettiin kaksi Indycar-osakilpailua.

Molemmat kisat tarjosivat pomppuisella katuradalla tiukkoja taisteluja sijoituksista, kolareita ja menestyksekkään viikonlopun Roger Pensken tallille, sillä Will Power ja iloinen brasilialainen Helio Castroneves ajoivat ensimmäisenä ruutulipulle. Kausi jatkuu sunnuntain välisenä yönä Texasin huippunopealla ovaalilla, jonka kaarteissa on hirmuinen kallistus.

Viikonloppuna F1-kausi jatkuu Kanadassa ja pelkäänpä pahoin, että Mercedeksen kuljettajat menevät muilta karkuun, paitsi jos tulee vettä kaatamalla. Syy Mersun ylivoimaan on yksinkertainen. Kun viisi vuotta sitten päätettiin turbokoneisiin siirtymisestä, niin saksalaistalli alkoi jo suunnitella autoa kuluvaa kautta varten. Auto oli jo viime syksynä valmis ja se antoi heille etulyöntiaseman kilpailijoihin verrattuna.

Ranskan avoimessa tennisturnauksessa loppu häämöttää, sillä tänään pelataan naisten välierät ja sunnuntaina Rafael Nadal taitaa juhlia jälleen miesten kaksinpelin voittoa. Ratkaisuista lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Isojen pelien mies Justin Williams ratkaisi jatkoajalla ensimmäisen Stanley Cup finaalin Los Angelesille, Mahtaakohan Antti Mäkiselle maistua Starbucksin kahvi? Ainakin hänelle oli upea kokemus päästä selostamaan paikan päälle jääkiekkokauden huipentumaa.

Athletico vai Real?

3.5.2014 Indycar, NHL

Madridin kaupunki yhdessä muun Euroopan kanssa odottaa lauantaita 24.5, silloin Lissabonin Estadio da Luzilla kohtaavat Real Madrid ja Athletico Madrid. Tuolloin on kyseessä muutakin, kuin kaupungin suurimman seuran titteli. Panoksena on Mestarien Liigan voitto, Jonka Real haluaa 10:nnen kerran ja Athletico taas yrittää kirkastaa kaksi Eurooppa-liigan voittoa vuosilta 2010 ja 2012 ottamalla seurajalkapalloilun suurimman turnauksen nimiinsä.

Kuten monta kertaa aikaisemmin ammattilaisjalkapallossa, huippujoukkue hajotetaan ostamalla tähtipelaajia, tässä tapauksessa Maalivahti Thibault Courtois ja maaliruisku Diego Costa lähtevät yhtä matkaa Lontooseen, ainakin huhujen mukaan.

NHL:n pudotuspelien toinen kierros on käynnistynyt ja suomalaisnäkökulmasta katsottuna harmillisesti, kun Tuukka Raskin Boston hävisi jatkoajalla Montrealille ja Pittsburgh että Minnesota hävisivät omat kamppailunsa.

Sateisessa Alabamassa ajettiin viime sunnuntaina kolmas Indycar-kisa, Kilpailun alku viivästyi ja sen vuoksi ei ajettu täyttä kilpailumittaa. Radalla kuitenkin nähtiin toimintaa, kun Will Power kävi nurmikon puolella, Takuma Sato ja Montoya pyörähtivät hietikolle ja Mihail Aleshin pyörähti seinään. Voittoon ajoi Ryan Hunter-Reay toista kertaa peräkkäin samalla radalla ja Marco Andretti oli toinen.
Power jatkaa edelleen pistejohdossa, kun tallit majoittuvat kuukaudeksi legendaariseen Indianapolisiin, jossa ensin ajetaan vanhalla f1-radalla Indy GP ja kuun lopulla Indy 500.

Turvallista matkaa moottoriteillä.

Katuajoa Kaliforniassa

14.4.2014 Formula, Golf, Jääkiekko, Yleinen

Aurinkoinen sää ja kaunis hiekkaranta Kaliforniassa, rannalla laumoittain kauniita naisia, surffaripoikia ja perheitä. Näkymä on kuin unesta.
Hiljaisuuden tyyssijan rikkoo kuitenkin kaksoisturbo V6-moottorilla varustetta keltainen formula, joka kiitää keskellä katua reilut 200 kilometriä tunnissa. Tämä toistuu joka huhtikuu Long Beachissä, jossa ajettiin eilen illalla kauden toinen Indycar-osakilpailu.

Ryan Hunter-Reay lähti kilpailuun paalupaikalta, mutta puolimatkan krouvissa Josef Newgarden liukasteli kylmillä renkailla seinään vieden toissavuoden mestarin mukanaan, Takana tulleet eivät huomanneet keltaisia lippuja ja väliaikainen parkkipaikka oli valmis.
Uuden-Seelannin Scott Dixon joutui luopumaan voitosta viime hetkillä polttoaineen loppumisen vuoksi. Voittoon ajoi Britti Mike Conway, sarjakärki Will Power oli toinen ja tulokas Carlos Munoz ajoi kolmanneksi. Kausi jatkuu huhtikuun viimeisenä sunnuntaina Alabamassa.

Kiharatukkainen Bubba Watson sai kunnian pukeutua vihreään takkiin voitettuaan tämän vuoden Masters-turnauksen, Hän näyttää varmasti komealta takissaan. Eipä tarvitse miettiä kovin pitkään, minkä vuoksi Mikko Ilonen ei pelaa PGA Tourilla, hän saa tarpeeksi rahaa Euroopan kiertueelta, eikä hänen tarvitse matkustaa kauas kotoaan.

Ferrari on niin huonossa jamassa, että he antoivat Stefano Domenicalille potkut tallipäällikön roolista, tilalle tuli Marco Mattiacci, joka on toiminut Ferrarin USA:n toimintojen pomona. Mikähänlainen sekasotku siitä seuraa ja kuka sen siivoaa, Maahanmuuttajataustainen siivojako? Ei nyt sentään. Toivottavasti viimeistään syksyllä Fernando ja Kimi ajavat voitoista.

Oulussa odotetaan jälleen mestaruusjuhlia, kun Kärpät aloittaa huomenna Liigan finaalit Tapparaa vastaan. NHL:n pudotuspelit alkavat Torstai-yönä, Olisiko nyt San Josen kevät? Itse veikkailin Joe Pavelskia parhaan puolustavan hyökkääjän Selke-palkintoon.

Urheilunörtti kiittää ja kuittaa